Benen ontharen, op welke wijze doe je dat?
Benen ontharen is een vervelend karweitje wat helaas iedere week en voor sommige zelfs iedere dag weer terugkomt. Er zijn heel veel verschillende manieren om ongewenste haargroei te verwijderen. Er komen ook steeds meer nieuwe ontharingsmethodes op de markt. Welke zijn dit en hoe werken ze? Wat zijn de voordelen en nadelen van deze methodes?
Scheren
Scheren is de oudste en goedkoopste methode. Dit kan met een mesje maar ook met een ladyshave. Wat je het makkelijkste vindt. Met het mesje heb je ook scheerschuim nodig. Het nadeel van scheren is dat je er eigenlijk maar één dag plezier van hebt, daarna komen er stoppeltjes. Ook lijken de haren die terugkomen stugger. Scheren is dus een eenvoudige manier maar je moet het vaak, toch zeker om de twee dagen, herhalen om stoppelvrij te zijn.
Epileren
Epileren is een pijnlijker methode dan scheren. Je kan dit doen met harsstrips of een epilady en deze methode is eigenlijk alleen geschikt voor de benen, tenzij je een erg hoge pijngrens hebt. Vooral voor harsstrips is daadkracht en doorzettingsvermogen nodig. Het blijft een pijnlijke daad om de strip er in één keer vanaf te trekken. Behalve dat de methode pijnlijk is kost het ook meer tijd dan scheren. Het voordeel van epileren is dat de haartjes drie tot soms wel vier weken wegblijven. Ook lijkt de haargroei op de lange duur minder te worden. Nadeel is dat de haartjes al wat langer moeten zijn om ze goed te kunnen verwijderen.
Ontharingscrème
Net als scheren is het gebruik van ontharingscrème pijnloos. Je smeert dit gewoon op je benen en laat het vijf tot tien minuten zitten. Daarna spoel je het af met ruim water. Bij sommige merken zit ook een rubberen scheergevalletje waarmee je de crème eerst van je benen moet verwijderen. Bovendien kan je dit net als scheren ook gebruiken voor de oksels en bikinilijn. De eerste keer kan je de ontharingscrème het beste even op een heel klein stukje huid uitproberen. Ontharingscrème kan allergische reacties oproepen. Voordeel is dat de haartjes bijna twee weken wegblijven, maar het nadeel is dat er vaker huidirritatie optreden dan bij scheren.
Sundepil ontharingspads
Hiermee schuur je als het ware de haartjes met draaiende bewegingen van je benen. Ook deze methode is alleen geschikt voor je benen. Dit omdat de pad kleine kristalletjes bevat die de huid gelijk een peelingbehandeling geeft. De kans op huidirritaties, pukkeltjes en bultjes is groter dan bij scheren. Na gebruik moet je de benen goed insmeren omdat deze behandeling de huid ook nog eens enorm uitdroogt. Je huid voelt wel zacht en glad aan na de behandeling. De haartjes blijven ongeveer één week weg en de haren lijken niet stugger te worden. Het kost wel veel meer tijd dan scheren.
Schuurpapier
In navolging van de Sundepil ontharingspad zijn verschillende merken met een soort handschoen van schuurpapier op de markt gekomen. Deze handschoenen verwijderen de haartjes wel maar geven zeer veel huidirritaties. Ook voelt de huid na afloop pijnlijk en trekkerig aan, met veel rode plekken en bultjes. Na afloop zal je de huid goed moeten insmeren. Nadat de pijn en irritatie is weggetrokken heb je een zijdezachte huid maar tegen welke prijs.
Laseren
Deze methode wordt toegepast bij een schoonheidskliniek en is goed voor minimaal vijf jaar gladde benen. Het is een zeer dure methode en er zijn meerdere behandeling nodig. Hoe donkerder de haren, hoe beter het resultaat. Er kunnen pigmentvlekken optreden en de behandeling is niet geheel pijnloos.
Tip! Gebruik na het ontharen altijd een niet geparfumeerde crème om je benen in te smeren. Dit om allergische reacties en pijnlijke irritatie te voorkomen.