Buikpijn: veelvoorkomende oorzaken en behandelingen

Buikpijn: veelvoorkomende oorzaken en behandelingen Buikpijn kan een hoop verschillende oorzaken hebben. Vooral als er meerdere factoren tegelijk meespelen is het moeilijk om de daadwerkelijke oorzaak te achterhalen. Buikpijn kan bijvoorbeeld ontstaan door voedselvergiftiging, strakke kleding of allerlei allergieën. Hiernaast bestaan er diverse ziektebeelden die buikpijn kunnen veroorzaken. Soms kan er hierbij diarree ontstaan vanwege de krampen die je ondervindt. Wat houden de verschillende oorzaken precies in en hoe kan ik van mijn buikpijn af komen?

Buikpijn


Verschillende oorzaken

Er bestaan allerlei redenen en aandoeningen die buikpijn kunnen veroorzaken. Omdat er zoveel oorzaken bestaan voor het ontstaan van deze aandoening is het vaak moeilijk om een remedie te vinden. Hieronder vind je een aantal oorzaken en behandelingen die te maken kunnen hebben met het ontstaan van buikpijn.

Buikpijn vanwege voedsel

Voedselvergiftiging

Voedselvergiftiging kan ernstige vormen van buikpijn en maagkrampen veroorzaken. Het natuurlijk afweersysteem zorgt ervoor dat je uiteindelijk diarree krijgt waardoor het voedsel het lichaam kan verlaten. In veel gevallen gaat dit gepaard met braken. Soms kan voedselvergiftiging zelfs dodelijk zijn. Oudere personen en mensen met een onderliggende ziekte hebben een hogere kans om aan een voedselvergiftiging te bezwijken. Het is aangeraden om direct een arts te raadplegen wanneer je koorts hebt of als er sprake is van uitdroging. Hiernaast is het aanbevolen om naar de dokter te gaan wanneer je bloed verliest bij de ontlasting of als deze klachten meer dan vier dagen aanhouden.

Allergieën

Er bestaan verschillende allergieën die buikpijn kunnen veroorzaken. Een melkallergie kan bijvoorbeeld maagklachten veroorzaken. Hiernaast kan een gluten- of tarweallergie eveneens voor buikpijn zorgen. De allergieën kunnen met behulp van een allergietest geïdentificeerd worden. Je kunt door middel van een dieet voorkomen dat deze klachten zich voordoen.

Aandoeningen en ziektes

Er bestaan allerlei ziekten die buikpijn kunnen veroorzaken. Men kan bijvoorbeeld te maken hebben met een prikkelbare darm. Het is vaak lastig om de juiste diagnose te stellen omdat er een veel aandoeningen bestaan die dezelfde klachten kunnen veroorzaken. Wanneer de buikpijn zeer pijnlijk is, is het aangeraden om meteen een arts te raadplegen. Dit kan soms namelijk wijzen op een ernstige ziekte.

Het prikkelbare darm syndroom (PDS)

Deze aandoening staat ook wel bekend als 'PDS' en kan zowel voor darmkrampen zorgen als de ontlasting ontregelen. Dit komt omdat de darmen ongecontroleerde bewegingen beginnen te maken. Een prikkelbare darm is niet te behandelen. Het is echter wel mogelijk om de symptomen van deze ziekte te verminderen door op je dieet te letten. Door voldoende vezels te eten en geen maaltijden over te slaan kun je ervoor zorgen dat je darmen kalmer blijven. Hiernaast is het belangrijk om dagelijks 200 gram groente en 200 gram fruit te eten.

De ziekte van Crohn en colitis ulcerosa

Colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn zijn aandoeningen die behoren tot de zogenaamde inflammatoire darmziekten, oftewel IBD. Patiënten met de ziekte van Crohn of de ziekte colitis ulcerosa hebben een verhoogde kans op ernstige buikpijn vanwege een chronische ontsteking. Deze chronische ontsteking bevindt zich in de darmen. Patiënten met de ziekte van Crohn hebben meestal een ontsteking bij het lagere gedeelte van de kronkeldarm (ileum, wat een onderdeel is van de dunne darm). Personen die te maken hebben met colitis ulcerosa hebben een ontsteking bij de endeldarm en karteldarm (de dikke darm).

