Koningskaars voor de keel

Koningskaars voor de keel De Verbascumsoorten vallen vooral op door hun grote grijze wollige rosetten. Deze slijmstofplanten worden niet veel meer gebruikt, maar zijn wel aan een revival toe

Verbascum vooral voor de luchtwegen.

Andere slijmstofplanten zoals het klein hoefblad werden tot voor kort nog veel gebruikt in hoestmengsel, maar worden nu afgeraden omdat ze pyrrolizidine-alcaloiden bevatten, stoffen die als ze zeer lang ingenomen worden de levercellen mogelijk kunnen beschadigen. Daarom is het beter om de onschuldige bloemen van onze toortssoorten te verwerken in de kruidenthees. Een mooie, smakelijke en werkzame bloementhee voor hoest en keelpijn krijg je met bloemen van Echte kamille, Keizerskaars en Kaasjeskruid.

Naam en te gebruiken soorten

  • Bouillon blanc (Frans.), Mullein (Engels), Köningskerze (Duits.)
  • Verbascum phlomoides L. - Keizerskaars,
  • Verbascum densiflorum BERTOLINI - Stalkaars,
  • Verbascum thapsiforme SCHRADER - Stalkaars,
  • Verbascum blattaria L. - Mottenkruid,
  • Verbascum nigrum L. - Zwarte toorts.

Verbascum ook voor gewrichtsklachten.

Konings en andere kaarsen is niet alleen verzachtend voor de luchtwegen door de slijmstoffen maar ook ontstekingswerend door de stof harpagoside en daardoor ook te proberen bij reumatische klachten. Verse bladeren kun je als cataplasma gebruiken op pijnlijke gewrichten en het aftreksel als zitbad bij ontstoken aambeien. Chemisch gezien verenigt het kruid de anti-inflammatoire werking van het harpagoside (zoals in Duivelsklauw), met de verzachtende werking van de slijmstoffen en de anti-bacteriele effecten van de koffiezuuresters. De zaden van Verbascum sinuatum zouden giftig zijn voor vissen, vandaar dat traditioneel de toortsen ook bij het vissen gebruikt werden. Als je de hele plant in het water sopt, zouden de arme diertjes op het droge springen. Ik ben zelf geen visser en heb dit truukje nog niet geprobeerd, maar de plant bevat ook zeepstoffen, die licht giftig zijn voor vissen. Vandaar misschien het effect.

Etymologie

De naam Verbascum is een verbastering van barbascum, de baardige, omwille van de wollige beharing van de plant.Met ‘thapsos’ werd in de Oudheid een verfstofplant bedoeld, die op het eiland Thapsos, groeide. Alhoewel dat waarschijnlijk Thapsia garganica geweest moet zijn.

Koningskaars naar de rechte, kaarsachtige vorm en naar zijn gebruik als fakkel. Bij de Romeinen werd hij Candelia regia genoemd. Zo is dan ook de naam ‘Toorts’ verklaard. In 1523, lang geleden, vermelde Brunfels dat de plant nog als fakkel in gebruik was. Ook Herba lucernaria of Lampekruid werd in ME gebruikt.

Dodoens over het Wollecruyt

Wollecruyt wordt geheeten in Griecx Phlomos/ in Latijn Verbascum/ van Apuleius ooc Lychnitis en Pycnitis/ ende van sommigen Candela regis, Candelaria en Lanaria. In die Apoteke Tapsus barbatus/ in Hoochduytsch Wullkraut/ Kertzenkraut/ Brennkraut/ Himelkraut/ Unholdenkertz en Kunnigskertz/ in Neerduytsch Wollecruyt/ Wollebladeren ende tortsecruyt. In Franchois Bouillon.

Dat swert Wollecruyt met die schoone geele bloemen in water oft wijn ghesoden ende ghedroncken es goet tseghen die ghebreken van der borsten en longhene en voor den ghenen die hoesten ende die etter spouwen. Die selve bladeren met Ruyte ghesoden ghenesen die pijne ende weedom van der syden. Die bladeren van dat swert Wollecruyt in water ghesoden sijn goet gheleyt op die coude ghezwillen ende sweeringhen der ooghen/ die selve bladeren met huenich en wijn vermenght ghenesen die verergerde ende onsteken sweeringhen/ ende met azijn die onsteken wonden. Toch werd in de tijd van Dodoens ook veel de wortel van de Verbascum gebruikt en dan eerder als looistofplant bij bloedingen ‘dat root melizoen ende die loop des buycx’ zoald Dodoens zegt.

Een andere soort Verbascum blattaria, Mottenkruid zou zoals de naam zegt motten en andere insecten afschrikken.

Voornaamste medisch gebruik

  • verkoudheid, hoest met Tijm en Echte salie
  • griep samen met Vlierbloesem en Lindebloesem
  • keelpijn met Echte salie en Kaasjeskruidbloemen
  • oorpijn samen met Sint janskruid en Goudsbloem

Alles bij mekaar een mooie, nuttige en boeiende familie, die Toortsen.
© 2008 - 2024 Herborist, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De geneeskracht van toorts of koningskaarsDe geneeskracht van toorts of koningskaarsKoningskaars was vroeger een heilige plant. Met behulp hiervan kon men tovenarij afwenden. In de Middeleeuwen gaf men de…
De geneeskracht van stalkaarsDe geneeskracht van stalkaarsStalkaars heeft mooie gele bloemen die als een toorts groeien, soms wel drie meter hoog! Het is een mooie plant die in h…
Slijm is fijn, genezende stoffen in de plantIn planten zijn naast voedingsstoffen zoals vitamines en eiwitten, andere scheikundige stoffen aanwezig die op zich geen…
Hoe ontstaat keelpijn?Hoe ontstaat keelpijn?Keelpijn: iedereen heeft het weleens. In het ene geval heb je alleen een irritant en vervelend gevoel in je keel. Op and…

De bijna dood ervaringDe bijna dood ervaringFascinerend: 1 op de 3 mensen welke zich op het randje van het leven en de dood bevonden hebben spreken over een Bijna D…
Citroenmelisse, een toverkruidCitroenmelisse, een toverkruidCitroenmelisse heeft een wonderlijke geschiedenis. Het werd vroeger gebruikt op de vloer om geuren en insekten te weren…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Hans, Pixabay
  • Sarrell EM, Mandelberg A, Cohen HA. Efficacy of naturopathic extracts in the management of ear pain associated with acute otitis media. Arch Pediatr Adolesc Med. 2001 The herbal ear drops contained a combination of garlic (Allium sativum L., Liliaceae), mullein (Verbascum thapsus L., Scrophulariaceae), calendula (Calendula officinalis L., Asteraceae), and St. John’s wort (Hypericum perforatum L., Clusiaceae) in a base of olive oil Turker, A. U., and N. D. Camper. "Biological Activity of Common Mullein, a Medicinal Plant." Journal of Ethnopharmacology 82 (October 2002): 117-125. Monografie Herboristen Opleiding 'Dodonaeus'.vlaamseherboristen@gmail.com
Herborist (762 artikelen)
Gepubliceerd: 01-11-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.