mijn kijk opVan een bobbel naar opeens de diagnose borstkanker en dan?
Ergens in april voelde ik een bobbeltje onder mijn arm. Met mijn 48 jaar heb ik die wel vaker gehad, dus ik maakte er niet zoveel van. Maar de bobbel bleef en na zes weken ging ik naar mijn huisarts. Veel maakte die er niet van, maar ik werd wel doorgestuurd naar de chirurg. Daar kreeg ik na het nodige onderzoek de diagnose borstkanker met uitzaaiingen in de lymfeklieren. Over de diagnose borstkanker en wat dit met je doet!
Een knobbeltje onder de arm
De meeste vrouwen die aan borstkanker denken, gaan er van uit dat ze dan iets in hun borst moeten voelen. Dat is ook vaak zo, maar sommige afwijkingen zijn ook nog eens zo klein dat die niet te voelen zijn. Het komt dus ook voor dat er in de borst niet alleen afwijkingen zijn, maar dat dit zich ook al hebben uitgezaaid naar de lymfeklieren. Het blijft overigens heel belangrijk om elke maand borstonderzoek te doen en dus ook de oksels niet te vergeten. Ga bij elke ongeregeldheid naar de dokter. Voelt je tepel wat anders, trekt je borst wat, zijn er schilferingen op de huid van je borst te zijn, ziet hij er anders uit, ga naar de dokter. Het kan je een hele hoop ellende besparen. Bovendien kan borstkanker op elke leeftijd voorkomen. Heel jonge vrouwen krijgen het, maar ook oudere vrouwen. Denk niet dat het jou niet overkomt. Ik dacht het wel, maar dat bleek een pertinente onwaarheid.
Onderzoek of het kanker is of niet
Wie iets raars voelt in borst of oksel wordt vaak doorverwezen naar het ziekenhuis. Een chirurg zal in de meeste ziekenhuizen kijken naar wat iemand voelt. Dat gebeurt eerst gewoon met de handen. Vaak volgt daarna verder onderzoek. Dit is meestal:
- Mammografie
- Echo van het gebied
- Biopt door middel van een holle naald
In mijn geval: een biopt van borst en lymfeklier
In mijn geval kwam uit de mammografie dat er niet alleen in de oksel wat werd aangetroffen, maar ook in de borst. De radioloog kwam me vervolgens meteen vertellen dat hij daar ook biopten van wilde nemen, omdat hij het niet vertrouwde. Een punctie of biopt uit de oksel wordt niet verdoofd. Het voelt als een prikje (in ieder geval in mijn geval). Het biopt uit de borst gebeurt met een veel dikkere naald. De radioloog laat van te voren horen wat voor geluid het maakt als hij het biopt trekt om je niet te laten schrikken. Anders zou de naald (die best dik is) te diep in de huid kunnen dringen als je beweegt. Overigens wordt je borst lokaal verdoofd bij een biopt. Dat gaat gewoon door een klein prikje in de borst en daarna is het gebied zo goed als gevoelloos. Bij mij ontstonden er na het biopt echter wel hele grote blauwe plekken. Het duurde weken voor die weer verdwenen waren. Na het maken van het biopt wordt de wond afgedekt met een grote pleister die je er meestal de volgende dag weer af kunt trekken. Ook mag je de volgende dag al gewoon weer douchen. In de meeste ziekenhuizen duurt het zeker een week voordat je de uitslag hebt van de biopten. Een spannende tijd, want je weet dat het dan alle kanten nog uit kan.
Snelle diagnose borstkanker: in de meeste ziekenhuizen niet
De biopten worden onderzocht door een patholoog anatoom. In het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis in Amsterdam (het gespecialiseerde kankerziekenhuis van Nederland) worden de biopten overigens ’s ochtends genomen en ’s avonds heb je de uitslag al. Helaas kan echter niet iedereen terecht in dit ziekenhuis. Zit je al in de molen van je eigen ziekenhuis dan vragen ze je ook vaak om dat dan maar af te wachten. Dat is heel frustrerend, omdat je vaak zo snel mogelijk wilt weten waar je aan toe bent. Hoewel er in mijn geval ook momenten waren dat ik het helemaal niet wilde weten en even net deed alsof er niets aan de hand was. Dat is overigens ook normaal, want er komt heel wat op je af als de mogelijkheid er is dat je aan borstkanker lijdt.
