De mogelijke gevaren bij een zwangerschap
Een zwangerschap is vooral genieten en verlangen naar de komst van de baby. De moderne wetenschap heeft door de jaren heen de meeste risico´s bij zwangerschappen weg weten te werken. Voor enkele zaken dien je echter nog waakzaam te blijven.
Röntgenstralen
Tijdens de zwangerschap moet de blootstelling aan röntgenstralen zoveel mogelijk beperkt worden: er bestaat geen duidelijke drempelwaarde voor bestraling en dus ook geen minimumgrens waarop u kunt vertrouwen dat röntgenstralen uw ongeboren kind geen kwaad kunnen doen. Vermijd dus röntgenstralen zoveel mogelijk gedurende uw zwangerschap en ook in de tweede helft van uw menstruatiecyclus, wanneer er een kans bestaat dat u zwanger bent. Röntgenstralen kunnen een gedeelte van de genetische stoffen die een blauwdruk zijn voor de normale ontwikkeling van iedere cel van het lichaam, veranderen. Zo´n verandering in de genen heet een mutatie, een veranderd gen heet een mutant. Bestraling kan ernstige gevolgen hebben wanneer een embryo nog in het begin van zijn ontwikkeling is en als het zwaar getroffen wordt, is de kans op een spontane abortus groot. Maar röntgenstralen tijdens de zwangerschap kunnen ook nog gevolgen hebben die pas na de geboorte duidelijk worden: het is gebleken dat er een verband is tussen bestraling en de kans op ziekten van de ademhalingswegen, afwijkingen in het bloed en infectieziekten in de kinderjaren.
Koorts
Wanneer u merkt dat u koorts heeft, ga dan naar bed, drink veel en spons uzelf af met koud water, of neem een lauw bad of een lauwe douche om uw lichaamstemperatuur te doen dalen. Er is een kleine kans in de eerste 4 maanden van uw zwangerschap dat een te hoge temperatuur een baby schade kan berokkenen. Dit geldt vooral in de derde en vierde week na de conceptie. Het is angstaanjagend als u dit hoort tegen het einde van uw zwangerschap, wanneer u in die eerste maanden inderdaad griep heeft gehad. Probeer er echter niet te zwaar aan te tillen, het overgrote deel van de pasgeborenen blijkt goed gezond te zijn ondanks de koorts die de moeder heeft gehad. Toch is het verstandig als u vermoedt dat u zwanger bent, het een beetje kalm aan te doen, zodat uw weerstand tegen infecties goed op peil blijft. Zorg voor veel eiwitten en veel vitamine C, dat versterkt de weerstand. Sauna´s en lange hete baden kunnen uw temperatuur zo opvoeren dat het uw baby schaadt. Zorg er maar voor dat uw temperatuur normaal blijft. Als u zich goed voelt, geldt dat waarschijnlijk ook voor de baby.
Inenting
In de eerste 4 maanden van uw zwangerschap is er een kleine kans dat de foetus schade oploopt door inenting. Daarna mogen de meeste inentingen gegeven worden en loopt u geen risico. Uitzonderingen zijn inentingen tegen pokken en rode hond. Vooral een eerste inenting tegen pokken kan schadelijk zijn, maar ook een herhaling moet u vermijden. Dat hoeft u er niet van te weerhouden naar een land te gaan waar de inenting verplicht is. U kunt vrijstelling krijgen met een verklaring van uw arts dat u zwanger bent.
Resusnegatief
Bloed is resuspositief of resusnegatief. Zo´n 86% van de mensen is resuspositief, wat betekent dat hun bloed iets bevat dat bekend staat als de resusfactor. Deze factor wordt in het begin van uw zwangerschap bepaald bij het routine bloedonderzoek. De aanwezigheid of afwezigheid van de resusfactor wordt genoteerd, maar deze is alleen belangrijk in een combinatie van omstandigheden. Wanneer u resusnegatief bent en de vader van de baby resuspositief. Er is geen probleem als de baby resusnegatief is, maar 40% van alle resuspositieve baby´s van resusnegatieve moeders krijgt bloedarmoede en als dit niet behandeld wordt zou de baby voor of na de geboorte kunnen overlijden. Als u een resusnegatieve moeder bent en zwanger van een resuspositieve baby, ontstaat er gevaar wanneer enkele rode bloedcellen van de baby in uw bloedcirculatie komen. Dat kan vooral gebeuren na een bloeding in een laat stadium van de zwangerschap, bij de bevalling, als u een miskraam hebt gekregen of een abortus hebt gehad. Uw lichaam regeert op de resusfactor in het bloed van de baby als op een indringer en gaat afweerstoffen maken. Als deze afweerstoffen uit uw bloed en het bloed van het kind terecht komen, dan zullen ze daarin een groot aantal rode bloedlichaampjes kapot maken. Tegenwoordig geven artsen de resusnegatieve vrouw binnen 48 uur na de geboorte van ieder kind, of na een abortus of een miskraam, een injectie met een serum. Dit voorkomt de vorming van antistoffen tegen resuspositief bloed.
Een slecht functionerende baarmoederhals
Het komt voor dat de baarmoederhals scheurt door een moeilijke bevalling of door een miskraam halverwege de zwangerschap, of beschadigd wordt door een biopsie, waarbij een kegelvormig stukje weefsel voor onderzoek is weggehaald. Een vrouw ontdekt dit pas bij een volgende zwangerschap, wanneer ze het risico loopt haar baby in de vierde maand te verliezen als gevolg van een slecht functionerende baarmoederhals. De uitdrukking slecht functionerend is niet erg gelukkig en geeft vrouwen het gevoel dat zij tekortschieten in het bereiken van een standaardnorm voor hun vermogen tot voortplanting. Een gynaecoloog zal cerclage kunnen aanraden. Dit is een techniek waarbij de baarmoederhals tijdens iedere volgende zwangerschap wordt gesloten. Dit is een betrekkelijk eenvoudige ingreep: wanneer vaststaat dat u zwanger bent, wordt onder verdoving een hechting aangebracht door en rondom de baarmoederhals, zoals het trekkoord van een sponzennet. Omstreeks de zesendertigste week of later wordt de hechting verwijderd. Sommige gynaecologen willen de bevalling dan opwekken, want de weeën beginnen vaak kort na het verwijderen van de hechting.
© 2009 - 2025 Kristofvdh, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zwanger van een tweelingDe ontdekking dat er een tweeling op komst is, komst vaak als een schok. Sommige vrouwen vermoeden dit echter al vroeg i…