Plastische chirurgie - Liposuctie en liposculptuur

Liposuctie bestaat niet meer, maar werd vervangen door liposculptuur. Het gaat om een pijnloze ingreep waarbij lokale verdoving voldoende is. Kans op huidbeschadiging en bloedingen zijn zo goed als nihil. Bovendien kan bijna iedereen zich een liposculptuur verloorloven. Veel mensen doen het net voor de zomervakantie of voor een belangrijke dag zoals een huwelijk.

Verschil tussen liposuctie en liposculptuur

Liposuctie

Liposuctie is een methode waarbij gelokaliseerd vet uit de huid wordt gezogen met grote zuigbuizen van 8 mm dik. Omdat er veel inspanning vereist is om het stugge vet af te zuigen, moet men met een hoge zuigkracht werken. Het is een verouderde methode die thans niet meer wordt gebruikt omwille van de vele nadelen:

  • Volledige narcose
  • Hospitalisatie van verschillende dagen
  • Duur
  • Beschadiging van omliggende weefsels en bloedvaten
  • Kneuzingen en onderhuidse bloedingen
  • Alleen diepliggend vet kan behandeld worden
  • Een ongelijkmatige huid met veel bobbels en putten (golfplaateffect) na de operatie

Liposculptuur

Net als bij liposuctie wordt ook hier het vet weggezogen via buizen. De canules zijn echter veel dunner geworden (maximaal anderhalve millimeter). Dit is mogelijk omdat men heeft ontdekt hoe men het vet vloeibaar kan maken waardoor het gemakkelijk weggezogen kan worden. Hierdoor verdwijnen de nadelen van liposuctie. De behandeling is zo goed als pijnloos geworden (een lokale verdoving volstaat) en een hospitalisatie is niet meer nodig. De prijs van een liposculptuur is dus een stuk minder dan die van een liposuctie. Omdat het vet vloeibaar is, hebt u ook geen last meer van onderhuidse bloedingen en beschadiging van omliggende weefsels. De meeste apparaten hebben bovendien een interne beveiliging die ervoor zorgt dat het apparaat onmiddellijk afslaat van zodra het in aanraking komt met huid of bloedvaten. Bovendien kan men met deze methode zowel diepliggend als oppervlakkig vet behandelen zodat u meteen ook een gelijkmatig resultaat verkrijgt.

Ultrasone liposculptuur en Vibro-liposculptuur

Naast liposuctie en liposculptuur doen er nog verschillende andere termen de ronde, waaronder vibro-liposculptuur, lipoplastie, lipostyling, lipo-forming, soft vibro-liposculptuur, ultrasone liposculptuur, laser liposculptuur en vibro-vibro-liposculptuur. Het gaat hier telkens om dezelfde techniek, namelijk het wegzuigen van gelokaliseerd vet via een fijne incisie en kleine canules. Wat verandert is de manier waarop het vet vloeibaar wordt gemaakt. Bij ultrasone liposculptuur gebruikt men sondes die geluidsgolven met een hoge frequentie uitzenden en bij een vibro-liposculptuur gebruikt men een trillende canule om het vetweefsel los te trillen (laagfrequente trillingen). Beiden hebben als bijkomend voordeel dat ze de collageenproductie in de huid stimuleren (zorgt voor een elastische huid). Welke techniek men uiteindelijk gebruikt hangt af van het te behandelen lichaamsdeel en van de hoeveelheid vet die men moet verwijderen.

Voor wie is liposculptuur?

Liposculptuur is voor hardnekkige rondingen die niet willen verdwijnen met intensief sporten en/of een afslankkuur. De vetophopingen kunnen zich bevinden op de onderkin, armen, boven- en onderbuik, taille, heupen, bilplooien, bovenbenen, dijen en knieën. Zelfs ronduit magere mensen kunnen last hebben van lipodysmorphia (vetophopingen op bepaalde plaatsen) en kunnen hun toevlucht nemen tot liposculptuur. Zowel jonge patiënten met een elastische huid als oudere patiënten met een verslapte huid kunnen zich laten behandelen, al zijn de resultaten wel beter als de huid stevig is.

