Hoe herken je Alzheimer: Belangrijkste tekenen en symptomen

Hoe herken je Alzheimer: Belangrijkste tekenen en symptomen Vaak vinden mensen het heel erg moeilijk om het woord Alzheimer te plakken op de veranderingen in gedrag of persoonlijkheid, die ze waarnemen bij hun ouders of grootouders. Veel mensen willen namelijk liever niet zien dat dementie wel eens de oorzaak zou kunnen zijn van wat ze zien. Omdat het beter is wanneer een diagnose tijdig wordt gesteld, is het raadzaam om alert te zijn op de hier beschreven tekenen en symptomen van Alzheimer. Hoe kun je de Ziekte van Alzheimer snel genoeg herkennen? Veel van deze symptomen van Alzheimer kunnen langere tijd niet of nauwelijks opvallen. Omdat ze subtiel zijn maar ook omdat ze bewust worden verborgen door de oudere persoon omdat hij of zij zich ervoor schaamt. Als je denkt dat er sprake zou kunnen zijn van Alzheimer houd dan bij wat je waarneemt. Vraag ook anderen, die de persoon kennen om hun mening. En moedig bij duidelijker wordende signalen degene in kwestie aan om de huisarts te bezoeken, zodat er tijdig remmend kan worden opgetreden met medicatie.

Stoornissen in het korte termijn geheugen

Stelt de oudere persoon vragen opnieuw? Vertelt hij of zij verhalen, die al eerder zijn verteld?
Vergeet hij of zij de namen van jonge familieleden (zoals kleinkinderen)? Is dit type vergeetachtigheid ongebruikelijk voor de persoon in kwestie?

Iedereen vergeet wel eens iets maar geheugenstoornissen blijven het belangrijkste symptoom van Alzheimer. Het is voornamelijk typisch voor deze ziekte dat dingen, die recent geleerd zijn, worden vergeten terwijl relatief oudere feiten (herinneringen uit de kindertijd bijvoorbeeld) nog helder en toegankelijk in het geheugen zijn opgeslagen.

Verwarring over specifieke woorden

Heeft de oudere persoon moeite om de juiste woorden te vinden? Vergeet hij of zij hele gangbare woorden en verzint daar alternatieven voor? Bijvoorbeeld “haarknipper” in plaats van “kapper”.

Ook hier geldt dat iedereen wel eens wat vergeet maar wanneer dit soort vergeetachtigheid met toenemende frequentie optreedt en in het bijzonder wanneer dit het geval is bij relatief simpele of dikwijls gebruikte woorden kan er meer aan de hand zijn dan een beetje vermoeidheid.

Veranderingen in stemming of persoonlijkheid

Is de persoon normaal gesproken assertief en nu steeds meer passief? Is het omgekeerde het geval? Trekt de oudere persoon zich steeds meer terug? Is er sprake van stemmingswisselingen, angst of woede? Ontwikkelen er zich ongewone angsten voor nieuwe of onbekende omgevingen of situaties? Is er sprake van wantrouwen naar vreemden of bekenden toe? Is er sprake van depressieve symptomen (waaronder ook veranderingen in slaap- en eetpatroon?

Moeite met abstract denken

Hoe goed is de oudere persoon in simpele wiskundige sommetjes? Heeft hij of zij moeite met financiën? Heeft de persoon moeite met het volgen van een discussie, het volgen van een uitleg of het begrijpen van specifieke instructies?
Abstract denken wordt in toenemende mate moeilijk voor iemand met Alzheimer, zeker wanneer het gaat om een complex onderwerp of als de redenering sequentieel van aard is of betrekking heeft op oorzaak- gevolg verbanden.

Moeite met afmaken van bekende activiteiten

Heeft de persoon moeite met het klaarmaken van maaltijden? Is hij of zij minder bezig met een hobby of activiteit waar tevoren veel tijd in werd gestoken? Of wordt er midden in een activiteit gestopt zonder deze af te maken?
Activiteiten met verschillende stappen kunnen moeilijk worden voor iemand, die lijdt aan Alzheimer. De persoon heeft soms de neiging om de draad kwijt te raken in het proces, wat vervolgens gepaard gaat met een gevoel van verwarring. Ook kan hij of zij de interesse verliezen midden in de activiteit en hierdoor verder gaan met iets anders. Dit laatste is vooral verdacht wanneer het gaat om een activiteit waar de persoon in kwestie eerst dol op was of zich erg vaak mee bezig hield.

Desoriëntatie

Vraagt de persoon waarom het gaat vaker waar hij of zij is? Of wordt er gevraagd naar hoe hij of zij op die specifieke plaats terecht is gekomen? Gaat de oudere persoon er wel eens vandoor of raakt verdwaalt op publieke plaatsen?
Verliest hij of zij besef van tijd, dag, maand of jaar? Een goed voorbeeld is bijvoorbeeld dat de persoon in kwestie direct begint met zich klaar te maken voor een afspraak met de dokter, die pas volgende week zal plaatsvinden. Ook kunnen afspraken of belangrijke dagen worden vergeten.

Dingen kwijtraken

Verliest de oudere persoon vaak dingen? Duiken ze vervolgens op op ongebruikelijke plaatsen?
Dit kan voornamelijk een symptoom van Alzheimer zijn, wanneer het gedrag vaker voorkomt en wanneer de items op vreemde plekken worden teruggevonden en de persoon in kwestie zich niet kan herinneren ze daar te hebben weggelegd.

Slecht oordeelsvermogen

Zijn er door de persoon in kwestie recent twijfelachtige beslissingen genomen over financiën? Kleedt hij of zij zich opeens apart of niet in lijn met het weer? Wordt het moeilijker om vooruit te plannen of te besluiten waar op vakantie te gaan? Zijn er andere dingen, waaruit blijkt dat diegene moeite heeft met het nemen van beslissingen?
© 2009 - 2024 Sterretje999, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verschil tussen dementie en alzheimerVerschil tussen dementie en alzheimerDementie en alzheimer wordt vaak als één ziekte gezien. Toch klopt dit niet. Alzheimer ontstaat door afbraak van eiwitte…
Dementie: oorzaken, verschijnselen, risicofactorenDementie: oorzaken, verschijnselen, risicofactorenDementie komt vooral voor bij mensen met een leeftijd van boven de 65, maar kan zich ook al op jongere leeftijd openbare…
Verschillende dementievormen zoals Alzheimer en ParkinsonVerschillende dementievormen zoals Alzheimer en ParkinsonVerschillende vormen van dementie kunnen soms voor verwarring zorgen. Er is immers geen groot verschil tussen Alzheimer…
Wat is dementie?Wat is dementie?Dementie is een hersenaandoening. Hierbij staan geheugenstoornissen op de voorgrond. Dit geheugenverlies leidt tot een v…

Leveraandoeningen: symptomen, oorzaken en behandelingLeveraandoeningen: symptomen, oorzaken en behandelingLeveraandoeningen symptomen variëren en zijn afhankelijk van de specifieke leveraandoening. De lever is één van de belan…
Acne en mee-etersAcne, bijna iedereen heeft er last van gehad of heeft er last van. Of je nu in de pubertijd zit of dat je al ouder bent,…
Bronnen en referenties
Sterretje999 (364 artikelen)
Laatste update: 27-01-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.