Beide ziektebeelden worden behandeld met medicijnen om de symptomen te verminderen. Wanneer deze medicijnen niet (meer) helpen dient de patiënt in sommige gevallen een operatie te ondergaan.

Galstenen

Galstenen kunnen ernstige buikpijn veroorzaken. Dit gaat meestal gepaard met koorts. De buikpijn is bij deze aandoening meestal in de (rechter)bovenbuik op te merken. Dit heeft te maken met de ligging van de galblaas. Een galsteen kan namelijk bij de galblaas vastzitten. Hiernaast kan deze aandoening een pijn in de onderbuik veroorzaken. De pijn is het meest voelbaar wanneer men onder andere chocolade, eieren of vet eet. Patiënten die last hebben van galstenen kunnen op diverse manieren behandeld worden. De behandeling is afhankelijk van de ligging van de galstenen. Deze galstenen kunnen zich in de galblaas of de galwegen bevinden. Wanneer het gal zich ergens in de galwegen bevindt, wordt er een zogenaamde 'ERCP' uitgevoerd, oftewel een 'Endoscopisch Retrograde Cholangio- en Pancreaticografie'. Een ERCP is een bepaalde behandeling waarbij er gebruikgemaakt wordt van een endscoop (een flexibele slang) om de galstenen te verwijderen. In uitzonderlijke gevallen wordt de galblaas verwijderd.

Nierstenen

Bij personen die last hebben van nierstenen, is de buikpijn vaak in de onderbuik te voelen. Deze pijn is tijdens het urineren het meest voelbaar. Nierstenen ontstaan vanwege het kristalliseren van mineraalzouten. Nierstenen kunnen uit allerlei verschillende soorten stoffen bestaan en ze kunnen in formaat verschillen. Het type behandeling is afhankelijk van met wat voor soort nierstenen je te maken hebt. De behandeling kan bestaan uit voldoende water drinken of bijvoorbeeld het gebruik van medicijnen. In ernstige gevallen kan er een operatie nodig zijn.

Endometriose

Bij vrouwen die te maken hebben met endometriose bevindt het baarmoederslijmvlies (dat normaal gesproken alleen aan de binnenkant van de baarmoeder te vinden is) zich ook buiten de baarmoeder. Het kan zich bijvoorbeeld aan de eileiders, blaas of darmen gehecht hebben. Endometriosehaarden die zich in de darmen bevinden zorgen voor druk op de darmen waardoor er buikpijn kan ontstaan. Endometriose kan behandeld worden door middel van hormonale behandelingen of door middel van chirurgische therapie. Doktoren kunnen pas beginnen met een operatie wanneer er een kijkoperatie (oftewel laparoscopie) is verricht om de situatie in beeld te brengen. In enkele gevallen wordt er een grote buikoperatie uitgevoerd. Dit wordt alleen toegepast wanneer er grote plekken aanwezig zijn met endometriose. In zeer zeldzame gevallen dient de baarmoeder met de voorplantingsorganen verwijderd te worden. Deze methode wordt haast nooit toegepast omdat het grote gevolgen heeft voor de patiënt.

Blindedarmontsteking

Een blindedarmontsteking wordt ook wel 'appendicitis' genoemd en kan eveneens een ernstige buikpijn veroorzaken. Deze pijn bevindt zich in de onderbuik. Het is te herkennen aan de constante hevige pijn die te voelen is of bij het schudden en springen. Deze symptomen gaan gepaard met misselijkheid en braken. Net als bij darmkanker is er bij een blindedarmontsteking de kans aanwezig dat je een operatie dient te ondergaan. Soms is een operatie niet mogelijk, bijvoorbeeld wanneer de blinde darm is opengebarsten. In dit geval dient de patiënt antibiotica via een infuus binnen te krijgen en voldoende rust te nemen. In een later stadium krijg je antibiotica in de vorm van pillen of een drankje.

Darmkanker

Een hevige buikpijn kan in enkele gevallen wijzen op een ernstige ziekte. In zeldzame gevallen kan er sprake zijn van darmkanker. Darmkanker is een ernstige ziekte en is onder andere te herkennen aan een onverwachte daling van je gewicht, constante diarree en aan bloedverlies bij de ontlasting. Bloedverlies kan echter ook door aambeien, scheurtjes rondom de anus of door divertikels ontstaan. Divertikels zijn uitstulpingen in de darmwand en komen meestal bij oudere personen voor. De kans op darmkanker is verhoogd bij personen die al eerder te maken hebben gehad met kanker, bij het leiden van een ongezonde levenswijze en oudere personen hebben een hoger risico.

