Sensolite lichttherapie nu ook in Nederland

Het ziet eruit als een zonnebank, maar elk lampje in het deksel en op de bank straalt gepolariseerd licht uit. Dat bevordert, volgens de producent, het zelfgenezend vermogen van het lichaam, is heilzaam voor de geest en verjaagt depressieve gevoelens. Gezien haar succes in Hongarije wil Sensolite nu de Nederlandse markt veroveren. In Hongarije, waar het eerste Sensolite-bed in 2009 vescheen, slaat de therapie goed aan. Inmiddels opende Sensolite in Hongarije twintig eigen welnesscentra en heeft ze in drie ziekenhuizen een eigen locatie. De meest bezochte is die van het Janos hospitaal te Boedapest. Daar lieten vijfhonderd patiënten zich behandelen in een totaal van 7200 keer. Volgens Sensolite bedraagt het slagingspercentage 80%.

Ademhalingsstoornissen

''Bijzonder hoog slaat de therapie aan bij ademhalingsstoornissen'' zegt David Nagy directeur Sensolite Nederland. Trots toont hij mij het eerste, in september2011, geopende Sensolite wellnesscentre van Nederland. Nagy: “Astmapatiënten die zich hier lieten behandelen hadden daarna minder een ‘pufje’ nodig. Ook enkele sporters volgen hier een therapie, want volgens hen neemt daardoor hun uithoudingsvermogen toe.''

Het heilzame effect op de longen blijkt ook uit een recent, in Inflammation Research gepubliceerd, onderzoek naar het effect van gepolariseerd licht op ademhalingsziekten bij kinderen. Bij twintig van de vijfentwintig onderzochte kinderen trad een duidelijke verbetering toe. Bij de overige vijf kinderen had de therapie weinig of geen effect. De conclusie van het onderzoek luidde: het profiel van de lymfocyten, witte bloedcellen van het immuunsysteem, wijst op een ontstekingsremmend effect bij gepolariseerd lichttherapie. Sensolite ziet in Nederland een belangrijke markt wegens de slechts weersomstandigheden en het grote aantal met gepolariseerd licht te behandelen ziekten.

Capsule

Op uitnodiging van Nagy onderga ik zelf een therapie van zes sessies die elk twintig minuten duren. Voor even voel ik me een ruimtevaarder. Languit gestrekt trek ik het deksel van de bank over me heen. Al snel bevind ik me een wereld van licht terwijl ontspannende muziek de capsule vult. Ik val weg in een diepe slaap, totdat er een stem door de luidspreker klinkt. ‘’I hope you enjoyed your therapy.’’

De vriendelijke assistente, die mij verwelkomde met citroenthee, raadt me aan vooral veel te drinken. “Er komen afvalstoffen vrij, ” Behalve een veranderde kleur van de urine merk ik niet veel na die eerste behandeling. Pas na twee behandelingen voel ik een complete ontspanning van mijn lichaam. Na het volgen van zes behandelingen voel ik me als herboren. Zelfs het heersende verkoudheidsvirus krijgt geen vat op me. Volgens veel mensen zie ik er stralend uit. Ook is een wondje op mijn been heel mooi genezen.

Celstructuur

‘’Dankzij het elektromagnetische veld van gepolariseerd licht kunnen we celmembranen (dunne weefsellaag) beïnvloeden,” zegt Nagy. “Door het licht langzaam te draaien verandert de hoeveelheid slijm binnen de lipiden (vetachtige stoffen) en de snelheid waarmee proteïnen zich binnen het membraan voortbewegen. Dat kan verschillende biochemische processen beïnvloeden. Zo gaan rode bloedlichaampjes meer zuurstof opnemen en worden witte bloedlichaampjes, die o.a. voor het immuunsysteem zorgen, actiever. Via de bloedsomloop bereikt deze werking alle cellen en organen van het lichaam.”

Open benen

Dat gepolariseerd licht een positief effect heeft op het genezingsproces bij open benen ontdekte professor Adre Metser al begin jaren 80 in zijn laboratorium te Boedapest. Helaas beschikte hij over slechts drie apparaten waardoor er een lange wachtlijst ontstond. Om meer mensen met open benen te kunnen behandelen bedacht Marta Fenyõ in 1981 een lichtbron voor lokale behandeling. Ze gaf het de naam Evolite. Wegens de positieve ervaringen kocht het Zwitserse bedrijf Bioptron de licentie voor de wereldwijde productie. Sindsdien heet de lamp Bioptronlamp. Al snel bleek deze niet alleen heilzaam te zijn bij littekens, sportverwondingen en andere wonden maar ook bij huidziekten.

Om bij grote huidziekten het hele oppervlak te bestrijken moest de lamp over het lichaam langdurig heen en weer worden bewogen. Daarom ontwikkelde Feynõ een technologie voor het gehele lichaam. Daarbij speelde nog een andere ontdekking een rol. Uit onderzoek was gebleken, dat door de behandeling de lokale immuniteit toenam. Door nu het gehele lichaam te bestrijken zou de totale immuniteit verbeteren. In 2004 slaagde Fenyõ erin om de technologie van het huidige product Sensolite te ontwikkelen en te patenteren. .

