Zwanger van een tweeling

De ontdekking dat er een tweeling op komst is, komst vaak als een schok. Sommige vrouwen vermoeden dit echter al vroeg in hun zwangerschap en kampen met tal van twijfels en angst. Een tweeling eist dan ook al tijdens de zwangerschap extra aandacht en energie.

Gemengde gevoelens

Wanneer niets u echter op het idee heeft gebracht dat u zwanger bent van een tweeling en u dit plotseling te horen krijgt, bijvoorbeeld bij een controle met een echograaf, kan het u flink van streek maken. Plotseling moet u zich heel anders gaan instellen, zowel op de bevalling als op wat daarna moet gebeuren. Bij een eerste zwangerschap wordt de bezorgdheid die u al had over de bevalling en over de zorg voor uw eerste kind, nog aanmerkelijk groter. Bovendien vraagt u zich af hoe u het moet klaarspelen om voor twee baby´s tegelijk te zorgen. Twee die tegelijk huilen omdat ze honger hebben, twee die tegelijk verschoond en gebaad moeten worden, twee stapels luiers en kleertjes die gewassen moeten worden, maar vooral: twee zich ontwikkelende persoonlijkheden die allebei behoefte hebben aan uw liefde en aandacht. Een vrouw, die ontzet was toen zij hoorde dat ze in verwachting was van een tweeling, vertelde dat ze gedurende haar verdere zwangerschap nooit echt los had kunnen komen van die eerste gevoelens. Toen ze in haar achtste maand in het ziekenhuis werd opgenomen, maakte ze gebruik van de mogelijkheid andere moeders te observeren, die kort tevoren bevallen waren van een tweeling. Ze kwam tot de conclusie dat haar bezorgdheid terecht was, omdat ze allemaal heel wat moeilijkheden hadden met het zorgen voor twee kinderen tegelijk. Na de geboorte van haar twee baby´s moest ze echter erkennen dat het een totaal onverwachte vreugde was om allebei de borst te geven, vaak zelfs tegelijkertijd. Ze moest toegeven dat het, vooral in het begin, hard werken was geweest en dat het intense plezier dat haar baby´s haar nu verschaffen pas geleidelijk aan gekomen is, toen zij de twee leerde kennen.

Voldoende rust

Twee rondwentelende baby´s in de baarmoeder veroorzaken meer spanningen en vermoeidheid dan een gewone zwangerschap. Het risico van pre-eclampsie is groter. Waarschijnlijk worden de baby´s iets te vroeg geboren en vereisen ze daardoor meer zorg. Om dat ze de ruimte in de baarmoeder met elkaar moeten delen, evenals de voeding door de placenta, hebben ze vaak een laag geboortegewicht. Om extra spanningen op te vangen, heeft u regelmatig rust nodig, zowel overdag als ´s nachts. Als u al kinderen heeft, is het verstandig uit te kijken naar iemand die geregeld iedere dag een uurtje kan komen om voor de kinderen te zorgen, zodat u ontspannen kunt uitrusten. In de laatste maanden van de zwangerschap groeit een baby met een groeiachterstand altijd veel beter als de moeder meer rust neemt en enige uren in bed gaat liggen. Ideaal is drie uur rust ´s middags, in een donkere kamer. Daarom zijn veel vrouwenartsen voor opname in het ziekenhuis, waar die rusttijd verplicht is. Maar u kunt ook tevoren zelf maatregelen treffen, en uw leven zo inrichten dat u thuis iedere dag voldoende rust krijgt.

Voldoende steun

Misschien vindt u het niet comfortabel om plat in bed te liggen. De zware baarmoeder drukt dan op grote bloedvaten en het is zowel voor u als voor de bloedvoorziening voor de baby´s beter om een steuntje in de rug te hebben of op uw zij te gaan liggen. Steun uw borsten met een kussen en leg twee kussens onder uw knieën als u dat prettig vindt. Vaker dan bij zwangerschap van één kind is een speciale ruggensteun nodig in de laatste paar weken. Een klein kussentje helpt soms, of een boemerangkussen, samen met twee andere kussens. Een speciaal leunkussen is soms de beste oplossing, dit ondersteunt op een prettige manier uw holle rug. Overleg met uw arts als u geen goede oplossing kunt vinden.

Oefeningen

Zwangerschapsgymnastiek is nog belangrijker wanneer u meer dan één kind verwacht. Leer hoe u het effect van een sterk vergrote en zware baarmoeder kunt opheffen door goed rechtop en uitgestrekt te staan met ingetrokken billen. Tracht te balanceren op de ballen van uw voeten, in plaats van op platte voeten te waggelen als een eend. Dat gebeurt maar al te gemakkelijk wanneer u vermoeid bent. Leer vooral om uit een liggende houding op te staan door opzij te rollen. Zet u, als dat nodig is, daarbij af met een voet en een hand tegen en stevig voorwerp. Oefeningen voor uw bekkenbodem zijn voor iedere zwangere vrouw belangrijk, maar bij een tweeling zijn ze van vitaal belang na de geboorte, omdat de spieren rond de vagina uitgerekt zijn door het extra gewicht van twee baby´s. Het is verstandig om aan het begin van de zwangerschap al met oefeningen te beginnen, alvorens er een duidelijke gewichtstoename is.

De juiste voeding

De eisen die het zwanger zijn van een tweeling aan lichaam stelt, maken een zeer goede voeding noodzakelijk. Streef naar licht verteerbare maaltijden met veel groenten en fruit en alleen die voedingsmiddelen die waardevol zijn voor uzelf en uw baby. Geen boterhammen met zoet beleg, gebakken aardappelen, koekjes, sausjes of ijs. Denk in de plaats van aan al die lekkernijen aan blokjes lekkere kaas, vruchtensla, een perzik die smelt in de mond, knapperige selderij, worteltjes, sappige appels en een glas gekoelde melk. Besteed wat minder tijd aan koken, gebruik minstens één rauwkostmaaltijd per dag zodat u genoeg vitaminen binnen krijgt. Stop over van witbrood op bruinbrood, van witte rijst op zilvervliesrijst. Uw gezondheid hangt af van verstandige voeding met voldoende eiwitten, vitaminen en mineralen.
© 2009 - 2024 Kristofvdh, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
In verwachting van een tweeling of meerlingIn verwachting van een tweeling of meerlingDe kans dat je in verwachting bent van een tweeling is 1 op 80. Meestal weet je dit ook niet gelijk. Vaak wordt het pas…
TweelingzwangerschapTweelingzwangerschapAls de zwangerschapstest is uitgevoerd en er blijkt sprake te zijn van een zwangerschap, is er natuurlijk blijdschap en…
De ontwikkeling van je baby; 26 weken zwangerDe ontwikkeling van je baby; 26 weken zwangerDe overlevingskansen van een ongeboren baby worden na 26 weken zwangerschap steeds groter. Hoewel de baby nog erg klein…
Cursus tijdens de zwangerschap: ZwangerschapsgymnastiekHet is aan te raden om tijdens de zwangerschap een cursus te doen. Deze cursus bereidt je voor op de bevalling, de komst…

De mogelijke gevaren bij een zwangerschapEen zwangerschap is vooral genieten en verlangen naar de komst van de baby. De moderne wetenschap heeft door de jaren he…
De evolutie van de zwangerschapEen zwangerschap duurt normaal gezien 40 weken. Elke week voelt dit weer anders aan. Een embryo die uitgroeit tot een ba…
Kristofvdh (68 artikelen)
Gepubliceerd: 18-08-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.