Verstandskiezen, bron van misère

Verstandskiezen, bron van misère Verstandskiezen vormen vroeg of laat een bron van veel problemen. De beslissing om een verstandskies te verwijderen komt soms plotseling op je af, in andere gevallen heb je zelf de keuze en stel je de ingreep veelal uit. Angst voor de behandeling en de pijn weerhoudt elke dag talloze mensen ervan om de knoop door te hakken en de tandarts of kaakchirurg de tang te laten pakken...

Verstandskiezen vaak aanleiding tot klachten

Verstandskiezen zijn de laatste van de 32 doorkomende tanden en kiezen bij de mens. Ze komen door in de fase na de puberteit. Bij ongeveer de helft van de jonge mensen breken ze niet eens door. De mensen die ze wel hebben hebben 50% kans op ontwikkeling van problemen met deze kiezen.

Verstandskiezen geven vaak aanleiding tot klachten en meestal leidt dat tot verwijdering. In sommige gevallen komen deze kiezen slecht door wegens ruimtegebrek of hebben een abnormale stand in de kaak. Reiniging wordt dan moeilijk en de kans op ontstekingen groeit. Achtergebleven voedselresten tasten de kiezen en het tandvlees aan en er ontstaan gemakkelijk gaatjes in de kiezen. Een chronische, pijnloze ontsteking van een verstandskies verloopt traag en ongemerkt maar kan overgaan in een acute vorm waarbij het omringende tandvlees gaat zwellen en het gebied pijn gaat doen. Uitbreiding van een ontsteking naar de diepte kan gevaarlijk worden zodat opname in het ziekenhuis met een behandeling onder narcose nodig wordt. Meestal leiden de onderste verstandskiezen tot de grootste problemen.

Waarom verstandskiezen moeten worden verwijderd

  • Ontsteking van het tandvlees dat vaak gedeeltelijk over de verstandskies heen ligt.
  • Niet geheel doorbreken of scheef doorbreken, waardoor de kaakfunctie verslechtert en er kans is op infectie.
  • Tandbederf, welke door de moeilijkheidsgraad of ligging of functie van de verstandskies niet zinvol/ mogelijk is om te vullen.
  • Tandvlees ontsteking (parodontitis) met botverlies rondom de verstandskies.
  • Voorkomen van beschadiging van de kies ervoor, doordat de verstandskies er tegenaan duwt.
  • Voorkomen van het ontstaan van een cyste of zelfs tumor, hoewel de kans hierop gelukkig klein is.

Voorkoming van problemen

Het beste is om een twijfelachtige verstandskies te verwijderen tussen het 15e en 25e levensjaar. Klachten worden hiermee voorkomen. Op deze jonge leeftijd is verwijdering ook gemakkelijker en verloopt de wondgenezing beter. Wachten tot er klachten ontstaan maakt verwijdering soms problematisch omdat de mond niet ver open kan, of omdat het gebied dan haast niet meer te verdoven is en er ondanks verdovingsprik toch nog helse pijn optreedt bij het trekken. Ook komt zo'n verstandskiesprobleem altijd ongelegen, vandaar dat vaak wordt aanbevolen ze uit voorzorg te trekken. In sommige gevallen is het wenselijk ze toch te laten zitten en dit komt voor bij mensen waarbij de verstandskiezen een belangrijk aandeel leveren in de kauwfunctie.

Voor verwijdering van verstandskiezen aan zowel de linker- als rechterzijde tegelijk zou een verdoving van het hele keelgat nodig zijn en dat is erg onplezierig. Daarom worden meestal enkel de linker-verstandskiezen getrokken en de rechter-kiezen een andere keer of omgekeerd. Ook kunnen ze natuurlijk allemaal per stuk worden getrokken in aparte sessies. Als enkel de kiezen aan een kant zijn verwijderd, kan de patiënt nog op de andere kant eten.

De behandeling

Als de tandarts zelf in staat is om de kies te verwijderen doet hij dat. Dit is het geval als de kies er net zo uit ziet als gewone kiezen, dus goed zichtbaar en met een tang vast te pakken. Als de kies diep of scheef ligt dan komt de kaakchirurg er aan te pas. Eerst worden er enkele verdovingsinjecties gegeven in de zachte weefsels rondom de te verwijderen kies. Bij de bovenkiezen wordt ook een prik in het gehemelte gegeven. Ligt de kies uit het zicht onder een tandvleeslaag dan wordt deze eerst opzij geschoven. Soms wordt de kies met de boor verder vrijgelegd, gesplitst en getrokken. Als de verdoving goed werkt, deze moet meestal een minuut of tien inwerken, dan voel je geen noemenswaardige pijn bij het trekken zelf. Wel voelt het alsof er een boomstam uit je mond wordt gerukt, en alsof dat allemaal heel moeizaam lijkt te gaan. Soms hoor je ook duidelijk een luid gekraak en hebt het gevoel alsof alles fout gaat. Dit is niet het geval, maar enkel je eigen perceptie. Je kunt je voorbereiden door van te voren twee paracetamol te nemen en als je het in huis hebt, wat oxazepam of een andere tranquillizer. Hierdoor kan het je wat minder schelen en ben je veel minder nerveus in de wachtkamer.

Na de behandeling

Reken op minstens drie dagen flinke last. Soms kun je wekenlang nog last hebben van symptomen. Het gaat erom dat het elke dag een beetje beter gaat. De wond wordt gehecht met materiaal dat vanzelf weer oplost. Om bloedstelping en genezing te bevorderen, krijg je een gaastampon op de holte waar je hard op moet bijten. Dit moet je meestal een uur volhouden. Als de wond na dat uur nog bloedt, moet het gaas nog wat langer blijven zitten. Spoelen met water is de eerste uren niet gewenst omdat het lichaam het gat zelf moet dichten en water kan de boel alleen maar wegspoelen. Drinken mag wel, weliswaar voorzichtig. Zwelling van de wang is direct mogelijk en kan worden bestreden door gedurende anderhalf uur een ijszak op de wang te leggen.

Napijn is mogelijk en meestal krijg je voor een week pijnstillers mee. Soms ook nog medicijnen tegen ontstekingen, uit voorzorg. Er kan zelfs temperatuurverhoging ontstaan. De mond kan tamelijk dicht blijven en slikken kan moeilijk zijn.
Er zijn geen beperkingen wat betreft eten en drinken, hoewel dit de eerste dagen na de behandeling meestal niet makkelijk gaat. Geleidelijk kun je via vloeibaar voedsel overgaan op normaal eten. Voor een goede genezing is het schoonhouden van de mond van belang. Tanden poetsen kan op de normale manier maar ontzie het getroffen gebied. De eerste dagen na de behandeling moet je de mond al of niet met behulp van een speciaal spuitje, spoelen met 0,1% chloorhexidine of een vergelijkbaar middel. Deze krijg je op recept mee.

Complicaties

Uitval van het gevoel in de halve kin en onderlip kan optreden na de verwijdering van een verstandskies uit de onderkaak, doordat de wortels van de kies tegen de verzorgende zenuw aan kunnen liggen. Het gevoel komt wel terug maar soms pas na maanden. Akeliger is het als het gevoel in de helft van de tong uitvalt. Dit komt doordat de zenuw bij de verdoving is aangeprikt of doordat het weefsel dat bij de verwijdering van de verstandskies opzij is gehouden opgerekt of beschadigd is. Herstel treedt meestal spontaan op, er is geen blijvende beschadiging.

Bij verwijdering van een verstandskies uit de bovenkaak is het niet altijd te vermijden dat de kaakholte open gaat. Deze opening moet worden gesloten om ontsteking van de kaakholte te voorkomen. De kaakchirurg of tandarts heeft hiervoor een truc om te testen of het gebied gesloten is. Soms treedt er een nabloeding op. Dit gebeurt bij 1 op de 200 patiënten. In dit geval moet je contact opnemen met de behandelaar. Treedt er 2 - 4 dagen na de behandeling pijn op ter plaatse van de wond, gepaard gaande met een vieze smaak en een erg nare geur dan is het stolsel vies geworden. Deze aandoening (alveolitis) gaat in ongeveer een week over. Bij erge pijn kan de behandelaar de wond schoon spuiten en de pijnstilling aanpassen. Soms is er een ontsteking in ontwikkeling en in dat geval wordt er bijv. penicilline gegeven.

De naam 'verstandskies'

Een verstandskies zou zo heten omdat verstandskiezen pas laat doorkomen, net als volgens sommigen het verstand. In ouder Nederlands sprak men ook wel van wijsheidskies. En in Belgisch-Nederlands is wijsheidskies nog steeds een gewoon woord. Verstandskies, wijsheidskies en wijsheidstand gaan terug op het Latijnse dens sapientiae, 'tand der wijsheid'.