Personen met darmkanker dienen meestal een operatie te ondergaan. Hiernaast is het mogelijk dat er chemotherapie toegepast wordt om kankercellen te doden. Bij de chemokuur worden er medicijnen gebruikt die via je bloedbaan de kankercellen bereiken. Een chemokuur wordt bij (dikke)darmkanker slechts als aanvullende behandeling (om uitzaaiingen tegen te gaan) of palliatieve behandeling toegepast. Een palliatieve behandeling zorgt voor het verminderen van de symptomen, maar geneest de ziekte niet. Het is bedoeld voor patiënten die ongeneeslijk ziek zijn en hiermee de pijn willen verminderen.

Overige oorzaken

Menstruatie

Vrouwen kunnen tijdens de menstruatie een pijnlijk gevoel in de onderbuik voelen. Dit komt omdat het spierweefsel van de baarmoeder gedurende deze periode begint samen te trekken. Pijn vanwege menstruatie kan vaak met de anticonceptiepil verminderd worden. Het is echter aangeraden om hierover advies te vragen omdat de pil effect heeft op de hormoonhuishouding en gevolgen heeft voor de vruchtbaarheid. In enkele gevallen kan de anticonceptiepil juist buikpijn veroorzaken. Dit verschilt echter per persoon.

Kleding

Strakke kleding kan de kans op buikpijn vergroten. Vooral spijkerbroeken kunnen soms te strak om de middel gedragen worden. Het is belangrijk om van tevoren na te gaan of je riem niet te strak zit. Bij de aanschaf van kleding is het belangrijk om te zorgen dat het product dat je koopt ruim genoeg zit. Het is afgeraden om kleding te kopen waarbij je moeite hebt om het product aan te trekken. Het kan helpen om na het eten de bovenste knoop van je broek los te maken. Tevens is het aanbevolen om je riem losser te maken.

De stoelgang

Verstopping kan buikpijn bevorderen. Het lichaam zorgt er namelijk voor dat het zijn afvalstoffen kwijt kan. Hierdoor beginnen de darmen soms intens te werken waardoor de ontlasting dun gemaakt wordt. Dit zorgt ervoor dat je diarree krijgt en de ontlasting het lichaam kan verlaten.

Winderigheid

Wanneer je lucht inslikt kunnen er gassen in de darmen terechtkomen waardoor je last van je buik kunt krijgen. De kans dat je lucht inslikt is het grootst op het moment dat je gehaast een glas drinken leegdrinkt. Hiernaast kan er tijdens het verteren van voedsel winderigheid ontstaan. De darmen zorgen er automatisch voor dat het overtollig lucht het lichaam kan verlaten. Het is aanbevolen om winden niet in te houden; het inhouden van overtollig lucht kan namelijk buikpijn verergeren. Je kunt medicijnen zoals 'Rennie Deflatine' nemen om specifiek winderigheid tegen te gaan. Het is belangrijk om de bijsluiter te lezen omdat hier precies staat aangegeven hoeveel pillen je per dag kunt innemen. Het is echter een betere oplossing om (indien mogelijk) op een natuurlijke wijze te voorkomen dat er een overtollige hoeveelheid lucht in de darmen ontstaat.

