IPL- of laserontharing: overzicht verschillende toestellen

IPL- of laserontharing: overzicht verschillende toestellen Met de lente voor de deur worden de korte rokjes weer uit de kast gehaald. En daar horen natuurlijk gladde benen bij. Schoonheidssalons worden overstelpt door zij die nog snel een IPL of laserbehandeling willen om glad de zomer door te komen. Maar welke methode of welk toestel is nu het beste?

Reclameslogans

Als je de websites van schoonheidssalons erop napluist hebben ze allemaal ‘De allernieuwste ontwikkeling op het gebied van laser en licht’, ‘Het meest geavanceerde, krachtigste en veiligste lichtflits-systeem over heel de wereld’, ‘Het meest krachtige en veelzijdige apparaat dat op dit moment op de markt is voor ontharing’, ‘voor een doelgerichter en beter resultaat ten opzichte van andere IPL apparaten’. Al deze reclameslogans gaan over verschillende apparaten die uiteindelijk allemaal de beste zouden zijn. Is dat zo?

Het principe van selectieve foto-thermolyse

Het werkingsmechanisme van zowel IPL als LASER is gebaseerd op hetzelfde principe, namelijk op selectieve foto-thermolyse. Hierbij wordt licht (photo) omgezet in warmte (thermo) om het haarzakje te vernietigen (lyse). Het aanwezige melanine-pigment in de haren zal het licht absorberen en het geleiden naar het haarwortelzakje om het te vernietigen. Het is nodig om een temperatuur van minimaal 70°C in het haarwortelzakje te realiseren om het onherstelbaar te beschadigen zodat er geen nieuwe haren meer geproduceerd worden.

Verschil tussen laser en IPL

De termen LASER en IPL worden vaak door elkaar gebruikt, maar het verschil situeert zich voornamelijk in de golflengten die gebruikt worden. Bij LASER wordt gebruik gemaakt van licht van één golflengte (meestal 800-810nm). Bij IPL wordt gebruik gemaakt van een spectrum van golflengtes (515– 1200nm). Bij IPL kan een vrij groot oppervlak behandeld worden terwijl een laser haartje per haartje wegwerkt. Daar waar een IPL behandeling vaak bijna alle huidtypes kan behandelen door de juiste golflengte in te stellen, is het gebruik van de laser beperkt tot mensen met een lichter huidtype en donkere beharing.
Onderstaande tabel geeft enkele verschillen weer tussen IPL en laser:

IPLLASER
GolflengteVerschillende golflengten1 welbepaalde golflengte per lasertoestel
BehandeltijdKort want groot oppervlak ineens te behandelenLang want slechts kleine oppervlakte wordt behandeld
HuidtypeVoor meerdere huidtypes geschikt omdat golflengte kan aangepast wordenVoor lichte huidtypes met donkere haartjes
KostenGoedkoper dan LASERDuurder dan IPL
Wie past behandeling toeKan in principe door iedereen toegepast wordenAlleen door gespecialiseerd personeel
PijngevoelKleine prikjesPijnlijker dan IPL

IPL-toestellen

Verderop in de tekst wordt een tabel weergegeven met een overzicht van een aantal bestaande IPL systemen. Hieronder eerst een kort overzicht van de gebruikte afkortingen.
IPL staat voor Intense Pulsed Light. Er zijn verschillende varianten van dit systeem op de markt.

IPL Single output:

De eerste op de markt gebrachte IPL systemen geven slechts 1 lichtflits die niet alleen de haren verwarmen, maar ook het omliggende gebied waardoor een reëel risico op verbranding of blaarvorming ontstaat.

I²PL (second generation pulsed light):

I²Pl staat voor de tweede generatie van IPL systemen waarbij gebruik gemaakt wordt van een “dual mode filtering” dat het risico op bijwerkingen minimaliseert in vergelijking met andere systemen. De dual mode filtering zorgt ervoor dat alleen de klinisch relevante golflengtes ( 600 – 950 NM) aan de huid afgegeven worden.

CMP (Constant Multi Pulsed Light):

Dit betekent dat elke lichtflits bestaat uit een reeks miniflitsen, micropulsen genaamd, waarvan afhankelijk van het huidtype, kan gekozen worden. Deze pulsen worden tot 20.000 keer per seconde gecontroleerd.