"What if wisdom teeth really unlock wisdom when removed?"
© 2007 - 2024 Astrid-d-g, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verstandskiezen trekkenVerstandskiezen trekkenVerstandskiezen trekken is soms nodig. Verstandskiezen kunnen getrokken worden, maar ook eruit gesneden worden. Een vers…
Hoe wordt een verstandskies verwijderd?Hoe wordt een verstandskies verwijderd?Als er ruimtetekort is in je mond, als je verstandskiezen scheef groeien of als ze ontstekingsgevoelig zijn zal je tanda…
Verstandskies bij kaakchirurg laten trekkenVerstandskies bij kaakchirurg laten trekkenSommige mensen hebben geen verstandskiezen. Sommige mensen krijgen wel verstandskiezen, maar hoeven ze niet te laten ver…
Verstandskiezen: trekken of laten zittenVerstandskiezen: trekken of laten zittenDe naam verstandskies wordt gebruikt voor een kies die niet kan doorbreken en weggedrukt wordt. Meestal is het een derde…

Hypertensie: hoge bloeddrukHypertensie: hoge bloeddrukEén op de vijf mensen heeft last van een hoge bloeddruk. De medische benaming voor een hoge bloeddruk is Hypertensie. Ho…
Campto kuur: cytostatica bij dikke darm,- of endeldarmkankerCytostatica worden gebruikt bij de behandeling van kanker. Dikke darm,- of endeldarmkanker is een van de meest voorkomen…
Bronnen en referenties
Reacties

E., 14-12-2012
Hallo,

Ik heb vorige week donderdag (nu dus 8 dagen geleden) 2 verstandskiezen laten verwijderen (snijden). Eerder dit jaar zijn er ook 2 verwijderd, maar helaas heb ik toen een hele nare ontsteking gekregen, dus ik ben nu een beetje bang geworden… Gelukkig heb ik meteen antibiotica meegekregen en is alles deze keer veel beter gegaan. Afgelopen maandag heb ik de laatste antibiotica genomen.

Nu heb ik sinds gisterenavond echt een rotsmaak in mijn mond. Echt heel vies en heb komt echt bij de wondjes (of een van de wondjes) vandaan. Ik kan aan de wondjes voelen en dan heb ik een soort bruin slijm op mijn vinger. Gekke is dat ik helemaal geen pijn heb en dus ook helemaal geen pijnstillers gebruik. Ik spoel nu veel met Corsodyl tegen de smaak en om te desinfecteren, maar ben toch wel bang dat het weer aan het ontsteken is. Doordat ik helemaal geen pijn heb twijfel ik of ik de kaakchirurg even moet bellen. Is deze smaak normaal? Reactie infoteur, 15-12-2012
Hi E., ik denk dat de vieze smaak ontstaat door restjes bloed in de wond, en dat het van voorbijgaande aard is. Probeer rondom de wond ook goed te poetsen, liefst meerdere malen per dag. Beterschap, A.

S., 04-12-2012
Goedemiddag infoteur,

Afgelopen donderdag is een deel van mijn verstandskies rechts onder verwijderd. Omdat de kies dichtbij de zenuw lag, is het deels verwijderd en hebben ze de wond gehecht. Maar nu al die dagen later heb ik nog flink pijn en afgelopen nacht was het nog erger dan de andere nachten. En ik proef af en toe een vieze smaak, lijkt op vuiligheid uit de wond. Uit eerdere reacties las ik dat het herstel maximaal 2 weken duurt. Aankomende zaterdag moet ik echter weer aan het werk, ik vlieg als beroep en doe meerdere vluchten op een dag, maar denkt u dat ik weer aan het werk mag of is het verstandig eerst even langs de arts te gaan? Vooral door de aanhoudende pijn? Alvast bedankt voor uw reactie! Reactie infoteur, 05-12-2012
Hi S., als je hevige pijn hebt, kun je niet werken. Als het goed is, heeft de behandelend arts een papier meegegeven waar de richtlijnen op staan en in welke gevallen je hem moet bellen. Neem contact op en laat hem nogmaals naar de plek kijken. Er is altijd het gevaar van ontstekingen. Beterschap, A.

Muslum, 29-11-2012
Hallo,
Ik heb zojuist een verstandskies links onderin laten trekken en heb een hechting gekregen alleen na 4 uur zie ik dat er een klein gat zit waar de kies eerst lag is dit normaal? Want ik zie geen hechting meer ik denk dat hij perongeluk los is gegaan dankuwel alvast voor het antwoorden Reactie infoteur, 30-11-2012
Hi Muslum, zo snel na de ingreep kun je beter niet naar het getroffen gebied kijken. Je zult altijd wel iets ontdekken waar je je dan vervolgens ongerust over maakt. Al wat je beschrijft klinkt niet ongewoon, dus geef het de tijd die nodig is om te genezen. In de regel duurt dat wel een week of twee. Beterschap, A.

Niels, 27-11-2012
Hoi,

Ik heb morgen een week terug een kies (geen verstandskies) laten trekken. Hoop dat ik toch met mijn vraag hier terecht kan. De kies zelf was rot van binnen en de dag van de ingreep was mijn tandvlees ook erg ontstoken. Kies zelf ging met veel wurgen eruit maar wortel brak af dus die is er later nog uitgepeuterd.
De wond groeit nu langzaam vanuit de buitenkanten dicht, maar heb op m'n kaakbot, dus nog onder t tandvlees een harde bult zitten die niet beweegt. Als ik de bult aanraakt doet het pijn. Weet u toevallig wat deze bult kan zijn en hoe ik hier vanaf kom? Moet ik terug naar de tandarts? Heb geen erge pijnen en ook geen koorts of warm gevoel bij m'n kaak. Alvast bedankt voor de reactie. Reactie infoteur, 28-11-2012
Hi Niels, dit is iets dat je tandarts moet bekijken. Van hieruit onmogelijk te bepalen wat er aan de hand is. Bezoek ook eens: http://www.tandarts.nl/phpBB/index.php
Beterschap, A.

Niek, 20-10-2012
Hallo,

Afgelopen dinsdag is mijn verstandskies rechts onder getrokken door de kaakchirurg, er ontstond een grote zwelling die nu wel langzaam minder word gelukkig. Alleen ik kan me kaken nu maar 1cm van elkaar afdoen… is dit normaal? Ik word er helemaal gek van…! Reactie infoteur, 21-10-2012
Hi Niek, herstel van de ingreep duurt zo'n twee weken. Binnen die tijd kun je van alles hebben: pijn, zwelling, geringe mondopening, enz. De kaakgewrichten zijn tijdens de ingreep overbelast geraakt, waardoor de spieren en ligamenten in een overspannen toestand komen. Het gevolg is dan dat je merkt dat je mond niet ver open kan. Dit zou van voorbijgaande aard moeten zijn. Pas op met eten, dus snijd alles in zeer kleine stukjes en eet vooral vloeibaar zoals soep, vla, yoghurt, enz. Houdt het aan of wordt het nog erger, raadpleeg dan je behandelend arts. Beterschap, A.

Manon, 08-10-2012
Morgen moet ik mijn verstandkies laten verwijderen, linksonder. Slecht een klein stukje is doorgekomen, de rest ligt nog onder het tandvlees. Het doet ook flink pijn, leef nu op pijnstillers. Op de foto's was ook te zien dat hij er nagenoeg horizontaal in ligt. Waar ik me nog het meest druk om maak; als er een ontsteking zit, kan het dan wel goed verdoofd worden? Reactie infoteur, 08-10-2012
Hi Manon, eigenlijk niet. Je zult om die reden een dubbele dosis krijgen dus hopelijk wordt het toch zo 'pijnloos' mogelijk. Praat erover met de behandelend arts. Sterkte! A.

Mandy, 02-10-2012
Ik heb vanochtend 4 verstandskiezen(+4 andere kiezen) laten wegsnijden bij de kaakchirurg onder volledige narcose. Gister heb ik hier alle reacties/verhalen gelezen en mezelf blijkbaar helemaal gek gemaakt. Dus ik wilde ook even een positief verhaal vertellen: ik voel me top! Er is bij mij nauwelijks zwelling, toen ik net uit de narcose kwam was mijn lip even gevoelloos maar dit is inmiddels al weer verholpen. Ook bloed het nu nog een beetje, en ik neem op vaste tijden pijnstillers(ook al heb ik geen pijn op dat moment). Eten/drinken/praten gaat ook prima dus mensen die bang zijn voor hele erge napijn: het is niet bij iedereen hetzelfde maar het kan dus ook ontzettend meevallen allemaal! Reactie infoteur, 03-10-2012
Hi Mandy, dank voor je bijdrage! Groetjes, A.

Yvon, 02-10-2012
Is het van wel verstandig om over 3 week de andere te laten trekken? (ik zit nl met de verzekering dat ik het het liefst dit jaar klaar wil hebben. Of zal eind november een betere optie zijn?
alvast bedankt voor uw antwoord
Mvg Yvon Reactie infoteur, 03-10-2012
Hi Yvon, de behandelend arts zou nooit een te vroege vervolgafspraak maken of toestaan. Het is heel gebruikelijk dat er een week of drie tussen zit, je kunt dus gewoon gaan. Zoals gezegd duurt genezing gemiddeld maximaal twee weken. Grt, A.

