Oorzaken van blaasontsteking

Oorzaken van blaasontsteking Veel mensen hebben weleens last van een blaasontsteking. Het is een vrij normaal fenomeen. Vooral vrouwen hebben redelijk vaak last van een blaasontsteking. Er zijn een aantal redenen waarom u last zou kunnen hebben van een blaasontsteking. Vaak zal een blaasontsteking vanzelf genezen, maar dit is niet altijd het geval. Indien uw blaasontsteking niet geneest, moet u contact opnemen met uw huisarts. Een blaasontsteking kan namelijk ernstige complicaties teweegbrengen.

Escherichia coli

In de meeste gevallen heeft men last van een blaasontsteking vanwege de bacterie die bekend staat als Escherichia coli, ook wel E-coli genoemd. De meeste blaasontstekingen worden veroorzaakt door een darmvariant van E-coli. Omdat de afstand tussen de anus en uw geslachtsdelen minimaal is, is het gemakkelijk voor deze bacteriën om uw urinewegen binnen te treden. Vooral bij vrouwen is dit het geval. Het is daarom ook niet vreemd dat voornamelijk veel vrouwen last hebben van een blaasontsteking.

Daarnaast hebben mensen met een slechte weerstand, kinderen, ouderen en zwangere vrouwen ook een grotere kans om een E-coli infectie op te lopen. In de meeste gevallen zorgen geslachtsgemeenschap en een slechte hygiëne ervoor dat de bacterie door middel van uw urinewegen wordt verspreid. Men kan hierbij denken aan het niet goed afvegen van de billen en de geslachtsdelen. Mannen zijn vatbaarder voor Escherichia coli indien zij last hebben van obstakels rondom de urinewegen. Men kan hierbij denken aan nierstenen of katheters.

Een verzwakt immuunsysteem

Mensen met een zwak immuunsysteem hebben een groter risico om een blaasontsteking op te lopen. Normaal gesproken bestrijdt uw immuunsysteem bacteriën waardoor de kans dat u een blaasontsteking oploopt een stuk kleiner is. Maar indien uw immuunsysteem niet of minder goed functioneert, zult u merken dat u vaker infecties kunt oplopen dan normaal. Er zijn mensen die geboren zijn met een zwak immuunsysteem, maar het is ook mogelijk dat u dit door ziekte op latere leeftijd zult verwerven. Men kan hierbij denken aan een ziekte zoals diabetes of andere auto-immuunziektes.

Bedlegerigheid

Indien u in een ziekenhuis verblijft of bedlegerig bent, is de kans dat u een blaasontsteking zult oplopen een stuk groter. Vooral als men gebruikmaakt van katheters of andere medische hulpmiddelen. Een katheter is een hulpmiddel waarvan men gebruik maakt indien zij zelf niet zelfstandig kunnen plassen. Indien u operatief bent behandeld aan uw blaas of urinewegen is de kans ook een stuk groter dat u last zou kunnen krijgen van een blaasontsteking.

Zwangerschap

Veel vrouwen hebben regelmatig last van een blaasontsteking tijdens de zwangerschap. Uw urinewegen zijn namelijk tijdens uw zwangerschap vergroot en uw blaaswand is wat slapper. Daarnaast bent u iets vatbaarder voor een blaasontsteking vanwege de veranderingen in uw hormonen. Meestal is een blaasontsteking niet gevaarlijk tijdens uw zwangerschap, mits u op tijd naar uw huisarts gaat. Indien u uw blaasontsteking niet op tijd laat behandelen, zou het eventueel gevaarlijk voor uw kind en u kunnen wezen. Daarnaast hebben ook veel vrouwen last van blaasontstekingen als zij in de overgang zitten. Dit heeft ook te maken met de veranderingen die plaatsvinden in uw hormonen. Vrouwen in de overgang hebben een tekort aan oestrogeen, waardoor bij sommige vrouwen de kans op een blaasontsteking een stuk groter wordt.

Seksueel overdraagbare aandoeningen

Er zijn bepaalde soa's die een blaasontsteking kunnen veroorzaken. Men kan hierbij denken aan chlamydia, mycoplasma en gonorroe. Er wordt daarom ook vaak een SOA-test uitgevoerd bij mensen waarbij een blaasontsteking wordt vermoed. Bij een soa zult u vaak ook last hebben van andere klachten of symptomen. Denk hierbij aan een abnormale afscheiding of pijn bij het plassen.

Niet goed plassen

Een verkeerd plasgedrag is bij kinderen een veelvoorkomende oorzaak van een blaasontsteking. Echter, het kan ook een oorzaak zijn volwassenen. Het te lang ophouden van uw urine of het niet uitplassen van al de urine in uw blaas kan ervoor zorgen dat er een blaasontsteking zal ontstaan. Men moet er rekening mee houden dat er mogelijk een medische oorzaak voor een verkeerd plasgedrag kan zijn. U kunt hierbij o.a. denken aan een plasbuisvernauwing, gynaecologische tumoren en een vergrote prostaat.
© 2015 - 2024 Fenrir, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Blaasontsteking: oorzaken en genezingEen blaasontsteking, ook wel urineweginfectie of cystitis genoemd, komt bij veel mensen voor: één op de vijftig mensen h…
D-Mannose bij blaasontstekingD-Mannose bij blaasontstekingAlles al geprobeerd tegen uw blaasontsteking? Vitamine C, cranberry, antibiotica en keert uw blaasontsteking toch steeds…
Blaasontsteking: oorzaken, verschijnselen en behandelingBlaasontsteking: oorzaken, verschijnselen en behandelingBlaasontsteking of Cystitis is een vervelende en pijnlijke kwaal, die vaker bij vrouwen dan bij mannen voorkomt. Voornaa…

Slaapgebrek en de invloed op je gezondheidSlaapgebrek en de invloed op je gezondheidEr zijn veel mensen die lijden aan een slaaptekort. Dat kan allerlei oorzaken hebben zoals stress, ontregeld slaapritme…
Wandelende nier: symptomen, oorzaken en behandelingWandelende nier: symptomen, oorzaken en behandelingEen wandelende nier (nefroptosis of zwerfnier) duidt op een abnormaal beweeglijke nier die meer dan 2 wervellichamen (of…
Bronnen en referenties
  • http://www.webmd.com/a-to-z-guides/understanding-bladder-infections-basic-information
Fenrir (46 artikelen)
Laatste update: 29-05-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.