Te vroeg geboren
Een zwangerschap duurt als alles goed gaat gemiddeld zo'n negen maanden, in die tijd krijgt "het nieuwe leven" binnenin je de kans om te groeien. De laatste jaren komt het echter regelmatig voor dat door omstandigheden de bevalling veel eerder inzet en je zoon of dochter na bijvoorbeeld zes maanden al het levenslicht ziet. Voor veel nieuwe ouders betekent dit een lange emotionele ziekenhuis periode voor ze hun pasgeboren schat mee naar huis kunnen nemen en kunnen genieten van het leven samen.Vroeggeboorte
Tegenwoordig worden zo'n 7 tot 8% van de kinderen te vroeg geboren. Een kind dat tussen de 23ste en 37ste week van de zwangerschap wordt geboren, word over het algemeen een "prematuur" genoemd. Dit komt van het engelse "premature" wat "voorbarig" of "te vroeg" betekent. Doordat deze kinderen niet het volledige groeiproces hebben doorgemaakt zullen ze de eerste tijd in een couveuse moeten doorbrengen, dit is voor hun eigen bescherming en noodzakelijk om de gemiste groeitijd goed te kunnen doorstaan. Ze kunnen zich immers nog niet zelf beschermen, maar met de juiste medische hulp en niet te vergeten de liefde en steun van de ouders kunnen ze heel ver komen.Uiterlijke kenmerken
Grootte en lengteHet eerste wat je opvalt als je baby te vroeg geboren wordt, is hoe klein en fragiel hij of zij eruit ziet. Logisch want de grootte en lengte van de baby wordt mede bepaald door de duur van de zwangerschap, het is zelfs normaal dat je kleintje in de eerste paar dagen na de bevalling nog wat gewicht verliest. Dit mag maximaal zo'n tien procent van het gewicht bij de geboorte zijn, de meeste van deze kleintjes worden iedere dag gewogen en nauwkeurig in de gaten gehouden.
De huid
De huid is vooral op het begin doorzichtig, de kleur van de huid geeft op dat moment een duidelijk beeld van hoe de kleine eraan is. De bloedvaten, spieren en ribben zijn duidelijk door de huid te zien. De kleur van de huid kan afwisselen van rood en geel naar grauw en blauw afhankelijk van de medische toestand van het kleintje.
Donshaar
Over het hele lichaam maar voornamelijk op de rug, schouders en de armen zit een laagje zacht donshaar (lanugo). Dat verdwijnt na een aantal weken vanzelf.
Het hoofdje
In vergelijk met de rest van het lichaam ziet het hoofd er de eerste tijd erg groot uit. Na een tijdje, als de baby genoeg voedingstoffen en vitamines heeft gehad trekt dat vanzelf weer bij. De rest van het lichaam moet nog groeien, de gemiste tijd inhalen zogezegd.
Bewegingen
Over het algemeen zien prematures erg nogal fragiel uit, dat komt omdat de spieren en zenuwen nog niet volledig zijn ontwikkeld. Doordat deze lichaamsfuncties nog in ontwikkeling zijn komt het vaak voor dat je kleine schokjes constateert bij de kleine.
Neus en kin
Veel van de prematures hebben witte spikkeltjes op de neus en kin, dit heet milia en is eigenlijk niet meer dan zweetkliertjes die nog niet volgroeid zijn. Niets om je zorgen over te maken, ze gaan binnen een aantal weken vanzelf weer weg.
Oren en hoorgang
Vooral de eerste weken zijn de oren en hoorgang van een prematuur nog zacht en plooibaar, maar ook heel gevoelig. Ze kunnen wel al horen maar bij harde geluiden of drukke situaties kunnen ze heftige schrikreacties vertonen. Het wordt aangeraden de eerste maanden voornamelijk zachte geluiden te gebruiken en met zachte stem te spreken.
