Slaapwandelen en wat eraan te doen

Het is midden in de nacht en ineens word je wakker, je hebt ijskoude tenen. Je denkt bij jezelf hoe kan dat nou. Je kijkt eens om je heen en je staat in de badkamer! Je hebt geen idee hoe je daar komt of wat je daar doet. Dat wordt slaapwandelen genoemd.

Wat is slaapwandelen?

Slaapwandelen is oncontroleerbare bewegingen of acties doen terwijl je slaapt, maar voor anderen lijkt het net alsof je wakker bent. Dit treedt op in de diepste slaap. Je kunt bijvoorbeeld opstaan en ergens naar toe lopen of in bed druk bezig zijn met je handen. Slaapwandelen is een vorm van een slaapstoornis. Je rust in de nacht niet goed uit omdat je lichaam actief is. Je geheugen functioneert niet waardoor je je er de dag erna (bijna) niets meer van herinnert.

Hoeveel mensen hebben wel eens geslaapwandeld?

Ongeveer 15% van alle kinderen heeft wel eens geslaapwandeld. Maar ongeveer 3% heeft herhaaldelijk geslaapwandeld.

Wat veroorzaakt slaapwandelen?

De exacte oorzaak van slaapwandelen is nog niet bekend. Maar wel bekend is dat erfelijkheid en vermoeidheid een grote rol spelen. Als een persoon er extra gevoelig voor is heeft hij/zij in tijden van stress meer kans op slaapwandelen. Stress is niet de hoofdveroorzaker van slaapwandelen. Slaapwandelen komt vooral voor bij kinderen, meestal gaat het rond de pubertijd weer weg. Als een volwassen persoon last krijgt van slaapwandelen is het mogelijk dat hij/zij dit de rest van zijn leven heeft.

Is slaapwandelen gevaarlijk?

Slaapwandelen is over het algemeen niet gevaarlijk, alleen bij het zogenaamde risico-slaapwandelaars is het wel gevaarlijk. Mensen kunnen bijvoorbeeld de straat op lopen, uit een raam gaan hangen of vallen. Ook wordt er beweerd dat sommige misdaden gepleegd zijn terwijl iemand slaapwandelde maar hier is geen concreet bewijs voor.

Is het gevaarlijk een slaapwandelaar wakker te maken?

Nee helemaal niet, je kunt een slaapwandelaar gerust wakker maken maar dit is meestal erg moeilijk. De slaapwandelaar is er niet bij en kan niet communiceren. Meestal is het ook niet echt nodig om een slaapwandelaar wakker te maken tenzij hij in een gevaarlijke situatie is denk aan: balkon, open raam, open deur of in de buurt van scherpe voorwerpen. Het beste wat je kunt doen is de hand van de slaapwandelaar beet pakken en terug begeleiden naar bed en hem daar verder laten slapen. Want als ze wakker worden dan kunnen ze erg verward zijn en niet weten waar ze zijn en hoe ze daar zijn gekomen en daardoor misschien agressief worden.

Wat kun je eraan doen?

Allereerst als het maar eens is voorgekomen zijn echte maatregelen niet nodig. Als het vaker voorkomt zijn er de volgende tips:
  • Sluit ramen en deuren zodat de slaapwandelaar niet naar buiten kan (vallen).
  • Regelmaat brengen in je ritme, dus zelfde tijd naar bed en zelfde tijd opstaan.
  • Genoeg slaap verbetert de situatie.
  • Bij kinderen een traphekje zetten zodat ze niet naar beneden kunnen vallen.
  • Niet teveel rommel op de vloer zodat dit geen obstakel is.
  • Een matras langs het bed leggen voor als de slaapwandelaar eruit valt.
  • Scherpe hoeken afdekken zodat de slaapwandelaar zich daar niet aan kan verwonden.
  • Een alarmsysteem met bewegingssensoren plaatsen, zodat je de slaapwandelaar weer in bed kunt leggen.
  • Ontspanningsoefeningen doen verdeeld over de dag om vermoeidheid te voorkomen.
  • Volgens sommige mensen helpt een natte dweil langs het bed zodat de slaapwandelaar wakker schrikt.
© 2010 - 2024 Dianne1991, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Slaapwandelen: oorzaak en behandelingSlaapwandelen: oorzaak en behandelingBij kinderen is de kans op slaapwandelen groter dan bij volwassenen. Er kunnen vreemde dingen gebeuren als je een slaapw…
Slaapwandelen: Slaapstoornis met opstaan tijdens de slaapSlaapwandelen: Slaapstoornis met opstaan tijdens de slaapSlaapwandelen (somnambulisme) is een aandoening waarbij een patiënt tijdens het slapen opstaat. De slaapwandelaar is tij…
Slaapwandelen bij het kindSlaapwandelen bij het kindSlaapwandelen komt het meest voor bij het kind. Vanaf de leeftijd van 2 jaar kan het al ontstaan. Het vaakst begint het…
Slaapwandelen bij volwassenenSlaapwandelen bij volwassenenSlaapwandelen komt het meest voor bij kinderen tussen de 5 en 12 jaar en neemt af tussen de 12 en 18 jaar. Bij volwassen…