VPL (Variabel Pulsed Light):

In één flits worden individueel instelbare, meerdere blokpulsen gegenereerd. Ultra VPL geeft een gecontroleerde lichtflits uit die de haren tot 70°celcius verwarmt, maar de omliggende huid zo minimaal mogelijk verwarmt. Er is keuze uit een groot aantal verschillende instellingen waardoor een behandeling op maat mogelijk is.

UPL (U-shape Pulsed Light):

IPL system waarbij de lamp in een U-vorm gebogen staat zodat de lichtbron korter bij de huid kan geplaatst worden.

FPL (Fluorescent Pulsed Light):

Werkt met 1 vooraf ingestelde golflengte. De tijdsduur en frequentie van belichting zijn instelbaar.

AFT (Advanced Fluorescent Technology):
Deze technologie zet ultraviolet licht om in het optimale spectrum afhankelijk van de toepassing.

CPL (Controlled Pulsed Light):

Iets modernere variant van IPL. De tijdsduur en frequentie van belichting zijn instelbaar.

PPL (Precision Pulsed Light):

Het PPL-systeem werkt met de precisie van een laser. De behandelkop bestaat uit saffier waardoor het licht preciezer door de huid gestuurd wordt. Een extra filter, afhankelijk van huid- en haartype, versterkt deze precisie. Een aparte energiemeter waarborgt een optimale afstelling per behandelgebied.

IPL + RF (radiofrequente golven):

Bij de klassieke IPL-methode moet het licht eerst de huid passeren, waardoor veel energie verloren gaat. Wanneer IPL met RF gebruikt wordt, verwarmt de lichtflits het haartje voor en de RF stroom gebruikt het warme haartje als geleiding naar het haarzakje om dit te vernietigen. De RadioFrequentie golven (RF) zorgen ervoor dat de diepere huidlagen worden bereikt, waardoor het effect van haarverwijdering en huidverbetering is verbeterd ten opzichte van apparatuur zonder RadioFrequentie golven.

Photon recycling:

Het 'Photon-recycling' proces gebruikt spiegels in het handstuk die het weerkaatste licht opnieuw opvangen en terugsturen naar het behandelgebied voor een zeer efficiënt gebruik van de energie. In tegenstelling tot de klassieke IPL flitslicht is het mogelijk zeer korte lichtflitsen te filteren, controleren en gelijkmatig te verdelen tijdens de pulsduur.

GEM-technologie:

In tegenstelling tot andere IPL- en laserapparaten die de energie in de huid verstrooien, wordt bij de GEM-technologie het grootste deel van de energie geconcentreerd in een geometrisch vlak onder de huid. Deze nauwkeurige afgifte van de energie maakt het mogelijk om heel gericht haarzakjes, pigmentvlekken, adertjes, acné etc. aan te pakken. Omdat de energie geconcentreerd is, hoeft de huid niet te worden belast met een grote hoeveelheid overtollige energie.

TABEL IPL-toestellen

Onderstaande tabel geeft per toestel weer welk IPL-systeem gebruikt wordt, hoeveel Joules/cm² gedoseerd worden, hoe groot het behandeloppervlak is, welke golflengte gebruikt wordt en of het toestel al dan niet gecertificeerd is. Alle beschreven toestellen hebben een koelingssysteem (ingebouwd of met gel). Informatie over de pulsduur is niet weergegeven omdat deze, afhankelijk van het toestel, op verschillende manieren beschreven wordt en dus niet vergelijkbaar is: soms wordt een pulsduur in milliseconden aangeduid, soms wordt een herhalingsfrequentie in Hz weergegeven of het aantal pulsen per seconde.

