Natuurlijke remedies tegen eczeem

Eczeem, wie het een keer heeft gehad zal zich ongetwijfeld nog herinneren hoe naar dat is. Op de meest onmogelijke tijden jeuk die zomaar op komt zetten. Wanneer je naar de huisarts gaat, zal deze je een recept voor een zalfje meegeven dat over het algemeen wel werkt. Dat wil zeggen: de aandoening verdwijnt, maar de oorzaak blijft. Vaak is de eczeem snel weer terug wanneer je stopt met smeren. Bovendien zitten er veelal hormonen in de zalf en niet iedereen wil dit zomaar op de huid smeren. Gelukkig zijn er ook natuurlijk alternatieven die een goed en blijvend resultaat opleveren.

Wat is eczeem?

Er zijn steeds meer wetenschappelijke onderzoeken die erop wijzen dat de oorzaak van eczeem vaak ín het lichaam gezocht moet worden. Overmatige stress, een lekkende darm, ontstekingen die bestreden worden, lage weerstand... Onderstaande tips richten zich daarom niet alleen op de uitwendige bestrijding van eczeem maar ook op de inwendige bestrijding.

Natuurlijke remedies

Probiotica

Probiotica zijn bacteriën. Goede bacteriën wel te verstaan. Ze zitten in onder andere in diverse yoghurtdrankjes, in zuurkool en in speciale capsules die veelal bij natuurwinkels te verkrijgen zijn. Het starten van een eigen probiotica-fabriek is ook mogelijk, door kefir te maken. Door iedere dag probiotica te nemen, wordt de werking van de darmen ondersteund. Hierdoor worden intoleranties beter bestreden en dit heeft weer een gunstige uitwerking op de huid.

Dieet

Eczeem is in veel van de gevallen een reactie op voedsel dat niet goed verdragen wordt. Melkproducten bijvoorbeeld, schijnen relatief vaak de oorzaak van eczeem te zijn. Om te ontdekken of iemand heftig reageert op een bepaald voedingsmiddel kan het verstandig zijn een eetdagboek bij te houden. Schrijf hierin wat er is gegeten en hoe erg de eczeem die dag is. Wellicht valt er een patroon te ontdekken. Daarnaast is het sowieso verstandig om meer goede vetten in te nemen, zoals extra vierge kokosolie. Producten waar vitamine A inzit, hebben eveneens een gunstige uitwerking. Dit zit bijvoorbeeld veel in levertraan. Ook gelatine is een aanrader

Magnesium

Artsen schatten dat zo'n 95% van alle volwassenen een tekort aan magnesium heeft. Dit komt doordat in het westerse dieet veel calciumrijke producten zitten en de inname van veel calcium heeft een negatief effect op de opname van magnesium. Magnesium kan het beste uitwendig worden toegepast. De meest effectieve manier is een bad van magnesiumzout. Dit zout is te koop in vrijwel alle natuurwinkels. Magnesium wordt ook wel het anti-stressmineraal genoemd. Wellicht ook fijn om te gebruiken als men géén eczeem heeft.

Zonlicht

Hoewel eczeem vaak verschijnt op plekken van het lijf die snel zweterig zijn (binnenkant ellebogen, liezen, achterkant knieën), is blootstelling aan zonlicht aan te raden. Onderzoek heeft uitgewezen dat bepaalde UVB-straling ervoor zorgt dat eczeem vermindert en in een aantal gevallen zelfs verdwijnt.

Appelazijn

Appelazijn is te koop in bijna iedere supermarkt. Schenk een sprayflacon vol met een mengsel van appelazijn en water (verhouding één op één) en spray dit iedere dag over de eczeemplekken. Overigens heeft appelazijn zoveel gunstige eigenschappen dat het geen kwaad kan om het hele lichaam hiermee in te sprayen. Gebruik het als bodyspray na het douchen.

Douche en bad

Soms is het verstandig om minder vaak te badderen of douchen. De huid krijgt hierdoor meer rust, wat het herstellende vermogen ten goede komt. Bovendien droogt de huid minder snel uit, waardoor de kans op nieuwe eczeemplekken kleiner wordt.

Eczeem is naar. Eczeem is irritant en kan het dagelijks leven behoorlijk beïnvloeden. Wellicht kunnen bovenstaande tips hier verbetering in brengen.
© 2015 - 2024 Fijnschrijver, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Eczeem 'dermatitis'Eczeem 'dermatitis'Eczeem is een ontstekingsreactie van de huid. Jonge kinderen hebben het vaak. Het kan vanaf de geboorte al ontstaan of o…
Droge handen en eczeemDroge handen en eczeemHet is goed mogelijk dat je last hebt van droge handen omdat je eczeem hebt. Eczeem is een huidaandoening en veel mensen…
Eczeem: soorten en behandelingEczeem is een veel voorkomende huidaandoening. Kenmerkend is de grote hoeveelheid jeuk die deze huidaandoening met zich…
Eczeem: wat is het precies?Eczeem komt erg veel voor. De meeste mensen gaan even langs de huisarts, waar ze een zalfje voorgeschreven krijgen. Veel…

Autisme: wordt er rekening mee gehouden in het onderwijs?Autisme: wordt er rekening mee gehouden in het onderwijs?Autisme is iets waar de meeste mensen 50 jaar geleden nog niet over gehoord hadden. De laatste jaren is er veel grond ge…
Slissen, oorzaak en aflerenSlissen, oorzaak en aflerenEen spraakgebrek of een spraakstoornis ontstaat vaak al op jonge leeftijd. Er zijn verschillende soorten spraakstoorniss…
Fijnschrijver (5 artikelen)
Gepubliceerd: 29-05-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.