Tanden bleken zonder risico
Laserbleken is de enige veilige methode om tanden te bleken. De meeste andere methoden om tanden te bleken, maken gebruik van zure preparaten die het glazuur moeten ontkleuren. Die geven op korte termijn weliswaar een spectaculair effect maar ze tasten het glazuur aan en maken dat poreus.
Hoe veilig is het bleken van tanden?
Mensen willen witte tanden. Dat is niet alleen iets van vandaag. Het is een verschijnsel van alle tijden. Witte tanden geven immers een jonge uitstraling, staan voor hip en gezond. Maar ís tanden bleken wel zo gezond? Inmiddels bestaan er talloze technieken om uw tanden witter te maken. U kunt het zelf thuis doen, u kan het bij uw kapper laten doen, of door uw mondhygiëniste. Maar wie gezonde tanden wil houden, laat het maar beter door de tandarts doen. Twee aspecten spelen daarbij een voorname rol: veiligheid en duurzaamheid.
Om concreet te worden, u laat uw haren toch ook niet knippen door de tandarts? Daarmee is alles gezegd. Jammer voor hen die het als een gat in de markt zagen, maar een niet-tandheelkundige kan nu eenmaal niet bepalen wat veilig en goed is voor uw tanden.
Aantasting van het glazuur door het bleken van tanden
Tegenwoordig bestaan er allerlei technieken om uw tanden witter te maken. In de tandheelkunde bestaan er tientallen kleurschakeringen in wit.
Meestal worden bij het bleken van tanden preparaten ingezet die waterstofperoxide of carbamideperoxide bevatten (de voorfase van waterstofperoxide). In feite kan het probleem daardoor nog verergen: het tandglazuur wordt bros en poreus en daardoor zetten zich kleurstoffen uit voeding zoals uit thee en wijn nóg gemakkelijker vast op het glazuur. En daarmee begint een vicieuze cirkel. Poreus tandglazuur verhoogt de gevoeligheid voor cariës. Calciumrijkevoeding is overigens belangrijk. Er bestaat een theorie die zegt dat een calciumtekort tanden geler maakt.
Door de poreusheid kunnen pigmenten zich dus weer gemakkelijk vasthechten waardoor herverkleuring een feit is. Commercieel bezien is dat natuurlijk erg aantrekkelijk voor de aanbieder: ééns een bleekklant, altíjd een bleekklant. Kassa!
Welke klachten kan het bleken van tanden geven?
Het bleken kan tanden en tandhalzen overgevoelig maken voor koude, warmte, zoet of zuur. Patiënten lijden er steeds opnieuw weer aan en het is bepaald geen pretje. Het is zeer onaangenaam als koude of warmte bliksemscheuten bij tanden veroorzaken. Het is geen zeldzaamheid na het bleken van tanden. Maar de meeste mensen weten niet dat het daardoor veroorzaakt is. Vast staat in ieder geval dat bleken voor het glazuur vaak allesbehalve een traktatie is. En bleekmiddel kan ook leiden tot irritatie van de slijmvliezen.
Laserbleken, de enige veilige methode om tanden witter te maken
Op dit moment is er feitelijk maar één techniek die 100% veilig en wetenschappelijk onderbouwd is, en dat is laserbleken. Bij laserbleken wordt gebruik gemaakt van een niet-zure substantie die het glazuur niet aantast en herverkleuring voorkomt. Het is wél een arbeidsintensieve behandeling die al snel 1,5 uur in beslag neemt. Het resultaat is echter opzienbarend, veilig en duurzaam.
Kan iedereen met laserbleken geholpen worden?
Nee, niet iedereen kan een behandeling met laserbleken ondergaan. Kronen, oude vullingen en gaatjes blijven ook na (laser)bleken hun oude kleur behouden. Dus selectie en goede voorlichting zijn zeer belangrijk! Vandaar het belang van een tandheelkundige behandelaar.
Hoe duur is het bleken van tanden via een laserbehandeling?
Een behandeling met laserbleken zal wel onbetaalbaar zijn? Nee, dat nu ook weer niet. Honderd dagen stoppen met roken en uw tanden zijn wit! En dat niet alleen letterlijk, maar ook figuurlijk.