Yvon, 01-10-2012
Hallo,
ik heb afgelopen donderdag mijn verstandskiezen aan de linkerkant laten trekken.
Dit ging ver boven verwachting. verdoving tien minuten later op de stoel (vol zenuwen) en zo ongeveer 2 minuten later (nee niet overdreven) stond ik weer buiten.
Dat viel reuze mee
wel wat napijn uiteraard.
Helaas zag ik toen ik thuis kwam dat de hechtingen uit de onderste kies was. boven zit hij nog wel. Ik heb hierover de tandarts gebeld, die zei dat het geen kwaad kon.
Maar hoe groeit nog niet echt dicht, en lijkt ook wat wittig te zijn aan de binnenkant.
Ik heb er nagenoeg geen last van, en spoel ongeveer 2 tot 3 keer per dag met zout water.
Kan het gat zonder hechtingen wel goed dichtgroeien?
En zo ja hoe lang duurt dat ongeveer?
(Want ik heb over 3 week de afspraak staan voor de andere 2 kiezen) Reactie infoteur, 02-10-2012
Hi Yvon, genezing van deze ingreep duurt ca. twee weken. Dit houdt in dat de wondgenezing dan voltooid is, ook zonder hechtingen. Dit betekent niet dat het gat dan ook verdwenen is, want daar gaan vele maanden overheen. Beterschap, A.

S., 16-09-2012
Goedenavond,
3, 5 dag geleden is mijn verstandskies linksonder getrokken bij de kaakchirurg. Dit ging erg lastig en ze hebben er lang over gedaan. Ik heb enorm veel pijn en slik ibuprofen 600.
Ik heb nog steeds geen gevoel in mijn linkerdeel van mn kin en lip. Is dit wel goed en komt het nog terug? Vandaag heb ik pas voor het eerst echt durven voelen met mn tong bij de wond. Deze voelt wel een beetje dik en ik voel er geen hechting in zitten. Ik voel wel een hechting liggen in mn wang, naast de middelste kies. Ik heb in de spiegel gekeken en zie een wit draadje. Toen ik probeerde er voorzichtig aan te trekken deed het stekend pijn.
Ik vraag me af of het wel goed gaat en hoe lang deze ellende nog gaat duren… Ik heb een baby van een paar weken oud en het is niet te doen om hiervoor te zorgen met deze pijn…

Mvg Reactie infoteur, 17-09-2012
Hi S., het gevoel in kin en lip kan soms maandenlang wegblijven, dit omdat in zo'n geval de zenuw beschadigd is geraakt. Over het algemeen komt het gevoel langzaam vanzelf weer goed. De ingreep is slechts enkele dagen geleden en er staat voor het hele herstel toch wel een week of twee voor. Binnen die tijd zal de pijn verminderen. Voorwaarde is wel dat je erg goed blijft poetsen en spoelen volgens het advies van de kaakchirurg. Bij toenemende pijnen en zwellingen moet je de arts raadplegen. Beterschap, A.

Ddp, 14-09-2012
Geachte Infoteur,

Ik ben op dinsdag 04 septemer naar de tandarts gegaan en die heeft mijn verstandskiezen links verwijderd. alleen de onderste kies die moest worden gedaan door de kaakchirurg.

Alles liep goed en ik had wel pijn maar het was wel dragelijk. 2 dagen later ging ik op vakantie en kreeg helse pijnen. heb toen pijnstillers genomen en uiteindelijk bleef ik hangen op 600mg ibuprofen en 2 paracetamol. (Werkte maar 4 uur terwijl ik dat op mag per 8). na 6 dagen had ik zo'n last dat ik het niet meer uit hield en maar naar een buitenlandse tandarts ging in Denemarken. Hij zag me aankomen en zei dat hij gelijk wist wat er aan de hand was.

wat bleek? alveolitis ( severe case of drysocket) nou lekker. Hij maakte het schoon met waterperoxide ( AUW) en deed er een gaasje in met euganol (kruidnagel smaak en geur) en zwaar gecontreerd. en na 10 minuten? GEEN PIJN halleluja voor die man. Moest de volgende dag wel terug komen om hem te vervangen. Maar die dag er op ging ik al naar huis dus moest ik beloven om naar de kaakchirurg te gaan om het te laten verwijderen.

Eenmaal thuis aangekomen langs de kaakchirurg gegaan en die keek met verbaasde ogen naar mijn verhaal. Blijkt dat was de Deense tandarts deed niet gebruikelijk is in Nederland. De kaakchirurg haalde het gaasje eruit en heeft (beetje op verzoek van mij) een nieuw gaasje erin gedaan maar nu met jodium nog wat. Dit verzacht ook de pijn maar minder dan euganol. Nu moet ik over een week terug komen om deze tampon in de mond te laten verwijderen. maar na deze tampon begon ik me ineens grieperig te voelen. en dat hoorde bij het proces. Tevens ook vraag ik me nu af. is het wel goed om het een week er in te laten zitten terwijl die andere tandarts (die me van mijn pijn verhielp) zegt dat hij niet langer dan 2 dagen er in mag zitten?

heb nu opeens ook moeite met slikken niet drastisch maar voel het wel. is dat ernstig? want ik zit nu wel bijna op 2 weken maar weet niet of dat wel voor mij geld in deze mate en vorm. Reactie infoteur, 15-09-2012
Hi Ddp, andere landen, andere dokters! Eugenol is licht toxisch en mag daarom niet te lang aaneengesloten worden gebruikt, wat tevens het verschil is met jodium. Een alveolitis duurt een tot twee weken vanaf het moment dat zich dat ontwikkelt. Schoonmaken en schoon houden is het enige wat er aan te doen is, het lichaam moet het dus zelf doen. Wel kun je extra spoelen met gekookt water waar je wat zout in hebt gedaan. Verder ondanks de pijn dus veel poetsen. De ontsteking kan koorts veroorzaken en gezien de plek ook uitstraalpijn naar de keel toe, maar dit moet vanzelf verbeteren. Wordt het almaar erger, raadpleeg dan de behandelend arts. Beterschap, A.

Amber, 05-09-2012
Heb mijn wijsheidstand laten trekken. Rare tandarts heb ik dan wel. Niet genaaid. Moest maar 5 min op zo'n watje bijten en daarna mond af en toe spoelen voor bloedsmaak weg te wassen. Eveneens moest ik na 2 uur wachten onmiddellijk iets hard eten. Zeer valt wel redelijk mee, geen zwelling en kan gewoon eten (als ik oppas). Slikken doet wel beetje zeer maar niet ernstig. Alleen heb ik continu zeer, eten, slikken of wat dan ook. Maar niks onoverkomelijk (dankzij een pijnstillertje of twee.) Heb geen voorschrift gekregen of wat dan ook. Gewoon watjes er na 5 min uithalen, af en toe spoelen en gewoon vast voedsel eten. Reactie infoteur, 06-09-2012
Hi Amber, elke tandarts hanteert zijn eigen richtlijnen, maar over het algemeen komen deze wel overeen. Beterschap, A.

Tatjana, 01-09-2012
Ik heb mijn wijsheidstanden woensdag laten verwijderen maar ik ben bang dat de zwelling van mijn kaken tegen maandag niet weg zal zijn (want het is dan school). Zou de zwelling al tegen maandag weg zijn of niet? Reactie infoteur, 02-09-2012
Hi Tatjana, in de meeste gevallen duurt de zwelling slechts een paar dagen. Je zou er dus a.s. maandag wel vanaf moeten zijn. Beterschap, A.

Marjolein, 27-08-2012
Afgelopen vrijdag heb ik ook mijn verstandskies onder laten verwijderen. Nu een paar dagen later is de pijn nog steeds niet weg en slik ik om de paar uur pijnstillers. Ook is het niet gehecht dus heb nu een groot gat zitten waar groen/geel spul uitkomt wat ook heel vies smaakt. Wat kan ik nu het beste.doen? Groeten Reactie infoteur, 28-08-2012
Hi Marjolein, de adviezen van de behandelend arts opvolgen. Zo vaak mogelijk spoelen met desinfecterend mondwater, veelvuldig poetsen en de arts raadplegen als de pijn toeneemt en het getroffen gebied dikker wordt. Genezing van het hele gebeuren duurt in de regel een week of twee, waarbij er vooral de eerste dagen veel pijn is. Beterschap, A.

Patient, 24-08-2012
Hoi,

Vanochtend zijn mijn verstandskiezen aan de linkerzijde verwijderd, dit verliep snel en rustig, ik heb tot nu toe geen (bijna geen) last van napijn. De rede dat de kiezen eruit moesten was omdat ik 2 weken geleden een zware ontsteking had aan de linkerkant, een dik gezicht en veel pijn gedurende 9 dagen. Is de kans dat het nu weer gaat ontsteken hierdoor vergroot? Ik wou dit aan de kaakchirurg vragen maar door de stress ben ik het vergeten, ik hoop dat u hier een antwoord op heeft.

