Lippenstift, de rode verleiding

Lippenstift, de rode verleiding Driekwart van de vrouwen gebruikt lippenstift en daarmee is het 't populairste attribuut in de make-up tas. Gemiddeld kopen vrouwen één tot twee lipsticks per jaar en dat is niet voor niets: Lippenstift bepaalt je imago. Hoewel alle kleuren van de regenboog inmiddels in lippenstiften zijn verwerkt, maken rode, volle lippen vrouwen nog altijd zelfverzekerd en jaagt het mannenharten op hol. Zo is lipstick niet alleen de 'finishing touch' bij kleding en kapsel, maar ook symbool van verleiding...

Geschiedenis van lippenstift

Rond de vijfduizend jaar geleden werden in het oude Mesopotamië de lippen en andere plaatsen in het gezicht al versierd. Semi-kostbare juwelen werden vermorzeld en op de lippen aangebracht. Ook in het Oude Egypte kwam het al voor. Cleopatra maakte haar lippenstift van fijngemaakte karmijnrode kevers dat een dieprood pigment gaf. Glimeffecten kwamen veel later, en werden oorspronkelijk bereikt door een substantie uit vissenschubben. Tijdens de Islamitische Gouden Eeuw vond de Arabisch Andalusische cosmetica-onderzoeker Abu al-Qasim al-Zahrawi een solide lippenstift uit. Dit was een geparfumeerd opgerold stokje, platgemaakt in een speciale vorm. Lippenstift vond later terrein in de 16e eeuw, en wel in Engeland. Koningin Elizabeth I was het boegbeeld voor felrode lippen en een spierwit gezicht, een voorbeeld voor velen. De lippenstift was toentertijd een mengsel van bijenwas en roodgekleurde grondstoffen uit planten en werd verkocht in een papiertje. Maar ook andere grondstoffen werden gebruikt: henna, oker, klei, rood ijzer, druiven-, bessen- of kersensap, gemalen rode steen, zeewier, ijzererts en karmijnzuur, gewonnen uit een schildluis!

De eerste echte lippenstift

De eerste 'echte' lipstick kwam in 1870. De naam was 'Ne m'oubliez pas'. Het buisje bevatte een mix van boter, was en grapefruitpommade. In 1915 vond de Amerikaans Maurice Levy de nu nog bekende metalen draaihouder uit. Vanaf de twintiger jaren werden de eerste lippenstiften in ijzeren en verzilverde houders geproduceerd. Helaas zaten er in die tijd echte gifstoffen in lipstick. Deze stoffen zoals lood, kwik, vermiljoen en arsenicum werden in 1924 in Amerika verboden. Dit opdat de mannen die de vrouwen zouden kussen gevaar liepen!

Lippenstift steeds populairder

Tijdens de Tweede Wereld Oorlog kreeg lippenstift steeds meer populariteit. Dit als gevolg van het gebruik in de filmindustrie. Het werd 'gewoon' voor vrouwen om hun lippen te stiften. Max Factor, een welbekend cosmeticamerk, was een van de eerste die voor de filmindustrie een product ontwierp dat bloed nabootste. Het leek sterk op lipstick behalve dat er geen bijenwas in zat. Om die reden had het een viscositeit die menselijk bloed benaderde. Overigens kregen lippenstiften vanaf deze tijd echte namen. Revlon bedacht Fatal Apple, en daarmee brak de markt los. Meestal worden namen gekozen die refereren aan bloemen, fruit, vrouwennamen of kleuren zelf. Hoewel traditiegetrouw enkel vrouwen lippenstift gebruiken, is lipstick voor mannen in het theater heel gewoon. Het heet dan 'manstick'. In de negentiger jaren kwamen de eerste long lasting lipsticks op de markt, uitgevonden door de Lip-Ink International company. Andere bedrijven imiteerden het idee en kwamen met hun eigen versies, allen gebaseerd op het ontbreken van was.

Waarom lippenstift?

Lippenstift is een cosmetisch product in de vorm van een staafje dat kleurstoffen, olie, was en aanvullende ingrediënten bevat dat kleur en belijning aan de lippen geeft. De basis van elke lippenstift is steeds hetzelfde.
  • Was: Was zorgt voor de stevigheid van de stick.
  • Kleurpigmenten: Pigmenten worden gemaakt van vermalen verfstoffen.
  • Verzachters: Verzachters zijn diverse soorten olie waardoor de lippenstift uitgesmeerd kan worden. Er kunnen hier nog allerlei toevoegingen bij komen zoals vitamine E, collageen, zonbescherming, moisturizers en aloë vera.