Wond

In Nederland constateert het Wond Informatie Centrum voor Wondverpleegkundigen een toename van behandelingen met gepolariseerd licht. “Eerst bestudeerde men het gebruik van gepolariseerd licht bij brandwonden en donorsites maar later ook bij chronische ulceraties (verzweringen) van uiteenlopende herkomst. Betreffende medici en vooral paramedici vermoeden dat het licht de macrofagen (bindweefsel) en fibroblasten (jonge bindweefselcellen) stimuleert tot respectievelijk opruimen van débris (weefsel-en bloedresten na een verwonding) en nieuwvormen van granulatieweefsel (het zgn ‘korstje’) Zo bevordert het de wondheling. Er zou ook een anti-flogistische (ontstekingsremmende) werking zijn en een bevordering van de (neo)vascularisatie (nieuwgroei van kleine bloedvaten).”

Laser

Trouwens, gepolariseeerd licht is geen laser. Polarisatie is de eigenschap van het licht om bij breking of terugkaatsing van bepaalde kristallen nog slechts in één bepaalde richting te trillen. Bij de Bioptronlamp en de lichtbanken van Sensolite gebeurt dit door verschillende lagen geslepen glas, de zgn Brewster-spiegel, en bereikt een polarisatiegraad van minimaal 95%. Het lichtspectrum bevat het volledige zichtbare deel van het spectrum (violet blauw, geel, oranje, rood) en slechts een fractie van het onzichtbare gedeelte (480-3400nm).

Laser kan een bron zijn van niet zichtbare (infrarode of ultraviolette straling) èn zichtbare straling. Deze onderscheidt zich van andere lichtbronnen, zoals de zon, door een hoge mate van gerichtheid en een grote intensiteit van de uitgezonden straling. Vanwege het warmte-effect worden infrarode stralen toegepast bij reumatische aandoeningen neuralgieën, sinusitis etc. Ultraviolette straling wordt toegepast bij sommige huidaandoeningen, haaruitval en om de huid bruin te kleuren.

Sceptische geluiden

De medische wereld stelt wel vertrouwen in laser, maar wat betreft gepolariseerd licht klinken er ook wel sceptische geluiden. Zo betwijfelt Ton van Leeuwen, professor biomedische fysica in het Amsterdams Medisch Centrum, het nut van gepolariseerd licht. “Uiteraard heeft het licht nut, onder andere voor de productie van vitamine D. Maar het specifieke effect van gepolariseerd licht zal beperkt zijn. Op 1 mm diepte is het licht door verstrooiing zijn polarisatiegraad grotendeels verloren. De effecten zullen dus niet veel anders zijn als die van ongepolariseerd licht.”

Paramedische wereld

Vooralsnog is vooral de paramedische wereld in België positief over de gepolariseerde lichttherapie. Zo behaalt fysiotherapeut Bart van Assche goede resultaten met de Bioptronlamp bij: wondheling, ontstekingen, huidproblemen, sportkwetsuren, pijnverlichting (ook posttraumatische pijnen). De verschillende kleuren van het licht benut hij complementair om hun therapeutische werking bij zowel cosmetische als medische toepassingen. Zo bevordert de kleur rood de doorbloeding, stimuleert oranje de psyche, versterkt geel de spijsvertering, verstrekt groen het immuunsysteem, helpt blauw tegen slapeloosheid, stabiliseert violet het zenuwstelsel. Dit zijn slechts enkele voordelen van lichttherapieen, zie voor de complete lijst www.kinepodo.be

Of de Sensolite bedden in Nederland net zo’n succes worden als in Hongarije valt nog te bezien
© 2012 - 2024 Vikla, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
AdemhalingsstoornisAdemhalingsstoornisStoornissen van de ademhaling noemt men ademhalingsstoornissen. Deze kunnen lichamelijk of psychisch van aard zijn.
Het genezen van een wondIedereen heeft wel eens een schaafwond gehad, of een snee. Zulke wonden herstellen zich wonderbaarlijk snel weer. Ernsti…
Hoe behandel je een schaafwondHoe behandel je een schaafwondEen schaafwond is een huid beschadiging die is veroorzaakt door het schaven over een ruw oppervlak. Hierbij is de opperh…
Het verband tussen astma en hooikoortsAstma is een aandoening van de ademhalingsorganen en hooikoorts heeft te maken met de aanmaak van histamine in je lichaa…
Zweetgeur voorkomen en natuurlijk behandelenZweetgeur voorkomen en natuurlijk behandelenZweetgeur ontstaat wanneer zweet zich vermengd met bacteriën. Spijtig genoeg zorgen de meeste deodorants voor allergisch…
Vikla (55 artikelen)
Gepubliceerd: 10-02-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.