Groeten Reactie infoteur, 26-08-2012
Hi Patient, met het wegnemen van de verstandskiezen is de kans op een zelfde soort ontsteking juist verkleind. Vertrouw dus op je arts en wees blij dat je bijna klachtenvrij bent ;). Beterschap, A.

Sofie, 30-07-2012
Beste,

Ik heb afgelopen vrijdag 4 wijsheidstanden laten verwijderen onder gehele narcose bij de kaakchirurg. De genezing lijkt goed te verlopen, ik heb geen pijn op de plaats van de operatie. Wel is mijn kaak gezwollen en ik kan mijn mond heel moeilijk openen. Mijn kaken doen dus erg pijn! Eten is moeilijk, praten is moeilijk. Nu vraag ik me af… Moet ik de kaken zo veel mogelijk laten rusten? Of moet ik ze proberen zoveel mogelijk te gebruiken… Weet het niet goed! Reactie infoteur, 31-07-2012
Hi Sofie, het zal niet veel uitmaken wat je doet. De kaken geven gelukkig zelf al aan wat ze kunnen verdragen, dus eet zacht voedsel (langzaam) en vermijd lange gesprekken. Tegen de zwelling kun je washandjes gevuld met ijsblokjes gebruiken en deze op de wangen houden. Verder zul je de tijd moeten uitzitten en dat is helaas wel een week of twee… Beterschap, A.

Alexander Elias, 30-07-2012
Woon op de filippijnen. 2 jaar geleden begon een bovenste verstandskies te jeuken, eerst na het eten van vlees, na een tijdje na het eten van wat danook. Mijn tandarts zag niets. Mijn zus had hetzelfde en die woont in NL en haar tandarts verwijderde haar kies. Dus liet ik de mijne ook verwijderen. 'dry socket; dus lange genezing, maar ok. Twee maanden geleden begon de verstandskies daaronder gevoelig te worden. Er kwamen aan die kant vage hoofdpijnen en vage pijntjes. De tandarts hier zag niets, maar aangezien de kies geen functie meer had werd ze getrokken. Dat werd weer een 'dry socket' en duurde 2 @ 3 weken met wat koorts, anti biotica en pijn en bijna de hele kaak. Nogsteeds soms een 'diep gevoel'. Het rare is dat juist toen ook in de buurt van de onderste verstandskies aan de andere zijde vage pijnen begonnen te ontstaan. foto's gemaakt, ziet er goed uit. Maar de bovenste verstandskies daar heeft steeds vaker de 'jeuk'. Mijn tandarts en een kaakchirurg zeggen af te wachten totdat het gat aan de andere kant volledig dicht is, kan een uitstralende pijn zijn nl. Mijn zus heeft ondertussen haar laatste kies laten trekken ( de onderste waren beide in 1, 5 jaar tijd ontstoken geraken en de bovenste hadden ook jeuk ). Wat te doen en hoe weer zo een langszame genezing te voorkomen? Ben 54 jaar. Reactie infoteur, 31-07-2012
Hi Alexander, van een jeukende kies heb ik nog nooit gehoord. Wat je moet doen is het advies van je artsen opvolgen en terughoudend zijn. Veel 'kiespijnen' komen helemaal niet van het gebied af, maar van de sinusholtes en/of de kaakspieren en gewrichten. Hierdoor denk je ten onrechte dat er iets mis is met een kies. Binnen korte tijd zoveel problemen aan verstandskiezen is onwaarschijnlijk. Ga je al die pijnen daadwerkelijk te lijf dan heb je straks geen gebit meer over. Niet doen dus. Een langzame genezing voorkom je door zsm na de ingreep te spoelen met mondspoelmiddel, ijscompressen en meerdere malen per dag tanden poetsen. Krijg je dan toch nabezwaren dan waren die sowieso gekomen. Groetjes, A.

Liza, 21-07-2012
Ik heb afgelopen woensdag mijn verstandskiezen laten trekken aan de linkerkant, waar nu een enorme zwelling zit. De zwelling lijkt langzaam minder te worden maar er zit een harde bobbel in de zwelling op mn kaak. Ik vraag me af of dit normaal is, en of ik hiervoor terug moet naar de kaakchirurg? Ik spoel verder met zoutoplossing en heb soms een nare smaak in mn mond. Reactie infoteur, 22-07-2012
Hi Liza, het genezingsproces is nog in volle gang. De ingreep is te kort geleden om al een oordeel te vellen. Als de zwelling pijnloos is, zal het vanzelf weg trekken. Met zout spoelen is goed, maar een speciaal desinfecterend mondspoelmiddel is wellicht beter. Beterschap, A.

T., 20-07-2012
Ik heb gister ook mijn verstandskiezen laten trekken, ze deden er 2tegelijk. eigenlijk heb ik weinig pijnklachten, en gister ook weinig last van een opzwellende wang. tot dat ik wakker werd en in de spiegel keek… BAM mijn wang 2 keer zo groot. kan iemand mij vertellen wat ik hier nu nog tegen kan doen en hoe lang het zo blijft?

Alvast bedankt. Reactie infoteur, 21-07-2012
Hi T., genezing duurt een week of twee. Genoemde verschijnselen vallen dus in het normale herstelproces. Tegen een dikke wang kun je ijszakken (washandje gevuld met ijsblokjes) toepassen, of op een andere manier koelen met ijs. Dit vermindert zwelling. Beterschap, A.

Jetje, 18-07-2012
Ik heb vanmorgen een verstandskies laten trekken en nu zit de hechting in mijn wang. Is dat normaal. De pijn is niet te harden en mijn keel doet pijn. Ik ag nog niet spoelen. Heb nu 5x600mg ibu op. Is dit normaal? Reactie infoteur, 19-07-2012
Hi Jetje, herstel van deze ingreep duurt twee weken. Dat de hechting in je wang zit is niet normaal, maar dit zal suggestie zijn. Zie het even aan en als de pijn niet vermindert kun je de behandelend arts raadplegen. Beterschap, A.

Anoniem, 14-07-2012
Ik ga donderdag mijn wijsheidstand laten trekken, hij zit bovenaan men rechterkaak, maar ik ben redelijk bang. Het zal een plaatselijke verdoving worden, en mijn tandarts heeft al een deel van de tand ernaast weggehaald, zodat er meer plaats is. Naar mijn gevoel staat mijn wijsheidstand recht, dus zou ik ook zo'n grote zwelling hebben dan wanneer de tand scheef staat? Reactie infoteur, 15-07-2012
Hi Anoniem, voor zwelling moet je niet bang zijn, deze is niet gerelateerd aan hoe recht of scheef de kies stond. Omdat de ingreep aan de bovenkant plaatsheeft en je niet bent doorgestuurd naar een kaakchirurg, zal het herstel vrijwel zeker sneller verlopen. Succes, A.

Sharon, 05-07-2012
Hoi A,

Ik heb 1 juli een kies laten trekken en heb nog steeds pijn in en om het gat. Een zeurende pijn, maar zonder pijnstillers niet te doen. Hoe lang duurt het voordat ik zonder pijnstillers kan? En is het beter om ibuprofen te slikken dan paracetamol? Ivm ontstekingsremmende werking? Ik slik nu 8 paracetamol per dag en daarmee is het te doen, maar ik wil er graag vanaf. En helpt het nu nog om met zout te spoelen? Alvast bedankt:) Reactie infoteur, 06-07-2012
Hi Sharon, genezing van het trekken van een verstandskies duurt gemiddeld twee weken. Ibuprofen is iets beter dan paracetamol, ten eerste omdat het wat sterker is, ten tweede omdat het ook bijdraagt aan het remmen van ontstekingen. Spoelen moet je zeker doen, of het nu gaat om een speciaal spoelmiddel, of om zout. Beterschap, A.

Karin, 03-07-2012
Is de naam verstandskies niet afgeleid van het feit dat de kies een verre stand (in de mond) heeft? Ik denk niet dat het echt iets te maken heeft met het verstand, al is de associatie wel grappig. Reactie infoteur, 04-07-2012
Hi Karin, in het Engels heet het 'wisdom tooth', in het Vlaams 'wijsheidstand'. In ouder Nederlands sprak men van wijsheidskies. Citaat uit Wikipedia: "Verstandskies, wijsheidskies en wijsheidstand gaan terug op het Latijnse dens sapientiae, 'tand der wijsheid'. Dit verklaart ook waarom de woorden voor verstandskies in veel talen zo op elkaar lijken." Het heeft dus niets te maken met de verre stand in de mond. Wel met het gegeven dat verstandskiezen pas laat doorkomen, net als volgens sommigen het verstand ;). Groetjes, A.