Een goede lipstick siert het gezicht van een vrouw, en vergroot ook haar zelfvertrouwen. Wie met lipstick op naar buiten treedt, kan de wereld aan. Om dit te bereiken moet de lippenstift lang kleurvast zijn, goed blijven zitten, prettig aanvoelen, veegproof zijn en de huid verzachten. Goed aangebracht accentueert het de vorm van de mond. Er zijn veel kwaliteitsverschillen bij lippenstift. Goedkopere soorten zijn binnen een uurtje weer verdwenen of hebben minder fraaie tinten.

Soorten lippenstift

Matte lippenstift

Matte lipsticks glimmen niet. Nadeel is dat ze gemakkelijk kunnen uitdrogen, want het voornaamste ingrediënt is kleipoeder en geen vet. Wil je een lippenstift die lang blijft zitten, dan is een matte soort het antwoord. Matte lipstick oogt chique en klassiek, maar kan lippen ook smaller doen lijken.

Crèmelipstick

Crèmelipsticks zijn het populairst. Het biedt een goed evenwicht tussen glans en houdbaarheid. De glans is subtiel.

Hydraterende lippenstift

Hydraterende lipsticks bevatten olie-achtige ingrediënten waaronder sheaboter. Dit type lipstick voorkomt uitdrogen van de lippen. Nadeel is dat ze gemakkelijk vervagen.

Lipgloss

Lipgloss is niet zo kleurrijk en voelt vochtig aan. Het biedt vooral een opvallende, feestelijke glans maar vervaagt snel. Lipgloss kan over lippenstift worden aangebracht en verzacht daarmee een te felle of donkere kleur en voor sommigen is het gewoon de finishing touch. Ook geschikt bij smalle lippen voor een voller effect, of als je in een omgeving verblijft waar veel fel licht is.

Parelmoerlipstick

Parelmoer lippenstiften bevatten deeltjes mica of silica om de speciale parelmoerglans te geven. Het heeft een sensuele uitstraling.

Metallic lipstick

Metallic lippenstift gaat verder waar parelmoerlipstick ophoudt: Dramatische effecten bij dit type lipstick.

Longlasting lippenstift

Longlasting lipstick bevat siliconenolie dat de kleur op de lippen langer vasthoudt.

Lippenbalsem

Lippenbalsems zijn lippenstiften zonder kleur die gebruikt worden om de lippen te verzorgen en te verzachten. Ook mannen maken hiervan gebruik.

Welke kleur lippenstift?

Lipstick heeft bijna altijd rood pigment in zich, of het nu een lichtroze tint is, of meer naar bruin neigt. Bij het kiezen van de juiste kleur lippenstift gaat het om de kleur van je gelaat en je haar, waarbij het principe van de seizoenen en de bijbehorende kleurenschema's een rol spelen. Zo zal een wintertype (donker haar, witte huid) een andere kleur lippenstift nodig hebben dan een lentetype (blond haar, lichtroze huid). Veel vrouwen vinden het principe van de seizoenen wat ingewikkeld. Hieronder een andere, simpeler onderverdeling:

Bleke huid en donker haar

Framboos, fuchsia, roze, bordeauxrood, bessen, felrood, pruimrood, wijnrood.

Bleke huid en licht haar

Zachtroze, zalm, koraal, beige.

Bleke huid en rood haar

Brons, koper, oranje, roodbruin.

Neutrale tot lichtbruine huid, bruin/donker haar

Warmrood, dieprood, donkerroze, mauve, rozebeige, dieproze, koffie, caramel, middenbruin.

Donkere huid en zwart haar

Rood met blauwe ondertoon, warmrood, dieprood, mauve, aubergine, wijnrood, mahonie, chocoladebruin, rozebeige.

Neutrale huid en grijs haar

Roze, warmrood.

