Het geslacht van je baby beïnvloeden

Het geslacht van je baby beïnvloeden “Als het maar gezond is!” Wie roept dit niet als het aangaat op de geslachtsbepaling van een kindje? Toch hebben veel mensen een voorkeur naar een jongetje of een meisje. Als dit niet bij de eerste zwangerschap het geval was, komt het vaak wel bij de tweede. Veel fabeltjes doen hun ronde als het gaat om geslachtsbepaling. Echter is er ook een bewezen methode om het geslacht te beïnvloeden van je toekomstige baby. Om de volgende methode de grootste slagingskans te geven, is het handig om eerst over een bepaalde kennis te beschikken. Zo zal er eerst het een en ander worden uitgelegd over de eisprong, de zaadcellen en het bevruchtingsproces zelf. Dit geeft je een duidelijker beeld betreft hetgeen waar je precies op moet letten en voor moet gaan.

Geslacht van de baby


Chromosomen

Om het hele verhaal te kunnen begrijpen, beginnen we bij het begin. De karaktereigenschappen die wij bij onze geboorte krijgen, worden bepaald in de chromosomen. Een chromosoom is een celonderdeel waarin ons DNA zich bevindt. In DNA staan al onze erfelijke eigenschappen vastgelegd. Deze erfelijke eigenschappen worden ook wel genen genoemd.
In elke cel van het menselijk lichaam bevinden zich 46 chromosomen. Elke chromosoom gaat gepaard met een tweede. Hierdoor bevat elke cel dus 23 chromosoomparen.

Bij een bevruchting versmelten er twee groepen van 23 chromosomen; 1 groep van de man en 1 groep van de vrouw. Zo ontstaat er weer een groep van 46 chromosomen, opgebouwd uit twee paren van 23 chromosomen. Elke zaad- of eicel bevat dan ook maar 23 chromosomen. Van de 46 chromosomen die een cel bevat, is er maar 1 paar geslachtschromosomen. Een ei- en een zaadcel bevat dus maar 1 geslachtschromosoom. Deze geslachtschromosomen kennen twee soorten; de X-chromosomen en de Y-chromosomen.

Verschil tussen X- en Y-chromosomen

Allereerst verschillen deze twee chromosoomsoorten qua grootte. X-chromosomen zijn langer dan Y-chromosomen en bevatten dan ook meer informatie betreft erfelijke eigenschappen. Omdat de X-chromosomen groter zijn, zijn ook deze zaadcellen groter van omvang dan de zaadcellen met Y-chromosomen. Hierdoor zijn ze trager dan de ‘mannelijke’ zaadcellen.

Ondanks dat de vrouwelijke zaadcellen groter zijn, zijn ze wel sterker dan de mannelijke zaadcellen. Dit heeft als gevolg dat de vrouwelijke zaadcellen langer in leven kunnen blijven. De Y-chromosoom is het ‘mannelijke’ chromosoom, omdat deze het lichaam aanzet tot het produceren van mannelijke hormonen. Zo komen ook de mannelijke geslachtskenmerken tot ontwikkeling.

Een jongetje of een meisje?

Welk geslacht het kindje uiteindelijk krijgt ligt hem aan het type chromosoom deze van de vader meekrijgt. Vrouwen hebben namelijk paren van 2 X-chromosomen (XX) en mannen hebben paren van 1 X-chromosoom en 1 Y-chromosoom (XY). Zoals eerder uitgelegd, bevinden zich in de zaadcellen en de eicellen maar enkele chromosomen. Zo zijn de eicellen van de vrouw X of X en dus altijd vrouwelijk. De zaadcellen van de man kunnen X zijn of Y. Zo heb je dus vrouwelijke zaadcellen en mannelijke zaadcellen. Geeft de vader een X-chromosoom, dan vormt dit samen met de X-chromosoom van de vrouw: XX. Het wordt dus een meisje. Geeft de vader de Y-chromosoom, dan vormt dit XY en wordt het een jongetje.

