Diverticulose en diverticulitis

Veel mensen hebben last van darmaandoeningen. Bij deze aandoening heeft men last van divertikels, meestal in de dikke darm. Deze zijn ontstaan door een grote druk in een bepaald deel van de darm. Dit kan klachten veroorzaken, maar bij de meeste gevallen wordt het niet tot nauwelijks opgemerkt. 30% van de 50-plussers en 60% van de 70-plussers heeft diverticulose.

Diverticulose

Bij diverticulose heeft men last van divertikels in de dikke darm, maar soms ook in de dunne darm en de slokdarm. Dit zijn uitstulpingen die ontstaan door een grote druk in een bepaald deel van de darm. Dit komt door de eigen peristaltiek van de darm, er ontstaan zwakke plaatsen in de darmwand. Hier ontstaan de divertikels. Deze worden bijna nooit opgemerkt, omdat het nauwelijks klachten geeft. Vaak wordt het bij toeval ontdekt als er onderzoek wordt gevoerd aan de dikke darm. Soms krijgen mensen wel klachten, zoals buikpijn, bloedverlies uit de anus, een opgezette buik, winderigheid en diarree of verstopping. Divertikels zijn onschuldig en kunnen niet kwaadaardig worden.

Oorzaken

De grootste oorzaak van het ontstaan van divertikels is een vezelarm dieet. Daarom komt het ook een stuk vaker voor in Westerse landen. Vezels zitten in (volkoren) graanproducten, groente en fruit. Ook kan weinig lichaamsbeweging een oorzaak zijn. Bij onvoldoende vezels en beweging kan er namelijk verstopping ontstaan, ook wel obstipatie genoemd. Er ontstaat een verhoogde druk in de darm, wat de vorming van divertikels tot gevolg heeft. Waarschijnlijk ontstaan er bij het ouder worden zwakke plekken rond de darmwand, waardoor ouderen meer kans hebben om divertikels te krijgen.

Diverticulitis

Diverticulitis is een aandoening die ontstaat wanneer een of meerdere divertikels ontstoken raken. 10-30% van de mensen met diverticulose ontwikkelen diverticulitis. De kans op een ontsteking van een divertikel is groter wanneer men rookt, weinig beweegt en weinig vezels eet, overgewicht heeft en NSAID’S gebruikt (pijnstillers die de darmwand kunnen irriteren, zoals ibuprofen, diclofenac en naproxen). Diverticulitis is onschuldig, maar wanneer het niet goed behandeld wordt kan de darm op de plaats van de ontsteking open barsten, wat een darmperforatie wordt genoemd. Er kan dan ontlasting in de buikholte terecht komen. Dit is erg schadelijk, doordat er een buikvliesontsteking (peritonitis) ontstaat. Dit geeft hevige klachten.

Klachten

Diverticulitis is (wanneer er geen peritonitis ontstaat) onschuldig, maar brengt meestal wel klachten met zich mee.
  • Buikpijn en krampen, de ene dag erger dan de andere, vaak aan de linkerkant
  • Koorts
  • Ongewone ontlasting
  • Misselijkheid, soms met braken
  • Een opgezette buik
  • Bloedverlies uit de anus, doordat er een klein bloedvat in de divertikel scheurt.

Behandeling

Diverticulose

Er zijn geen medicijnen tegen diverticulose. Het is van belang dat de ontlasting soepel blijft, zodat de kans kleiner is dat ontlasting achterblijft in uitstulpingen. Dit kan door vezelrijk te eten, veel water te drinken en door genoeg te bewegen. De ontlasting kan dan gemakkelijker door de darm gaan.

Diverticulitis

Diverticulitis kan vanzelf overgaan. Ook bij diverticulitis is voldoende vezels eten beweging belangrijk. Bij ernstig ontstoken divertikels kan er een vloeibaar dieet worden geadviseerd, waarbij de darm tot rust kan komen. Bij hevige klachten kan er antibiotica worden voorgeschreven, samen met een middel waardoor de ontlasting zachter wordt. Bij het ontstaan van peritonitis wordt aangeraden om geopereerd te worden, waarbij een stuk van de dikke darm wordt verwijderd. In enkele gevallen krijgt men een tijdelijk stoma, een kunstmatige uitgang voor de ontlasting.
© 2014 - 2024 Rosasb, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sigmoïd (colon sigmoideum): anatomie, functie en locatieSigmoïd (colon sigmoideum): anatomie, functie en locatieHet laatste deel van de dikke darm, dat direct voor het rectum of endeldarm ligt, wordt het sigmoïd of colon sigmoideum…
Diverticulose: symptomen en oorzaken uitstulpingen darmwandDiverticulose: symptomen en oorzaken uitstulpingen darmwandAandoeningen van de darmen komen zeer vaak voor. De darmen behoren tot het spijsverteringsstelsel en de darmen vormen he…
Divertikels: Wat zijn het en hoe worden ze behandeld?Divertikels: Wat zijn het en hoe worden ze behandeld?Als de darmwand een te hoge druk dient te weerstaan kunnen er 'divertikels' ontstaan. Dit zijn uitstulpingen die over de…
Divertikelaandoeningen: Diverticulose & acute diverticulitisDivertikelaandoeningen: Diverticulose & acute diverticulitisDivertikels zijn kleine, uitpuilende zakjes die zich op de binnenwand van de darm vormen. Meestal bevinden deze zakjes z…

Migraine: 70.000 aanvallen per dag in NederlandMigraine: 70.000 aanvallen per dag in NederlandHet aantal mensen in Nederland dat migraine heeft, zal u verbazen. Dat hoge aantal betekent, dat dagelijks 70.000 keer e…
Wat heeft schizofrenie met je genen te maken?Wat heeft schizofrenie met je genen te maken?Schizofrenie komt relatief gezien niet heel veel voor. Een op de honderd mensen loopt er kans op. Toch hebben alleen al…
Bronnen en referenties
  • http://www.menselijk-lichaam.com/spijsvertering/diverticulose
  • http://www.mlds.nl/ziekten/36/divertikels-en-diverticulitis
  • http://www.thuisarts.nl/diverticulitis/ik-heb-diverticulitis
Rosasb (19 artikelen)
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.