Is aangepast bewegen gezonder dan sporten?

Is aangepast bewegen gezonder dan sporten? Ieder lichaam reageert anders op sporten. Sommigen halen er veel voordeel uit en anderen halen er bijna geen voordeel uit. Sporten moet afgestemd worden op het individu. Er bestaan nu ook andere manieren om in conditie te blijven: manieren zoals HIT en NEAT waar je veel meer baat bij hebt.

Sporten

Iedereen weet dat het moet. Bijna niemand doet het graag: het kost tijd en levert vaak weinig op. Ieder lichaam reageert anders op het sporten. Niet iedereen haalt evenveel voordeel uit het sporten: sommigen veel en anderen relatief weinig. Om te weten bij welke groep je behoort, kan men een bloedstaal nemen. Dan zoeken ze de DNA-sequenties van de genen die deze variaties bepalen. Zelfs iemand die niet reageert op sporten heeft er nog altijd baat bij. Als je deze mensen kan identificeren kan je hen bijbrengen hoe ze gezonder kunnen leven. Meer bewegen is niet altijd gezonder.

Mensen beginnen vaak te sporten om in de eerste plaats gewicht te verliezen. Dit lijkt op het eerste zicht logisch: je verliest calorieën en valt af. Maar is het echt zo simpel? Met sporten alleen ga je niet zo heel veel afvallen. Je verbrandt maar 16 calorieën per minuut effect lopen. Je moet dus al een hele tijd lopen om enige calorieën kwijt te raken. Uit onderzoek blijkt ook dat je meer gaat eten wanneer je gaat sporten. Sporten verandert vooral dingen binnen in je lijf. Het verandert in de eerste plaats het vetgehalte in je bloed. Het vetgehalte in je bloed beïnvloedt je metabolisme. Hoe hoger het vetgehalte in je bloed is, hoe groter het risico op vetafzettingen op de wanden van je bloedvaten. Via het bloed komt het vet in je darmen terecht. Van hieruit gaat dit vet naar je vetreserves. Niet alle vetreserves zijn even gevaarlijk. Het vet dat vlak onder je huid zit noemen we onderhuids vet. Dat is veel minder gevaarlijk dan het vet dat diep binnen zit. Het orgaanvet binnen in je buik en rond de lever en de pancreas is veel schadelijker dan het onderhuidse vet. Het vet onder je middel is eigenlijk helemaal niet gevaarlijk en beschermt je zelfs. Buikvet veroorzaakt diabetes type 2 en insullineresistentie.

Een wandeling bevordert de aanmaak van het enzym lipoproteïnelipase. De aanwezigheid van dat enzym verandert de manier waarop het vet wordt verwerkt in je lichaam. Door het bewegen kan het zijn dat je lichaam tot één derde minder vet opneemt in je lichaam en dus ook één derde minder vet in je bloedvaten. Dit vermindert het risico dat het vet zich afzet op de wanden van je bloedvaten. Zo filter je het vet uit je bloed, waardoor het terecht komt in je spieren waar het verbrand wordt. Het belandt bijgevolg niet in je darmen. Welke sport beoefen je dan het best om dit resultaat te bereiken?

Het HIT-regime

Vandaag de dag kijken we naar het hoe, het waarom en het nut van lichaamsbeweging. Wetenschappers gooien onze kijk op het sporten helemaal om. Ze hebben ontdekt dat iedereen anders reageert op lichaamsbeweging. Veel bewegen en intensief sporten gedurende 3 minuten per week levert meestal betere resultaten op dan bij matig sporten. Sporten moet afgestemd worden op het individu. Een revolutionair idee dat erg in opmars is, is het HIT-regime. Het HIT-regime staat voor het High Intenst Training regime. Dit is een kort trainingsregime dat de gezondheid fel kan verbeteren. Je dient 3 keer per dag heel intens gedurende twintig seconden te fietsen. Dit herhaal je drie keer per week. Deze oefening breekt het glycogeen in de spieren af. Vervolgens stuurt de spier dan een signaal dat ze meer glucose wil. Ze gaat dit dan uit het bloed halen. Bij deze oefening gebruik je zeventig procent van je spierweefsels wat voor veel grotere resultaten zorgt dan bij joggen en wandelen waar je maar 30% van je spierweefsels gaat gebruiken. Het HIT-regime stimuleert je glucosetolerantie en insulinegevoeligheid (na twee weken al) en het zorgt er voor dat je cardiovasculaire systeem fitter wordt (ongeveer na zes weken). Het HIT-regime is niet voor iedereen geschikt. Je gaat het beste eerst eens lang bij je huisarts om te checken of je geen gezondheidsproblemen hebt. De HIT-studie staat nog in haar kinderschoenen.

Het NEAT-regime

Naast het HIT-regime bestaat er ook nog zoiets als het NEAT-regime. NEAT staat voor Non-Exercise Activity Thermogenesis. Dat zijn de calorieën die je dagelijks verbrandt. Door de NEAT op te drijven door middel van alle bewegingen die je dagelijks maakt, kan je kilo’s verliezen. Van ’s morgens tot ’s avonds en zelfs terwijl je slaapt. Veel mensen brengen letterlijk twaalf uur per dag door in een stoel. En tijdens dat twaalf uur beweeg je niet. Door te bewegen activeer je genen die het vetgehalte in je bloed controleren maar je versnelt er mee ook je metabolisme. Het is belangrijk om zo veel mogelijk te bewegen en zo weinig mogelijk te zitten. Door meer te bewegen ga je effectief meer calorieën verbranden en dit zonder één druppel zweet. Je mag nooit een uur stilzitten. Want dan valt je lichaam stil en verzamelt troep. Het suiker- en vetgehalte in je bloed stijgt. Om alles goed te laten vloeien moet je elk uur bewegen. Als je een hele dag stilzit, volstaat het niet om ’s avonds even te gaan sporten. Een zittend beroep kan dodelijk zijn: als je aan je stoel gekluisterd zit is dit heel ongezond en zelfs dodelijk.
© 2013 - 2024 Healing, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Diabetes (suikerziekte) en bewegenDiabetes (suikerziekte) en bewegenMensen met diabetes (suikerziekte) hebben veel baad bij goede beweging en voornamelijk voldoende bewegen is voor hen erg…
Diabetes en SportDiabetes en SportEen vraag die veel mensen met diabetes bezig houdt, kan je met diabetes gewoon sporten? In dit artikel wordt eerst kort…
NEAT, Non-Exercise Activity ThermogenesisIs sporten noodzakelijk om af te vallen? Het is zeker aan te raden, maar het belangrijkste is om veel te bewegen en dat…
Insulinesecretie in het menselijk lichaamInsulinesecretie in het menselijk lichaamHet hormoon insuline wordt door de bètacellen van de eilandjes van Langerhans in de pancreas aangemaakt. Insuline zorgt…

Genezing lukt vaak met placebo-medicijnen, zonder bijwerkingGenezing lukt vaak met placebo-medicijnen, zonder bijwerkingArtsen staan vaker positief tegenover een placebo. Vaak werkt de aanprijzing door een dokter in combinatie met positieve…
Het placebo-effect nuttig om optimistisch te zijnHet placebo-effect nuttig om optimistisch te zijnHet placebo-effect is het meest bekend binnen de geneeskunde. Een pilletje wordt gegeven, waarbij de patiënt een herstel…
Bronnen en referenties
  • Wikipedia
Healing (27 artikelen)
Gepubliceerd: 14-03-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.