Javi, 02-07-2012
Afgelopen woensdag en donderdag zijn 3 verstandkiezen eruit getrokken. De eerste 2 gingen er vrij makkelijk uit en de laatste heb behoorlijk lang geduurd. Heb ongeveer 1 uur en 30 min bij de tandarts gezeten. Heb ibuprofeen 600 mg meegekregen en de eerste dagen kon de pijn hiermee onderdrukken. Heb ook in alle 3 de kiezen hechtingen gekregen, maar afgelopen zondag leek de pijn erger zijn geworden. De ibuprofeen lijkt ook niet meer te werken en kan mijn mond niet echt openen. Heb een vieze smaak in mijn mond en een beetje last van mijn keel gekregen heb ook veel slijm in keel zitten. Is dit normaal? Reactie infoteur, 03-07-2012
Hi Javi, nee. Misschien is een van de wonden aan het ontsteken. Daarom moet je direct het spoelen van de mond opvoeren en je gebit nog vaker poetsen. Wordt het nog erger dan moet je de behandelend arts waarschuwen. Beterschap, A.

Kelly, 24-06-2012
Hoi,
Ik heb wil graag wat kwijt en wat vraagjes stellen. Ik heb vrijdag mijn rechter verstandkies boven en onder laten trekken. Ik had het geluk dat mijn 2 kiezen bloot lagen. Hij zei dat ze er zo uit waren. Ik kreeg 3 spuitjes, 1 in mijn gehemelte, 1 in mijn wang en 1 in mijn tandvlees. Ik ging de op de andere stoel liggen en ze zeiden dat ik een muziek op kon zetten en mijn ogen dicht kon doen. Ze leggen een blauwe doek over me heen met een gat erin voor mijn mond. Ik zette muziek op en deed mijn ogen dicht. 2 minuten later tikte de arts mij aan en zei 'doe je mond is dicht want het is klaar'. Ik ging rechtop zitten en huilde van de stress dat het eindelijk voorbij was. Ik had nooit gedacht dat het zo snel zou gaan. Eerlijk gezegt deden de spuiten meer pijn dan het trekken zelf. Ik ging langs de apotheek om mondspoeling en medicatie op te halen die mij waren voor geschreven. 4 uur later nadat ik allang thuis was begon de verdoving uit te werken. Op dat punt had ik 10 minuten even napijn. Ik heb goed gekoeld met een ijspack 15 min per uur. Het is nu zondag die medicatie die ik had heb ik 1 keer gebruikt en daarna niet meer. Het is me allemaal zo meegevallen. De 23 juli moet ik voor mijn andere kant terug. Ik ben nu niet meer bang om erheen te gaan. Nu heb ik wel een paar vraagjes. Krijg ik nog onverwachte napijn? Kan ik alles gewoon eten en drinken? Wanneer gaan die hechtingen in mijn mond weg? Ik wilde dit graag kwijt voor de personen die nog twijfelen of ze moeten gaan ja of nee. Alvast bedankt voor het antwoorden van mijn vragen. Kelly J. Reactie infoteur, 25-06-2012
Hi Kelly, de ingreep kan nagenoeg geruisloos verlopen, dus het hoeft niet altijd een drama te zijn :). Als je nu nog opeens napijn zou ontwikkelen moet je wel waakzaam zijn, omdat het dan misschien om een complicatie (ontsteking) gaat. Eten en drinken kan gezien je vorderingen net als voorheen, wel altijd met beleid. De hechtingen gaan vanzelf weg als ze oplosbaar zijn. Je zou hierover informatie van je arts moeten hebben ontvangen, vaak is dat een papier met richtlijnen erop. Beterschap, A.

Stefanie, 19-06-2012
Ik heb sinds donderdag erg last van mijn linker 2 kiezen onderin. Ik ben al naar de tandarts geweest en die schreef mij waterstofperoxide voor en een verwijsbrief voor naar de kaakchirurg. Hij zei dat ik alle 4 mijn verstandskiezen moest laten trekken maar ik durf niet. Ook weet ik niet wat ik moet eten want alles doet pijn. Moet ik naar de kaakchirug? En moet ik die waterstofperoxide gebruiken? En wat kan ik eten? Reactie infoteur, 20-06-2012
Hi Stefanie, als je een verwijsbrief hebt voor de kaakchirurg kun je op zijn minst er naar toe gaan en zijn mening horen. Er moet wel een aantoonbare reden zijn om de verstandskiezen te laten trekken. Uiteraard is het ook verstandig om de voorgeschreven mondspoeling te gebruiken. Wat je wel en niet kunt eten moet je helaas zelf uitvinden, maar zo te horen zijn er voldoende argumenten om nu verder op het oordeel van de kaakchirurg te vertrouwen. Sterkte, A.

Pien, 17-06-2012
Beste A.,

Afgelopen donderdag heb ik mijn verstandskiezen rechtsonder en rechtsboven laten wegsnijden door de kaakchirurg. Het trekken van de onderste kies ging moeizaam. De napijnen vielen mee door veel koelen met ijs en maximale pijnstilling van Ibuprofen. Vrijdag werd ik wakker met een tennisbal in mijn wang (had ik verwacht), dus dat was opzich niet raar. Zaterdagochtend werd ik echter wakker en in plaats van dat de zwelling had afgenomen, is hij erger geworden en zat ik met opgezwollen halsklieren, uitstraling naar mijn oor. De hele dag veel pijn gehad maar toch niet de kaakchirurg gebeld want had geen koorts. Vanochtend was het echter nog veel stijver, nog dikker dus heb ik uiteindelijk de kaakchirurg gebeld. Ik mocht langskomen en er bleek een bloeduitstorting te zitten die mijn lichaam niet zelf kon wegkrijgen dus die heeft hij hardhandig met een spuitje en NaCl verwijderd. De bus heb ik nu zelf meegekregen naar huis, net als de monoject. Ik heb thuis nu 1 keer gespoeld en komen nog veel stukjes bloed uit. Ik had verwacht dat de zwelling nu toch wel zou afnemen, maar hij wordt alleen maar erger met als resultaat dat ik nu ook nog met een dikke lip zit en de zwelling langzaam blauw wordt. Ik moet morgen nog een keer langs komen voor spoelen door de kaakchirurg. Wanneer kan ik verwachten dat de pijn en zwelling minder wordt? Reactie infoteur, 18-06-2012
Hi Pien, dat is sterk individueel, maar zoals het nu is zal het echt niet blijven. Zolang de bron van het probleem nog aanwezig is moet je rekening houden met klachten. Maximaal twee weken is nog altijd normaal te noemen, maar in de regel verdwijnt zwelling veel eerder. Overleg dit met je behandelend arts! Beterschap, A.

Iris, 16-06-2012
Hai, ik heb een vraagje. Ik heb een half jaar geleden mijn verstandskies laten trekken, dat is allemaal goed gegaan. Maar een week geleden werd ik opeens wakker met een gevoelloze wang, lip, tandvlees en tong aan de kant van de getrokken kies. Eerst zaten er nog wel wat tintelingen, maar sinds een paar dagen voelt ik helemaal niets meer in dat gebied. Kan dit nog komen door het trekken van mijn verstandskies of is er iets anders aan de hand? Reactie infoteur, 17-06-2012
Hi Iris, het verbaast me dat je dit nog niet aan je behandelend arts (of huisarts) hebt gemeld. Maak dus zsm een afspraak zodat deze via onderzoek kan uitzoeken wat er aan de hand is. Beterschap, A.

Jelle, 12-06-2012
Hallo,
Bij mij is ongeveer 3 weken geleden mijn verstandskies linksonder getrokken. Dit was allemaal goed gegaan en heb na 2 weken nergens last meer van gehad, totdat sinds vandaag mijn kaak toch weer opgezwollen is. En ook gevoelig bij aanraken. Moet ik me zorgen gaan maken om een onsteking?
Groetjes, Jelle. Reactie infoteur, 13-06-2012
Hi Jelle, je zou dan ook pijn verwachten. Wat er aan de hand is, valt van hier niet te zeggen. Laat het bij twijfel nakijken door je tandarts, of zie het nog even aan. Ondertussen kun je dan met mondspoelingen en extra poetsen een eventueel opkomende ontsteking nog onderdrukken. Groetjes, A.

Gabrielle, 26-05-2012
Sinds gisteren merk ik een bobeltje heb op de plek van mijn linker verstandskies (onder). Nu vroeg ik mij af of dit het door komen van mijn verstandskies was en zo ja, kan dat komen doordat ik op dit moment last heb van mijn keel amandelen? Mijn lymfe klieren in mijn nek zijn namelijk ook erg opgezwollen. Zou het kunnen komen door de druk van mijn lymfe klieren? Groetjes Gabrielle Reactie infoteur, 27-05-2012
Hi Gabrielle, het is eerder andersom. Door een ontsteking van het tandvlees rondom een verstandskies kunnen de lymfklieren in de omgeving gaan zwellen. Het beste is om de kies aan je tandarts te laten zien, zodat deze met rontgenfoto's kan bekijken of de kies eruit moet. Als er een ontsteking in de mond is die behandeld wordt, zullen de amandelen en lymfklieren niet langer meer opspelen. Groetjes, A.

