Hoge bloeddruk en kruiden

Bloeddruk! Druk van het bloed. Probeer je dat eens voor te stellen. Een dikke rode vloeistof die door elastische buizen stroomt en de verst gelegen punten in ons reusachtige lichaam voorziet van zuurstof en voeding. En ja, daar moet een zekere druk achter zitten om daar overal te geraken. En voor die druk zorgt vooral de pompfunctie van je hart maar ook het soepel bewegen van je aderen. Bij het meten van de bloeddruk registreert men de druk op de slagaderwanden tijdens de contractiefase van het hart (de systolische bloeddruk) en tijdens de ontspanningsfase van het hart (de diastolische bloeddruk). Doorgaans spreekt men van
  • een normale bloeddruk tussen 110/70 en 140/90 mm kwikdruk,
  • van matige hypertensie (hoge bloeddruk) tussen 140/90 en 160/95,
  • van echte hypertensie boven 160/95,
  • terwijl boven 180/115 de bloeddruk ernstig verhoogd is.

Oorzaken hoge bloeddruk

In ongeveer 10 % der gevallen van hoge bloeddruk spreekt men van "secundaire hypertensie", namelijk als er een duidelijke onderliggende oorzaak is zoals een nierafwijking, een aortavernauwing, een hormonale stoornis van de schildklier of bijnieren. In 90 % der gevallen bestaat er volgens de reguliere geneeskunde geen duidelijke aanwijsbare oorzaak en spreekt men van "essentiële hypertensie".

Maar natuurgenezers zijn ervan overtuigd dat factoren als een onvolwaardige voeding, roken, over­gewicht, stress, een gebrek aan beweging en het overmatige gebruik van koffie, thee, zout en medicijnen zeker een oorzakelijke rol kunnen spelen. Hypertensie veroorzaakt in veel gevallen geen klachten en wordt daarom ook wel eens als een sluipmoordenaar beschouwd, die zonder duidelijke symptomen hart- en vaatziekten kan veroorzaken. In andere gevallen kunnen hoofdpijn, nekpijn, hartkloppingen, kortademigheid, duizeligheid en gezichtsstoornissen een aanwijzing vormen.

Gevolgen op lange termijn

Hypertensie dient in elk geval ernstig genomen én behandeld te worden! Omdat het hart meer ar­beid moet leveren om het bloed naar de weefsels te sturen kan op de duur de hartspier uitgeput raken: men spreekt dan van hartinsufficiëntie of hartfalen. Verder kan ook de continu verhoogde druk op de vaatwanden zijn tol gaan eisen; in die zin is vooral de hersenbloeding een gevreesde verwikkeling. Ten slotte levert hypertensie ook een belangrijke bijdrage tot athérosclérose (aderverkalking) met het dichtslibben van de slagaderen en draagt ze dus indirect bij tot de meeste hart- en vaataandoeningen, inclusief hartinfarct, trombose en nierfalen. In de reguliere geneeskunde bestaan een aantal categorieën van medicijnen om de bloeddrukwaarden te normaliseren. Ze werken vrij efficiënt, maar eens opgestart moeten ze levenslang doorgenomen worden. En omdat verschillende van deze medicijnen ook bijwerkingen kunnen hebben, is het aan te raden bij begin­nende hypertensie met natuurlijke maatregelen het gebruik ervan te ver­mijden of uitte stellen.

Natuurlijke aanpak

Uiteraard is bij de natuurlijke aanpak van hypertensie het aanpassen van leef- en eetgewoonten cruciaal. Naast stress tegengaan en het toepassen van ontspanningstechnieken is het belangrijk om de natrium/kaliumbalans in het lichaam te verbeteren door zout (natrium) te beperken en de hoeveelheid kalium via verse groenten en fruit drastisch op te voeren. Verder dient ook het accent gelegd te worden op magnesiumbronnen als noten, zaden, peulvruchten, groene groenten en volle granen en wordt ook aangeraden geconcentreerde dierlijke voedingsmid­delen (vlees, kaas...) voor een deel te vervangen door plantaardige eiwit­ten.