Zuigreflex
Ook al is het nog niet helemaal volgroeid, een te vroeg geboren baby heeft wel al een zuigreflex. Ze kunnen deze pas volledig gebruiken om zelfstandig te drinken vanaf een zwangerschapsleeftijd van 32 weken, tot die tijd worden speciaal voor prematures ontwikkelde speentjes gebruikt om het zuigreflex aan te leren en om de kleintjes mee te troosten.
Een mini-wondertje
Hoe klein deze mini-wondertjes ook zijn bij de geboorte, het is al een goed gevormde baby met alles erop en eraan. Vingertjes compleet met ontzettend zachte nageltjes, het zit er allemaal al aan. Door de verkorte duur van de zwangerschap zullen voornamelijk de lichaamsfuncties zelf medisch ondersteund moeten worden totdat ze zelf sterk genoeg zijn om het te kunnen overnemen.
Couveuse
Als een kind te vroeg geboren wordt zal het de eerste tijd in een couveuse verblijven, totdat het sterk genoeg is om zijn of haar lichaamsfuncties zelf op peil te houden. Een couveuse is een overdekt, afsluitbaar maar toch doorzichtig babybed. Het heeft diverse functies (afhankelijk van wat voor type) die ervoor zorgen dat de baby zo beschermd mogelijk is. Er zitten aan de zijkant afsluitbare deurtjes zodat u als ouder kunt helpen bij de verzorging van het kleine wonder.Hygiëne
Doordat een prematuur nog geen of geen volledig ontwikkeld immuunsysteem heeft, kan iedere bacterie een gevaar zijn voor hun gezondheid. De simpelste infectie kan de pasgeboren baby ernstig ziek maken, daarom wordt er juist op deze ziekenhuisafdelingen goed op gelet. De couveuses worden één maal per week gewisseld (meer als het nodig is) en grondig schoongemaakt, het beddengoed en de doeken in de couveuse worden doorgaans dagelijks verschoond. Voordat je als ouder of grootouders bij de couveuse mag moet je eerst grondig je handen en onderarmen wassen met warm water en speciale anti-bacteriële zeep om eventuele bacteriën te doden. Sieraden moeten worden afgedaan en in veel ziekenhuizen moet men speciale schorten aan om te voorkomen dat je bacteriën op je kleding meebrengt.Prikkels
Te vroeg geboren kinderen zijn vooral de eerste maanden heel ontvankelijk voor prikkels, alles wat nieuw is of anders is zal als een nieuwe prikkel ervaren worden. De oorzaak kan van alles zijn:Vereniging ouders van couveusekinderen
Als ouder is het niet altijd even gemakkelijk om in het ziekenhuis op die zwangerschapsroze wolk te blijven zitten, voor de meeste ouders van prematures zijn de eerste paar maanden gevuld met angst om de gezondheid van de baby, bezorgdheid en vermoeidheid door het constante heen en weer gereis tussen thuis en het ziekenhuis. Bij Care4Neo vind je meer ouders van couveusekinderen om mee te praten, maar ook dingen als speciale speentjes voor prematures of boeken met meer informatie. Maar daarnaast vindt je bij de Vereniging Ouders van Couveusekinderen ook lotgenoten, mensen die je kunnen vertellen wat hun ervaringen zijn en eventuele tips hebben wat betreft de omgang met de situatie.Kleding
Normale babykleertjes en pampers zijn de eerste maanden veel te groot, daarom zijn er verschillende bedrijven die deze zaken speciaal voor prematures verkopen. De normale kindermaten beginnen bij maatje 50, kleding voor prematures begint doorgaans al bij maatje 38 afhankelijk van de zwangerschapsleeftijd van de baby.- Maat 38 is ongeveer voor een baby van 24 weken.
- Maat 40 is ongeveer voor een baby van 28 weken.
- Maat 42 is ongeveer voor een baby tot 32 weken.
- Maat 44 is ongeveer voor een baby tot 36 weken.
- Maat 46 is ongeveer voor een baby van zo'n 40-46 cm.
- Maat 47 is voor alle baby's die net te klein zijn voor het standaard maatje voor een pasgeboren baby.
- Maat 50 is de standaardmaat voor een pasgeboren baby.