Uw haargroei en de 5 mythen bij haaruitval

Uw haargroei en de  5 mythen bij haaruitval U zult waarschijnlijk wel eens hebben bemerkt dat uw haar op sommige delen van uw hoofd langzamer groeit als op andere plaatsen. Dat komt door de haargroeicyclus. Verder in het artikel gaan we ook nog even in op de mythen, de haaruitvalfabels die er zijn met betrekking tot haaruitval.

De groeisnelheid van uw haar

Ons haar groeit namelijk niet allemaal tegelijk. Haar valt uit, gaat in een rustfase en gaat weer groeien. Bij sommige dieren is die cyclus anders. Die haren vallen allemaal tegelijk uit (de rui) en gaan allemaal tegelijk weer groeien. Gelukkig is dat bij ons mensen niet zo want anders waren we allemaal tijdelijk kaal.

De 3 haarfasen

Ons haar bevind zich in 1 van 3 fasen.
  • De anagene fase
  • De catagene fase
  • De telogene fase

De anagene fase

Dit is de groeifase die tussen de drie tot vijf jaar duurt. Soms zelfs tot zeven jaren. Dat verklaart dan ook waarom sommige vrouwen heel lang haar hebben en weer andere vrouwen nooit lang haar krijgen. Als je bijvoorbeeld een anagene fase hebt van zeven jaren en je haar groeit één centimeter per maand is je haar 7 x 12 centimeter en dus 84 centimeter. Als je een anagenefase hebt van drie jaar wordt je haar nooit langer als 3 x 12 centimeter is 36 centimeter. Als je haar dan ook nog langzaam groeit, dus niet die centimeter per maand, kan je “lang haar” wel vergeten.
Bij een normale cyclus is 82 tot 92 % van het haar in deze fase.

De catagene fase

Dit is de fase waarin het haar in de rustfase zit. Er worden geen nieuwe haren meer aangemaakt. Deze fase duurt een paar weken en ongeveer 1% van het haar verkeert in deze fase.

De telogene fase

Ook hier worden geen nieuwe haren aangemaakt. Wel vallen er haren uit. Deze fase kan drie tot 4 maanden duren. Aan het einde van deze fase wordt weer nieuw haar aangemaakt. Zodra het nieuwe haar buiten de huid komt breekt de anagene fase weer aan.

De follikel unit

Een woord dat je regelmatig tegenkomt bij haarproblemen. Een follikel unit bestaat uit 1, 2, of 3 (soms zelfs 4 of 5) haren die omgeven zijn door band van collageen. Dit is belangrijk bij haartransplantaties want zo,n follikel unit dient in zijn geheel te worden getransplanteerd.

Vijf mythen bij haaruitval

1. Slechte bloedcirculatie

Haaruitval wordt niet veroorzaakt door een slechte bloedcirculatie. Als het daar aan zou liggen zou haartransplantatie niet kunnen werken en we weten nu onderhand wel dat haartransplantatie wel werkt. Het hoofd is zelfs het meest doorbloede deel van het lichaam. Het gaat er om dat de haarfollikels voldoende voeding krijgen. Ik zag een keer op een congres een apparaat dat het mogelijk maakte om je op z,n kop te laten staan. De theorie was dat er daarmee meer bloedtoevoer naar het hoofd zou komen en aldus haaruitval bestreden. Onzin natuurlijk.

2. Erfelijke haaruitval komt alleen bij mannen voor

Echt niet. Ook bij vrouwen komt het voor en zelfs steeds meer. Het patroon is alleen anders en vrouwen hebben meer mogelijkheden om hun haaruitval te camoufleren.

3. Als je het haar kort laat knippen wordt het dikker

Ook al niet waar. Het kan wel dikker lijken omdat het haar aan de punten dunner wordt. Als het dan geknipt word lijkt het tijdelijk wat dikker omdat de dunnere punten eraf zijn.

4. Met minder sex meer haaruitval

Gelukkig ook niet waar. Men denkt dan dat het mannelijk testosteron daar schuldig aan kan zijn. Het is echter het bijproduct van testosteron, DHT genaamd, dat invloed kan hebben op haaruitval. Studies hebben aangetoond dat seksuele gemeenschap geen invloed heeft op zowel haarverlies als haargroei.

5. Teveel haarbehandelingen veroorzaken haaruitval

Haaruitval komt van binnen uit. Natuurlijk zijn er behandelingen die het haar dat zich op dat moment buiten de hoofdhuid bevind kunnen beschadigen. Zolang de haarfollikels echter niet beschadigd worden is de nieuwe haargroei even goed als voor die behandelingen.
© 2010 - 2024 Haarproblemen, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Haaruitval voorkomenHaaruitval voorkomenHaaruitval bij mannen komt al voor vanaf je 25e levensjaar en kan verstekkende gevolgen hebben voor je uiterlijk en iden…
Haartransplantatie met het eigen haar: FUE methodeNormaliter verliest men circa 50 tot 150 haren op een dag. Bij de meeste mensen groeien deze haren gewoon weer terug. Bi…
Wat te doen bij kaalheid en haaruitval?Wat te doen bij kaalheid en haaruitval?Haaruitval of haarverlies kan komen door verschillende oorzaken zoals stress, verkeerde medicijnen, langdurige ziekte,..…
Wat te doen tegen haaruitval? Van minoxidil tot cortisoneWat te doen tegen haaruitval? Van minoxidil tot cortisoneIeder mens verliest elke dag wel wat haar, maar bij de meesten groeit dit ook weer meteen aan. Haarverlies wordt pas abn…

Haargroeimiddelen. Werken ze nu wel of niet?Laten we eerst even vaststellen dat de term “Haargroeimiddelen” nou niet direct de lading dekt. Meestal verminderen ze d…
Simpele tips voor een zachtere huidSimpele tips voor een zachtere huidOnze huid is een belangrijke maat voor schoonheid. Vrouwen zijn al sinds eeuwen op zoek naar het geheim van een mooie st…
Bronnen en referenties
Haarproblemen (11 artikelen)
Gepubliceerd: 16-12-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.