Zwangerschapskilo's: tijdens en na de zwangerschap
Het is niet te vermijden: als je zwanger bent zul je zwaarder worden. Je draagt immers een kindje met je mee en je lichaam moet zich daar op inrichten: dat zorgt allebei voor extra massa. Hoeveel je aankomt is per persoon verschillend en ligt deels ook aan wat je er zelf aan doet. In dit artikel vind je tips om tijdens de zwangerschap niet onnodige kilo’s aan te komen en om na de zwangerschap de aangekomen kilo’s weer kwijt te raken.
Sommige vrouwen hebben er veel moeite mee dat het zwaarder worden bij een zwangerschap hoort. Ze kunnen niet wennen aan het groter wordende lichaam en maken zich zorgen om de kilo’s die er aan komen. Krijg je die er wel weer af? Andere vrouwen maken zich minder zorgen om de kilo’s, maar ook zij willen ze wel graag weer kwijtraken na de zwangerschap.
Het aankomen en het afvallen hou je ook bij een zwangerschap in de hand door gezond te leven (bewegen en eten) en daarbij logisch na te denken. Dat wil niet zeggen dat je een soort dieet moet volgen, het is juist belangrijk om genoeg voedingsstoffen voor jezelf en voor de baby binnen te krijgen. Maar door de juiste keuzes te maken, kun je toch kilo’s besparen of wel minder extra kilo's aankomen.
Zwangerschapskilo’s tijdens de zwangerschap
Om te beginnen wil ik nogmaals benadrukken dat het belangrijk is om tijdens de zwangerschap voldoende te eten. Zeker als je last hebt van ochtendmisselijkheid is dit een aandachtspunt: je gooit op die manier het eten er immers weer uit. Maar gebruik de zwangerschap ook niet continu als excuus om te blijven snoepen.
Om tijdens de zwangerschap niet te veel kilo’s aan te komen, is het verstandig om uit te gaan van het principe “Wat ik eet is zoveel mogelijk gezond”. Heb je trek in iets extra’s: pak een stuk fruit of een ontbijtkoek. Heb je sneller honger: eet dan tijdens je maaltijden wat meer.
Er is bewust gekozen voor het principe “Wat ik eet is zoveel mogelijk gezond”. Dat principe geldt eigenlijk altijd als je op je gewicht let. Je moet je nooit lekkere dingen ontzeggen: dat maakt het zwaar om op je gewicht te letten en het kan geen kwaad om af en toe wat ongezonders te eten wat je wel erg lekker vindt. Het kan dan bijvoorbeeld een soort beloningsfunctie krijgen. Het probleem is dat als je je ongezonde lekkere dingen helemaal ontzegt, dat je dan vaak eerst iets gezonders pakt om dat lekkere ongezonde niet te pakken en uiteindelijk pak je het toch. Uiteindelijk heb je dan nog meer gegeten.
Naast de juiste beslissingen nemen wat je eten betreft, is het ook goed om te kijken naar de beweging die je krijgt. Als je al regelmatig sport, dan kun je dat ritme afhankelijk van de soort sport zo lang mogelijk behouden. Sommige vrouwen vinden het eng om te sporten als ze zwanger zijn, maar in principe kan het tot bepaalde mate geen kwaad. Naast het sporten zou je al een ander bewegingsritme op kunnen bouwen: ga bijvoorbeeld twee keer in de week minimaal een half uurtje wandelen. Je kan gewoon een rondje wandelen, maar ook wandelend naar iemand toe gaan in plaats van dat je de fietst pakt. Dat ritme kun je dan behouden en uitbreiden zodra je stopt met je sport. Ga dan bijvoorbeeld iedere dag minimaal een half uurtje wandelen.
Als je niet sport, dan is eigenlijk alles wat je extra gaat bewegen mooi meegenomen. Het klinkt raar, maar de sporters moeten hun gewone bewegingsritme compenseren. Dat is eigenlijk het effect dat je ook ziet wanneer topsporters stoppen: als zij ineens helemaal zouden stoppen, zouden ze snel zwaarder worden. Dus zij moeten afbouwen. Toch is het niet sporters ook aan te raden om bijvoorbeeld om de dag minimaal een half uurtje te gaan wandelen. Die beweging is goed voor je stofwisseling, maar ook voor je lichaam. Het raakt op die manier in een betere conditie en dat kan ook helpen met de bevalling.
Zwangerschapskilo’s na de zwangerschap
Na de bevalling willen de meeste vrouwen de zwangerschapskilo’s (zo snel mogelijk) weer kwijtraken. Dat is voor het lichaam ook gezond, omdat het eigenlijk overbodige kilo’s zijn. Belangrijk bij het kwijtraken van de zwangerschapskilo’s is je instelling: ben er niet alleen maar op gefocust om de kilo’s zo snel mogelijk kwijt te raken. Geef je eigen de tijd en stel bijvoorbeeld dat je na 9 maanden weer rond het gewicht wilt zitten van voor je zwangerschap. Je geeft jezelf dan even veel tijd voor het kwijtraken van de kilo’s als het aankomen ervan. Afhankelijk van het verloop van de zwangerschap kun je ook niet binnen 1-2 weken beginnen met het kwijtraken van de kilo’s.
Om de kilo’s kwijt te raken, kun je teruggrijpen naar de adviezen om tijdens de zwangerschap niet te veel aan te komen. Neem de gezonde keuzes wat betreft je voedingspatroon en bouw je bewegingsritme rustig op. Verplicht jezelf niet dat je meteen weer fanatiek moet gaan sporten, zorg gewoon dat je voldoende beweegt. Dat kan weer door regelmatig een stukje te gaan wandelen. Ook voor de baby is het gezond om regelmatig buiten te zijn en dat kun je dus mooi combineren. Ook als het koud is buiten, is wandelen gezond. Zo bouwen jij en de baby weerstand op. Kijk zelf hoe lang je het wandelen volhoudt, je conditie bouwt zich vanzelf wel weer op.
© 2009 - 2024 Mabe, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Reactie
Marilyn David, 03-11-2011
Ik ben nu 7 maanden zwanger, en heb echt heel mijn zwangerschap gezond gegeten en elke dag minstens een half uur gewandeld (totale tijd van en naar het werk)+ elke week 2 keer gezwommen.
Toch ben ik al 10 kilo bijgekomen, vooral op mijn benen en billen met heel wat paarse strepen als gevolg.
Een raadsel aan wat het dan allemaal ligt, ben altijd zeer slank geweest en ben nu een olifant… LEUK IS ANDERS.
Je geraakt er gewoon gefrusteerd door.
Reactie infoteur, 04-11-2011
Hallo,
ik kan mij je baalgevoel goed voorstellen, maar 10kg voor 7 maandenzwanger is netjes hoor! Het blijft bij iedereen anders, maar als je nu actief gebleven bent en dat na je zwangerschap ook weer doet, dan verdwijnen de kilo's normaal gesproken ook weer redelijk snel.
Succes met de laatste weken!