ToestelPrincipeEnergiedichtheidBehandelde oppervlakteLichtsprectrum / golflengteCertificatie
Powerlite600 IPL32 J/cm²10 x 55 mm600 - 950 nmCE-certificatie
FDA certificatie
Palomar Starlux 500IPL of laser (afhankelijk van handstuk)70 J/cm²12 x 28 mm650 - 1200 nmCE-certificatie
FDA certificatie
Palomar EsteluxIPL28 J/cm²16 x 46 mm
12 x 28 mm
650 - 1200 nmCE-certificatie
FDA certificatie
MEDCOSIPL28 - 128 J per flits20 x 50 mm590 - 980 nmCE-certificatie
QuantumIPL20-45 J/cm²34 x 8 mm
50x15 mm
695 - 1200 nmgeen info
NORA (Sorisa)IPL26 J/cm²5 cm²610 nmCE-certificatie
Sensalite IPLIPL + RF3 - 36 J/cm²45,8 x 10,8 mm400 - 1200 nmMedisch gecertifieerd
IPL 424-1550 (Quirumed)IPL + RF10-50 J/cm²10 x 40mmgeen infogeen info
ELOS aurora DSIPL + RF
Elos = Electro-Optical-Synergie of een samenwerking tussen optische (IPL, Laser) en elektrische (bi-polaire radiofrequentie) energieën
45 J/cm²12 x 25 mm680 - 980 nm CE-certificatie
FDA certificatie
Ellipse MultiFlex +I²PL + nd:YAG-laser2-26 J/cm²10x48 mm400 - 950 nmCE-certificatie
Ellipse Light SPT +I²PL4 - 22 J/cm²10x48 mm600 - 950 nmCE-certificatie
Ellipse I²PL +I²PL2 - 26 J/cm²10 x 48 mm
18 x48 mm
400 - 950 nmCE-certificatie
Ellipse Microlight HRI²PL8 - 21 J/cm²11 x 48 mm
18 x48 mm
600 - 950 nmCE-certificatie
Plasmalite digital V TM FPL70 - 90 - 140 J/cm²10 x 20 mm
7 x 15 mm
515, 535, 550, 580, 615 nmCE-certificatie
FDA certificatie
SHR TM (Super Hair Removal) AFTgeen infogeen infogeen infoCE-certificatie
FDA certificatie
Photosilk (DEKA) UPL5 - 30 J/cm² (4,6 cm²)
1,5 - 17 J/cm² (8,3cm²)
46 x 10 mm (4.6 cm²)
46 x 18 mm (8.3 cm²)
550 - 950 nmCE-certificatie
FDA certificatie
Minisilk (DEKA)UPL25 J/cm²48 x 13mm (6,2cm²)
23 x 13mm (3cm²)
500 - 1200 nmCE-certificatie
FDA certificatie
Energist Ultra VPLVPL51 J/cm²50 x 10 mm
25 x 10 mm
10 x 10mm
530 - 1000nmCE-certificatie
FDA certificatie Medische CE certificatie
NovalightCPL22 J/cm²52 x 15 mm420,520,600 - 1100, 1800 nmFDA certificatie
CMP™ (Smartpulse)CMP20 - 100 J/cm²50 x 16 mm
(8 cm²)
630 - 1100 nmgeen info
Photonova PLS 3PPL90 J/cm²2 - 3 cm² 400 - 900 nmCE-certificatie
FDA certificatie
Ecuri Record/618 hiplGEM technologie11-22 J/cm²15 x 50 mm (7,5 cm²)420 - 1100 nmFDA + CEMDD-Markering (= CE Medical Standard)

CE certificatie: Europese normen en voorschriften. De CE-markering is een garantie dat is voldaan aan voorschriften betreffende veiligheid, gezondheid en milieu en dat de voorgeschreven procedures in verband met alle relevante richtlijnen werden gevolgd.
FDA: Food and Drug Administration (Amerika). Een FDA goedkeuring is een soort label voor consumentenbescherming, een teken dat de apparatuur veilig is en werkt.

Laser-toestellen

LASER staat voor: Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation.
Door een proces waarbij elektronen worden gestimuleerd in het vrijmaken van fotonen (lichtdeeltjes) kan een zeer zuivere vorm van lichtenergie worden opgewekt. Dit licht is opgebouwd uit maar één golflengte. De golflengte wordt bepaald door de elektronen in het laser-medium. Dit medium kan een gas zijn (bv Argon of kooldioxide), een vloeistof (verf) of een vaste stof (robijn, alexandriet of Nd:YAG). De genoemde media zijn allen van belang voor dermatologische en cosmetische toepassingen.

TABEL Laser-toestellen

Onderstaande tabel geeft een aantal lasertoestellen weer, het aantal afgegeven Joules/cm², hoe groot het behandeloppervlak is, welke golflengte gebruikt wordt en of het toestel al dan niet gecertifieerd is.

