Ademhalingsstoornis

Ademhalingsstoornis Stoornissen van de ademhaling noemt men ademhalingsstoornissen. Deze kunnen lichamelijk of psychisch van aard zijn.

Ademhalingsstoornis

Een stoornis in de ademhaling treedt op wanneer er te weinig zuurstof in het bloed zit. Dit geeft benauwdheid, vaak zwaarder adem willen gaan halen, zweten, verwarring, blauw aanlopen, en uiteindelijk kan men bewusteloos raken. Te weinig adem krijgen geeft vaak ook paniek, waardoor er verkeerd adem wordt gehaald.

Er wordt minder zuurstof aan et bloed afgegeven doordat de longblaasjes niet goed functioneren, dit kan plotseling zijn of door een ziekte. Maar ook een vernauwing in de luchtpijp kan er voor zorgen dat er minder zuurstof binnen komt.

Lichamelijke oorzaken

Ziekten van de longen zoals bij astma en emfyseem, hebben als gevolg dat de longen niet voldoende kunnen werken. Dit is vaak chronisch en de ziekte verloopt geleidelijk aan, dus niet plotseling. Wanneer spieren of het zenuwstelsel beschadigd raken, kunnen er ook ademhalingsstoornissen optreden. Bij een dwarslaesie bijvoorbeeld. Maar ook bij het syndroom van Guillain-Barre. Bij kinderen treedt soms kinderverlamming op. Dit is een virusziekte en tast de ademhaling aan.

Het gebruik van bepaalde medicijnen kunnen ook problemen geven met de ademhaling. Wanneer je al last hebt van ademhalingsstoornissen, let dan goed op bij het gebruik van medicijnen. Het gebruik van drugs kan ook ademhalingsstoornissen geven. Bij pasgeboren baby's is de ademhaling soms ook wel eens moeilijk, omdat de bevalling zwaar was. Meestal treedt er snel verbetering op, soms met wat hulp van de arts. Verder kan verdrinking, verstikking of wurging ervoor zorgen dat er geen of moeilijk adem kan worden gehaald. Ook vergiftiging of een hersenletsel heeft een ademhalingsstoornis tot gevolg.

Psychische oorzaken

Hyperventilatie is een psychische oorzaak waarbij er een teveel aan zuurstof wordt ingeademd en er een tekort aan koolzuur ontstaat. Een andere psychische oorzaak is paniek: bij paniek kunnen mensen het gevoel hebben geen lucht meer te krijgen en gaan daardoor verkeerd adem halen. Angst kan je soms letterlijk de adem benemen.

Behandeling

Het is belangrijk om met ademhalingsoefeningen de ademhaling te verbeteren. De meeste mensen halen niet goed adem. Bepaalde medicijnen kunnen verlichting geven bij chronische klachten. Soms is kunstmatige beademing nodig, zoals bij het syndroom van Guillian-Barre.

Bij ernstige oorzaken zoals verdrinking, verstikking of wurging is er direct hulp nodig. De mond en neus moeten vrij gemaakt worden van braaksel en speeksel, eventuele voorwerpen uit de mond of keel verwijderen. Maak knellende kleding direct los. Het hoofd moet opzij gedraaid worden. Mond-op-mond beademing is soms nodig. Schakel direct een arts in.
© 2011 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Belang van een goede ademhalingBelang van een goede ademhalingZonder ademhaling, komt er geen zuurstof in het lichaam en ga je dood. Simpeler is het niet uit te leggen. Er is dus con…
HyperventilatieHyperventilatie is heel vervelend. Het heeft vaak een angstige werking op de persoon en in combinatie met een paniekaanv…
Tachypneu: Snelle, oppervlakkige ademhalingTachypneu: Snelle, oppervlakkige ademhalingTachypneu is een snelle, oppervlakkige ademhaling waarbij de patiënt meer dan twintig ademhalingen per minuut heeft. Dit…
Aandoening: AstmaAandoening: AstmaAstma is een chronische ziekte, en is een ontsteking aan de luchtwegen. Als mensen astma hebben worden ze kortademig en…

Bewegingsziekte, wagenziekBewegingsziekte, wagenziekBewegingsziekte is er in verschillende vormen. Zo heb je luchtziekte, zeeziekte, en iets waar veel mensen last van hebbe…
Zwakke ademprikkel of acapnieZwakke ademprikkel of acapnieAcapnie is een moeilijk woord, maar heeft in feite met de ademhaling te maken. De ademhaling zorgt ervoor dat we voldoen…
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 02-05-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.