Gevoelige tanden: Symptomen, oorzaken en behandeling
Gevoelige tanden bezorgen de patiënt een zeer onaangenaam gevoel bij het eten, drinken, of zelfs zonder aanwijsbare reden. Wat gebeurt er in onze mond als we last hebben van gevoelige tanden, en hoe kunnen we dit onaangenaam kwaaltje behandelen of voorkomen?
Gevoelige tanden kunnen voor een irriterende en scherpe
pijn zorgen bij het drinken van een koude drank of het snoepen van een ijsje. Ook het eten van bepaalde andere voedingswaren kan tot hevige pijn leiden, die hoogst onaangenaam is!
Oorzaak van gevoelige tanden
De gevoeligheid van het gebit wordt veroorzaakt door de slijtage van de glazuurlaag op de tanden.
Tandglazuur is een dode laag die bovenop de levende tand ligt. Deze laag is zeer hard, maar kan zichzelf niet meer herstellen nadat ze beschadigd is geraakt.
De gevoeligheid van de tand situeert zich meestal bij de overgang van tand naar tandvlees, waar de glazuurlaag sowieso al dunner is. Als het glazuur dan ook nog beschadigd wordt, kan het de dentine, het tandbeen, niet meer beschermen. In dit tandbeen zitten kleine bloedvaatjes die naar het tandmerg lopen. Als voedingsstoffen, koud of warm, in aanraking komen met het tandbeen kan dit tot gevoelige reacties van de zenuwen in de mond leiden.
Hoe wordt het tandglazuur beschadigd?
Tandglazuur is zeer hard en sterk. Toch kan het, zoals hierboven beschreven, beschadigd worden. Dit gebeurt voornamelijk door de inwerking van zuren.
De
zuren die de slijtage veroorzaken, zijn talrijk aanwezig in diverse voedingsstoffen. Frisdranken en wijn zijn grote boosdoeners, maar ook tomaten en citrusvruchten werken de beschadiging in de hand.
Ook voedingsstoffen die veel suiker bevatten zijn schadelijk voor het tandglazuur. Dit komt omdat de suikers de activiteit van de bacterieën in de mond bevorderen, die op hun beurt weer zuur aanmaken.
Niet alleen voedingsmiddelen, maar ook voedingsgewoontes hebben een invloed op de beschadiging van het tandglazuur. Zo is het veel schadelijker om de hele dag door kleine zure en zuurvormende etenswaren te nuttigen, dan om 1x een grotere portie te nemen.
Als je een blikje cola drinkt, een zuurhoudende frisdrank, is het gezonder om dat blikje in een korte periode op te drinken, dan om een hele dag kleine slokjes te nemen.
Naast de voedingsmiddelen en voedingsgewoontes, kan de slijtage van het tandglazuur ook externe oorzaken hebben. Zo zijn witmakende tandpasta's vaak zeer agressief voor het glazuur in onze mond.
Cariës of gaatjes
Pas op! Gevoelige of pijnlijke tanden zijn niet altijd het gevolg van beschadigd tandglazuur. Het kan ook een aanwijzing zijn voor gaatjes of cariës. Raadpleeg daarom een tandarts bij hoge gevoeligheid en regelmatige klachten!