ToestelEnergiedichtheidBehandelde oppervlakteLichtsprectrum / golflengteCertificatie
Sorisa 500D diodelaser40 j/cm²6 x 6 mm810 nmCE-certificatie
LightSheer ST diodelaser10 - 40 J/cm²1 cm²800 nmFDA certificatie
SLP multidiodelasergeen info8 x 20 x 18 inch810 nmgeen info
Alexandriet laser cynosure apogee 9300* tks50 J/cm212,5 - 15 mm755 nmgeen info
Lyra - i en yag *epd long pulse laser5 - 600 J/cm21 - 10 mm1064 nmgeen info
Apogee * elite laser 755 en 1064 nm (combinatie Alexandriet en YAG)25 - 300 J/cm23; 5; 7; 10; 12 en 15 mm1064 - 755 nmFDA certificatie
MedArt 435200 J/cm²geen info810nmgeen info

Conclusie:

Bovenstaande tabellen geven een overzicht van verschillende toestellen, maar welk toestel is nu voor jou het beste? Hiervoor is het absoluut noodzakelijk om je bij het schoonheidssalon van je keuze goed te informeren:
  • Een degelijk instituut zal steeds een intake gesprek met je hebben en een hele vragenlijst overlopen.
  • Als het goed is, kan je een kleine testzone gratis laten behandelen om te zien of je goed reageert op het systeem. Is dit niet zo, kies dan een ander instituut dat een ander systeem gebruikt.
  • Het is een goed idee om bij verschillende instituten langs te gaan zodat je zelf kunt bepalen welk systeem het beste resultaat geeft bij jou.
  • Tijdens de behandelperiode mag je niet epileren of harsen, maar scheren is wel toegestaan.
  • Stel je huid voor de behandeling niet bloot aan de zon of aan een zonnebank.
  • Informeer je ook steeds goed over de prijs; de specialiste kan je wel een idee geven van het aantal behandelingen dat nodig is gebaseerd op jouw huidtype en haarkleur (meestal 6 tot 8 per behandelde zone).
  • Laat je niet misleiden door goedkope tarieven omdat de kans bestaat dat het gebruikte toestel een lage energiewaarde per cm² heeft en je dus veel meer behandelingen nodig zal hebben.
  • Verzeker je ervan dat de persoon die je zal behandelen een degelijke opleiding voor het betreffende toestel achter de rug heeft.

Lees verder

© 2012 - 2024 Wapiti, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Permanente ontharing: Elektrische ontharing, laser en IPLWanneer mensen last hebben van overbeharing, zijn er tal van methoden beschikbaar. Scheren, epileren, ontharingscrème of…
Laserontharing: wat is het en hoe werkt het?Laserontharing: wat is het en hoe werkt het?Met laserontharing heb je blijvend gladde oksels of benen of een haarloze bikinilijn. Vrijwel elk lichaamsdeel is te las…
Verwijder uw rimpels met lasertherapieVerwijder uw rimpels met lasertherapieRimpels verwijderen is nog nooit zo gemakkelijk geweest. Eén van de beste methodes om dit te doen is via lasertherapie.…
Lasertherapie bij cosmetische correctiesLasertherapie bij cosmetische correctiesLaserlicht heeft een sterk regulerend en stimulerend effect. Het bevordert de normale celactiviteit en stimuleert herste…

Wat kan je doen tegen roos?Wat kan je doen tegen roos?Roos is een veel voorkomende en hinderlijke kwaal. De schilferige hoofdhuid is geen prettig gezicht, zeker niet wanneer…
Parfum: Coco Mademoiselle van ChanelParfum: Coco Mademoiselle van ChanelIn 2001 kwam het beroemde cosmetica merk met een nieuw parfum. Met dit parfum richtte Chanel haar pijlen vooral op de je…
Bronnen en referenties
  • http://www.newcreation.be/ontharing_inleiding.html, http://www.haarfijnkappers.nl/medcos/ipl-vs-laser.pdf, http://www.skintechnology.nl/photonova.html, http://www.smartpulsamsterdam.nl/, http://www.almabeauty.com/inpage.asp?beauty=873&page=924, http://www.beautypalace.be/BP/BP_ELOS_perm-ontharing.html, http://www.quirumed.com, http://www.sensaskin.nl/, http://www.plasmalite.co.uk/, http://www.lasercentrumbiltstraat.nl/lasers.html, http://www.lumenis.com, http://www.medcos.nl, http://www.ecuri.com, http://www.dekalaser.com, http://www.ellipse.org/, http://www.energist.be/home/, http://www.palomarmedical.com/, http://www.pokhong-medical.com/english/powerlite-600, http://sorisa.nl, http://www.laserandcosmetic.com.au
Wapiti (39 artikelen)
Gepubliceerd: 30-03-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.