Afgezogen vet kan eventueel op andere plaatsen op het lichaam worden ingebracht (bijvoorbeeld om vollere billen of borsten te hebben of om deuken in het lichaam op te vullen). Deze techniek noemt men lipofilling of liposhifting.

Voor de operatie

Om de liposculptuur zo goed mogelijk te laten verlopen, wordt op voorhand een lymfedrainage aangeraden (bij de kinesist). Drie dagen voor de ingreep kunt u ook met arnica gellules starten. Dit is een plantaardig product dat zwellingen en blauwe plekken vermindert en deze sneller doet verdwijnen. Net voor de operatie kunt u ook een spierontspanner of een pijnstiller nemen om pijn te verminderen. Neem echter nooit aspirine. Deze verdunt het bloed en verhoogt de kans op interne bloedingen en overmatig bloedverlies. Het is aangeraden om twee weken voor de operatie volledig te stoppen met aspirine en andere bloedverdunnende medicijnen. Vraag raad aan uw arts indien u verplicht bent bepaalde medicijnen te nemen.

Hoe verloopt een liposculptuur?

De plastische chirurg maakt een incisie (insnede) van enkele millimeters en spuit een verdovende en bloedstelpende oplossing in uw onderhuids vetweefsel. Hierdoor wordt het vet week. Het zwelt op en maakt zich los van de celwanden.

Vrijwel onmiddellijk na het inbrengen van de vloeistof begint de plastische chirurg met het voorzichtig afzuigen van het vet. Dit is nagenoeg pijnloos omdat het vet vloeibaar is en de arts geen druk moet uitoefenen. Het verwijderde vet wordt opgevangen in een opvangbeker zodat u kunt zien hoeveel vet u bent kwijtgeraakt.

Soms wordt de ultrasone liposculptuur of de vibro-liposculptuur toegepast. Een frequentie van 10 Hz zal er bijvoorbeeld voor zorgen dat het lichaam endorfine aanmaakt (verdovende werking) en dat de vetkussentjes zich gemakkelijker met de verdovingsvloeistof vermengen.

Reken op 1 à 2 uur voor de totale behandeling. De duur is afhankelijk van de hoeveelheid te verwijderen vet en het aantal lichaamsdelen dat moeten worden behandeld. U mag direct na de behandeling naar huis.

Verdoving

De te behandelen plaats wordt net genoeg verdoofd om de operatie pijnloos te maken. U kunt er natuurlijk altijd voor kiezen de behandeling onder volledige narcose te ondergaan. Vergeet echter niet dat dit de nodige risico’s inhoudt.

Na de liposculptuur

Na de ingreep moet u enkele uren rusten met de benen in lichte hoogstand. Het is mogelijk dat er een beetje vocht uit de wondjes loopt, maar dit moet normaal na enkele uren stoppen. Wacht minstens 24 uur alvorens u een douche neemt.

Begin onmiddellijk na de behandeling met het dragen van speciale compressiekleding (lipopanty). Compressiekleding houdt de sterkste zwelling tegen en moet twee tot zes weken onophoudelijk gedragen worden.

Om het genezingsproces en de ontzwelling te bevorderen is het aangeraden arnica gellules te nemen in combinatie met een multivitaminekuur. Een lymfedrainage bij de kinesist zorgt ervoor dat het lichaam gemakkelijker ontzwelt en is vooral goed indien uw cellulite ook met vochtopstapeling verband houdt (dit is meestal het geval bij magere vrouwen met plaatselijke rondingen).

Na één week kunt u de dagelijkse bezigheden probleemloos hervatten. Met intensief sporten wacht u best een maand. Ook zon kunt u gedurende enkele weken beter vermijden.

Risico’s en complicaties

In tegenstelling tot de liposuctie van vroeger zorgt liposculptuur voor weinig tot geen problemen. U zult hooguit wat last hebben van blauwe plekken en zwellingen. Deze zullen na verloop van tijd vanzelf verdwijnen. Gevoelloosheid van de betreffende zone, infecties, en slechte wondgenezing behoren ook tot de mogelijkheden. De meeste van deze problemen kunt u zelf gemakkelijk vermijden of verminderen als u de tips voor na de operatie nauwkeurig volgt.