De menstruatiecyclus in het kort

De menstruatiecyclus begint op de eerste dag van de menstruatie en eindigt de laatste dag vóór de volgende menstruatie. Gemiddeld duurt deze cyclus tussen de 25 en 35 dagen. De menstruatie zelf duurt gemiddeld 3 tot 7 dagen. Ongeveer 14 dagen voor de eerste dag van de volgende menstruatie vindt de eisprong plaats. Een onbevrucht eicel blijft na de eisprong niet langer dan een dag in leven. Tot hooguit 12 uur na de eisprong is de eicel hoog vruchtbaar, daarna takelt ze weer af.

De timings-methode

Zoals hierboven geschreven is de eicel maar tot 12 uur na de eisprong het vruchtbaarst. Bij een kinderwens is het dus van belang dat er een zaadcel, nog de dag van de eisprong, de eicel bereikt. Zaadcellen blijven gemiddeld nog 2-3 dagen in het lichaam van de vrouw in leven. Dit kan uitlopen tot een week. In extreme gevallen blijven ze zelfs tot rond de 10 dagen in leven. Gemiddeld is de vrouw dus ruim een week vruchtbaar.

Ondanks dat de mannelijke zaadcellen sneller zijn, blijven de vrouwelijke zaadcellen langer in leven. Met dit in je achterhoofd kun je dus het geslacht van je kindje beïnvloeden.

Een meisje:

Heb je de wens naar een meisje, dan moet je een paar dagen voor de eisprong geslachtsgemeenschap hebben. De meeste mannelijke zaadcellen zijn dan tegen de tijd van de eisprong al gestorven. Hierdoor heb je meer kans op een meisje.

Een jongetje:

Wil je een jongetje dan heb je de meeste kans wanneer je de dag voor en van de eisprong geslachtsgemeenschap heb. De mannelijke zaadcellen zijn immers sneller bij de eicel dan de vrouwelijke, waardoor de kans op een jongetje groter is. Probeer zo dicht mogelijk bij de eisprong aan te zitten, zodat de vrouwelijke eicellen minder lang de tijd krijgen om alsnog eerder de eicel te bereiken.

De hierboven genoemde gegevens zijn persoonsgebonden en kunnen van persoon tot persoon iets verschillen. Ga dus goed voor jezelf na wat er voor jou geldt.
© 2007 - 2024 Meetie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Geslacht weten bij 12 weken zwanger? NUB- en Schedel-theorieGeslacht weten bij 12 weken zwanger? NUB- en Schedel-theorieWanneer je 20 weken zwanger bent, is het mogelijk om te weten te komen of je zwanger bent van een jongetje of een meisje…
Zwangerschapsfabeltjes: jongen of meisje?Zwangerschapsfabeltjes: jongen of meisje?Bij de een gebeurt het per ongeluk, een ander doet er jaren over. Wanneer het dan echt zeker is, vaak via een zwangersch…
De echo: wordt het een jongen of meisje?De echo: wordt het een jongen of meisje?Veel ouders zijn nieuwsgierig naar het geslacht van hun ongeboren kindje. Het is natuurlijk het belangrijkste dat de bab…

Bloedverlies na een bevallingDe eerste dagen en weken na een bevalling blijven er nog steeds bloedingen plaatsvinden. De ene vrouw ervaart het als vr…
Pre-implantatie Genetische Diagnostiek. (PGD)Pre-implantatie Genetische Diagnostiek (PGD) is een nieuwe techniek waarbij men afwijkingen in een embryo kan aantonen v…
Reacties

