Zelfhypnose: uitleg en werkwijze

Je kunt zelfhypnose gebruiken om negatieve ideeën te veranderen, om de oude negatieve zelfhypnose tegen te gaan. Ook is zelfhypnose nuttig tegen de neiging tot overmatig intellectueliseren, en om weerstand tegen verandering te bestrijden. Tenslotte kan zelfhypnose gebruikt worden om bereikte veranderingen in jezelf te handhaven en uit te breiden. Wat is zelfhypnose en hoe kunnen we onszelf onder hypnose brengen?

Wat is zelfhypnose?

Kenmerkend bij hypnose is de trance die tot stand komt na ontspanningstechnieken toegepast te hebben. Bijna iedereen maakt dagelijks trance-achtige toestanden mee: dagdromen, niet merken hoeveel tijd er ineens voorbij is gegaan, iemand niet te hebben horen binnenkomen. Een verschil tussen deze spontane trances en de trance bij hypnose is de doelgerichtheid en motivatie van de persoon. Bij hypnose wordt de trance gebruikt voor een bepaald doel.

Trance

Door de ontstane trance-toestand is het mogelijk contact te maken met het onderbewustzijn, waardoor het geven van suggesties beter doorwerken. Bij hypnose en dus ook zelfhypnose is er sprake van een elliptisch bewustzijn, wat wil zeggen dat het bewustzijn en het onderbewustzijn tegelijkertijd actief zijn. De trance is dus nodig om jezelf los te maken van de uitwendige omgeving en op kunt gaan in je innerlijke werkelijkheid.

Onjuiste vooroordelen over hypnose

hypnose is geen slaap, al lijkt het er van de buitenkant soms wat op. In hypnose verliest men geen controle, maar krijgt men juist extra controle over zichzelf. Als het nodig is kan men onmiddelijk terugkomen in de normale manier van denken.
hypnose kan iemand niet dwingen om iets te zeggen of te doen wat hij niet wil zeggen of doen. Met name de toneelhypnose, met als voorbeeld de ' Rasta Rostelli ' shows hebben ervoor gezorgd dat men op zijn minst argwanend tegenover hypnose is gaan staan. Realiseer u dan dat bij toneelhypnose grensoverschrijdend gewerkt wordt, waarbij het wel en wee van de vrijwilliger van ondergeschikt belang is.

7 stappenplan bij zelfhypnose

  1. Formuleer de suggesties van tevoren, zodat ze in trance ingevoegd kunnen worden, zonder al teveel nadenken.
  2. Ga in trance met behulp van een voor jou plezierige trance-verdiepingstechniek.
  3. Ga in gedachten naar een voor jou prettige, ontspannen situatie
  4. Geef jezelf, als je diep genoeg in trance bent, de suggesties die je van tevoren geformuleerd had.
  5. Ga daarna terug naar de naar de prettige plek en laat je onderbewustzijn de suggesties verder verwerken.
  6. Ga in gedachten terug naar de tijd en plaats waar je in werkelijkheid bent, terwijl je nog wat in trance blijft. Geef jezelf nu ook wat posthypnotische suggesties over hoe je je na de trance voelen wilt. ( ontspannen, blij of energiek )
  7. Wek jezelf door je weer wat te bewegen en om je heen te kijken.

