Eenvoudige tips tegen een neusverkoudheid
Er zijn diverse symptomen die in verband staan met verkoudheid. De ziekte wordt veroorzaakt door een virus. De verkoudheidsvirussen zorgen ervoor dat miljoenen mensen per jaar besmet raken. Sommige mensen raken hierdoor zelfs een paar keer per jaar besmet. Dit staat in verband met de weerstand van de desbetreffende persoon. Hiernaast heeft het virus een verhoogde verspreidingskans wanneer mensen bij elkaar komen. Om uzelf en uw omgeving zoveel mogelijk te beschermen kunt u diverse maatregelen nemen. Het is óók mogelijk om uw weerstand te versterken. Hoe ontstaat een neusverkoudheid en hoe kan ik ervoor zorgen dat het snel geneest?
Tips tegen een neusverkoudheid
Wat zijn de symptomen?
Na een ontstekingsreactie van een aantal dagen komen de verschillende symptomen van verkoudheid naar boven. Er zijn diverse soorten symptomen die in direct verband staan met een neusverkoudheid:
- Niezen
- Hoesten
- Keelpijn
- Verstopte neus
Hiernaast kan men last krijgen van hoofdpijn en een verminderd reukvermogen ondervinden. Helaas heeft iedereen weleens last van een verkoudheid. Een verkoudheid ontstaat overigens altijd op dezelfde wijze.
Hoe ontstaat verkoudheid?
Verkoudheid ontstaat vanwege een virus. Kinderen hebben maar liefst twee keer zoveel kans om verkouden te worden. De meeste mensen lopen tijdens de wintermaanden een verkoudheid op. Dit heeft te maken met de lagere weerstand gedurende deze periode. Uw weerstand wordt tijdens de wintermaanden vanwege de weersfactoren namelijk flink op de proef gesteld. Hiernaast zijn er een hoop verschillende virussen die verkoudheid kunnen veroorzaken. Hierdoor is de kans groot dat u telkens te maken heeft met een andere type virus.
Verplaatsing van het virus
Het virus komt via uw neus naar binnen, waarna het richting uw keel vervoerd wordt door middel van uw slijm. Uw neuskeelholte is zeer vatbaar voor virussen die verkoudheid kunnen veroorzaken. Na verloop van tijd ontstaat er een infectie die zich verspreidt. Hierdoor kunt u gaan snotteren en keelpijn krijgen. Soms breidt de infectie nog verder uit en kan er benauwdheid ontstaan. Dit gebeurt pas wanneer de luchtwegen geïnfecteerd raken.
Overproductie van slijm en snot
Het slijmvlies bevindt zich aan de binnenzijde van de neus. Het slijmvlies is verantwoordelijk voor het produceren van de juiste hoeveelheid slijm. Het slijm dient ter bescherming tegen virussen en bacteriën. Wanneer u verkouden bent is uw slijmvlies opgezwollen vanwege verdikte bloedvaten die zich in het slijmvlies bevinden. Deze bloedvaten houden tijdens een verkoudheid meer bloed vast dan normaal. Hierdoor ontstaat er een overtollig hoeveelheid aan slijm.
Hoe kan ik een verkoudheid voorkomen?
Helaas is verkoudheid niet volledig te voorkomen. U kunt wél uw weerstand versterken door middel van een gezonde levensstijl. Het eten van groene groenten helpt bij het versterken van uw immuunsysteem. Het innemen van vitamine D-pillen heeft ook een positieve werking op uw weerstand. Hiernaast kunt u zich beschermen tegen extreme weersomstandigheden die uw weerstand kunnen verzwakken. Om uw immuunsysteem verder te versterken is het van belang om een goede nachtrust te hebben. Zorg ervoor dat u elke ochtend op tijd met uw ontbijt begint. Het behouden van een juiste ochtendritme heeft namelijk een positieve werking op het immuunsysteem. Wanneer u het virus al eerder heeft gehad, is er een kans dat u niet ziek wordt. Uw lichaam heeft dan waarschijnlijk al antistoffen aangemaakt.
Verspreiding voorkomen
Het virus verspreidt zich van mens op mens. Hierom is het aangeraden om rekening te houden met uw omgeving. Er zijn verschillende manieren om te voorkomen dat andere personen besmet raken, zoals:
- Uw handen voor uw mond houden tijdens het niezen.
- Het gebruik van zakdoeken.
- Uw handen regelmatig wassen wanneer u verkouden bent.
- Bewust zijn wanneer u spullen deelt of overdraagt aan elkaar.
- Afstand bewaren van een ander persoon.
- Uw woning genoeg laten luchten.
Hoe kan ik genezen van een verkoudheid?
Er bestaat helaas geen medicijn tegen verkoudheid, echter kunt u de symptomen wél verminderen. Hiernaast worden de symptomen na verloop van tijd vanzelf minder sterk. U kunt namelijk gebruikmaken van neusdruppels om het snotteren te verminderen. Deze neusdruppels bestaan uit een zoutoplossing. Het is mogelijk om zelf een zoutoplossing te maken met behulp van een theelepel zout en een glas warm water. Het kan pas nodig zijn om een huisarts in te schakelen wanneer u meer dan tien dagen achter elkaar verkouden bent. Dan is namelijk de kans groot dat uw neusverkoudheid niet door verkoudheid wordt veroorzaakt. Antibiotica werkt overigens niet, het middel is slechts effectief tegen bacteriën. Een verkoudheid wordt namelijk altijd veroorzaakt door een virus.