Maak je zwangerschap comfortabeler

Zwanger zijn vergt enkele aanpassingen aan je levensgewoonten en aan omgeving. Zeker als je ook nog mooi en vrouwelijk voor de dag wilt komen. Maar met enkele simpele trucjes overleeft u erg comfortabel en probleemloos uw zwangerschap.

Aangepaste kleding

Wanneer u zwanger bent, zult u merken dat u over een efficiënte centrale verwarming beschikt. U hoeft zich niet zo warm te kleden als gebruikelijk en u zult zich, als het warm weer is, het prettigst voelen in katoenen kleren. Vermijd synthetische stoffen. Veel zwangere vrouwen hebben last van spataderen in hun benen, rectum of vagina. Vermijd (te) nauwe laarzen die de bloedcirculatie tegenhouden. Als u panty's of een spijkerbroek draagt, zorg er dan voor dat ze niet knellen in de liesstreek. In uw schoenen moeten uw voeten hun normale vorm kunnen houden, de hakken mogen niet zo hoog zijn dat uw gewicht op de bal van uw voeten terechtkomt. U zult ontdekken dat in de zwangerschap uw voeten breder worden dan gewoonlijk en dat u dus bredere of iets grotere schoenen nodig heeft. Ofschoon schoenen met veters goede steun verschaffen aan uw voeten, zal het vastmaken van veters wel eens moeilijk worden in uw gevorderde zwangerschap. Klompen, sandalen of 'instappers' zullen u dan beter bevallen.

Beha´s

Omdat uw borsten reeds bij het begin van de zwangerschap veranderen en groter worden, zult u een beha moeten aanschaffen die goede steun geeft. Als u grote borsten heeft: een beha met schouderbandjes die breed genoeg zijn en geen striemen op uw schouders veroorzaken. Zware borsten die niet ondersteund worden, kunnen zwangerschapsstrepen tot gevolg hebben. Een vrouw met grote borsten kan het prettig vinden ook 's nachts een lichte beha aan te hebben.

Pigmentatie van de huid

Bij veel vrouwen heeft de zwangerschap het effect van een schoonheidsbehandeling, de huid wordt gezonder, de ogen helderder en het haar komt in een betere conditie. Maar sommige vrouwen krijgen donkere pigmentvlekken op hun gezicht en dat is vervelend. Dit zwangerschapsmasker, het cloasma, wordt veroorzaakt door iets te veel zwangerschapshormonen en komt ook wel eens voor bij vrouwen die de pil gebruiken. Door zonnestralen wordt het verergerd. Met een juiste keuze van gezichtscrème kunnen de vlekken meestal wel een beetje worden weggewerkt. Het is plezierig te weten dat de vlekken na de bevalling meestal verdwijnen. U zult merken dat andere plekken van uw lichaam, die reeds wat donkerder waren, meer pigmentatie gaan vertonen, de cirkeltjes om uw tepels en de schaamlippen. Wanneer de rechte buikspier gerekt wordt, kan er ook een donkere streep ontstaan van uw navel naar omlaag. Dit gebeurt vooral bij vrouwen met donker haar en ook deze streep verdwijnt na de bevalling.

Zwangerschapsstrepen

Op plaatsen waar de huid geleidelijk sterk gerekt wordt, als u bijvoorbeeld zwanger bent van een tweeling, kunnen bruine tot paarse strepen ontstaan, veroorzaakt door de sterke druk op de onderhuidse weefsels. Het zijn vooral de buik en de borsten die dit vertonen, soms ook de dijen en billen. Er zijn verschillende dure preparaten in de handel, maar iedere goedkope crème of olie die prettig door de huid wordt opgenomen en zich leent voor een lichte huidmassage bereikt hetzelfde resultaat: een prettig gevoel en misschien een iets soepeler huid in de omgeving van de streep. Maar het onderhuidse bindweefsel dat de huid, op de plaats van de streep, langzaam maar zeker onder druk zet, wordt door de crème of olie niet bereikt. En dat stukje huid kan er niet in slagen weer een gewone opperhuid te vormen: gelukkig verandert het wel van kleur: u krijgt witte, wat zilverachtige strepen.

Tanden

Ofschoon uw baby calcium nodig heeft om zijn tanden en kiezen te vormen, loopt uw gebit geen gevaar ten gevolge van uw zwangerschap. Wel bent u gevoeliger voor tandvleesontstekingen, omdat uw tandvlees door de zwangerschapshormonen zachter en sponsiger wordt. Een juiste voeding is een eerste vereiste. Daarnaast is goede mondhygiëne belangrijk: tanden in ieder geval poetsen na het ontbijt en de lunch en voor het naar bed gaan. Maak een afspraak met uw tandarts in het begin van uw zwangerschap, en kom nog eens terug voor controle halverwege de zwangerschap. Omdat het misschien lastig zal zijn om kort na de geboorte van de baby afspraken te maken, is het aan te raden vlak vóór de geboorte nog een keer naar de tandarts te gaan. De wachtkamer is een uitstekende plaats om uw ontspanningsoefeningen te doen, tijdens de behandeling zijn ademhalingsoefeningen vaak een uitkomst.

Sport

Iedere sport waar u goed in bent is 'waarschijnlijk ook geschikt tijdens de zwangerschap: omdat u er goed in bent, gebruikt u uw spieren efficiënt en zijn uw bewegingen goed gecoördineerd. Naarmate uw zwangerschap vordert, zult u merken dat uw evenwicht verandert doordat het centrum van uw zwaartekracht verhuisd is naar uw buik. Dat zal ongetwijfeld uw sportactiviteiten verminderen, ofschoon ik hoorde dat een koorddanseres dagelijks oefende op het koord totdat de weeën begonnen. Zwemmen is een verantwoorde activiteit, dansen ook, maar dan niet in een rokerig vertrek. Fietsen is eveneens goed voor u, maar vermijd de spitsuren, ter wille van uzelf en de baby.
© 2009 - 2024 Kristofvdh, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De ontwikkeling van je baby; 29 weken zwangerDe ontwikkeling van je baby; 29 weken zwangerIn week 29 weegt een ongeboren baby zo'n 1100 gram, en is bijna 37 centimeter lang. De hersenen van de baby zijn inmidde…
TweelingzwangerschapTweelingzwangerschapAls de zwangerschapstest is uitgevoerd en er blijkt sprake te zijn van een zwangerschap, is er natuurlijk blijdschap en…
Tepelkloven en borstontstekingBen je pas bevallen en geef je borstvoeding? Heb je pijnlijke tepels of borsten. Dan is de kans groot dat je last hebt v…
Borsten tijdens en na de zwangerschapBorsten tijdens en na de zwangerschapGedurende het verloop van je zwangerschap verandert er enorm veel in je lichaam. Vanaf dag één worden er grote voorberei…

Angst tijdens de zwangerschapZwangere vrouwen worden vaak geconfronteerd door tal van angsten, die ze voor hun zwangerschap nog niet kenden. Deze ang…
Je lichaam verandert tijdens de zwangerschapOok als de baby zo voorspoedig groeit dat u zich niet verplicht voelt er voortdurend aan te denken of er iets aan te doe…
Kristofvdh (68 artikelen)
Gepubliceerd: 20-08-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.