Gezondheid: Ziekte van Lyme

Gezondheid: Ziekte van Lyme We weten allemaal dat er een ziekte van Lyme is, maar wat het precies veroorzaakt als je de ziekte van Lyme eenmaal opgelopen hebt, is niet algemeen bekend. Dat een tekenbeet het kan veroorzaken, is wel bekend. Vervolgens is de vraag in hoeverre je het snel op kunt lopen of loopt het zo’n vaart niet? Kortom, hoe komen we aan Lyme en hoe komen we er vanaf?

Wat is de ziekte van Lyme?

Lymeziekte of de ziekte van Lyme heet ook wel Borreliose. Deze laatste benaming is gelegen in het feit dat de ziekte wordt veroorzaakt door de Borreliose burgdorferi bacterie. De ziekte loop je op door de beet van een besmette teek. Teken bijten dan en proberen zo bloed – als hun voeding – bij je af te nemen. Gelukkig dragen lang niet alle tenen de besmetting met zich mee.

Een teek verwijder je zorgvuldig, zorg er voor dat de teek niet fijngeknepen wordt. Zo kan het bloed teruglopen en is de kans op besmetting (als de teek drager is) vergroten. Trek de teek er in z’n geheel uit. Er zijn speciale tekentangetjes. Deze worden ook voor dieren gebruikt.

Wat kan Lyme veroorzaken?

Het is heel divers wat je kan oplopen door Lyme, maar meestal beginnen de klachten zo’n 3 maanden na de beet. Overigens kan antibiotica helpen, maar alleen als je er snel bij bent. Het is dus belangrijk dat wanneer je een tekenbeet hebt, je naar de huisarts gaat. Het is niet gezegd dat je Lyme krijgt, maar door in een vroeg stadium te handelen, voorkom je mogelijk erger. Klachten die je op kunt lopen zijn:
  • Hartproblemen
  • Hersenproblemen
  • Artritis
  • Zenuwstelselproblemen

Hoe merk je het op?

Lyme graag door verschillende fases, te weten:
  • Lokale huidinfectie; rood plekje rond de beet. Is deze binnen 2 weken weg, dan is het goed. Blijft de plek of wordt deze groter met in het midden een witte vlek, dan is de kans groot dat je Lyme hebt.
  • Vroege gedissemineerde infectie (dan is het gelijkmatig verspreid over het lichaam); via de bloedbaan kan de bacterie overal in het lichaam terechtkomen. Het kan hersenvliesontsteking, gezichtsverlamming, pijn in armen, benen of romp of zenuwpijnen opleveren. Gewrichten kunnen pijnlijk worden, je krijgt hartklachten of je krijgt een soort griep (is het niet, maar lijkt er wel op).
  • Chronische lymeziekte (deze wordt overigens in Nederland nog niet erkend); de norm van meer dan één jaar last hebben van de symptomen van Lyme wil eigenlijk zeggen dat je in de chronische fase zit. Bestaande symptomen blijven gelijk of kunnen zelfs verergeren.

Diagnose

Een ziektebeeld in de richting maar niet helemaal concreet, wordt ook wel eens te gemakkelijk aan Lyme toegeschreven. Maar of je echt Lyme hebt, valt het best op te maken uit een afweerstoffenonderzoek. Op een bacterie reageert het lichaam immers, als het goed is, door afweerstoffen aan te maken. Helaas is het niet 100% afdoende. Meestal lukt het wel een diagnose te stellen als het gecombineerd wordt met de eerder opgetreden symptomen.

Behandeling

Antibioticum na de diagnose is meestal de eerste stap, dit krijg je mee voor twee tot vier weken. Doorgaans is het, bij een tijdige start, dan wel weg. Als dit echter niet het geval is, dan dient er een aanvullende antibioticumkuur gegeven te worden. De kans op blijvende klachten is helaas aanwezig. Het is uiteraard afhankelijk van de klachten én je huisarts hoe en wat voor vervolgstappen er ondernomen moeten worden.

Onbegrepen

Er zijn ziektes, waaronder Lyme, die we kunnen groeperen onder “onbegrepen” en dat kan bij de betreffende mensen behoorlijk wat frustraties opleveren. Het wordt afgedaan met “aanstellerij” of “het valt wel mee”. Dit, terwijl er mensen zijn met chronische Lyme die nauwelijks kunnen functioneren.

Er is een vereniging waar je ook met al je vragen terecht kunt en waar je uiteraard lid of donateur van kunt worden, namelijk de Nederlandse Vereniging voor Lymepatiënten. Voor heel specifieke vragen of lotgenoten is het zinvol contact op te nemen.

Tot slot

Lang niet iedere teek heeft Lyme, maar als deze je mogelijk besmet heeft is het belangrijk snel de behandeling op te starten. Dan is er verder nog niets aan de hand. Helaas is Lyme, als het een chronische vorm krijgt, lastig vanwege de gevolgen die aan kunnen houden en het gegeven dat het niet erkend wordt en je er in de maatschappij dus niets mee kunt.
© 2015 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Borreliose: de oorzaak, symptomen en de behandelingBorreliose, ook wel de ziekte van Lyme genoemd is een ziekte die wordt veroorzaakt door een infectie van de spirocheet B…
Teken(beet) en de ziekte van LymeTeken(beet) en de ziekte van LymeTeken kunnen ervoor zorgen dat je de ziekte van Lyme krijgt. Tijdens een beet kunnen zij de bacterie Borrelia burgdorfer…
Wat te doen bij een tekenbeetEen teek is een klein insect dat zich voedt met bloed van dieren of mensen. Teken leven voornamelijk in bossen en struik…

Endoftalmitis: Ernstige oogontsteking in de oogbolEndoftalmitis: Ernstige oogontsteking in de oogbolEndoftalmitis (endophtalmitis) is ernstige exsudatieve ontsteking van de voorste en/of achterste oogkamers, leidend tot…
Ooginfecties door bacteriën, schimmels en virussenOoginfecties door bacteriën, schimmels en virussenAls bacteriën, schimmels en virussen in en rond de oogbol terechtkomen, veroorzaken ze een ooginfectie. Een ooginfectie…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Catkin, Pixabay
  • http://www.lymevereniging.nl/
  • http://www.gezondheidsplein.nl/aandoeningen/ziekte-van-lyme/item33405
  • Santé Magazine 12-18 aug. ; “Haar verhaal”
Reactie

Simi, 11-09-2015
Als lymepatient heb ik nogal moeite met sommige dingen in dit artikel. Het grootste probleem is de antibiotica kuur. Als je überhaupt gebeten bent door een teek, vlek of niet, ga naar de huisarts! Na een maand na de tekenbeet zijn 4 weken antibiotica namelijk niet meer effectief. Voor sommige mensen word er voor de behandeling ruim een jaar uitgetrokken. Als je naar een lyme specialistische dokter gaat en je hebt lyme, verwacht dan op zn minst 2 of 3 maand antibiotica. Verder ben ik oprecht blij met hoe hier over de ziekte van lyme wordt gesproken. Reactie infoteur, 12-09-2015
Kortom, hoe eerder je er bij bent en actie onderneemt, hoe beter. Helemaal mee eens.

Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.