Wat is een idiot savant?Tot wel 40000 jaar terug rekenen en weten op welke dag dat 18 februari viel, één keer een liedje gehoord en na kunnen sp…
BlaasontstekingBlaasontstekingWanneer je een blaasontsteking hebt is het zo dat het slijmvlies van de blaas ontstoken is. Ook de urinebuis kan hierbij…
Bronnen en referenties
  • Droomnet,
  • Eigen ervaringen
Reacties

Deedee, 24-07-2011
Ik slaapwandel ook regelmatig, praat een heel eind weg tegen m'n vriend waar ik de volgende dag echt niks van weet. Gisteren ben ik s'nachts op de bank in slaap gevallen en heb volgens m'n vriend toch de voordeur voor hem open gedaan toen hij terug kwam van een feestje, terwijl ik alleen weet dat ik om half vijf wakker schrok en naar boven ben gegaan en verder ging slapen. Weet er absoluut niks van dat ik hem binnen gelaten heb. Reactie infoteur, 25-07-2011
Beste Deedee,

Als je er geen problemen aan ondervind is het niet zo'n ramp.
Maar het kan wel gevaarlijk zijn als je gewoon de deur open doet en dat terwijl je slaapt.
Stel je voor het was niet die vriend van je geweest maar iemand die kwaad in de zin had. Toch een beetje in de gaten houden zou ik zeggen!

m.v.g. Dianne1991

Malissa, 21-04-2011
Hallo, ik doe aan slaapwandelen :s mijn zus licht tijdeluk naast mij op de kamer en zijj stoord zich heel erg aan mijn gedrag tijdens het slaapwandelen, ik ga meestal op haar zitten en dan zegt zij tegen mij ga is terug naar je bed dan zeg ik maar ik moest toch komen en zij je bent weer aant slaapwandelen en dan uit het niks zeg ik dan ga ik maar terug naar mijn kamer en zij zegt dan je bent op je kamer en dan ga ik de kamer uit en ik weet er alles van behalven dan dat ik hoor ging zitten maar dit is heel vaak en dit wiselt niet af of bijna niet ik gaa mijn kamer op ruimen bloemen af knippen en verstoppen in mijn slaap en daar weet ik zelf niks meer van, wat kan ik hier aan doen? Reactie infoteur, 25-04-2011
Hallo Malissa,

Het is erg vervelend voor jou en voor je zus,
Allereerst zou ik nagaan of je veel stress ervaart in je leven of sinds je zus bij je op de kamer slaapt, stress is een belangrijke trigger in slaapwandelen.
Als je erachter bent gekomen dat je stress hebt, praat dan met iemand hierover zodat de last in ieder geval gedeeld word en misschien zelfs wat aan gedaan kan worden.
Mocht dit niet de oplossing zijn kun je een van de volgende dingen proberen: een bak met water (of een natte dweil) langs je bed leggen waardoor je schrikt als je erop gaat staan en wakker word, je zus je wakker laten maken zodra ze merkt dat je op wilt staan, een zacht muziekje terwijl je slaapt werkt ontspannend en als niets werkt, als laatste redmiddel, zou je melatonine kunnen gebruiken.
Melatonine is een pilletje dat je inneemt voordat je naar bed gaat, dit is een lichaamseigen stof die ervoor zorgt dat je makkelijker in slaap komt en door kunt slapen.

Mocht het niet lukken met huis tuin en keuken middeltjes kun je naar de huisarts gaan en daar om verder advies te vragen.

m.v.g. Dianne1991

Dianne1991 (9 artikelen)
Gepubliceerd: 20-01-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.