Je lichaam verandert tijdens de zwangerschap

Ook als de baby zo voorspoedig groeit dat u zich niet verplicht voelt er voortdurend aan te denken of er iets aan te doen, beïnvloedt zijn groei uw hele lichaam en het totale functioneren ervan. En dan is het toch wel nuttig te weten welke dingen normaal zijn en waarom ze gebeuren.

Spataderen

De klepjes in de aderen die ervoor zorgen dat het bloed naar het hart teruggaat en niet terugzakt in de richting waar het vandaan kwam, kunnen in de zwangerschap weker worden en niet meer in staat zijn om de toegenomen hoeveelheid bloed voort te stuwen. Het is vooral in de benen moeilijk: recht omhoog en een lange weg.Vermijd daarom houdingen die eraan kunnen bijdragen dat het bloed zich in de benen ophoopt: zit niet met gekruiste benen of met uw dijen tegen de rand van uw stoel. Oefeningen met uw voeten zorgen ervoor dat het bloed in beweging blijft. Als u het advies krijgt elastische kousen te dragen doe die dan aan voordat u opstaat. Doe het liggend door uw knieën een voor een op te trekken. Soms krijgt een vrouw een spatader in haar vagina. Het hinderlijke gevoel kan dan verminderd worden door ijsblokjes in een schone zakdoek te doen, die dicht te knopen en tegen de pijnlijke plek te leggen. Aambeien zijn de spataderen van het rectum en kunnen veroorzaakt worden door constipatie. Zorg ervoor dat u bij harde ontlasting zo min mogelijk druk uitoefent als u naar de wc gaat en raadpleeg uw arts.

Constipatie

U heeft meer kans op verstopping wanneer u zwanger bent, omdat enkele zwangerschapshormonen de darmen ontspannen waardoor ze minder actief zijn. Belangrijk is een juiste voeding. Eet veel fruit en groenten en brood dat vezels levert, en drink zoveel mogelijk water. Zorg er op de wc voor dat uw bekkenbodem zo ontspannen mogelijk blijft en bol staat naar omlaag. Doe het rustig aan en maak indien mogelijk, iedere dag een flinke wandeling.

Blaasontsteking

Druk en overvulling van de bloedvaten in de bekkenstreek houden in dat een zwangere vrouw meer kans maakt op een infectie van de urineblaas. Een stekelig, branderig gevoel bij het plassen wijst er vaak op dat u een blaasontsteking heeft. Het is zaak deze te behandelen, want deze kwaal -wordt spoedig erg hinderlijk. Raadpleeg een arts als u vermoedt dat u een blaasontsteking heeft. Hij zal uw urine laten onderzoeken en na een bevestigende uitslag u antibiotica voorschrijven voor een week of twee. Als algemene maatregel kunt u ervoor zorgen veel te drinken: drink iets na ieder bezoek aan de wc. Alkalische dranken verdienen de voorkeur. Draag een katoenen onderbroek en vermijd kleren die nauw zijn in het kruis.

Schimmelinfectie

Het is normaal dat uw vagina meer afscheiding produceert gedurende uw zwangerschap, maar als uw vulva jeukt en uw vagina rood, pijnlijk en branderig wordt, heeft u waarschijnlijk een schimmelinfectie met candida albicans. De arts zal u medicijnen voorschrijven. Uw partner zal ook moeten worden behandeld. Zorg voor een voeding met volkorenbrood, fruit, groenten en eiwitten.

Braken

In het begin van de zwangerschap is misselijkheid en braken gewoon. Er zijn wel medicijnen voor, maar belangrijker is de juiste manier van voeden. Laat u ´s morgens in bed verwennen met een toostje of een cracker, al dan niet met wat jam. Eet liever wat vaker op een dag een kleine lichtverteerbare maaltijd en drink er niet bij, maar drink tussen de maaltijden in: kies tussen koffie, thee of melk. Meestal is het een ochtendziekte. Verplaats dan de maaltijden naar een later tijdstip en naar kort voor het slapen gaan. Vermijd alles wat vet is.