Onregelmatigheden van de huid komen met liposculptuur nog maar zelden voor. Indien u een sterk verslapte huid hebt of indien er veel vet moet worden verwijderd, is de kans op bulten en putten wel groter. Probeer ook te vermijden de behandeling vroegtijdig stop te zetten (bijvoorbeeld wanneer de operatie voor u te pijnlijk is en u niet meer kunt verdragen dat ze het laatste beetje vet nog weghalen). Normaal is de pijn echter goed verdraagbaar, zeker als u voor de operatie een pijnstiller hebt genomen.

Littekens van een liposuctie zijn klein (drie à vier millimeter) en bevinden zich in de natuurlijke plooien van het lichaam. Ze zijn dus niet tot nauwelijks zichtbaar.

De modernisering van de techniek heeft echter voor één groot nadeel gezorgd. Nu liposculptuur zo gemakkelijk uitvoerbaar is geworden, zijn er een groot aantal huisartsen, kinesisten en dermatologen bij wie u voor liposculptuur terecht kunt. Deze hebben daar weliswaar een opleiding voor gevolgd, maar dat maakt nog geen plastische chirurg van hen. Er doen dan ook steeds meer verhalen de ronde over mensen die bij een behandeling bij de huisarts in coma zijn geraakt en overleden. Zo kan een te veel aan ingespoten vloeistof longoedeem, coma of een hartstilstand veroorzaken. Als er iets misgaat, sterft de patiënt meestal 24 uur na de behandeling. Kies altijd een plastische chirurg in plaats van een huisarts, dermatoloog of kinesist en vraag uitvoerig naar ervaring en opleidingen. Ook het prijskaartje is een goede indicator. Iemand die weinig ervaring heeft zal vaak ook goedkoper zijn.

Resultaten

Het resultaat van een liposculptuur is pas minimum drie maanden na de ingreep te bewonderen. Op dat moment zijn alle zwellingen verdwenen. Het lichaam heeft haar harmonieuze vormen hervonden en de cellulite is verdwenen. Ook de huid is steviger geworden.

Eenmaal de vetcellen via liposculptuur uit het lichaam zijn verwijderd, komen ze niet meer terug. Het lichaam zal ze niet meer vervangen. Het resultaat is dus permanent, op voorwaarde dat u niet verdikt want de resterende vetcellen kunnen nog steeds opzwellen door verkeerde voedingsgewoontes. Uw rondingen zullen echter nooit meer dezelfde omvang als vroeger aannemen.

Lees verder

© 2008 - 2025 Avalon, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Alles over liposculptuurTot enkele jaren sprak men vooral van liposuctie. Liposculptuur is een geavanceerde versie van de liposuctie die iets me…
Cosmetische ingreep: liposuctie, snel vet verliezenCosmetische ingreep: liposuctie, snel vet verliezenIn de magazines en op televisie worden we elke dag geconfronteerd met slanke modellen. Vaak zijn ze nog slanker en mooie…
Cosmetische ingreep buik: buikwandcorrectie en liposuctieCosmetische ingreep buik: buikwandcorrectie en liposuctiePlastische chirurgie en cosmetische operaties in de buik wegens vetophoping of een hangbuik, wat zijn de voordelen van e…
Liposculptuur, weg met die vetrolletjes!Liposculptuur, weg met die vetrolletjes!Beweeg je veel en eet je gezond, maar raak je toch die bepaalde 'vetrolletjes' op die ene lokatie niet kwijt? Dan is lip…

Plastische chirurgie - neuscorrectie of rhinoplastiekEen neuscorrectie (ook rhinoplastie of rhinoplastiek) is voor iedereen die zijn neus te groot, te klein of te dik vindt.…
Heerlijke maskersHeerlijke maskersVerwen jezelf eens in de zoveel tijd met een heerlijk masker. Je kunt ze kant-en-klaar kopen in de winkel, maar je kunt…
Avalon (367 artikelen)
Laatste update: 12-08-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.