Suzanne, 26-05-2012
Hallo,
3 dagen geleden heb ik een dwarsliggende verstandskies (onder) laten weg snijden. Deze is gehecht en natuurlijk een dikke wang eraan over gehouden. De zwelling is nu al een stuk minder, maar wat nu nog dik is dat voelt hard aan. Is dat normaal? Ook krijg ik mijn mond niet ver open. Ik heb het idee dat mijn wang aan mijn tandvlees is gehecht. Ik voel namelijk met mijn tong dat er een hechting/wondje (of zoiets) zit. Aangezien ik mijn mond niet ver open krijg (als ik dat probeer) denk ik dus dat mijn wang aan mijn tandvlees is gehecht. Zou dit kunnen?
Groetjes Suzanne Reactie infoteur, 27-05-2012
Hi Suzanne, zie vorige reacties. Alle sensaties die je beschrijft zijn op deze site aan bod gekomen. Het kan er misschien op lijken dat je wang aan je tandvlees gehecht is, maar dat is enkel een gewaarwording die je voelt omdat het gebied gezwollen is. Het is dus niet echt zo. Geef het de geneestijd die nodig is (twee weken) om te beoordelen wat er aan de hand is. Ik vermoed dat het tegen die tijd al een stuk beter gaat. Beterschap, A.

Juliette, 23-05-2012
Hallo ik heb een vraagje. Twee dagen geleden heb ik operatie gehad aan mijn verstandskies. Normale symptomen wat dik, beetje pijn. Ik wil over 4 dagen gaan surfen in de zee, kan dit schadelijk zijn? Is dit af te raden?
Met vriendelijke groet Juliette Reactie infoteur, 24-05-2012
Hi Juliette, als het genezingsproces keurig verloopt is het geen enkel bezwaar. Pas wel op met het per ongeluk inslikken van zeewater, maar dat geldt voor iedereen. Beterschap, A.

Sabrien, 18-05-2012
Vorige week vrijdag is links-onder mijn verstandskies eruit getrokken. Deze kies was nog niet doorgekomen. Er is dus in mijn tandvlees gesneden en geboord. Het ging allemaal vrij moeizaam, omdat de kies er maar niet uit wilde. Na het trekken is er een stuk gaas in de wond geplaatst en dicht gehecht. Drie dagen later moest ik terug om het stuk gaas te laten verwijderen, waardoor er een groot gat ontstond. Dit gat moet ik elke dag uitspoelen met zoutwater en een spuitje. Met de wond zelf gaat het nu, een week later, op zich prima.

Nou is het zo dat ik de eerste 5 dagen na de ingreep geen enkele last heb gehad van mijn. Ik had namelijk een helse pijn verwacht, omdat de ingreep zeer moeizaam verliep. Na de 5e dag begon uiteindelijk de pijn, wat ik op zich al raar vind. Maar goed dat zou kunnen. Het probleem is alleen dat het lijkt alsof mijn wond vast is gehecht aan mijn wang. Als ik mijn mond sluit (kiezen op elkaar) dan bijt ik dus op een stukje van mijn wang, omdat de ertussen komt. Mijn wang is inmiddels paars/blauw en er zit een soort bulletje. Ik verwacht dat dit eigenlijk alleen maar erger wordt, want hoe meer ik bijt/kauw etc. hoe meer pijn ik voel.

Kortom, als ik mijn kiezen op elkaar doe zit er stukje van mijn wang tussen, waardoor deze nu blauw/paars is en er een knobbel zit. Moet ik hiervoor terug naar kaakchirurg om ernaar te laten kijken? De poli is maandag pas weer open vanwege de feestdagen en ik maak er eigenlijk wel een beetje zorgen om. Reactie infoteur, 19-05-2012
Hi Sabrien, de wond is duidelijk nog niet geheeld en je zit dus nog in het genezingsproces. Daarbij kunnen ook vreemde sensaties optreden, bijvoorbeeld het idee dat de wang aan de mond vastgenaaid is, enz. Dit zal waarschijnlijk komen door zwelling en moet vanzelf weggaan. Is het maandag allemaal verergerd, neem dan contact op met je behandelend arts. Is het dan hetzelfde, zit dan even die twee weken geneestijd uit. Wordt het beter, dan hoef je niets te doen. Beterschap, A.

John, 14-05-2012
Vorige week dinsdag mijn verstandskies rechts boven laten trekken. Ging erg makkelijk en de napijn en alles viel reuze mee, eigenlijk nergens last van gehad. Maar gisteren voelde mijn rechter wang dikker en pijnlijker aan. Binnenkant van de wang is ook rood en geel, en de wang is ook dikker geworden. Assistente rade aan om met zout water te spoelen en met het mondwater dat ik op hun recept had mee gekregen (dit had ik inderdaad niet gedaan omdat ik nergens last van had). Met lachen doet mijn wand zeer en er is een continue trekkend gevoel in de wang. Als ik me buk dan krijg ik ook een drukkend gevoel in de wang.
Wat kan dit zijn? Reactie infoteur, 15-05-2012
Hi John, zou een opkomende ontsteking kunnen zijn. Dit kun je hopelijk nog terugdringen door zeer vaak je tanden te poetsen (ook op die plek), veel te spoelen met mondwater en zout. In de tussentijd kun je af en toe op drop zuigen zodat de mond goed zout blijft. Bacillen houden niet van zout! Mocht het allemaal toch erger worden, dan kun je teruggaan naar de arts. Beterschap, A.

Kris, 12-05-2012
Eergisteren na 8 jaar nog ns bij de tandarts langsgeweest en m'n voorlaatste verstandskies links boven laten trekken (paar jaar geleden was de vulling losgekomen en nu was hij helemaal afgesleten), supergoed verlopen, geen pijn en echt een minimum aan bloed, heb zelfs geen tamponnetje oid gekregen. Bizar ook dat de tandarts geen enkel gaatje kon detecteren bij de controle ondanks 8 jaar minimaal poetsen (1* per 2 weken ofzo), en dit terwijl mn vorige tandarts destijds zo ongeveer de helft van mn mond met vies zwart metaal gevuld heeft zonder zinvolle reden…
Nu maar hopen dat de stijfheid snel weg is en het niet gaat ontsteken want tjonge wat een krater laten die kiezen achter, en hopelijk red ik het ook verder met die 25% verstand die me nog rest :). Reactie infoteur, 13-05-2012
Hi Kris, haha. Je bent het ultieme bewijs dat tandartsen nogal verschillend denken over de toestand van een en hetzelfde gebit. Het komt vaak voor dat als je van tandarts verandert je opeens nooit meer een gaatje hebt, of juist non-stop. Wat zegt zoiets! Eenmaal per twee weken je tanden poetsen is niet aan te raden, en ik denk dan ook dat je hier met een sisser vanaf bent gekomen. Wees zuinig op je laatste beetje verstand! ;). Beterschap, A.

Ashley, 08-05-2012
Hallo, Ik heb gisteren 2 van mij verstandskiezen laten uitsnijden aan de rechter kant.
Gisteren heb ik na de behandeling de hele middag en deels 's avonds met ijs op mijn wang gelegen. Heb nu nog steeds een zwelling maar dat hoort erbij, ik vroeg me nu alleen af ik heb op mijn kaak een heel hard bobbeltje zitten en dat is eigenlijk ook datgene wat ik voel als ik mijn mond beweeg is dit normaal en hoort dit bij de zwelling? Alvast bedankt. Reactie infoteur, 09-05-2012
Hi Ashley, ja ik denk dat je dit echt even moet aanzien. De ingreep is te kort geleden. De eerste twee weken kun je diverse klachten hebben waaronder pijn en zwelling, maar soms zijn er ook andere symptomen die minder vaak voorkomen. Wacht dus even rustig af. Beterschap, A.

Henri Jaspers, 06-05-2012
Hoi,

Tweenhalf week geleden ben ik bij de kaakchirurg geweest voor het trekken van mijn linkerverstandkiezen.De zwelingen en pijn gingen langzaam weg, maar nu liggen binnen 1 dag aan de onderkant van mijn linkerkaak en op de linkerbodem opeens bot open en bloot.
Het lijkt of mijn tandvlees heel snel verdwijnt wat kan dit zijn? Wat moet ik doen.

Groet,
Henri Reactie infoteur, 07-05-2012
Hi Henri, het beste is dat je dit laat nakijken door tandarts of kaakchirurg. Van hieruit is helaas niet te bepalen wat er gaande is. Groetjes, A.

