Alles over zwangerschapstesten

Als u denkt dat u zwanger bent of u wilt zwanger worden dan kunt u een zwangerschapstest aanschaffen. Hiermee kunt u binnen een aantal seconde zien of u zwanger bent, echter om zeker te weten dat de uitslag waar is kunt u rekening houden met een aantal punten. In dit artikel leest u alles over de zwangerschapstest.

Geschiedenis

Vroeger probeerde men drankjes te geven of iets vies te laten ruiken aangezien zwangere vrouwen vaker last hebben van ochtend misselijkheid, als ze moesten overgeven waren ze zwanger verklaard. Pas sinds de 20e eeuw werd er wetenschappelijk gekeken en onderzoek gedaan naar zwangerschapstesten. Toen de eerste op de markt kwamen werden er soms ter reclame briefjes uit gedeeld waar op stond 'mag ik een zwangerschapstest'. Zo konden mensen zonder dat het op viel aan een zwangerschapstest komen want destijds rustte er nog een taboe op.

Waarom?

De enige rede om een zwangerschapstest af te leggen is omdat men denkt dat men daadwerkelijk zwanger is of hoopt om zwanger te zijn. Een paar symptomen van zwangerschap in een vroeg stadium kunnen zijn:
  • misselijkheid(vooral in de ochtend)
  • vaker naar het toilet moeten
  • stemmingswisselingen
  • vermoeidheid
  • uitblijven van de menstruatie

Een zwangerschapstest kan geen kwaad en heeft geen medische gevolgen. Als u dus twijfelt of denkt dat u mogelijk zwanger ben haal uzelf dan uit die twijfel.

Waar?

Een zwangerschapstest kunt u onder andere kopen via internet maar dit valt niet aan te raden, niet omdat deze minder betrouwbaar zouden zijn maar het kan even duren voor u de test op de mat heeft. Het is ten slotte wel fijn om zo snel mogelijk te weten of u zwanger bent.

U kunt het beste naar een apotheek of een drogisterij gaan, één van de twee is ook altijd wel in de buurt te vinden. Mocht u zich er ongemakkelijk bij voelen doordat u bijvoorbeeld nog jong bent en er niet op hoopt zwanger te zijn, dan kunt u het beste op een werkdag gaan en dan in de middag zodat het wat rustiger is.
U kunt ook eventueel een werknemer die in de winkel bezig is uitleggen wat u zoekt en dat u geliever niet wilt dat iedereen het ziet. Een laatste optie om het makkelijker te maken is om naar een drogisterij in een andere stad te gaan met het idee van deze mensen ken ik niet en die zie ik waarschijnlijk ook nooit meer. Vaak liggen de zwangerschapstesten namelijk ook achter de toonbank maar onthoud dat de medewerkers het wel gewent zijn en dat u wellicht van al uw onzekerheden af bent als u de test eenmaal heeft gedaan.

Humaan Choriongonadotrofine

Afgekort ook wel HCG genoemd word geproduceerd als een vrouw zwanger is. Dit hormoon verdubbeld zich dagelijks en dit blijft zo tot de 10e week. Dit hormoon verlaat het lichaam via de urine en dit leest de zwangerschapstest af. De test is het meest betrouwbaar als u deze doet op de dag dat u normaliter begint met menstrueren.

Verschil tussen de testen?

Er is uiteraard alleen al een prijsverschil omdat er net als bij vele producten 'A' en 'B' merken zijn. Er zijn ook 'ultra'testen te koop, hiermee kunt u eerder testen of u zwanger bent maar aangezien 60% van de zwangerschappen vroeg beëindigt kan het zijn dat als u een week later test u niet meer zwanger blijkt. Sommige 'ultra'testen lezen dan ook zelfs al 10ml/u HGC af terwijl het bij een normale test ligt rond de 50.

De test uitvoeren

In de ochtend is de urine het meest geconcentreerd waardoor dat het perfecte moment van de dag is om de zwangerschapstest uit te voeren. U vangt met behulp van de zwangerschapstest urine op en wacht een aantal seconde. Na een aantal seconde word de uitslag afleesbaar. Dit kan zijn in de vorm van streepjes, plusjes en teksten. In de bijsluiter staat aangegeven hoelang deze uitslag betrouwbaar af te lezen is.
© 2011 - 2024 Bembi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verschillende soorten zwangerschapstestenVerschillende soorten zwangerschapstestenEr zijn veel verschillende soorten zwangerschapstesten op de markt. Zo zijn er verschillende merken, verschillende metho…
Zwangerschapssymptomen: wanneer een zwangerschapstest doen?Zwangerschapssymptomen: wanneer een zwangerschapstest doen?Wanneer je zwangerschapssymptomen en een zwanger gevoel hebt, wil je op een gegeven moment toch graag weten of je al dan…
Welke zwangerschapstest is het betrouwbaarste?Welke zwangerschapstest is het betrouwbaarste?Wanneer je zwanger wilt raken zal je meestal gebruik maken van zwangerschapstesten om te bepalen of je zwanger bent of n…

Aan de pil in het kort: wat je moet weten!De pil wordt tegenwoordig door ontzettend veel vrouwen gebruikt. Steeds meer meisjes beginnen met het gebruik van de pil…
Zwangerschap: uitrekenen van de bevallingsdatumZwangerschap: uitrekenen van de bevallingsdatumVeel zwangere vrouwen vinden het fijn te weken wanneer zij ongeveer uitgerekend zijn. De bevallingsdatum kan op verschil…
Bembi (500 artikelen)
Laatste update: 17-02-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.