Op gewicht blijven na je dieet

Op gewicht blijven na je dieet Je hebt je weken lang aan een zwaar en vermoeiend dieet gehouden en bent nu op je gewenste gewicht. Nu is de kunst natuurlijk om dit gewicht te onderhouden. Hoe kun je op gewicht blijven zonder weer op een dieet te moeten? Hier een aantal handige tips!

Na het dieet

Na je dieet wil je natuurlijk graag op gewicht blijven. De moeite die je hebt gedaan om af te vallen heeft zijn vruchten afgeworpen, echter wil je dit effect wel behouden. Daarom moet je ook na je dieet aan je gewicht blijven werken. Veel mensen krijgen na hun dieet een terugval, of letten minder goed op hun eetgewoonten dan tijdens hun dieet. Hierdoor kom je vaak snel weer aan en is alle moeite voor niks geweest.

Je dieet is dan misschien wel afgelopen maar dit wil natuurlijk niet zeggen dat je direct alle dieetgewoonten los moet laten. Zorg er voor dat je bepaalde eetgewoonten die je tijdens je dieet gebruikte ook daadwerkelijk uitvoert en natuurlijk blijft gebruiken. Nam je tijdens je dieet altijd om half vier je tussendoortje? Houdt dit dan zo of kies een ander moment, maar ga niet plotseling meerdere tussendoortjes nemen.

Beweging

Beweging helpt je vooral na je dieet om op gewicht te blijven. Sport dan ook voldoende, houd jezelf goed in beweging. Ga bijvoorbeeld eens niet met de auto naar je werk, maar pak de fiets. Loop eens naar de supermarkt en sleep je boodschappen zelf naar huis, in plaats van gebruik te maken van allerlei hulpmiddelen. Ook het nemen van de trap is een perfecte manier om in beweging te blijven, dus vermijdt voortaan roltrappen en liften! Probeer per dag gemiddeld 30 minuten te bewegen, hoe je dat ook wilt gaan doen. Beweging zorgt er voor dat opgeslagen vetten en suikers vrijkomen en in je lichaam worden verbrand. Zo verlies je calorieën en vetten en dus kom je minder makkelijk weer aan.

Voedsel

Gevarieerd eten blijft belangrijk, ook als u bent afgevallen. Zorg er echter voor dat u per dag niet meer dan het toegestane aantal calorieën binnen krijgt. Voor vrouwen zijn dit gemiddeld zo’n 2000 calorieën per dag en voor mannen gemiddeld 2500 calorieën per dag. Probeer dit aan te blijven houden en zorg dat je de grens niet te veel overschrijdt. Gebeurt dit bijvoorbeeld in het weekend wel? Neem dan de volgende dag minder calorieën in, sla bijvoorbeeld je tussendoortje over of neem wat minder van je avondeten. Honger jezelf natuurlijk niet uit, dit heeft enkel een negatief effect op je lichaam, zowel geestelijk als lichamelijk!

Volg daarnaast de regels van de Schijf van Vijf op. Deze regels zorgen voor een evenwichtig en gezond eetpatroon en helpen je bij het op gewicht blijven. Zorg ervoor dat je gevarieerd eet, dus niet altijd hetzelfde voedsel, wissel lekker af. Eet niet te veel en beweeg voldoende. Gebruik niet te veel verzadigde vetten. Eet voldoende groente, fruit en natuurlijk brood. Zorg voor veilig voedsel, dus probeer besmetting en bedorven voedsel te vermijden! Door deze regels op te volgen blijf je niet alleen op gewicht, je eet en leeft ook nog eens gezond.

Drink meer water! Water is essentieel voor elk mens en zuivert je lichaam. Daarnaast zorgt het er voor dat je honger gevoel vermindert, waardoor je minder zult gaan eten en dus minder calorieën binnen krijgt. Normaal zou je zo’n twee liter water per dag moeten drinken, dit verschilt echter per persoon. Pas wel op met water, te veel water kan watervergiftiging veroorzaken. Het watergehalte van je bloed wordt dan verhoogd en het zoutgehalte in je bloed is dan te laag. Dit kan problemen veroorzaken voor al je organen! Drink dus water om op gewicht te blijven, maar drink niet te veel en blijf daarnaast natuurlijk wel gewoon drie maaltijden per dag eten.

