Het begin van de bevalling

Het begin van de bevalling Veel vrouwen die voor de eerste keer zwanger zijn vragen zich af of zij de naderende bevalling wel zullen herkennen. Wees maar niet bang, er zijn altijd wel aanwijzingen waaruit je kan afleiden dat de bevalling op het punt staat te beginnen die je zeker zult herkennen. Er zijn drie kenmerken die de bevalling sowieso aankondigen: het verliezen van de slijmprop, het breken van de vliezen en regelmatig terugkerende weeën.

Het verlies van de slijmprop

De slijmprop is een stukje weefsel dat de baarmoedermond afsluit en op deze manier de baarmoeder weert tegen infecties van buitenaf. Dit gebeurt met hulp van de vliezen, welke de baby in de baarmoeder tevens beschermen. Op een gegeven moment zal de slijmprop loslaten. Het gevolg is een wat slijmerige bedoening welke via je vagina de weg naar buiten vindt, soms gepaard met wat bloed.

Wat te doen wanneer je de slijmprop verloren hebt?

De baarmoedermond wordt nog beschermd door de vliezen, daarom is het niet nodig om direct de verloskundige in te schakelen. Je kan gewoon doorgaan met de dingen die je daarvoor ook deed. Het is echter wel aan te raden om niet meer in bad te gaan. Hevige vrijpartijen kan je ook beter even achterwege laten.

Wanneer komt de baby?

Het is helaas niet zo dat je na het verliezen van de slijmprop precies aan kan geven wanneer de baby geboren zal worden. Bij de ene vrouw wordt de baby binnen 24 uur na het verliezen van de slijmprop geboren, bij de andere vrouw kan het nog wel een week duren.

Afwijkingen aan de slijmprop

Wanneer je de slijmprop meer dan twee weken voor de uitgerekende datum verliest óf wanneer het verliezen van de slijmprop gepaard gaat met het verlies van (veel) helderrood bloed, kan je het best contact opnemen met de verloskundige of arts, om zeker te weten wat er precies aan de hand is.

Het breken van de vliezen

De baby zit veilig opgeborgen n een dunne zak die gevormd is door vliezen in de baarmoeder. In deze dunne zak zit naast de baby ook het vruchtwater. Het vruchtwater vormt een soort 'airbag' voor de baby, het zorgt ervoor dat de baby niet alles wat van buiten af op de buik inwerkt voelt. Op een gegeven moment breken de vliezen, en stroomt het vruchtwater naar buiten: het volgende teken dat de bevalling zich aandient. Typerend is dat bij de meeste vrouwen de vliezen s'nachts breken.

Is het wel vruchtwater en geen urine?

Vruchtwater is duidelijk te onderscheiden van urine. Ten eerste is het vruchtwater kleurloos en heeft het niet de typische urinegeur, maar een beetje een zoetige geur. Ten tweede zie je in het vruchtwater vaak witachtige vlokjes zitten, dat wordt vernix genoemd, dit is de wittige smeer die op de huid van de ongeboren baby zit.

Hoe voelt het breken van de vliezen?

Het breken van de vliezen wordt over het algemeen niet als pijnlijk ervaren, sommige vrouwen merken het zelfs niet eens, behalve dan dat zij ineens een natte broek hebben. De snelheid van het verliezen van het vruchtwater verschilt ook per vrouw. De ene vrouw heeft het gevoel alsof ze haar plas niet goed op kan houden omdat het vruchtwater druppelgewijs naar buiten komt. Bij de andere vrouw komt het vruchtwater als een soort vloedgolf naar buiten.

Opvangen van het vruchtwater

Het is aan te raden wat van het vruchtwater op te vangen indien dit mogelijk is. De verloskundige kan namelijk een heleboel afleiden aan het vruchtwater over de ontwikkeling van de baby en de staat van de bevalling. Wanneer het vruchtwater bijvoorbeeld niet kleurloos is, maar een groen- of bruinachtige kleur heeft kan het zijn dat de baby in het vruchtwater gepoept heeft, dit wordt meconiumhoudend vruchtwater genoemd. Meconium is de eerste onlasting van de baby.

Wanneer komt de bevalling?

Wanneer je het vruchtwater eenmaal hebt verloren neemt de kans op inwendige infecties toe. Daarom worden de meeste vrouwen alsnog ingeleid wanneer na 24 uur de baby zich niet vanzelf aangediend heeft.

Regelmatig terugkerende weeën

De samentrekkingen van de baarmoeder vlak voor en tijdens de bevalling worden weeën genoemd.

Wat gebeurt er tijdens een wee?

Tijdens een wee trekt de baarmoedermond zich van onder naar boven samen, waardoor de spiervezels korter en dikker worden. Hierdoor verslapt de baarmoedermond (ook wel de cervix genoemd) en gaat langzaam open. Met iedere wee wordt het hoofdje van de baby tegen de baarmoedermond aangeduwd. Weeën zijn enigzins te vergelijken met het aantrekken van een net te strakke trui: na iedere keer proberen wordt de truihals iets wijder tot hij op een gegeven moment over je hoofd past.

Hoe voelt een wee?

Er is geen eenduidige beschrijving van hoe een wee voelt of hoort te voelen. Sommige vrouwen beschrijven het als menstruatiepijn. Menstruatiepijn is echter vaak zeurderig en langdurig, weeën hebben een duidelijk begin en eind, weeën komen en gaan in een golfbeweging.

Rugweeën

Rugweeën zijn van een ander kaliber dan buikweeën. Rugweeën veroorzaken een min of meer constante pijn in de onderrug. Niet iedereen krijgt echter rugweeën, dit hangt onder meer van je bouw en de ligging van de baby af.

Oefenweeën

Veel vrouwen ervaren tijdens het einde van de zwangerschap al een soort weeën. Dit zijn echter geen ontsluitingsweeën, dit zijn weeën die oefenweeën genoemd worden. Bij een oefenwee voel je dat je buik hard aanvoelt, maar er zit geen regelmatig patroon in het krijgen van de weeën.
© 2008 - 2024 Melod, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De voortekenen van de bevallingDe voortekenen van de bevallingDe meeste vrouwen bevallen met een zwangerschap tussen de 37 en 42 weken. Enkele dagen voordat de bevalling daadwerkelij…
De fasen van de bevallingDe fasen van de bevallingOngeveer 90% van de gevallen begint de bevalling met weeën. 10 % van de bevallingen begint met het breken van de vliezen…
De ontwikkeling van je baby: 36 weken zwangerDe ontwikkeling van je baby: 36 weken zwangerVanaf week 36 gaan de meeste vrouwen iedere week op controle bij de verloskundige of gynaecoloog. De baby is helemaal kl…
De ontwikkeling van je baby; 37 weken zwangerDe ontwikkeling van je baby; 37 weken zwangerIn week 37 van een zwangerschap kan een kindje er helemaal klaar voor zijn om geboren te worden. Veel baby's blijven ech…
Onvruchtbaarheid & vruchtbaarheid: de feitenOnvruchtbaarheid & vruchtbaarheid: de feitenAls koppels geconfronteerd worden met verminderde vruchtbaarheid of onvruchtbaarheid, maken ze emotionele veranderingen…
Melod (654 artikelen)
Laatste update: 01-12-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.