Zwangerschapsdieet

Zwangerschapsdieet Zodra een vrouw zwanger is breekt er voor haar een bijzondere periode aan. Er verandert veel in het lichaam en daardoor is er ook een verhoogde behoefte aan voedingsstoffen. Om de ongeboren baby een zo goed mogelijke start te geven is gezonde en gevarieerde voeding van groot belang

Zwangerschapsdieet

Een dieet volgen tijdens de zwangerschap is niet verstandig, tenzij het wegens gezondheidsredenen echt noodzakelijk is.
Ga je op eigen houtje op dieet tijdens de zwangerschap, dan heb je de kans een baby te baren met een te laag geboortegewicht. Een gezonde gebalanceerde voeding is zeer belangrijk tijdens de zwangerschap, voor zowel moeder als voor de ongeboren baby. Voor ongeboren baby's kan het nadelige gevolgen hebben als de moeder tijdens de zwangerschap een dieet gevolgd heeft, tenzij dit onder begeleiding van een dietiste of verloskundige gedaan wordt. De nadelige gevolgen bestaan uit:
  • kans op diabetes type 2
  • kans op hart- en vaatziekten
  • kans op overgewicht op latere leeftijd

Ben je bang voor extra overgewicht na de bevalling, overleg dan altijd goed met je verloskundige of een dietiste wat de meest verantwoorde manier voor jou is.

Tijdens de zwangerschap is het belangrijk dat je een dieet volgt die alle voedingsbestanddelen bevat die het lichaam nodig heeft, omdat de ongeboren baby voor de groei en ontwikkeling volledig afhankelijk is van wat de moeder eet en drinkt.
Zorg voor een volwaardig menu vol eiwitten, mineralen,koolhydraten,vetten en vitamines. Hiermee loop je minder kans op een zwangerschapsvergiftiging of complicaties tijdens de bevalling.

Tijdens de zwangerschap heeft je lichaam meer behoefte aan calorieën. Het beste is om het te verdelen over drie maaltijden per dag of als je daar de voorkeur aan geeft, vijf of zes kleinere maaltijden.

Hoe langer de zwangerschap vordert, hoe meer eetlust de zwangere vrouw zal krijgen. Dit komt door de fysieke eisen die de zwangerschap stelt. Daarom is het beter om kleinere hoeveelheden voedsel tot je te nemen om de bloedsuikerspiegel gelijk te houden. Zorg er voor dat je voldoende calorieën binnenkrijgt dit is zeer belangrijk. De ongeboren baby heeft tijdens de zwangerschap bepaalde voedingsstoffen nodig, daarom moet de aanstaande moeder sommige producten vaker eten dan normaal, zoals extra calcium uit melk en melkproducten zoals kaas. Sla ook nooit het ontbijt over.

Een zwangerschapsdieet kan er als volgt uit zien:

  • 2 porties bladgroenten
  • 4 porties eiwitrijk voedsel
  • 3 porties graanproducten
  • 4 glazen melk of melkproducten
  • 1 portie fruit
  • 1 glas sinaasappelsap

Vezelrijke voedingsmiddelen zijn zeer belangrijk omdat het constipatie (verstopping) kan voorkomen
© 2009 - 2024 Becyn, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het juiste dieet tijdens de zwangerschapHet juiste dieet tijdens de zwangerschapStarten met een gezond en uitgebalanceerd dieet is het beste wat je voor jezelf en de baby kunt doen. Op die manier hoef…
Gewichtscontrole tijdens de zwangerschapGewichtscontrole tijdens de zwangerschapUiteraard neemt het gewicht tijdens de zwangerschap toe, gewoonlijk tussen de 9 en 16 kilo. De placenta, je ongeboren ki…
Ik ben zwanger, waar houd ik rekening mee?Ik ben zwanger, waar houd ik rekening mee?Als je eenmaal zwanger bent dan vinden er een hoop veranderingen plaats in je lichaam. Dit komt, omdat je hormoonhuishou…
Gezond je zwangerschap in!Gezond je zwangerschap in!Wanneer je in verwachting bent wordt er veel van je lichaam gevraagd, je wordt sneller moe en vooral in de beginfase zal…
Becyn (11 artikelen)
Gepubliceerd: 06-06-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.