Een hersenschudding?

Een hersenschudding? Jaarlijks zijn er rond de 16.000 mensen die uit het ziekenhuis worden ontslagen met licht traumatisch hersenletsel daarnaast zijn er mensen die niet met de klachten naar een arts gaan. In de meeste gevallen gaat het om een hersenschudding.

Hersenschudding

Voordat we moeten weten wat je moet doen bij een hersenschudding is het belangrijk om te weten wat een hersenschudding is.
Een hersenschudding is niets anders dan dat de hersenen door elkaar heen geschut zijn. Het schudden van de hersenen gebeurt meestal bij een klap of een stoot tegen het hoofd. Bij een hersenschudding worden de hersenen niet (langdurig) beschadigd. Het kan daarnaast wel voorkomen dat de hersenen licht gekneusd zijn of er een kleine bloeding ontstaat. Zowel een zware als een lichte hersenschudding vallen onder licht traumatisch hersenletsel.

Oorzaak

Een klap of stoot tegen het hoofd aan.

Symptomen

Zoals in het eerdere stukje al verteld is bestaat er een zware en lichte hersenschudding. Beide hebben de volgende symptomen:
  • duizeligheid
  • verwardheid
  • misselijk/braken
  • hoofdpijn
  • sufheid
  • concentratieproblemen
  • last van geluid en licht
  • tijdelijk geheugenverlies (niet herinneren wat er gebeurd is)

Het verschil is dat de symptomen bij een zware hersenschudding langer aanhouden. Het herstel verloopt dus langzamer dan bij een lichte hersenschudding. Naast bovenstaande symptomen kan er bij een zware hersenschudding de volgende symptomen voorkomen:
  • lage bloeddruk
  • transpiratie
  • tijdelijk gevoelloze lichaamsdelen
  • dubbelzien
  • spreekstoornissen
  • snelle hartslag

Behandeling

De behandeling zal bestaan uit rust en afhankelijk van de klachten weer activiteiten te ondernemen. Het kan zijn dat er voor de eerste twee dagen een wekadvies wordt gegeven. Dit wekadvies houd in dat je om de één of twee uur wakker gemaakt moet worden, om te zien hoe je reageert. De kans bestaat namelijk dat er een bloeding optreed. Wanneer je anders reageert dan normaal is het belangrijk hulp in te schakelen.

Wat moet je zeker niet doen als je een hersenschudding hebt?

Als je een hersenschudding hebt is het niet verstandig om in bed te blijven. Het kan zijn dat je meer slaap nodig hebt, maar het is belangrijk om je hersenen te trainen door bezig te zijn. Alcohol drinken is ook niet verstandig omdat dit de symptomen verergert. Autorijden, sporten en blootstellen aan veel licht en geluid is ook niet bevorderlijk voor het herstel.

Wat doe je wanneer je verwacht dat iemand een hersenschudding heeft?

Wanneer je ziet dat iemand een val van zijn fiets maakt en met zijn hoofd de stoep raakt is er een grote kans dat deze persoon een hersenschudding oploopt. In dit geval zou er ook mogelijk schedel- of nekletsel kunnen zijn. In dit geval is het verstandig om 112 direct te bellen en het slachtoffer te laten liggen. In andere gevallen kan je 15 minuten observeren of de toestand verbetert. Wanneer dit zo is kan je een bekende vragen om verder te zorgen.

Het is belangrijk om bij bewustzijnsverlies die langer duurt dan 1 minuut, iemand die moeilijk te wekken is, verwardheid, toename van hoofdpijn, braken, mogelijk schedel- of nekletsel direct hulp in te schakelen.
© 2012 - 2024 Mandiii, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hersenkneuzing, wat zijn de verschijnselen?Hersenkneuzing, wat zijn de verschijnselen?Bij een hersenkneuzing, officieel contusio cerebri genaamd, is het weefsel van de hersenen beschadigd. Een hersenkneuzin…
HersenschuddingHersenschuddingAls je hoofd hard door iets wordt geraakt, kan je een hersenschudding krijgen. De hersenen beschadigen, en als je niet u…
Kinderen en hersenschuddingKinderen rennen doorgaans redelijk onbesuisd door het leven. Een goede val hier en daar is dan ook vrijwel onvermijdelij…
Hersenschudding: symptomen en behandelingHersenschudding: symptomen en behandelingEen hersenschudding treedt vaak op na een ongeval, waarbij de hersenen gedurende korte tijd door elkaar geschud zijn. De…

Pijn in pols, polsgewricht; wat kunnen de oorzaken zijn?Pijn in pols, polsgewricht; wat kunnen de oorzaken zijn?De pols is een complex gewricht en we gebruiken het veel. Het is dan ook niet vreemd dat we, als we pijn in de gewrichte…
Genezing van een blauwe plekGenezing van een blauwe plekEen blauwe plek kan al snel ontstaan: vooral bij ouderen, sporters of bij spelende kinderen. Een ongeval is snel gebeurd…
Bronnen en referenties
  • www.hersenstichting.nl
  • www.rodekruis.nl
Mandiii (8 artikelen)
Gepubliceerd: 20-09-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.