Pijn aan de elleboog

Pijn aan de elleboog De elleboog kan pijnlijk aanvoelen door verschillende oorzaken zoals vallen of stoten. Een gebroken of gekneusde elleboog is een veelvoorkomende oorzaak. Ook kan er een ontsteking of irritatie ontstaan. Daarnaast kan de elleboog pijn doen omdat er iets mis is met de spieren, pezen, de slijmbeurs of de huid. Vaak is de pijn aanwezig bij het strekken of buigen van de arm. Wat de oorzaak ook is, deze kan opgespoord worden en de elleboog moet behandeld worden. De behandeling kan bestaan uit verband, pijnstilling of fysiotherapie.

De elleboog

De elleboog is een gewricht dat de bovenarm en de onderarm met elkaar verbindt. Het gewricht zorgt ervoor dat de onderarm ten opzichte van de bovenarm kan buigen. Deze buiging gaat altijd naar binnen toe. Daarnaast kan de elleboog de onderarm ten opzichte van de bovenarm laten draaien. De twee botten in de onderarm kunnen dankzij de elleboog over elkaar heen draaien. De elleboog kan soms pijnlijk aanvoelen. Dit kan een tijdelijke en kortdurende pijn zijn maar ook een pijn die hevig is en soms lang duurt. Hier zijn verschillende oorzaken voor.

Gebroken elleboog

De elleboog kan breken als gevolg van een val op de elleboog of een harde klap ertegenaan. Ook een val met gestrekt arm kan soms de elleboog doen breken. De elleboog wordt soms per ongeluk in de verkeerde richting gebogen, in tegenovergesteld richting. Ook dan kan er een botbreuk plaatsvinden. Ouderen breken soms de elleboog als gevolg van osteoporose (botontkalking).

De symptomen van een botbreuk aan de elleboog zijn:
  • Zeer moeilijk en pijnlijk om de arm te kunnen buigen of strekken, vaak wordt de arm halverwege gebogen gehouden.
  • Pijnlijk om de onderarm ten opzichte van de bovenarm te draaien.
  • De elleboog zwelt op.
  • Bloeduitstorting (blauwe plek) op de elleboog en soms het gebied eromheen.
  • Soms gevoelloosheid in de hand of vingers.
  • Soms een vreemde stand van de elleboog.

De elleboog kan veel pijn doen en kleine kinderen huilen veel waarbij ze niet te kalmeren zijn. Ga met dit soort symptomen altijd langs een arts. Deze kan beoordelen of de elleboog gebroken is. De elleboog kan zelf gekoeld worden waardoor de zwelling mindert en de pijn wordt verdoofd. Eventueel kan de arm gedragen worden in een mitella of draagdoek. De arts zal de elleboog aftasten en een röntgenfoto maken. Op de foto is dan duidelijk te zien dat het om een gebroken elleboog gaat. Wanneer de ellepijp bij de elleboog gebroken is kan deze soms alleen met een bovenarmgips behandeld worden. De breuk moet dan niet verplaatst zijn. Wanneer deze wel verplaatst is, zal er een operatie plaats moeten vinden met daarna een gips. Bij een breuk van het spaakbeen in de elleboog is rust vaak voldoende. De arts zal een drukverband aanleggen. Her herstel is afhankelijk van de breuk, maar duurt doorgaans 4 tot 8 weken.

Gekneusde elleboog

Vaak is een harde stoot tegen de elleboog hier de oorzaak van: de elleboog raakt gekneusd. Bij een kneuzing worden weefsels hard tegen elkaar aan gedrukt met beschadiging als gevolg. Het bot, spieren, pezen of huid kunnen een beschadiging oplopen. De symptomen bestaan uit pijn, zwelling en vaak een bloeduitstorting. Het is moeilijk om de arm te buigen of te strekken. Ook het draaien van de arm is pijnlijk.

De arts zal de elleboog onderzoeken en soms een röntgenfoto maken. Op de foto is geen breuk te zien. Een gekneusde elleboog geneest vaak met voldoende rust, maar kan wel lange tijd pijnlijk blijven. De pijn kan zelfs nog erger zijn dan bij een botbreuk aan de elleboog. Het koelen van de elleboog verminderd zwelling en verzacht de pijn. Het nadeel van veel koelen is dat hierdoor witte bloedcellen verminderd worden: iets dat juist nodig is voor een snelle genezing. De arts kan NSAID's voorschrijven: ontstekingsremmende pijnstillers. Eventueel kan een drukverband worden aangebracht.

