Spanningshoofdpijn, hoe kom je eraan?

Spanningshoofdpijn, hoe kom je eraan? Sommige mensen hebben vaak last voor ondraaglijke hoofdpijnen. Vaak is het niet duidelijk waardoor de hoofdpijn ontstaat en hoe het behandeld kan worden. Aan de hand van de symptomen wordt de hoofdpijn getypeerd, deze keer: Spanningshoofdpijn.

Hoofdpijn

Hoofdpijn is een nog redelijk onbegrepen aandoening. Veel mensen hebben er wel eens last van, maar bij een groot aantal personen is de hoofdpijn een belemmerende factor in het dagelijkse leven. Er hebben zelfs zoveel personen last van regelmatig terugkerende of chronische hoofdpijnen dat het een van de meest voorkomende oorzaken van ziekmelding is op het werk. Hoofdpijn wordt aan de hand van de symptomen in een bepaalde categorie ingedeeld. Een van deze categorieën is: “Spanningshoofdpijn”.

Wat is spanningshoofdpijn?

Spanningshoofdpijn, ook wel spierspanningshoofdpijn genoemd. Opvallend is dat een groot deel van de personen vrouwelijk is.
Deze vorm van hoofdpijn wordt voornamelijk veroorzaakt door spanning van de spieren in de schouders, hals en het hoofd. De naam spanningshoofdpijn is afgeleid van het feit dat deze vorm van hoofdpijn vaak opspeelt bij stress. Maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn. Een verkeerde houding, te weinig slaap of een depressie kan ook spanningshoofdpijn veroorzaken. Een andere oorzaak van spanningshoofdpijn kan een verstoorde hormoonhuishouding zijn.

Spanningshoofdpijn kan maar een enkele keer voorkomen. Maar wanneer men meer dan 15 keer per jaar last heeft van spanningshoofdpijn spreekt men van chronische spanningshoofdpijn.

Symptomen

De symptomen van deze vorm van hoofdpijn zijn:
  • Het geval van een band om het hoofd
  • Knellende hoofdpijn, vaak aan beide kanten van het hoofd
  • Gevoelige spieren in hoofd, schouders en nek

De hoofdpijn kan enkele dagen aanhouden en kan de dagelijkse werkzaamheden ernstig belemmeren. Door slecht slapen en weinig eetlust als gevolg van de hoofdpijn wordt vermoeidheid uitgelokt. Daardoor zal de hoofdpijn minder snel verminderen.

Een belangrijk symptoom waardoor deze vorm van hoofdpijn van migraine te onderscheiden valt is het gebrek aan misselijkheid. Daaraan valt migraine te herkennen. Maar helaas komen migraine en spanningshoofdpijn vaak als combinatie voor en valt er nog geen duidelijke diagnose te stellen. Daardoor is het moeilijker om een behandelplan op te stellen.

Behandeling en preventie

Het is belangrijk dat men niet te vaak pijnstillers gebruikt om de hoofdpijn te onderdrukken. In de meeste gevallen wordt spanningshoofdpijn niet minder door pijnstillers maar moet de onderliggende oorzaak worden aangepakt.

Om spanningshoofdpijn te voorkomen kunnen de volgende punten worden aangepakt:
  • Gebruik niet teveel en langdurig pijnstillers tegen de hoofdpijn
  • Zorg voor voldoende frisse lucht
  • Zorg voor een goede houding
  • Zorg voor voldoende rust

Het gebruik van hormonale anticonceptie kan ook spanningshoofdpijn oproepen, zoals het gebruik van de pil. De enige manier om van de hoofdpijn af te komen is het verminderen van de hoeveelheid hormonen in het lichaam.
© 2011 - 2024 Kelco, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
SpanningshoofdpijnSpanningshoofdpijnSpanningshoofdpijn of spierspanningshoofdpijn ontstaat vaak door emotionele problemen of stress. Het kan echter ook vero…
Hoofdpijn: soorten, oorzaken & behandeling hoofdpijnHoofdpijn: soorten, oorzaken & behandeling hoofdpijnEr bestaan drie soorten hoofdpijn: migraine, clusterhoofdpijn en spanningshoofdpijn. De oorzaak van hoofdpijn is bij ied…
Hoofdpijn: migraine, spanningshoofdpijn en hersentumorHoofdpijn: migraine, spanningshoofdpijn en hersentumorHoofdpijn, de meeste mensen hebben er wel eens last van. De oorzaken van hoofdpijn kunnen verschillend zijn: zo kan hoof…

Last van de ogen: jeuk en branderig gevoelLast van de ogen: jeuk en branderig gevoelEen branderig gevoel aan je ogen is geen pretje. Je ogen zijn extreem belangrijk in de maatschappij van vandaag. Autorij…
Wondzorg: Negatieve druktherapie of vacuumtherapieNegatieve druktherapie, of vacuümtherapie, is een opkomend fenomeen binnen de wondzorg. Het basisidee van het systeem is…
Kelco (15 artikelen)
Laatste update: 07-08-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.