De evolutie van de zwangerschap
Een zwangerschap duurt normaal gezien 40 weken. Elke week voelt dit weer anders aan. Een embryo die uitgroeit tot een baby kan je als moeder vaak letterlijk aan den lijve ondervinden.
De 1e weken
In de tweede week na de bevruchting treden er verschillen op in de gevormd cellen: ze kunnen daardoor verschillende functies vervullen.Een aantal ervan vormt de binnenste laag van de eivliezen waarbinnen de baby, omgeven door zout water, zal uitgroeien. Een andere groep vormt de dooierzak waaruit het embryo bloedlichaampjes kan vormen. Weer een andere groep vormt de placenta. Tussen die structuren liggen de snel groeiende cellen die de baby gaan vormen. Aanvankelijk liggen ze in een ronde schijf maar gedurende een derde week is er duidelijk een hoofd- en een staartgedeelte met een verbinding uit het midden naar de dooierzak.
De 6e week
Het is twee weken geleden dat de menstruatie had moeten optreden. Het kleine groepje levende cellen heeft zich nu ontwikkeld tot een embryo zo groot als een koffieboon: er is een hoofd en een nek, er zijn onontwikkelde ogen en oren, hersenen en een hart dat reeds klopt ofschoon het slechts twee kamers heeft in plaats van de vier afdelingen die zich spoedig zullen vormen. Er is een bloedsomloop en een maag- en darmsysteem, nieren, een lever en kleine uitsteeksels die tot armen en benen zullen uitgroeien. Er vormt zich een rijtje cellen dat later de wervelkolom wordt en er is een eerste aanduiding van het skelet dat zich ontwikkeld. Het embryo ontwikkelt zich van het hoofd naar omlaag. Het onderste gedeelte ziet er dan ook meer als een staart uit.
De 8e week
De baby is nog kleiner dan uw kleine teen. De eivliezen vormen een met vocht gevulde zak waarin de baby ronddrijft, verbonden met de dooierzak, als een astronaut in de ruimte. Het hart werkt nu op volle toeren. De hersenen schemeren door een huid heen die zo dun is als vetvrij papier en alle kleine, zich vertakkende bloedvaten zijn zichtbaar. De ogen zijn bedekt met een huid die zich zal splitsen om de oogleden te vormen. Het hoofd is indrukwekkend groot vergeleken met de rest van het lichaam. De ledematen worden langer, ellebogen en knieën zijn reeds te herkennen. Alle organen en kenmerken van het embryo worden in de loop van de maand afgerond.
De 12e week
De foetus heeft nu een groot hoofd en een kleine, ronde romp. De geslachtsorganen, ofschoon nog niet voltooid, zijn al herkenbaar. De ogen zijn gesloten maar het netvlies is als een ronde, donkere vlek te zien achter het dunne huidje.De tenen en vingers zijn gevormd, de armen hebben de juiste lengte in verhouding met het lichaam en de nagels gaan groeien. U kunt de bewegingen nog niet voelen, maar de baby schopt en trapt en beweegt al zijn ledematen en trekt zelfs al gezichtjes.
De 20e week
De baby heeft nu de helft van de lengte die hij bij de geboorte heeft en weegt ongeveer 250g. Het hoofdhaar begint te groeien en er zijn fijne wenkbrauwen. De bewegingen worden gevarieerder en het duimzuigen begint omstreeks deze tijd. Je kan ook beginnen voelen wanneer je baby slaapt en wakker is. Meestal is de baby wakker wanneer de moeder rust en valt door de schommelingen weer in slaap als de moeder begint te bewegen.
De 24e week
In deze tijd zal u merken dat uw baby reageert op harde geluiden en op muziek, vooral op blaasmuziek en dat, wanneer u zich ontspant en langzaam ademhaalt, uw baby erg actief wordt en zich krachtig beweegt.
De 28e week
Voor de wet is een kind nu levensvatbaar: na de geboorte moet hij of zij worden ingeschreven. Overlevingskansen zijn nu al rond de 70%. Wanneer het sterf spreekt men niet van een miskraam, maar van een doodgeboren kindje. De baby neemt nu praktisch alle ruimte in beslag die de baarmoeder kan bieden. De meeste baby´s draaien zich om met het hoofd omlaag en passen dan beter in de baarmoeder. u kunt dan meestal de beentjes voelen, een knietje en het zitvlak. in bad kunt u zien hoe de baby van de ene naar de andere kant draait.
De 32e week
Alleen de longetjes zijn nog niet helemaal rijp en de baby heeft nog niet genoeg onderhuids vet. De bewegingen en het schoppen met de voetjes kan zo krachtig zijn dat je moet happen naar adem. Soms lijkt het wel alsof hij of zij de stuip heeft. Maar meestal is er niets anders aan de hand dan hikken, doordat hij zich verslikt heeft bij het drinken van vruchtwater.
De 36e week
Tussen deze week en de 40e week ( de vermoedelijke geboortedatum ) zal het hoofdje van de baby afdalen in uw bekken. Het komt dan stevig vast te zitten als een ei in een eierdopje. Het onderste deel van uw buik komt nu meer naar voren en u kunt het gevoel hebben dat er een kokosnoot tussen uw benen zit. Nu de baby is ingedaald, worden de bewegingen van zijn lichaam beperkter: waarschijnlijk zult u slechts het trappen met beentjes en voetjes voelen, kleine armbewegingen en het op en neer gaan van het hoofdje wanneer dit de binnenkant van uw bekken gebruikt als een trampoline. De laatste weken kunnen vermoeiend zijn en saai doordat u tot niets kom. De baby weegt tussen 2,5 en 5 kg en is tussen 44 en 55 cm lang.
© 2009 - 2024 Kristofvdh, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Placenta en navelstrengEen kindje is onderweg, eindelijk gelukt, maar hoe gaat het nu verder? Wie geeft het kindje te eten? Wie zorgt er groten…
Zwanger van een tweelingDe ontdekking dat er een tweeling op komst is, komst vaak als een schok. Sommige vrouwen vermoeden dit echter al vroeg i…