Slijmbeursontsteking

De slijmbeurs is een kussentje dat met vocht is gevuld en ligt tussen een pees en een bot van een gewricht. Het dient als stootkussen voor de pees. Bij een slijmbeursontsteking is dit kussentje ontstoken. Aan de elleboog is hier het leunen op de elleboog vaak de oorzaak van. Dit doen we vaak bij het werken aan een tafel of achter de pc. Door continue op dit kussentje druk uit te oefenen raakt deze geïrriteerd en ontstoken.

Er treedt pijn aan de elleboog op die vooral verergert bij druk op de elleboog zoals het leunen op een tafel. Er is sprake van een zwelling en/of een warme en rode verkleuring van de huid. Soms krijg je er ook koorts bij, wanneer er een bacterie een rol speelt. Vaak is hieraan een periode vooraf gegaan dat je al langer pijn had aan de elleboog of hard tegen de elleboog gestoten hebt. Ga met bovenstaande klachten langs een arts. Deze zal een onderzoek verrichten. Bij een slijmbeursontsteking is het belangrijk om leunen op de elleboog zoveel mogelijk te voorkomen. Ontstekingsremmers en soms ook pijnstillers worden vaak voorgeschreven. Het is wel van belang de elleboog gedoseerd te bewegen. Beweging is goed voor de doorbloeding waardoor de ontsteking sneller kan genezen. Soms helpt fysiotherapie hier goed bij. In ernstige gevallen wordt de ontstoken slijmbeurs verwijderd.

Peesontsteking

Een peesontsteking aan de elleboog ontstaat vaak als gevolg van overbelasting. Soms is antibioticagebruik hier de oorzaak van, waardoor er beschadiging aan de peesaanhechting ontstaat. Meestal is er geen duidelijke oorzaak te vinden. De eerste symptomen zijn pijn bij het kracht zetten met de elleboog. Bijvoorbeeld bij het uitwringen van een doek, er wordt dan pijn aan de elleboog gevoeld. Deze pijn is veelal aan de buitenzijde van de elleboog voelbaar. Het optillen van zware voorwerpen is ook pijnlijk, vooral met gestrekte arm waarbij er mee gewicht op de elleboog rust. De behandeling bestaat uit pijnstillers en ontstekingsremmers (NSAID). Met behulp van oefeningen kan de pees versterkt worden. De fysiotherapeut kan hierbij helpen. Er kan een steunverband worden aangebracht die soms de pijnklachten vermindert. In ernstige gevallen kan een operatie worden toegepast waarbij het ontstoken weefsel wordt weggenomen.
© 2013 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De klachten en symptomen van een slijmbeursontstekingDe klachten en symptomen van een slijmbeursontstekingEen slijmbeursontsteking is een klacht die regelmatig voorkomt. Deze ontsteking kan veel ongemak en pijn geven. Maar wat…
Weduwnaarspijn of telefoontje, elektrische stoot door de armWeduwnaarspijn of telefoontje, elektrische stoot door de armIedereen stoot wel eens zijn of haar elleboog. Soms ontstaat er een hevige en korte pijn die door de hele arm trekt. Het…
SlijmbeursontstekingRegelmatig hoor je van mensen dat ze een slijmbeursontsteking hebben, maar wat is dit eigenlijk voor ontsteking? Hoe ont…
Anatomie - Spieren en functies van de elleboog en bovenarmAnatomie - Spieren en functies van de elleboog en bovenarmOm de elleboog te laten bewegen, zijn er spieren nodig. Deze spieren bevinden zich hoofdzakelijk in de bovenarm en enkel…

Leukoplakie: aandoening van het slijmvlies in de mondLeukoplakie: aandoening van het slijmvlies in de mondLeukoplakie is een aandoening waarbij er keratose ontstaat in de vorm van witte plekken op de slijmvliezen in de mond. D…
Nierkanker: oorzaken, symptomen, behandeling, prognoseNierkanker: oorzaken, symptomen, behandeling, prognoseBij nierkanker is er sprake van kwaadaardige gezwellen die zich in de nier hebben gevormd of ze komen van een tumor die…
Bronnen en referenties
  • Wikipedia.org/wiki/Elleboog
  • Eerstehulpwiki.nl
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Slijmbeurs
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 02-06-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.