Gevoelige tanden: Symptomen, oorzaken en behandeling

Gevoelige tanden: Symptomen, oorzaken en behandeling Gevoelige tanden bezorgen de patiënt een zeer onaangenaam gevoel bij het eten, drinken, of zelfs zonder aanwijsbare reden. Wat gebeurt er in onze mond als we last hebben van gevoelige tanden, en hoe kunnen we dit onaangenaam kwaaltje behandelen of voorkomen? Gevoelige tanden kunnen voor een irriterende en scherpe pijn zorgen bij het drinken van een koude drank of het snoepen van een ijsje. Ook het eten van bepaalde andere voedingswaren kan tot hevige pijn leiden, die hoogst onaangenaam is!

Oorzaak van gevoelige tanden

De gevoeligheid van het gebit wordt veroorzaakt door de slijtage van de glazuurlaag op de tanden. Tandglazuur is een dode laag die bovenop de levende tand ligt. Deze laag is zeer hard, maar kan zichzelf niet meer herstellen nadat ze beschadigd is geraakt.
De gevoeligheid van de tand situeert zich meestal bij de overgang van tand naar tandvlees, waar de glazuurlaag sowieso al dunner is. Als het glazuur dan ook nog beschadigd wordt, kan het de dentine, het tandbeen, niet meer beschermen. In dit tandbeen zitten kleine bloedvaatjes die naar het tandmerg lopen. Als voedingsstoffen, koud of warm, in aanraking komen met het tandbeen kan dit tot gevoelige reacties van de zenuwen in de mond leiden.

Hoe wordt het tandglazuur beschadigd?

Tandglazuur is zeer hard en sterk. Toch kan het, zoals hierboven beschreven, beschadigd worden. Dit gebeurt voornamelijk door de inwerking van zuren.
De zuren die de slijtage veroorzaken, zijn talrijk aanwezig in diverse voedingsstoffen. Frisdranken en wijn zijn grote boosdoeners, maar ook tomaten en citrusvruchten werken de beschadiging in de hand.
Ook voedingsstoffen die veel suiker bevatten zijn schadelijk voor het tandglazuur. Dit komt omdat de suikers de activiteit van de bacterieën in de mond bevorderen, die op hun beurt weer zuur aanmaken.

Niet alleen voedingsmiddelen, maar ook voedingsgewoontes hebben een invloed op de beschadiging van het tandglazuur. Zo is het veel schadelijker om de hele dag door kleine zure en zuurvormende etenswaren te nuttigen, dan om 1x een grotere portie te nemen.
Als je een blikje cola drinkt, een zuurhoudende frisdrank, is het gezonder om dat blikje in een korte periode op te drinken, dan om een hele dag kleine slokjes te nemen.

Naast de voedingsmiddelen en voedingsgewoontes, kan de slijtage van het tandglazuur ook externe oorzaken hebben. Zo zijn witmakende tandpasta's vaak zeer agressief voor het glazuur in onze mond.

Cariës of gaatjes

Pas op! Gevoelige of pijnlijke tanden zijn niet altijd het gevolg van beschadigd tandglazuur. Het kan ook een aanwijzing zijn voor gaatjes of cariës. Raadpleeg daarom een tandarts bij hoge gevoeligheid en regelmatige klachten!
© 2011 - 2024 Juliedr, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zo krijg je prachtige witte tandenZo krijg je prachtige witte tandenVeel mensen dromen van een prachtig gebit met witte tanden. Want een mooi gebit is aantrekkelijk. Witte tanden geven een…
Gevoelige tandenGevoelige tandenGevoelige tanden zijn vaak het gevolg van blootliggende tandhalzen, waardoor de zenuwen overgevoelig reageren. Soms onts…
Hoe krijg ik stralend witte tanden?Hoe krijg ik stralend witte tanden?Ontevreden met de kleur van je tanden? Zin een schitterende 'Hollywood-lach'. Dan zijn er verschillende manieren om je g…
Gele tanden, wat doe je eraanGele tanden, wat doe je eraanJe kent ze wel, de reclames waarin je iemand met stralende witte tanden ziet lachen. Elke keer als je die reclame ziet d…

Psoriasis inversa: symptomen, oorzaken en behandelingPsoriasis inversa: symptomen, oorzaken en behandelingPsoriasis inversa is een type psoriasis die vooral ouderen treft. De psoriasisplekken zijn vochtig, helderrood, niet sch…
Alles over dwangneurose/dwangstoornisAlles over dwangneurose/dwangstoornisDwangneurose, ook wel OCD genoemd (Obsessive-Compulsive Disorder), zijn gedachten, impulsen en beelden die maar blijven…
Bronnen en referenties
  • www.e-gezondheid.be
Juliedr (165 artikelen)
Gepubliceerd: 09-08-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.