Zwanger en sporten

Zwanger en sporten Voor de ene vrouw is sporten een vanzelfsprekendheid en voor de ander not done. Als een vrouw nooit sport, is de kans klein dat ze vervolgens intensief gaat sporten tijdens de zwangerschap. Een actief sportende vrouw zal eerder proberen te blijven sporten en dan zit er nog een grote groep tussen die mogelijk in een schemer gebied zit qua sporten.

Een veranderende vrouw

Wat we wel weten, maar waar je lang niet altijd bij stil staan, is het gegeven dat het lichaam én de geest vanaf het allereerste moment van bevruchting gaat veranderen. Vaak als je er als vrouw iets van gaat merken, sta je er weer bij stil. Wat voor ongemakken/veranderingen kunnen er zoal ontstaan:
  • De bekende ochtendziekte, waar je als vrouw misselijk bent of zelfs moet overgeven en het eerste moment van de dag niet echt vrolijk maakt. Hoewel je als vrouw goed moet blijven eten, is dat met ochtendziekte niet altijd even eenvoudig.
  • Je kunt als vrouw, zeker de eerste maanden, een sterk toegenomen vermoeidheid ervaren. Soms zelfs een lusteloos gevoel kan zich meester van je maken.
  • Gewrichtsbanden worden gedurende de zwangerschap ook wat soepeler.
  • Je gewicht neemt toe en bij iedere zwangerschap moet je maar afwachten of je rond draagt of in een punt. Ofwel, gaat het gewicht ook op de heupen zitten of is alles gericht op de buik.
  • Borsten kunnen vervolgens ook een stuk gevoeliger worden en meestal nemen ze minimaal één cupmaat toe.
  • Het gedrag van de zwangere vrouw kan ietwat veranderen onder invloed van hormonen. Wat meer humeurig of emotioneler komt vaak voor.
  • Nesteldrang neemt toe en dat in de vorm van inrichten, opruimen etc.

De sportende zwangere vrouw

De vrouw die altijd al sport zal over het algemeen langer, zonder er last van te krijgen, blijven sporten. Het lichaam is er op ingericht en dat vergemakkelijkt het proces. Wel is het zo dat de groeiende baby een constante toevoer van zuurstof en voedingsstoffen nodig heeft om te kunnen blijven groeien. Spreekt voor zich dat wanneer die toevoer drastisch afneemt, dit invloed heeft op de baby.

Uit verschillende onderzoeken blijkt echter dat de doorbloeding van de baarmoeder en placenta bij de sportende vrouw niet onder druk komt te staan. We spreken hier over tot zo’n 35 a 40 minuten aanzienlijke inspanning. De hartslag gaat wat omhoog en dit kan je eventueel aan de baby merken met ook een ietwat verhoogde hartslag, maar niet altijd en de verandering blijkt uit de onderzoeken minimaal. Verder merkt de vrouw er niets van (geen harde buiken dus) en reageert de baby er goed op. De onderzoeken geven aan dat er niet meer of minder sprake is van vroeggeboortes of afwijkingen aan de baby bij de sportende vrouw.

Bron: TawnyNina, PixabayBron: TawnyNina, Pixabay
Waar moet je als vrouw op letten?
De vrouw zelf kan wel eerder wat blessures oplopen, omdat tijdens de zwangerschap de gewrichtsbanden soepeler worden. Prima voor tijdens de bevalling, maar net iets minder voor de sportende vrouw. Denk bijvoorbeeld aan het enkelgewricht. Spreekt voor zich dat we het hier over een normaal verlopende zwangerschap hebben, want als de zwangerschap niet helemaal naar wens verloopt dient dit soort zaken uiteraard in overleg met de verloskundige of gynaecoloog te gebeuren. Als je als vrouw last van harde buiken krijgt tijdens het sporten, is het belangrijk dat je stopt. Verder is het zinvol om bij sporten een goede sportbeha aan te schaffen. De borsten worden groter en hebben altijd al ondersteuning nodig tijdens het sporten, maar zeker tijdens de zwangerschap. Bovendien kan het ook pijnlijk aanvoelen.

Niet zo’n actieve sporter?

Er zijn natuurlijk ook genoeg vrouwen die niet zo sportief zijn, maar blijven bewegen is ook tijdens de zwangerschap belangrijk (uiteraard hebben we het hier over de normaal verlopende zwangerschap). Om dan intensief te gaan sporten werkt meestal niet, maar dan zijn er nog wel andere activiteiten die je kunt doen en je in beweging houden.
Te denken valt aan:
  • Wandelen
  • Nordic walking
  • Zwemmen
  • Water aerobics
  • Golfen
  • Fietsen (recreatief)
  • Yoga (speciale oefeningen voor zwangere vrouwen)

Natuurlijk geldt dat als je als vrouw een erg dikke buik krijgt, het steeds moeilijker wordt om te fietsen, die golfbal weg te slaan en een flink stuk te lopen. Vaak gaat zwemmen bij de meeste vrouwen nog het langst.

Tot slot

Maar of je nu een intensieve sporter of minder intensieve sporter bent, het is altijd belangrijk om goed naar je lichaam te luisteren en hiernaar te handelen. Je prestaties nemen nu eenmaal af gedurende de zwangerschap, dus kosten wat kost proberen die top te behouden kan wel eens ten kosten van je baby gaan. Accepteer wat haalbaar is en waar je je goed bij voelt. Na de zwangerschap kan je snel genoeg je activiteiten desgewenst weer oppakken.
© 2013 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sporten tijdens de zwangerschap, welke sporten wel of niet?Sporten tijdens de zwangerschap, welke sporten wel of niet?Mag ik sporten tijdens de zwangerschap? Dat is een veel gestelde vraag door zwangere vrouwen. Vaak wordt er gedacht dat…
Beweging en sport tijdens zwangerschapBeweging en sport tijdens zwangerschapBeweging/sport tijdens zwangerschap is belangrijk. Als je zwanger bent houd je door beweging/sport je spieren soepel, je…
De ontwikkeling van je baby; 11 weken zwangerIn week 11 is de 'basis' van de baby aangelegd; vrijwel alles zit nu 'op en aan' de baby. De baby zal de komende weken f…

Ontwikkeling van je baby week 21 t/m 42Ontwikkeling van je baby week 21 t/m 42Hieronder lees je alle informatie over je baby, je eigen ontwikkeling en andere leuke weetjes per week van je zwangersch…
Zwangerschap en hoge bloeddrukZwangerschap en hoge bloeddrukHet hart pompt bloed in de bloedvaten door zich afwisselend samen te trekken en te ontspannen en dat gebeurt ongeveer 60…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Tasha, Pixabay
  • J. Flencher – sportpedagoog en onderzoeker
  • Afbeelding bron 1: TawnyNina, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.