Help, ik ben nog steeds niet zwanger!

Help, ik ben nog steeds niet zwanger! Het kan voor vrouwen (en hun partners) behoorlijk frustrerend zijn wanneer het niet lukt om (binnen een bepaalde tijd) zwanger te raken. De teleurstelling iedere maand opnieuw kan erg groot zijn, en vragen als 'waarom lukt het niet?' en 'is er iets mis?' worden steeds vaker gesteld.

Hoe lang is lang?

Voor de één is drie maanden wachten al lang, terwijl de ander na een jaar begint te beseffen dat het 'zwanger worden' niet erg vlot gaat. Hoe dan ook, het is jammer wanneer het maar niet lukt om zwanger te worden. Stellen die zwanger willen worden, moeten hier in ieder geval een jaar 'rustig' de tijd voor nemen. De meeste stellen worden namelijk zwanger binnen een jaar; dit houdt in dat dat na 3 maanden het geval kan zijn, maar ook 'pas' na 11 maanden. Het is dan niet per se zo dat het eerste stel 'vruchtbaarder' was. Ongeveer tachtig tot negentig procent van alle vrouwen met een kinderwens is na een jaar zwanger. Bij de overige 10 tot 20 procent lukt dit dus niet.

De natuur een handje helpen

Er zijn een aantal factoren die de kans op een zwangerschap kunnen vergroten:
  • Eet gezond, drink gezond
  • Slik (alvast) foliumzuur
  • Zorg dat je een gezond gewicht hebt (niet te zwaar)
  • Beweeg voldoende
  • Rook niet (ook partner niet)
  • Gebruik (eventueel) een ovulatietest om de meest vruchtbare dagen te meten
  • Vrij met elkaar (ongeveer) om de dag
  • Vermijd stress
Misschien leef je al erg gezond, en volg je alle adviezen rondom het zwanger worden al op. En toch lukt het maar niet om zwanger te raken. Het kan dan zijn dat er een ander probleem is waardoor je niet zwanger wordt.

Naar de huisarts

Wanneer je samen met je partner een jaar lang geprobeerd hebt om zwanger te worden, kun je een bezoekje aan de huisarts overwegen. Om eerder genoemde redenen zal deze pas na een jaar bekijken of er eventueel iets met jou of jullie als stel aan de hand kan zijn. Handig om te weten: veel huisartsen laten je eerst een temperatuurcurve bijhouden, voordat je doorgestuurd wordt naar een specialist. Je zou dus op voorhand al een dergelijke curve kunnen bijhouden. Dit houdt in dat je voor een maand of een aantal maanden je lichaamstemperatuur meet op een bepaald tijdstip (vaak 's ochtends bij het opstaan). Op die manier kan een huisarts precies zien of en wanneer je ovuleert.

De gynaecoloog

Eenb gynaecoloog kan je vervolgens verder helpen met je wens om zwanger te worden. Allereerst zal er een oriënterend vruchtbaarheidsonderzoek (OFO) gedaan worden. Het OFO bestaat uit een aantal onderdelen:
  • sperma-onderzoek
  • ei-sprong vaststellen (indien aanwezig)
  • baarmoederhals-onderzoek
  • bloed- en urine-onderzoek

De meeste van deze onderzoeken gebeuren inwendig. Voor vrouwen (en mannen) kunnen dergelijke onderzoeken best heel spannend zijn; ze zijn tenslotte al een lange tijd bezig om zwanger te worden. Bedenk daarom dat het uiteindelijk meer rust zal geven om te weten wát er aan de hand is, als er iets aan de hand is.

De uitslag

Er zijn verschillende oorzaken te noemen voor het uitblijven van een zwangerschap. In 30% van alle gevallen ligt het probleem bij de man, in 30% bij de vrouw en bij nog eens 30% ligt het probleem bij beiden. Tenslotte blijft er nog 10% over; in deze gevallen kan geen (duidelijke) oorzaak voor de vruchtbaarheidsproblemen gevonden worden. Na de eerste oriënterende testen zal waarschijnlijk bekend zijn welke problemen met betrekking tot vruchtbaarheid er zijn. De gynaecoloog zal nu bepalen wat de volgende stap zal zijn. Vaak volgen vele nieuwe onderzoeken en controles.

Blijven hopen

Het (nog) niet kunnen krijgen van een kindje kan voor stellen enorm veel stress opleveren. Sommige vrouwen vinden het al erg vervelend wanneer ze in 'ronde 8' nog steeds niet zwanger blijken te zijn, terwijl andere vrouwen al ruim drie jaren bezig zijn. Het is helemaal niet erg wanneer je je gefrustreerd voelt over het uitblijven van een zwangerschap; iedere maand heb je immers weer een teleurstelling te verwerken. Praat over je gevoelens met je partner en vrienden. En stel je vragen aan de huisarts of een specialist. Het kan ook enorm opluchten om je omgeving op de hoogte te stellen van je plannen om een kindje te krijgen; zo kunnen mensen op je werk of binnen de familie rekening houden met je gevoelens. Soms kunnen er namelijk best (onbedoeld) dingen gezegd worden die kwetsend voor je kunnen zijn.
© 2011 - 2024 Jolene1984, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De ontwikkeling van je baby; 1 week zwangerDe ontwikkeling van je baby; 1 week zwangerWeek 1 van je zwangerschap begint op de eerste dag van je laatste menstruatie. Officieel kun je daarom nog niet spreken…
De ontwikkeling van je baby; 2 weken zwangerDe ontwikkeling van je baby; 2 weken zwangerOngeveer het einde van de tweede week van je zwangerschap, vindt je ovulatie (en dus bevruchting) plaats. Officieel ben…
Zwanger worden: kansen en cijfersZwanger worden: kansen en cijfersHoe snel een vrouw zwanger raakt en wat de kans op een miskraam is, zijn afhankelijk van een heleboel factoren, zoals vr…

Antwoorden op veelgestelde zwangerschapsvragenAntwoorden op veelgestelde zwangerschapsvragenTijdens je zwangerschap zul je veel vragen hebben omdat er immers veel in je lichaam verandert en je een klein mensje me…
Zwangerschapstest: gebruik en werkingZwangerschapstest: gebruik en werkingEen zwangerschapstest biedt zekerheid over een eventuele zwangerschap. Een zwangerschapstest kan worden afgenomen met ur…
Bronnen en referenties
  • www.babyinfo.nl
Jolene1984 (221 artikelen)
Gepubliceerd: 23-05-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.