Trance-verdiepingstechniek

  • Begin langzaam en makkelijk adem te halen, adem ontspanning in en de spanning uit. Alle spieren kunnen zich rustig ontspannen als je rustig en makkelijk ademhaalt.
  • En je ogen zijn gesloten, zodat je je nog beter kunt ontspannen. Neem je tijd, haast je niet.
  • Merk hoe je ademhaling al je spieren ontspannen. Je kunt je zo prettig en op je gemak voelen.
  • Nu kun je je ontspanning gebruiken om je verbeelding te vergroten. Stel je voor dat je spieren nog steeds gespannen zijn. Hoe zien ze eruit in je verbeelding? Laat het beeld van je gespannen spieren duidelijker worden voor je geestesoog.
  • Waar voel je nog spanning? Stel je nu voor dat de spanning begint af te nemen. Je spieren beginnen er zich minder gespannen uit te zien voor je geestesoog. kijk ernaar in het plaatje dat je er in je geest van hebt gevormd. En geniet van het prettige gevoel.
  • Gebruik nu nogmaals je verbeelding, maar nu om jezelf te zien ontspannen op die mooie plek waar je aan dacht voordat je met zelfhypnose begon.
  • Verplaats jezelf daar naar toe. Wees daar. Geniet van de schoonheid ervan.Let op wat je hoort, ziet en ruikt.
  • Terwijl je geniet van je ontspanning op die mooie plek, kun je jezelf positieve suggesties geven, zoals " Ik ben ok en ik kan altijd beter worden. " " Ik kan mezelf zien bereiken wat ik wil bereiken." " Ik wil van mezelf houden, mezelf respecteren en zoveel mogelijk van het leven genieten. "

Juiste volgorde van de stappen:

  1. langzaam, natuurlijk ademhalen,
  2. ontspan je spieren,
  3. verbeeld je de spierontspanning, en zie je mooie plek,
  4. geef jezelf de positieve suggesties, en zie jezelf je doelen bereiken,
  5. kom weer terug op je mooie plek,
  6. breng jezelf weerin je gewone manier van denken, beweeg wat, doe je ogen open.

Voorbereiding op de zelfhypnose

  1. Kies een probleem, of een probleemsituatie, waar je aan werken wilt.
  2. Noteer vijf negatieve gedachten over dit probleem of deze probleemsituatie.
  3. Zoek bij elk van deze negatieve gedachten een beeld / plaatje / cartoon dat daarbij past. ( het beeld dat in je opkomt als je zo'n gedachte uitspreekt. )
  4. Zoek nu een positieve, tegenovergestelde, ware gedachte voor elk van de negatieve gedachten, die ervoor in de plaats moet komen.
  5. Zoek bij elk van deze positieve gedachten een beeld of een filmpje dat daarbij past.
  6. Praat het bovenstaande door met een goede vriend of vriendin of therapeut om het daar waar nodig is bij te schaven. Doe stap 4 en 5 dan de komende twee weken in dagelijkse hypnose kwartiertjes en maak daar aantekeningen over.
© 2009 - 2024 Nautisc1, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zelfhypnose om je doel te bereiken: hoe doe je dat?Zelfhypnose om je doel te bereiken: hoe doe je dat?Veel mensen denken dat ze alleen onder hypnose te brengen zijn met behulp van een hypnotiseur. Met de juiste oefeningen…
Hypnose - 'terug naar uw onderbewustzijn'Bij hypnose treedt er een verandering van het bewustzijn op, die door een hypnotiseur tot stand wordt gebracht. Lange ti…
Wat is 'Hypnotherapie'?Wat is 'Hypnotherapie'?Hypnotherapie is het inzetten van hypnose als middel tegen psychische en lichamelijke klachten. Ook kan hypnotherapie wo…
Hypnose en hypnotherapie: oplossing of simpele truc?Het woord hypnose is afkomstig van het Grieks ὑπνος en betekent ‘slaap’ waar in de tijd van de…

Wonderolie of Ricinus communisWanneer was het ook al weer. Terroristen in Engeland probeerden het volk te vergiftigen met het dodelijke ricine. Wat kw…
Polsbandje tegen misselijkheid bij chemotherapieSea-Bands is een polsbandje dat onder andere misselijkheid vermindert. Misselijk zijn, betekent je heel naar voelen. Het…
Bronnen en referenties
  • Zelfhypnose volgens Araoz Hypnose als hulpmiddel bij psychotherapie: J.M. Cladder
Nautisc1 (45 artikelen)
Gepubliceerd: 22-10-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.