Opbouw met kroon

Opbouw met kroon Een opbouw met kroon wordt gebruikt wanneer de tand of kies verloren is, maar er wel nog voldoende wortel over is om een houvast voor de kroon van te maken. Een opbouw kan door de tandarts uitgevoerd worden.

Opbouw maken

Een opbouw is nodig om later de kroon op te plaatsen. Bij een opbouw is er nog minstens wortel van de kies of tand over, waarin de opbouw wordt geplaatst. Er is een opbouw met stift en een opbouw zonder stift. Wat er gebruikt wordt, is afhankelijk van hoeveel er over is van de kies of tand, en of het om een kies of tand gaat. Wanneer de wortel helemaal verloren is gegaan, dan is een opbouw met kroon niet mogelijk en moet er voor een implantaat worden gekozen.

Plastische opbouw zonder stift

Wanneer er voldoende tandmateriaal over blijft na een wortelkanaalbehandeling, dan kan gekozen worden voor een plastische opbouw zonder gebruik te maken van een stift. Vaak is dit bij kiezen het geval. Het wordt dan geheel opgebouwd met een plastisch vulmateriaal. Er komt geen stift aan te pas. Dit gebeurt door preparatie, waarna het opgevuld wordt met een vulling zoals composiet of amalgaam. Daarna wordt het fijn omslepen zodat het er weer netjes uitziet.

Plastische opbouw met stift

Voor een plastische opbouw met stift wordt gekozen wanneer er niet voldoende tandmateriaal over blijft. Vaak is dit bij tanden het geval. Eerst wordt er wat ruimte gemaakt met behulp van een boortje. Vervolgens wordt er een stift in de ruimte vast gezet. Het materiaal van de stift kan variëren. Overleg dit even met de tandarts. Vervolgens wordt er om de stift heen de opbouw gemaakt. Dit wordt netjes omslepen en het ziet er weer mooi uit.

Gegoten opbouw

Een gegoten opbouw is speciaal gemaakt. Hierbij wordt er eerst ruimte gemaakt in de wortel waarna de stift wordt geplaatst. Dan wordt er een kunstopbouw gemaakt: met een kunsthars wordt de opbouw gemaakt en dit wordt fijn geslepen. Daarna wordt alles eruit gehaald en opgestuurd naar het laboratorium. Daar maakt men met behulp van de kunstharsopbouw een opbouw van metaal. Dit wordt weer terug gestuurd naar de tandarts, die de metalen opbouw plaatst.

Er is ook nog een andere methode: een glad stiftje wordt in het kanaal geplaatst. Vervolgens moet de patiënt happen en de afdruk hiervan wordt opgestuurd naar het laboratorium. Die maken een metalen opbouw van het afgietsel. Dit wordt weer terug gestuurd naar de tandarts, die de opbouw bij de patiënt plaatst. Soms kan de opbouw plus kroon in een keer worden gemaakt, zodat de patiënt ook maar eenmaal hoeft te happen. Wanneer dit niet gaat, worden opbouw en kroon apart geplaatst.

Opbouw met kroon verzorgen

De opbouw met kroon moet goed verzorg worden. Bacteriën krijgen soms snel de kans om naar binnen te dringen en een ontsteking aan te richten. In dat geval zal er soms een nieuwe wortelkanaalbehandeling met een nieuwe opbouw moeten plaats vinden. Wanneer dit vrij snel is na de eerste opbouw of vaker voorkomt, kan overwogen worden om een implantaat te nemen.

Prijzen opbouw met kroon

Een losse kroon kost gemiddeld rond de 450 tot 500 euro. Een kroon met opbouw tussen de 500 en 600 euro. Een kroon met gegoten opbouw kost rond de 600 tot 650 euro. Prijzen kunnen erg verschillen. Informeer bij de ziektekostenverzekeraar wat vergoedt wordt. Dit kan per verzekering erg uiteen lopen, afhankelijk van de afgesloten verzekering. Een basisverzekering vergoedt de opbouw met kroon meestal niet.
© 2011 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Opbouw en kroon plaatsenOpbouw en kroon plaatsenEen kroon is soms nodig om een verloren tand of kies te vervangen. Het gaat hier om een gedeeltelijk verloren tand of ki…
Wortelkanaalbehandeling en wortelpuntontstekingWortelkanaalbehandeling en wortelpuntontstekingVoor een tandarts is wortelkanaalbehandeling een term die hij of zij vaak gebruikt, maar weet degene die in de tandartss…
Hoe duur is een kroon op een kies bij de tandarts?Hoe duur is een kroon op een kies bij de tandarts?Bij dure behandelingen bij de tandarts wil men altijd van tevoren weten hoe hoog de rekening zal zijn. Sinds de invoerin…
Wat kost een kroon plaatsen?Wat kost een kroon plaatsen?Door de besparingen in de medische zorg van de laatste jaren, komen steeds meer kosten voor eigen rekening. In de basisv…

Tepelkloven behandelen, verzorgen en voorkomenTepelkloven behandelen, verzorgen en voorkomenTepelkloven zijn de nachtmerrie van de zogende vrouw. Tepelkloven ontstaan vaak door verkeerd aanleggen van de baby tijd…
Gerstekorrel verwijderenGerstekorrel verwijderenEen gerstekorrel komt vaak voor op of rond het ooglid. Een gerstekorrel ontstaat spontaan en is het gevolg van te weinig…
Bronnen en referenties
  • http://www.wittetanden.nl/behandelingen/kroon/kroon/kroon-11.htm
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 15-07-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.