Fytotherapie schema uit de herboristenopleiding

Invloed op het bloed (verdunnend, cholesterolverlagend, vetzuursamenstelling)
  • Allium sativum / Knoflook
  • Zingiber / Gember
  • Leverplanten: Artisjok, Paardebloem
Diuretica: Solidago en Selder (water / volume verminderen in bloed)
Kalmerend / Spasmolytisch (onrechtstreeks bloedvat verwijdend)
  • Melissa en andere planten voor het zenuwstelsel
  • Crataegus / Meidoorn
Invloed op elasticiteit bloedvaten
  • Allium sativum / Knoflook
  • Flavonoiden oa Ginkgo biloba, voeding (omega-3-vetzuren)

Voornaamste kruiden alfabetisch

  • Allium sativum / Knoflook: bloedverdunnend, elasticiteit
  • Crataegus / Meidoorn: regulerend
  • Leonurus cardiaca / Hartgespan: ritmestoornissen, schildklier
  • Olea europaea / Olijfblad, olijfolie
  • Selder (3-n-butylphthalide) en andere diuretica (Solidago, Peterselie, Lavas)
  • Stevia rebaudiana / Zoetkruid: vasodilatatie
  • Viscum album / Maretak: in combinatie, wisselend effect, in de overgang

Voeding en orthomoleculair.

  • Coenzyme Q10 (CoQ10)
  • Visolie (Omega-3)
  • Lijnzaadolie en lijnzaad zelf natuurlijk
  • Magnesium (bananen, postelein...)
  • Kalium (groenten)

Het is natuurlijk wel verstandig om bij een te hoge bloeddruk niet alleen een internetadvies op te volgen, maar deskundig natuurgeneeskundig advies te vragen aan een natuurarts, natuurgeneeskundige of herborist.
© 2010 - 2024 Herborist, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hypertensie: gevaren en behandelingHypertensie: gevaren en behandelingHypertensie is vaak aanwezig, zonder dat het meteen wordt opgemerkt. Als hoge bloeddruk langdurig aanwezig is, kan dat o…
Alles over de bloeddrukAlles over de bloeddrukHet hart perst het bloed door de bloedvaten en veroorzaakt daardoor druk. Daardoor kan het bloed naar alle lichaamgedeel…
Hoge bloeddruk: Symptomen, oorzaken en medicijnenHoge bloeddruk: Symptomen, oorzaken en medicijnenIedereen weet inmiddels dat een te hoge bloeddruk erg schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Maar waarom was dat ook al…
Weetjes over bloeddruk?Weetjes over bloeddruk?We horen van alles over bloeddruk, o.a. dat je op moeten letten dat je niet een hoge bloeddruk (dit noemen we hypertensi…

Drukke kinderen en ritalinVroeger heette een kind dat druk was gewoon druk. Anno 2010 lijdt het kind aan adhd. Deze diagnose wordt wel heel vaak g…
Bronnen en referenties
  • Herboristen Opleiding http://sites.google.com/site/kruidwis/
  • KruidMail documentenmap Maurice Godefridi
  • Le QT and Elliott WJ: Hypotensive and hypocholesterolemic effects of celery oil Ph. Clin Res 1991;39:173A. Doc. Celery extract. Dr. Murray
  • Radack K, Deck C, Huster G. The effects of low doses of n-3 fatty acid supplementation on blood pressure in hypertensive subjects. A randomized controlled trial. Arch Intern Med. 1991;151:1173–1180.
  • Digiesi V, Cantini F, Oradei A, et al. Coenzyme Q10 in essential hypertension. Mol Aspects Med. 1994;15(suppl):S257–S263.
  • Chan P, Tomlinson B, Chen YJ, et al. A double-blind placebo-controlled study of the effectiveness and tolerability of oral stevioside in human hypertension. Br J Clin Pharmacol. 2000;50:215–220.
Herborist (762 artikelen)
Laatste update: 18-07-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.