Gabriëlle Beumer, 04-05-2012
Hooi!
Mijn verstandskiezen komen door (duh!) en ik heb geen problemen. Wel heb ik (door het goed poetsen van mijn kiezen) een klein vies vlees bultje gekregen die ik alle kanten op kan buigen en doen maar nooit laten knappen of zoiets dergelijks xD behoorlijk goor ik weet het, sorry! Ik heb proberen op te zoeken maar wordt er alleen maar meer bang van alles wat op internet staat. maar ik weet dus echt niet wat het is! mijn ouders weten het zelf ook niet. die kennen dit blijkbaar dit ook niet… kan iemand mij helpen?!?!? ik wil er echt van af zijn!
alvast bedankt,
Gr. Gabriëlle Reactie infoteur, 05-05-2012
Hi Gabrielle, soms zit er bij een doorkomende verstandskies een soort flapje over de kies heen. Dat is verder niet erg en verdwijnt als de kies volledig door is. Heb je echt een bult waarbij je de indruk hebt dat er iets in zit (etter?), dan raad ik je aan de tandarts te bezoeken. Misschien wordt geadviseerd de kies te trekken of weet hij een andere behandeling waardoor de bult weggaat. Groetjes, A.

Nicole, 29-04-2012
Hallo.
Ik heb gister bij de weekend tandarts mijn onderste verstandskies laten trekken. Ik had een flink opgezwollen gezicht en kon mijn kaak niet goed open krijgen voor dat hij getrokken werd. Nu een dag later kan ik net een pink tussen met tanden krijgen, en als ik hem verder probeer open te doen lijkt het wel of hij op een bepaald punt gewoon vast zit met MEGA pijn in me oor als ikprobeer verder open te gaan. Ook is de onderkant van me kaak nog erg opgezwollen en heb ik moeite met slikken. Maar vooral me kaak vind ik maar eng.
Is dit normaal? Kan ik hier iets aan doen?
Alvast bedankt.
groetjes Nicole Reactie infoteur, 30-04-2012
Hi Nicole, als er sprake was van een acute situatie bijv. een ontsteking, dan zijn de nabezwaren van deze ingreep doorgaans heftiger. In elk geval moet je uitgaan van twee weken hersteltijd en daar zit je nog lang niet aan. Volg de adviezen van je tandarts op. Beterschap, A.

Serena, 26-04-2012
24 maart jl heb ik mijn bovenste en onderste verstandskies laten trekken aan de rechterkant.
Ik ben jammer genoeg heel erg angstig wanneer dit soort dingen moeten gebeuren en heb dus (ondanks de oxazepam) heel gespannen op de stoel gezeten. De ingreep zelf vond ik achteraf meevallen, maar de napijn die ik heb, vreselijk! Nu ben ik toch al snel bang, en maak me dus ook druk om de pijn en dikke wang. Maar dit hoort er allemaal bij toch? Voelt ook net of mijn hele wang gekneusd is, van het hakken en boren. Uiteindelijk ervaar ik dit in ieder geval als heel onprettig en zie nu al ontzetten op tegen de linkerkant. Succes & sterkte iedereen. Reactie infoteur, 27-04-2012
Hi Serena, aangenomen dat de ingreep in april was en niet in maart, moet je nu inderdaad rekening houden met pijn en zwelling. In de komende tijd zal dit verminderen. Beterschap, A.

Mb, 22-04-2012
12 maart is aan de linkerkant mijn verstandskiezen getrokken. Onderkant is nog wel even moeilijk geweest. Nu ben ik maand verder. Ik ruik alleen aan de onderkant nog steeds vieze lucht. Heb geen pijn. Kan alles maar voel wel dat het vlg mij nig stukje open is. Als ik op mijn wang hard druk is het nog wat gevoelig. Ben destijds 2 keer terug geweest en de kaakchirurg heeft toen gespoeld en zei dat het moeilijke plaats was en onrustig en wat langer duurde. Ik kan er gewoon met tandenborstel bij maar ruik de geur dan ook echt aan de borstel zo vies. Reactie infoteur, 23-04-2012
Hi Mb, je vertelt de reden van de ingreep niet, maar waarschijnlijk zat er al een ontsteking en wil die maar niet weggaan. Gelukkig kan het ontstekingsvocht nu wel afvloeien, wat je dus ook ruikt. Eigenlijk is er door het trekken van de kies een soort natuurlijke drain ontstaan. Het zal zijn tijd nodig hebben voordat het lichaam de ontsteking heeft opgeruimd. Goed poetsen en spoelen zal helpen dit te bevorderen. Beterschap, A.

Yasmina, 22-04-2012
Hi, Ik heb woensdag 5 dagen geleden mijn 4 wijsheidstanden laten uitrekken. Mijn linkerkaak is nog steeds opgezwollen en voel een harde noot in mijn kaak. Hoort dat ook bij de opzwelling of zou het een abces of iets anders zijn? Ook heb ik geen gevoel aan mijn linkerkan van mijn onderlip en kin. Reactie infoteur, 23-04-2012
Hi Yasmina, het idee van een 'harde noot' in de kaak kan ik niet plaatsen, maar zolang je geen hevige pijn hebt hoort het waarschijnlijk bij het genezingsproces. En dat proces duurt nu eenmaal een week of twee. Het dove gevoel in lip en kin kan langere tijd wegblijven, maar komt uiteindelijk langzaam weer terug. Beterschap, A.

J., 20-04-2012
Hallo, Ik heb afgelopen woensdag mijn verstandskies laten verwijderen nadat ik met spoed doorverwezen was. Nu 2 dagen later heb ik een beetje een vreemd gevoel alsof er tandvlees los hangt. Ook ben ik al terug geweest ter controle. Daar is mij verteld het tandvlees er nog erg rood uit zag maar dit geen kwaad kan, maar ik heb ook geen zin morgen met een infectie te lopen. Ik vroeg me ook af hoe het nu echt met dat roken zit. Ik snak naar een sigaret maar is dit nog steeds te vroeg? Reactie infoteur, 21-04-2012
Hi J., de ingreep is te kort geleden om een oordeel over het tandvlees te geven. Je vertelt niet waarom de verstandskies met spoed verwijderd moest worden. Aangenomen dat het om een ontsteking ging, is het niet verwonderlijk dat het gebied nog rood is. Roken vertraagt het genezingsproces, vandaar dat vaak het advies wordt gegeven om een dag of zes niet te roken. Deze periode kun je gebruiken om definitief met roken te stoppen. Beterschap, A.

Grifter, 06-04-2012
Hoi,

Ik heb hier heel wat reacties gelezen, en waarschijnlijk is er niks met mij aan de hand. MAar toch. Hier mijn ervaring…
Ik heb drie wijsheidstanden laten trekken en twee kiezen. Ene die afgebroken zat en al twee maanden voor een abces zorgde en een andere waar ik geen last van had. Maar volgens de foto's was hij binnenin al kapot. Dus in totaal vijf tanden laten trekken.

Het inslapen, waar ik het meeste stress voor had, liep vlekkeloos. Maar et wakker worden, man man… Ik was aan het stikken. Ze hielden mij met drie vast en de prop in mijn mond zorgde ervoor dat ik niet naar lucht kon happen… Ik weet dat deze dient om bloed te stelpen, maarja, ik kan maar via 1 neusgat ademen, en dat was gewoon niet genoeg… Ik ben dus echt al roepend wakker geworden… En echt op zoek naar een beetje lucht. Over verloop van tijd trokken ze de prop eruit (na een minuut of vijf) en de operatie was toen ongeveer 15 minuten gelden gepasseerd. Toen had ik een helse pijn… Maar ze wouden me niks meer geven. Tot ze ontdekten dat mijn baxter niet meer doorliep en ze hem hebben moeten hersteken. NA even viel de pijn wel mee… MAar werkelijk heel mijn aanzicht deed pijn. En ik heb in mijn leven al heel wat porties pijn gehad, maar dit was toch werkelijk ongekend…