Pijnlijke borsten

De normale gevoeligheid van de borsten in de eerste weken van de zwangerschap kan bij sommige vrouwen echt pijnlijk zijn: ze lopen met stijve armen om te voorkomen dat iemand tegen hen aanstoot. Een goed steunende beha is dan belangrijk, ook als u nooit een beha draagt. Aangezien de borsten in omvang toenemen, zoals meestal het geval is, kan hun gewicht hinderlijk zijn. Wanneer uw borsten overgevoelig worden, kunt u het aanraken ervan door uw partner niet verdragen, maar u kunt hem geruststellen dat het na een maand of drie overgaat.

Ingetrokken tepels

Sommige vrouwen hebben een of twee tepels die ingetrokken zijn en als een kuiltje op de borst zitten. Wanneer dat bij u het geval is en u kunt de tepel naar buiten drukken of als deze naar buiten komt bij seksueel contact, zal de baby de tepel weten te vinden en deze verder naar buiten trekken. Als dit niet zo is, zal het u moeilijker vallen de baby aan de borst te leggen en hem zover te krijgen dat het mondje er zich voor inzet de borstmelk te drinken. Maar als het lukt zuigt uw baby de tepel weer naar voren. Het is een sprookje om aan te nemen dat u over vooruitstekende tepels moet beschikken om uw baby te kunnen voeden.

Vaginale bloedingen

In ieder stadium van de zwangerschap is bloeding uit de vagina verontrustend. In het begin van de zwangerschap kan het zijn dat er nog onvoldoende zwangerschapshormonen zijn gevormd om druppelen te voorkomen. U kunt dit niet verhelpen zonder risico voor de zich ontwikkelende baby, maar beschouw het wel als een teken dat u zo verstandig moet zijn wat meer rust te nemen. Ga in ieder geval naar bed tot de bloeding over is en vermijd daarna te veel inspanning. Wanneer u bloed opmerkt later in de zwangerschap, kan dit een teken zijn dat de bevalling op komst is. Meestal komt dit bloed van de baarmoederhals en bewijst het dat deze dunner en ietwat uitgerekt wordt. Maar soms is er sprake van een poliep in de cervix die gaat bloeden. Als uw baby binnen een maand verwacht wordt en de bloeding lijkt op hel begin van een menstruatie, een slijmerige afscheiding met wat bloed mag u het als normaal beschouwen en een teken dat uw lichaam klaar is voor de bevalling die binnen een week of twee of zelfs eerder zal beginnen.
© 2009 - 2024 Kristofvdh, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Spataders tijdens de zwangerschapSpataders tijdens de zwangerschapSpataders, iedereen kent wel deze blauwe lijnen die vaak je benen kunnen ontsieren. Jammer genoeg is dit ook iets dat do…
Ik ben over tijd, Ben ik zwanger?Ik ben over tijd, Ben ik zwanger?Elke vrouw zal andere verschijnselen hebben welke aangeven dat ze zwanger is. Het meest voorkomende teken is een latere…
Oorzaken en behandelen van spatadersOorzaken en behandelen van spatadersSpataders komt vaak voor bij volwassen, vooral bij vrouwen. Het komt voornamelijk voor op de benen en kunnen soms ook pi…
Oorzaken van blaasontstekingOorzaken van blaasontstekingVeel mensen hebben weleens last van een blaasontsteking. Het is een vrij normaal fenomeen. Vooral vrouwen hebben redelij…

Maak je zwangerschap comfortabelerZwanger zijn vergt enkele aanpassingen aan je levensgewoonten en aan omgeving. Zeker als je ook nog mooi en vrouwelijk v…
Zwangerschap: roken, alcohol en drugsNiet alle stoffen die het embryo en de foetus schade kunnen berokkenen, zijn bekend. Maar het is zonder meer verstandig…
Kristofvdh (68 artikelen)
Gepubliceerd: 19-08-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.