Zwanger en vermoeidheid

Zwanger en vermoeidheid Zwangerschap en vermoeidheid: het zijn twee dingen die soms gewoon bij elkaar lijken te horen. Vooral de eerste vier maanden kan je je aardig moe voelen en overdag zelfs in slaap vallen. Maar ook later in de zwangerschap kan je last hebben van een grote vermoeidheid. Hoe ontstaat dit en wat kan je eraan doen?

Moe tijdens de eerste drie maanden

De eerste drie maanden van de zwangerschap noemen we het eerste trimester. In het lichaam gebeurt heel veel: een nieuw leven ontwikkelt zich. Het ontwikkelen van dit nieuw leven kost een hoop energie. De bloedvolume in het lichaam van de zwangere vrouw neemt toe en onder invloed van hormonen verandert onder andere de stofwisseling en de werking van de nieren, longen en het hart. Dat het energie kost merken we al aan het hongergevoel: zwangere vrouwen hebben vaker honger. Kon je vroeger nog makkelijk 3 uur achter elkaar doorwerken, nu merk je halverwege al dat je hongerig bent. Wanneer je niet snel genoeg eet, kan je zelfs gaan trillen en zweten. Maar dat is niet het enige dat veranderd: je wordt ook sneller moe. Het lijkt soms wel alsof je een hele dag kan slapen. Sommige vrouwen vallen overdag zelfs in slaap als ze even ergens rustig gaan zitten of liggen.

Wanneer je s'avonds doodvermoeid in bed ligt, val je vrijwel direct in slaap. Hoewel je s'nachts vaker uit bed moet om te plassen, slaap je telkens weer vrij snel in. En toch wordt je s'morgens weer vermoeid wakker. Is er wat aan te doen? Nee, niet echt. Deze vermoeidheid hoort gewoon bij het eerste trimester. Op tijd naar bed gaan is aan te raden. Maak er dus geen lange avonden van. Wanneer het mogelijk is, slaap dan lekker uit. Overdag een dutje doen is helemaal niet verkeerd. Geef toe aan de vermoeidheid. Je bent echt geen luilak als je ineens meer behoefte hebt aan slaap. De grootste vermoeidheid verdwijnt na het eerste trimester.

Het tweede trimester: vermoeidheid door een ijzertekort

Na drie tot vier maanden moet de ergste vermoeidheid wel zijn verdwenen. Je lichaam heeft zich aangepast aan de zwangerschap en de baby is bijna volledig ontwikkelt. De rest van de zwangerschap wordt de energie voornamelijk gestoken in het groter laten worden van de baby en het rijpen van de organen. Blijf je na vier maanden nog steeds last houden van grote vermoeidheid? De kans is dan aanwezig dat je een te laag ijzergehalte hebt. Dit komt vaker voor bij zwangere vrouwen. Een te laag ijzergehalte wordt ook wel bloedarmoede genoemd.

Door het eten van appelstroop, volkorenbrood, peulvruchten, groene groenten en noten kan het ijzergehalte omhoog gebracht worden. Ook het drinken van Roosvicee Ferro kan het ijzergehalte omhoog brengen. Blijf je ondanks deze voeding toch vermoeid en lusteloos, laat je bloed dan prikken bij de arts of verloskundige. Soms worden er ijzerhoudende tabletten (staalpillen) voorgeschreven. Soms ontstaat vermoeidheid doordat je je teveel zorgen maakt over de zwangerschap en de baby. Vooral vrouwen die al eens eerder een miskraam of doodgeboorte hebben meegemaakt, hebben sneller zorgen. Een logisch gevolg, maar probeer de zorgen van je af te zetten en er met iemand over te praten. Je zorgen maken kost een hele hoop energie die je hard nodig hebt voor andere dingen.

Derde trimester: moe van de zwangerschap

Vermoeidheid in de laatste drie maanden van de zwangerschap ontstaat vooral door het vele gewicht dat je de hele dag met je meedraagt. Je normale werkzaamheden blijken niet meer zo makkelijk te gaan als voorheen. Je bent gemiddeld 9 tot 13 kilo aangekomen, sommige vrouwen nog wel meer. Vooral in die laatste drie maanden kom je snel aan in gewicht. Je krijgt last van je rug, het bekken, de benen en de voeten. Slapen wordt steeds moeilijker. Enerzijds door de pijnklachten die je kan ervaren, anderzijds door het vaak uit bed moeten komen om te plassen. De baby kan aardig tegen de blaas aandrukken, en ook is het volume in de blaas afgenomen. Vaak naar de wc dus. Maar dit verstoort de nachtrust wel.

Ondanks de vermoeidheid voelen veel zwangere vrouwen de laatste twee maanden een enorme drang naar het schoonmaken van het huis en het klaarmaken van de babykamer. Dit heet nesteldrang. Al dat extra werk kost nog meer energie. En dat merk je: s'avonds rol je uitgeput je bed in. Kan je er iets aan doen? Ja, geef eens wat meer werk uit handen. Doe alleen die dingen die echt nodig zijn en wat een ander niet kan doen. De meeste vrouwen zijn inmiddels met zwangerschapsverlof. Geniet hier dan ook van: dit verlof heb je om rustig aan te kunnen doen.
© 2013 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De ontwikkeling van je baby; 1 week zwangerDe ontwikkeling van je baby; 1 week zwangerWeek 1 van je zwangerschap begint op de eerste dag van je laatste menstruatie. Officieel kun je daarom nog niet spreken…
Hoe weet ik of ik zwanger ben?Hoe weet je of je zwanger bent? In dit artikel lees je de vier belangrijkste symptomen van een prille zwangerschap. Als…
Schijnzwangerschap bij kattenSchijnzwangerschap bij kattenSchijnzwangerschap komt niet alleen bij mensen voor, maar ook bij dieren! Dit artikel gaat over schijnzwangerschap bij p…
De ontwikkeling van je baby; 4 weken zwangerDe ontwikkeling van je baby; 4 weken zwangerAan het einde van week 4 zou je normaal gesproken ongesteld worden. Wanneer de menstruatie uitblijft, ben je zwanger. Ee…

Oefenen voor je bevalling met de Epi-noOefenen voor je bevalling met de Epi-noBevallen..een topprestatie en tegelijkertijd zo gewoon omdat miljoenen vrouwen al kinderen op de wereld hebben gezet. Al…
Kan een man zwanger zijn?Kan een man zwanger zijn?Een zwangere man, kan dat? De meeste mensen kennen de film Junior wel (1994), waar Arnold Schwarzenegger zwanger raakt.…
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 01-04-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.