Met een gezond ontbijt begin je de dag goed. Vooral na je nachtrust heb je weer voldoende energie nodig om de dag door te komen. Kort je ontbijt daarom niet al te veel in, je hoeft hier niet altijd te kijken naar het aantal calorieën. Wil je toch niet te veel calorieën binnen krijgen, neem dan een bruine boterham met zoet beleg: jam, stroop, honing etc. Toch liever wat meer calorieën? Neem dan bijvoorbeeld chocoladehagelslag, chocoladepasta of pindakaas op je boterham. ’s Ochtends fruit eten is ook niet verkeerd, hier zit vaak veel energie in en dus handig voor het begin van de dag! Drink daarnaast thee (water!) of melk. Kies om op gewicht te blijven dan wel voor halfvolle of magere melk en neem koffie of thee zonder suiker.

Veel mensen associëren vet met dik worden, echter gaat het vaker om de calorieën. Hoe meer je tot je neemt, hoe meer energie je binnen krijgt. Niet alle energie kan dan worden gebruikt en wordt voor later gebruik opgeslagen in je lichaam. Denk hierbij bijvoorbeeld aan suikers. In vele light-producten zitten geen vetten, maar vaak wel een hoop calorieën. Het helpt dan ook (meestal!) niet om deze light-producten tot je te nemen. Echter zijn margarine, magere melk en de meeste light-frisdranken vaak wel beter.

Als laatste nog een hele belangrijke tip om op gewicht te blijven. Neem na je avond eten niet te veel voedsel meer in. Je hebt bij het diner als het goed is al voldoende calorieën binnen gekregen om de nacht in te gaan. Een extraatje zoals chips, chocolade, koek of snoep is dan ook niet erg goed! De stofwisseling gaat na het avondeten en vooral tijdens de slaap omlaag en het teveel aan calorieën wordt zo dus niet verbrand, waardoor deze worden opgeslagen. Af en toe wat chips of snoep na het avondeten kan natuurlijk geen kwaad. Beperk wel de hoeveelheden en eet het niet te vaak.

De aandachtspunten op een rij

  • Houdt oude dieetgewoonten aan na je dieet.
  • Beweeg voldoende, ook als je niet sport.
  • Eet gevarieerd en neem niet te veel calorieën tot je.
  • Volg de regels van de Schijf van Vijf op voor een gezonde eetstijl.
  • Drink genoeg water.
  • Neem een gezond ontbijt en kort hier niet in op calorieën.
  • Niet alle light-producten werken, let hierbij dus goed op.
  • Neem na het avondeten niet te veel calorieën in, deze worden moeilijk verteerd tijdens de nacht.

Veel succes!

Zie ook: Voedingsstoffen
© 2010 - 2024 Maria_louise91, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Voedsel, sporten en afvallenVoedsel, sporten en afvallenDe duidelijke samenhang tussen eten, sporten en op gewicht blijven. Door gezond eten en regelmatige beweging voel je je…
Een gezond gewicht: afvallen zonder lijnen en zonder diëtenEen gezond gewicht: afvallen zonder lijnen en zonder diëtenDiëten zorgen ervoor dat iemand afvalt maar het is de kunst om op je gewicht te blijven. Het is verstandiger om te strev…
Hardlopen: loop je slank!Hardlopen: loop je slank!Hardlopen en joggen is een uitstekende vorm van sport om een paar kilo kwijt te raken. Vooral nu de zomer voor de deur s…
Het chocolade dieet: werkt dit echt?Het chocolade dieet: werkt dit echt?Er zijn enorm veel diëten die je kunt volgen. Heb je wel eens gehoord van het chocolade dieet? Het zou een goede manier…

Het Dukan dieet, werkt het echt zo goed?Het Dukan dieet, werkt het echt zo goed?Het Dukan of Protal dieet is een populair dieet, bedacht en in elkaar gezet door de Franse dokter Pierre Dukan. Het diee…
Het Mediterrane dieet kookboekHet Mediterrane dieet kookboekLekker eten en blijvend afvallen en gewicht verliezen? Het kan! Het mediterrane dieet kookboek staat vol met de heerlijk…
Bronnen en referenties
  • www.voedingscentrum.nl www.dieetabc.nl
Maria_louise91 (153 artikelen)
Laatste update: 30-08-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.