Wat is kanker eigenlijk?
Er zijn meer dan 100 soorten kanker. Ze kunnen op heel veel verschillende plekken in het lijf ontstaan. Daarbij geldt dat iedere soort anders is, een andere behandeling nodig heeft. Wat ze wel allemaal gemeen hebben is dat het gaat om ongeremde celdeling, want dat is kanker in feite.
Celdeling is normaal, kanker niet
Het menselijk lichaam bestaat uit miljarden cellen. Zij zijn waar ons lichaam op is gebouwd. Er worden steeds nieuwe cellen gevormd en dat moet ook om te kunnen groeien en om beschadigde en verouderde cellen te kunnen vernieuwen. Die nieuwe cellen ontstaan doordat er sprake is van celdeling. Een cel deelt zich in twee nieuwe cellen en die delen zich weer in 4 en die weer in 16. Normaal gesproken is die celdeling heel goed geregeld door het lijf. Hoe ze zich moeten delen ligt vast in de genen. Dit DNA komt voor in bijna elke lichaamscel.
Ontregeling van de celdeling
Ons lijf wordt blootgesteld aan allerlei schadelijke invloeden gedurende ons leven. De repareer genen van het lichaam spelen daar op in en hebben als taak om beschadigingen van cellen te repareren. Toch gaat er soms iets fout en kan een cel helemaal beschadigd raken. Zo beschadigd dat hij niet meer te repareren is. Dit kan leiden tot veranderingen in de genen die de deling, de groei en de ontwikkeling van de lichaamscellen regelen. De celdeling raakt dan ontregeld. De cellen delen zich dan zo snel dat er een gezwel of tumor ontstaat.
Goedaardig kanker bestaat niet
Mensen spreken vaak van goedaardige kanker. Maar dit bestaat niet. Er zijn wel goedaardige en kwaadaardige tumoren. Alleen bij kwaadaardige of maligne tumoren wordt gesproken van kanker.
Goedaardige tumoren
Bij goedaardige tumoren zorgt het lichaam er zelf voor dat de celdeling weer op orde komt. Ook verspreiden de cellen zich dan niet door het lichaam. Een wrat is bijvoorbeeld ook een goedaardige tumor. Toch kun je last hebben van zo’n tumor als hij ergens op drukt. In dat geval wordt het gezwel verwijderd.
Kwaadaardige tumoren
Als er eenmaal een kwaadaardige tumor is ontstaan dan is het dna zo beschadigd dat het lichaam de celdeling niet meer zelf kan regelen. Het probleem is dat zo’n gezwel dan ook andere organen kan binnendringen en of kan uitzaaien.
Bij een kwaadaardige tumor kunnen de ongeremde cellen losraken. De tumorcellen worden in dat geval via het bloed en of de lymfeklieren door het lichaam verspreid. Daardoor kunnen de kankercellen in andere organen terecht komen en ook daar uitgroeien tot tumoren. Dit worden uitzaaiingen of metastasen genoemd.
Borstkankerboek: alles over borstkanker
Wie net te horen heeft gekregen dat hij borstkanker heeft, wil vaak veel informatie. Het borstkankerboek geeft dat. Per hoofdstuk wordt een thema aangesneden. Het is een erg informatief boek dat bijvoorbeeld ook informatie geeft over de relatie met alcohol en overgewicht, ingaat op behandelingen en de soorten borstkanker. Geschreven door een oncoloog, maar wel in heel begrijpbare taal.
Persoonlijke blog over borstkanker
In mijn persoonlijke blog over borstkanker beschrijf ik alle stadia van onderzoek en behandeling van mijn eigen borstkanker en geef ik tips en adviezen. De blog is te vinden op:
Ik heb borstkanker