Thomas, 20-04-2010
Dit is gewoon onzin. Er bestaan geen vrouwelijke of mannelijke zaadcellen. Alle zaadcellen bevatten of een X- of een Y-chromosoom. Hierbij maakt het niet uit of de zaadcel eerder bij de eicel is of niet. Het is slechts een kwestie of de X- of de Y-chromosoom door de eicel wordt opgevangen, en dát is niet te beïnvloeden! Reactie infoteur, 24-02-2011
Zoals ik het begrijp, zegt u dat het niet uitmaakt welke cellen er sneller 'zwemmen' of welke cel er als eerste aankomt, klopt dat?
Maar u begrijpt toch wel dat diegene die het eerst aankomt de cel ondoordringbaar maakt voor de rest van de cellen? Dan is het toch van belang welke cel er als eerst arriveert, omdat je daarna het geslacht niet meer kan veranderen?
Gezien het feit dat de geslachtscellen met de y-chromosoom sneller 'zwemmen' dan die met een x-chromosoom, maar daarentegen eerder sterven, kun je wel degelijk invloed uitoefenen door middel van een juiste timing.

Marjolein, 11-03-2010
Hallo, wij hebben nu vier zoons en wij willen best nog 1 keer zwnger zijn maar wij willen zo graag een dochter misschien gek maar het is zo.
kan iemand me daar voor de garantie geven. Reactie infoteur, 24-02-2011
Beste Marjolein,

Ik begrijp dat mijn reactie ernstig laat is, maar voor de komende lezers wil ik toch nog graag reageren.
Allereerst wil ik zeggen dat het helemaal niet gek is dat je na vier zoons nog graag een dochter wilt hebben! Garantie krijg je enkel in een kliniek. Voor zover ik weet is geslachtsbepaling niet toegestaan.
De methode zoals in dit artikel beschreven vergroot enkel de kans op een bepaald geslacht, sorry.

Myra, 31-07-2009
Hoe komen jullie aan je informatie? Het klinkt erg aannemelijk, maar volgens mijn huisarts is dit weer één van de zoveel theorieen die niet bewezen zijn. Dus is jullie artikel wetenschappelijk onderbouwd en zo ja wat zijn de resultaten van welk onderzoek. Reactie infoteur, 05-12-2009
Hallo Myra,

Sorry voor mijn zéér late reactie! Ik ben langere tijd niet meer op infonu geweest en heb hierdoor jouw reactie compleet gemist. mijn excuses!

Het verbaasd mij dat je huisarts het als onzin bestempeld. Het hele bevruchtingsproces is al járen bekend. De methode zelf is nog bezig om wetenschappelijk sterk te staan, maar 1+1=2
Er zijn nu eenmaal verschillen tussen de 'mannelijke' en 'vrouwelijke' zaadcellen en dmv goede timing is het vanzelfsprekend dat je hiermee de kans vergroot op een bepaald geslacht, zoals in het artikel beschreven.
Onder anderen Gender Consult houdt zich met deze methode bezig in combinatie met een dieet. www.genderconsult.nl
Je moet begrijpen dat het hier alleen om kansvergrotingen gaat.

Heb je nog vragen, dan hoor ik het graag!
Vriendelijke groetjes, Meetie Yip

Marieke, 07-01-2009
Absolute onzin. Er bestaan geen vrouwelijke zaadcellen. De vrouw levert de eicel, de man de zaadcel. De eicel is altijd een X chromosoom, de zaadcel ofwel X ofwel Y. De combinatie van eicel en zaadcel geeft dan XX (meisjes) of XY (jongen). Het ligt er dus aan welke zaadcel de eicel bevrucht, en de methode die hier beschreven wordt heeft daar absoluut geen invloed op! Reactie infoteur, 12-01-2009
Beste Marieke,

Datgeen wat jij vertelt, staat ook in het artikel met daaropvolgend een beschrijving waarom die methode wel werkt. Ik snap dus niet precies wat je wil zeggen met je reactie en waarom dit artikel volgens jou absolute onzin is. Kun je jezelf nader verklaren?

Meetie (23 artikelen)
Laatste update: 30-12-2007
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.