Kan een man zwanger zijn?
Een zwangere man, kan dat? De meeste mensen kennen de film Junior wel (1994), waar Arnold Schwarzenegger zwanger raakt. Maar is dit in het dagelijkse leven ook mogelijk? En hoe zou een man een bevalling doorstaan?
Een zwangere man
De natuur heeft het goed geregeld: een man zorgt voor de bevruchting en een vrouw raakt zwanger en baart het kind. De man zorgt voor vrouw en kind door op voedseljacht te gaan (tenminste, dat was de oorspronkelijke bedoeling). We zien dit nog steeds terug in de bouw van het lichaam: mannen bezitten meer spierweefsel om te kunnen jagen, vrouwen bezitten meer vetweefsel dat als doel heeft een eisprong te stimuleren en zwanger te raken.
Tegenwoordig nemen we elkaars rollen veel over: vrouwen werken net zo hard als mannen en gaan zelfs vaker op voedseljacht (de supermarkt leent zich hier goed voor). Mannen kweken steeds vaker een vetlaag rondom hun buik, en sommige mannen hebben hiermee een hoger vetpercentage dan de gemiddelde vrouw. Waarom zou een man dan niet zwanger kunnen worden?
Een baarmoeder is nodig voor een zwangerschap
Het antwoord is simpel: voor een zwangerschap is een baarmoeder nodig. Zonder baarmoeder overleeft een bevruchte eicel niet. Denk maar eens aan een buitenbaarmoederlijke zwangerschap, waarbij de bevruchte eicel zich buiten de baarmoeder nestelt, vaak in de eileider. Het vruchtje is ten dode opgeschreven. Daarnaast is er nog iets nodig: een eicel. Vrouwen bezitten velen eicellen, waarvan maandelijks één (of soms twee) tot rijping komt. Een man bezit geen eierstokken, geen eileiders en geen baarmoeder. Praktisch gezien is het voor een man onmogelijk om zwanger te worden.
Junior: een man die toch zwanger wordt
De film Junior uit 1994, met Arnold Schwarzenegger, Danny DeVito en Emma Thompson, laat zien dat een man wel zwanger kan worden. Onderzoekers besluiten een man zwanger te laten worden door een bevruchte eicel in de buikholte van een man te plaatsen. Een middel dat een miskraam moet voorkomen, wordt dagelijks door de zwangere man ingenomen. Uiteindelijk bevalt de man via een keizersnede van een gezonde baby.
Laten we allereerst even vermelden dat deze film niet gebaseerd is op een waargebeurd verhaal! Een embryo kan niet los in de buikholte overleven. Een bevruchte eicel heeft namelijk een voedingsbodem nodig: de baarmoederwand. Vanuit die voedingsbodem ontwikkelt de bevruchte eicel twee delen: de placenta en de baby. De placenta is zeer belangrijk voor de baby: het wisselt voedingsstoffen, zuurstof en afvalstoffen uit tussen moeder en kind. Een baby is met de placenta verbonden via de navelstreng.
Toch moet het volgens sommige onderzoekers mogelijk zijn om een man zwanger te laten zijn, door een embryo en placenta te implanteren en die te verbinden aan een intern orgaan, bijvoorbeeld de darm. Het risico zit hem echter in de groei en ontwikkeling van de baby en de placenta: de kans is groot dat de man komt te overlijden.
Allereerste zwangere man op aarde: Thomas Beatie
De eerste zwangere man op aarde was Thomas Beatie. later volgde ook Scott Moore als tweede zwangere man. Beide mannen zijn geboren als vrouw maar lieten zich ombouwen tot man. Daarbij lieten ze de eierstokken, eileiders en baarmoeder zitten. Dit heeft het voor beiden mannen mogelijk gemaakt om zwanger te worden. In feite gaat het dus niet om mannen die als man zijn geboren, maar transgender mensen.
Kan een man de pijnlijke bevalling aan?
Het is al langer duidelijk: mannen zijn in staat om acute pijn te verdragen, vrouwen zijn in staat om chronische pijn beter te verdragen. Acute pijn ontstond vroeger vooral tijdens de jacht: een man kon gewond raakte maar moest toch zorgen voor vlees. De man moest dus door deze acute pijn heen jagen. Vrouwen moeten om kunnen gaan met chronische oftewel langdurige pijn: een bevalling kan vele uren, soms zelfs een aantal dagen in beslag nemen. Nou wordt er tegenwoordig wel ingegrepen als de bevalling te lang duurt, maar vroeger moest je het als vrouw zijnde alleen zien op te lossen en langere tijd de pijn verdragen.
Of mannen dus een lange bevalling aankunnen, vroegen meerdere mensen zich af. Dennis en Valerio van het programma Proefkonijnen besloten de proef op de som te nemen. Beide heren ondergaan een gesimuleerde bevalling, waarmee een soortgelijke samentrekkingen van de spieren, vergelijkbaar met weeën, wordt opgewekt. Bij de buikspieren wel te verstaan, want een baarmoeder hebben deze mannen niet. Hoewel de heren in het begin nogal lacherig doen, is al snel te zien dat ze het als zeer pijnlijk ervaren. Een van beiden heren houdt er halverwege mee op, de andere weet door te zetten tot het einde. Toch is dit niet helemaal vergelijkbaar met een normale bevalling: deze gesimuleerde bevalling duurde veel korter en ook de intensiteit was minder dan bij een normale bevalling. Toch evengoed knap dat er tenminste één wist vol te houden. Maar laten we eerlijk zijn: een vrouw kan halverwege een bevalling ook niet de brui eraan geven, opstaan en weglopen.
Man zwanger van broer
Het komt wel eens voor: een zwangerschap die bestaat uit een tweeling, waarbij uiteindelijk één kind verloren gaat. In een heel enkel geval wordt het afgestorven vruchtje of foetus 'opgeslokt' door het tweede groeiende kind. Dit gebeurt wanneer een tweeling zich niet voldoende van elkaar afscheidt. Het dominerende en overlevende kind groeit dan 'over' het afgestorven kind heen. Het gaat hier om een parasitaire tweelingbroer-of zus. In China werd bij een vijf jaar oude baby de parasitaire tweelingbroer verwijderd. In India werd bij een volwassen man zijn parasitaire tweelingbroer verwijderd. Het gaat in deze gevallen niet om een echte zwangerschap, dat mag duidelijk zijn. Mannen kunnen dus nog steeds niet spontaan zwanger worden.
Lees verder