Lippenstift tips

  • Kies bij te volle lippen een matte lippenstift waardoor ze smaller ogen.
  • Kies bij te smalle lippen geen donkere tint lippenstift omdat ze dan nog smaller lijken, maar neem wel een glanzende soort.
  • Bepaal of je juist je ogen of je mond wilt benadrukken. Allebei geeft risico op een onnatuurlijk effect. Bij zwaar opgemaakte ogen de lipkleur dus neutraal houden, en bij een felle kleur lipstick de ogen slechts licht opmaken.
  • Voor op het strand bestaan er lipsticks met een UV-filter.
  • Bij een donkere kleur lipstick of een droge lipstick is opbrengen moeilijker omdat dit heel secuur moet gebeuren. Met lichte tinten lipsticks kan gemakkelijker worden 'geknoeid'.

Opbrengen lippenstift

Het mooiste resultaat bereik je door de lippen eerst te poederen met een foundation. Dit is om uitlopen en bevlekken van de lippenstift te voorkomen, maar ook om eenmaal aangebrachte lippenstift gemakkelijker te corrigeren. Teken daarna de lipranden met een lippotlood in. Een lippotlood moet de kleur van je lippen zo veel mogelijk benaderen. Bij te smalle lippen neem je het wat ruimer en maak je als het ware een nieuwe rand. Let wel: Maximaal 1 millimeter vanaf de natuurlijke lijn! Bij te volle lippen blijf je juist binnen de randen. Breng de lippenstift rechtstreeks of met een penseeltje aan. Dit laatste geeft een preciezer resultaat (je kunt makkelijker in de mondhoeken komen) en meer kleurpigment op de lippen. Hap daarna de overtollige lipstick weg met een tissue. Is de lipstick direct aangebracht, dus zonder kwastje, dan nog een dun laagje lipstick aanbrengen voor langere houdbaarheid en een mooier effect.

Verwijderen lippenstift

Lippenstift verdwijnt vanzelf maar wil je de lippenstift eerder weg hebben, breng dan wat reinigingsmelk aan op een bevochtigde wattenschijf, tissue of papieren zakdoek. Veeg van de hoeken naar het midden van de lippen toe, daarna lichtjes deppen en laten drogen. Als laatste eventueel een hydraterende lippenbalsem aanbrengen.

Dierproefvrije lippenstift

Dierproeven voor cosmetica zijn het toppunt van waanzin. Vanaf 1997 is het in Nederland gelukkig verboden dierproeven voor cosmetica, waaronder lippenstift, uit te voeren. Toch liggen de Nederlandse schappen vol met producten die op dieren zijn getest. Dit komt omdat de cosmetica wordt ingevoerd uit het buitenland, waar dierproeven (nog) wel zijn toegestaan. Er is wel vooruitgang: In 2013 komt er een algeheel Europees test- en handelsverbod voor cosmetica die op dieren wordt getest. Maar tot die tijd hoeft men zich niet te behelpen met lippenstiften waarvoor volstrekt onnodig dieren hebben moeten lijden. Lippenstiften van de volgende fabrikanten zijn dierproefvrij en dus safe: The Body Shop, (HEMA)-Miss Helen, Kruidvat Eigen Merk, Etos Eigen Merk, DA huismerk en Trekpleister huismerk. Vereniging Proefdiervrij heeft de volledige lijst op de website.

“She was the kind of girl who wore dark lipstick and didn't need to speak a word to seduce you.” ~ Stephen F. Campbell
© 2008 - 2024 Astrid-d-g, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe kies je de juiste lippenstift?Hoe kies je de juiste lippenstift?Een lippenstift kopen is niet eenvoudig, constant veranderen de kleuren en samenstellingen van lippenstiften die te koop…
Make-up: mooie lippenMake-up: mooie lippenIedereen wil mooie lippen hebben. Dat kan iedereen krijgen. Maar hoe krijgt u mooie lippen met make-up?
Make-up tips: je lippen maquillerenHoe ga je best te werk bij het aanbrengen van lippenstift? En welke soorten lippenstift zijn er zoal te vinden?

Beautyrecepten met olijfolieBeautyrecepten met olijfolieOlijfolie lichaamsverzorging wordt al duizenden jaren toegepast. Ook nu zijn er bij de drogist of parfumerie beautyprodu…
De voordelen van gezichtsmassageDe voordelen van gezichtsmassageEen gezichtsmassage levert vele voordelen op. Het kan je hoofdpijn, vermoeidheid en spanning wegnemen. Een gezichtsmassa…
Astrid-d-g (270 artikelen)
Laatste update: 05-06-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.