Aids de Wereld uit: Stop Aids Now!

De missie van Stop Aids Now is: Samenwerken aan een wereld zonder Aids. Dat is geen kleine opgave, aids is een ware epidemie, die dagelijks nieuwe slachtoffers maakt. Dagelijks raken mensen besmet en anderen overlijden aan de ziekte. Daarom hebben het Aids Fonds en de ontwikkelingsorganisaties Cordaid Memisa, Hivos, ICCO & Oxfam Novib de handen ineengeslagen en STOP AIDS NOW! opgericht.

De Organisatie

Stop Aids Now is een onafhankelijke organisatie, met een eigen bestuur. Binnen de organisatie werken het Aids Fonds, Cordaid Memisa, Hivos, ICCO & Novib Oxfam samen, elk ontvangt een deel van de opbrengst en steunt projecten tegen aids in de landen waar ze actief zijn. Stop Aids Now en het Aids Fonds en Soa Aids Nederland zijn alledrie gevestigd op hetzelfde adres. Zo kan men gebruik maken van de expertise en kennis die in huis is en dezelfde voorzieningen benutten. Stop Aids Now bestrijdt aids/hiv in ontwikkelingslanden.

Aanpak op Diverse Gebieden

Aids is meer dan een ziekte, het treft landen op economisch en sociaal vlak. Het is in veel landen een ware epidemie, het ontwricht economieën en persoonlijke levens. Omdat de ziekte zo’n grote impact heeft probeert Stop Aids Now mee te zoeken naar oplossingen op alle niveaus. Samenwerking is hard nodig, geen enkele organisatie kan deze ziekte alleen aan, daarom werkt Stop Aids Now (dat zelf al een samenwerkingsverband is) samen met tal van organisaties in diverse landen. Aids en armoede hangen nauw met elkaar samen. Daarom gaan ontwikkelingshulp en aidsbestrijding hand in hand. Er wordt korte-en lange termijnhulp gegeven. Directe hulp voor de slachtoffers van hiv/aids en daarnaast zijn preventie en voorlichting van groot belang. Doordat hiv/aids zo ingrijpend is werken de gewone oplossingen vaak niet, daarom wordt er gezocht naar innovatieve methoden. Momenteel gaat extra aandacht uit naar de zorg voor kinderen en de ondersteuning van vrouwen en meisjes. Bij dit alles zijn campagnes in Nederland, fondsenwerving en politiek bewustzijn van groot belang. Het goede nieuws is dat aidsbestrijding werkt, er worden successen geboekt. Maar nog dagelijks wordt er elke 12 seconden iemand met hiv besmet, dus de strijd is nog lang niet gewonnen.

Opvang

Stop Aids Now richt zich vooral op vrouwen, jongeren en kinderen. Een belangrijk facet is de opvang van de slachtoffers van hiv/aids. In veel landen betekent een besmetting uitstoting. Opvang kan thuiszorg betekenen en in een later stadium opvang in een tehuis of ziekenhuis. Zwangere vrouwen die besmet zijn krijgen aidsremmers die de kans op besmetting voor het kind verkleinen. Kinderen die besmet zijn worden opgevangen en krijgen onderwijs. Aidswezen krijgen financiële steun en er wordt naar opvang binnen de familie gezocht. Aidsremmers zijn vaak nauwelijks verkrijgbaar in de derde wereld, Stop Aids Now streeft er naar om aidsremmers wereldwijd beschikbaar te krijgen, zodat alle slachtoffers van de ziekte krijgen waar ze recht op hebben.

Economie

Hiv/aids treft vooral de generatie die economisch actief is. Slachtoffers van de ziekten laten vrijwel altijd een gezin met kinderen achter. Stop Aids Now geeft micro-kredieten aan mensen met hiv/aids, zodat ze het hoofd boven water kunnen houden. Werknemers met hiv worden behandeld zodat ze actief kunnen blijven en voor zichzelf en hun gezin kunnen zorgen.

Voorlichting

De belangrijkste manier om hiv/aids te voorkomen is voorlichting. In veel landen is die zeer slecht. Op seksualiteit ligt een taboe en op hiv/aids nog meer. Bij veel projecten van Stop Aids Now ligt de nadruk op zogenaamde Life Skill-programma’s, deze leggen de nadruk op seksuele voorlichting en het ontwikkelen van belangrijke vaardigheden. Jongeren leren om ‘nee’ te zeggen tegen onveilige sex. Ook wordt er over toekomstplannen gepraat. Voorlichting is de belangrijkste manier om nieuwe besmettingen te voorkomen.

Meer informatie over aids en aanverwante zaken is te vinden in de Special Aids, Afrika, Vrouwen en Armoede.
Meer informatie over diverse organisaties is te vinden in de Special Organisaties en Stichtingen.
© 2012 - 2020 Sasati, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Joods medische ethiek: HIV en AIDS (ernstige SOA's)Joods medische ethiek: HIV en AIDS (ernstige SOA's)HIV en AIDS komen in de orthodoxe Joodse wereld nauwelijks voor. Dit heeft uiteraard alles te maken met de manier waarop…
Virusinfecties: HIVVirusinfecties: HIVAids is de belangrijkste geslachtsziekte van de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw. Aids is het stadium waarin…
Besmetting met HIVBesmetting met HIVHIV staat met gemiddeld 700 nieuwe besmettingen per jaar binnen Nederland op de achtste plaats in de lijst van meest voo…

De Geschiedenis van AidsAids is meer dan een ziekte, meer dan een epidemie. Aids heeft grote invloed op de economie van een land omdat het toesl…
Ziekte van KawasakiZiekte van KawasakiDe ziekte van Kawasaki is een zeldzame aandoening die vooral kinderen onder de vijf jaar treft. De ziekte werd voor het…
Bronnen en referenties
  • www.stopaidsnow.nl

Reageer op het artikel "Aids de Wereld uit: Stop Aids Now!"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Sasati
Laatste update: 17-10-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Special: Aids en HIV
Bronnen en referenties: 1
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!