NA een uurtje op de recovery en blijven bloeden (vier kommetjes later) brachten ze me naar de kamer…
De operatie was afgelopen woensdag om 10:20. Gisterennacht heb ik gewoon niet kunnen slapên en heb ik om het uur zak ijs gewisseld. Toch zie ik er als een rare mutant. De kaken staan heel dik, maar ik was dat gewoon omdat ik daarvoor ook al een abces had waardoor alles zo dik was. Dat abces was wel verdwenen enkele dagen voor de operatie door medicatie die ik ook al een goede maand en een half aan het slikken was. (clindamycine) die moet ik overigens verder nemen van de stomatoloog.
Nu heb ik enkele vragen. Is het, normaal dat ik blijf bloeden. Nu niet echt hevig, maar om de vijf minuten kan ik speeksel met bloed spugen. Ook is het zo dik tan mijn gebit niet meer over elkaar past zoals het hoorde. Normaal schuiven mijn bovenste snijtanden perfect achter mijn onderste, nu is dat omgekeerd. Ook de verdikking in mijn mond zijn werkelijk gigantisch, vooral aan de linkerkant. Waar ik maar twee tanden liet trekken (de twee achterste onderaan. Bovenste mocht blijven zitten.).
Ik heb daarnet gebeld naar de specialist die mij heeft geopereerd en hij zij dat dit echt normaal is en dat het bloeden en verdikken toch tot vijf dagen na de ingreep kan voorkomen… Helaas is mijn eigen tandarts weg tot volgende week woensdag dus kan ik nog niet laten nachecken…
Tot op heden is DIT DE HORROR ERVARING VAN MIJN LEVEN…
Moet ik mij zorgen maken?
Owja, ik heb precies ook last van mijn keel aan de linkerkant… Precies van mijn amandel daar…
SLikken is zeer pijnlijk… Reactie infoteur, 08-04-2012
Hi Grifter, vijf kiezen in een keer laten trekken is natuurlijk een forse ingreep. Het is prettig dat je hier een roes voor kreeg. Zolang het bloed niet eruit 'gutst' is het vermoedelijk niet verontrustend. Ook een verdikking van het weefsel kan voorkomen, dus probeer die vijf dagen uit te zitten. De keel kan meedoen omdat de lymfklieren kunnen gaan zwellen als reactie op de ontsteking. Dit geeft pijn bij slikken. Als de zwellingen slinken zullen de kaken ook weer op de normale manier op elkaar aansluiten. Kortom, hoe vreselijk ook, de ingreep is te kort geleden en nabezwaren duren in de regel twee weken. Het is geen pretje, en jij had bij voorbaat al wat complicaties door het aanwezige abces. Neem pijnstillers zoals voorgeschreven of op zijn minst Ibuprofen in de max. dosering. Dit gaat ook verdere ontstekingen tegen. Beterschap, A.

Roos, 31-03-2012
Hallo,
2 dagen geleden is bij mij onder narcose (vanwege moeilijk te verdoven en nare eerdere ervaring) een gewone (ontstoken) kies rechts onder verwijderd (had ik heel veel pijn van van tevoren) en de verstandskies linksonder (zat flink gat in, stond nog op de nominatie). Na afloop zei de kaakchirurg dat de verstandskies er moeizaam uit ging.
Meteen al veel pijn, vooral in het gebied waar de verstandskies zat. Naproxen en paracetamol met codeine en spoelmiddel mee naar huis gekregen. Buiten stijve kaken, opgezette klieren en talloze aften in mijn mond is er een scherpe pijn te voelen waar mijn verstandskies zat. De kies die ervoor staat is nu ook zeer gevoelig voor warm, koud en bij eten. Als ik er op tik ga ik haast van mn graatje (dus dat doe ik maar niet meer). Zou er een gaatje kunnen zijn vrij gekomen? Of is dit weerpijn? Heb er echt heel veel last van, ook van het wondgebied. Het voelt hetzelfde als de ontsteking die ik in de andere kies zat, scherpe pijn doortrekkend naar mijn oor. Het is nog maar kort geleden, maar zelfs met al die pillen is het vreselijk… Moet ik nog even afwachten? Of is er iets aan de hand? Graag advies. Bij voorbaat dank! Reactie infoteur, 01-04-2012
Hi Roos, twee dagen is te kort om te beoordelen hoe het gaat. Voor herstel staat namelijk een week of twee. In de tussentijd kan er zeer veel pijn zijn, vooral in de eerste dagen. Vertrouw je het niet dan kun je de behandelend arts gerust raadplegen. Van hieruit is niet te bepalen wat er bijv. met de kies ernaast precies aan de hand is, maar ik vermoed dat het enkel een reactie op de ingreep is. In plaats van genoemde pijnstillers kun je Ibuprofen proberen, misschien werkt dat bij jou beter. Beterschap, A.

Linda, 30-03-2012
Beste heren, dames,
Vorige week donderdag zijn mijn verstandskiezen rechts getrokken. De behandeling viel mee, en ook geen last van de zwelling oid, maar we zijn nu 8 dagen verder en ik heb nog elke dag pijn daar. Ik had ibuprofen 600 gekregen, maar als die uitgewerkt is, krijg ik echt vervelende pijn terug. Het lijkt er niet echt op dat het beter wordt. De kaakchirurg assistente zei dat het normaal was en ik er nog wel 10 dagen last van kan houden, maar het moet toch wel beter gaan elke dag?
Linda Reactie infoteur, 31-03-2012
Hi Linda, er staat veertien dagen voor, maar dat is een gemiddelde. Binnen die tijd is het gewoonlijk wel zo dat het elke dag een beetje beter voelt. Is dit niet het geval dan is het goed mogelijk dat het herstel langer gaat duren, bijv. drie weken. Zie het dus aan. Beterschap, A.

Jimmyleek, 26-03-2012
Beste A,

Afgelopen vrijdagochtend me verstandskiezen laten trekken links boven en links onder.
Inmiddels zijn we een paar dagen verder en valt de pijn reuze mee van het wondje zelf.
Alleen heb ik nog erge last van een stijve kaak en mond.Valt hier iets tegen te doen of gaat dit vanzelf over. Mijn hechtingen zitten er nog. Ik heb alleen nog een klein beetje droog bloed soms. Hoop dat je me iets gerust kunt stellen over die stijve kaak. Ik kan amper mijn mond open zo stijf is ie zeg maar. Moeite met eten hierdoor. Reactie infoteur, 27-03-2012
Hi Jimmyleek, wat je hebt is normaal. Tijdens de ingreep moest je je mond langdurig wijd openhouden, waardoor de kaakspieren het zwaar te verduren hadden. En dat resulteert (direct erna of pas na een dag) in een stijfheid waarbij je je mond nog amper open krijgt. Dit wordt mettertijd wel beter, maar kan nog zeker meer dan een week aanhouden. Misschien merk je zelf ook dat het 's ochtends het ergst is, om in de loop van de dag iets te verbeteren. Neem nu liever zacht voedsel en snij eten in kleine stukjes. Mocht het probleem na twee weken nog aanwezig zijn, dan kun je door zelfmassage van de kaken en voorzichtig kauwgom kauwen de boel wat 'losser' krijgen. Maar laat nu eerst alles genezen. Beterschap, A.

Anna, 17-03-2012
Beste A,
Bedankt voor uw reactie, Deze behandeling is bij mij al geprobeerd maar mislukt. Het is de kaakchirurg niet gelukt om deze antrumperforatie te dichten. Weet u misschien wat de volgende stap zal zijn. Ze had het er over dat ik dan onder narcose moest en dat ze het moest recontructureren. weet u wat hiermee wordt bedoeld? Ik vind het namelijk allemaal best wel eng en zo kan ik me misschien wat voorbereiden op wat gaat komen.
Met vriendelijke groet, Anna Reactie infoteur, 18-03-2012
Hi Anna, voor nadere informatie over de plannen van je arts moet je deze zelf raadplegen. Van hieruit is namelijk niet aan te geven wat er zal gebeuren. De situatie is erg specifiek, dus persoonsgebonden. Sterkte de komende tijd, A.

Fmj, 16-03-2012
Dank u wel voor u antwoord. Ik zie vandaag ook over mijn hele tandvlees allemaal vlekjes? Kan dat een ontsteking zijn? Reactie infoteur, 17-03-2012
Hi Fmj, dit is van hieruit niet te beoordelen, maar een ontsteking gaat meestal anders. Raadpleeg je tandarts als je aanzienlijke last hebt van het tandvlees. Er moet sowieso naar gekeken worden als het niet vanzelf overgaat. Groetjes, A.

Anna, 16-03-2012
Drie en halve week geleden heb ik mijn verstandskiezen links operatief laten verwijderen. Dit ging heel lastig. Na 5 uur thuis zitten merkte ik dat er iets niet juist was ik ging terug naar de kaakchirurg en er was een gat ontstaan naar mijn sinusholte, dit werd gedicht en ik mocht naar huis. 2 dagen later merkte ik dat ik een ontsteking had. Weer terug naar de kaakchirurg en heb toen antibiotica gekregen. ik ben 2 weken goed ziek geweest.
2 weken na de ingreep zijn de hechtingen verwijderd aan de bovenkant waar er een gat was ontstaan maar afgelopen zaterdag had ik hard geniest en merkte ik dat het weer open was. weer terug naar de kaakchirurg en die heeft het gat proberen te dichten maar dit is niet gelukt, ze hoopt dat het tegen na een week spontaan geneest maar die kans is klein. ondertussen heb ik weer een ontsteking ondanks dat ik preventief antibiotica heb gehad. Nu heeft ze gezegd dat ik waarschijnlijk onder narcose moet om het te reconstuctureren met tandvlees omdat het gat te groot is. Nu vraag ik mij af wat gaan ze dan precies doen? Reactie infoteur, 17-03-2012
Hi Anna, dit heet een antrumperforatie. De behandeling daarvan gebeurt in de regel onder plaatselijke verdoving. Zie voor de behandelwijze: http://www.jeroenboschziekenhuis.nl/Publicaties/102065/Behandelingen-Antrumperforatie-(gaatje-bovenkaak)-sluiten
Sterkte! A.

Astrid-d-g (270 artikelen)
Laatste update: 20-10-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.