Algemene oplossingen

Als je veel last hebt van je buik is het mogelijk om paracetamol te gebruiken. Het is hierbij aangeraden om zorgvuldig de bijsluiter te lezen. Het gebruik van een warme kruik kan als een meer natuurlijke oplossing verlichtend werken. Hiernaast is een goed slaappatroon belangrijk om een goede weerstand te hebben. Het is aangeraden om een arts te raadplegen wanneer je te maken hebt met een aanhoudende pijn.
© 2017 - 2024 Island, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Darmkrampen: oorzaak en behandelingDarmkrampen: oorzaak en behandelingDarmkrampen maakt iedereen wel eens mee: vervelende pijnlijke krampen in de buik. De pijn is afkomstig van de darmen, di…
Prikkelbare darmsyndroom (PDS)Prikkelbare darmsyndroom (PDS)Het prikkelbare darmsyndroom is een aandoening van het spijsverteringskanaal die veel voor komt. Een andere veelgebruikt…
Wat te doen bij spastische darmen?Wat te doen bij spastische darmen?Een spastische darm wordt ook wel een prikkelbare darm genoemd. Met een prikkelbare darm heb je wekenlang buikpijn. Met…
Opgezwollen buik na het eten en diarree/verstopping: PDSOpgezwollen buik na het eten en diarree/verstopping: PDSEen opgezwollen buik na het eten. Heb je last van langdurige buikpijn met een opgeblazen gevoel in de buik (vooral een o…

Zweetvoetensyndroom: symptomen, oorzaak en behandelingZweetvoetensyndroom: symptomen, oorzaak en behandelingDe medische benaming van het zweetvoetensyndroom is juveniele plantaire dermatose. Het staat ook wel bekend als het 'swe…
Te snelle lediging van de maag, dumpingsyndroomTe snelle lediging van de maag, dumpingsyndroomEen gezonde persoon heeft over het algemeen weinig last van een dumpingsyndroom. Het ontstaat dan ook vooral bij mensen…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Verdy p, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • https://www.mlds.nl/chronische-ziekten/crohn-ziekte-van/oorzaken-ziekte-crohn/
  • https://www.mlds.nl/chronische-ziekten/crohn-ziekte-van/de-ziekte-van-crohn-en-dan/
  • http://tempocol.nl/de-klachten/
  • http://www.superfoodbrood.nl/voedselallergie-en-darmklachten
  • https://www.mlds.nl/chronische-ziekten/crohn-ziekte-van/ziekte-crohn-kort/
  • https://www.mcgroep.com/dossier/buikpijn-buikklachten
  • https://mijnkinderarts.nl/ziekten/maag-darmziekten/blindedarmontsteking-appendicitis/
  • https://www.gezondheidsnet.nl/darmkanker/heb-ik-darmkanker
  • http://www.gezondheidenco.nl/78891/voedselvergiftiging/
  • http://www.hetdieetadvies.nl/dieetadvies/prikkelbare-darm-syndroom/
  • https://www.kanker.nl/bibliotheek/dikkedarmkanker/behandeling-en-bijwerkingen/22-behandeling-bij-dikkedarmkanker
  • https://www.kanker.nl/bibliotheek/dikkedarmkanker/behandeling-en-bijwerkingen/27-chemotherapie-bij-dikkedarmkanker
  • https://www.gezondheidsplein.nl/aandoeningen/voedselvergiftiging/patientverhalen/ik-had-een-voedselvergiftiging-door-bedorven-mosselen/item44410
  • http://www.bloedinontlasting.org/
  • https://www.mchaaglanden.nl/stimulansz/ziekten-a-z/galstenen
  • https://www.salusi.nl/lage-buikpijn-oorzaak-behandeling-pijn-onderbuik/
  • https://www.gezondheidenco.nl/cookies/?ref=https%3A%2F%2Fwww.gezondheidenco.nl%2F48901%2Fmenstruatiepijn-kan-erg-hinderlijk-zijn-wat-kun-je-er-tegen-doen%2F
  • http://www.optimalegezondheid.com/nierstenen-wat-zijn-nierstenen-en-wat-zijn-de-behandelingen-deel-1/
  • https://www.mlds.nl/ziekten/galstenen/
  • https://www.mlds.nl/ziekten/onderzoeken/ercp/
  • https://www.gezondheidsplein.nl/aandoeningen/endometriose/item35565
  • https://www.gezondheidsplein.nl/aandoeningen/endometriose/behandeling/item35566
  • https://www.rennie.nl/nl/opgeblazen-gevoel/
  • http://www.infomuur.nl/gezondheid/zwangerschap/klachten-door-de-pil
  • https://www.kanker.nl/bibliotheek/dikkedarmkanker/behandeling-en-bijwerkingen/27-chemotherapie-bij-dikkedarmkanker
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Inflammatory_bowel_disease
  • https://www.mlds.nl/chronische-ziekten/colitis-ulcerosa/
Island (91 artikelen)
Laatste update: 19-12-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 28
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.