Het warmtekussen is een weldaad voor het hele lichaam

Het warmtekussen is een weldaad voor het hele lichaam Niet iedereen kent het en zeker niet iedereen heeft er al een, maar een elektrisch kussen is een weldaad voor vermoeide en/of pijnlijke spieren. Vooral voor mensen die geen ligbad hebben is een warmtekussen een goede manier om toch pijnlijk vermoeide spieren te helpen. Door de warmte zetten de bloedvaten wat uit en het bloed stroomt beter door. Daardoor worden de afvalstoffen uit de spieren beter en sneller afgevoerd, waardoor de spieren zich snel zullen herstellen. Ook wordt de nodige zuurstof beter naar de spieren vervoerd. U zult er vaak niet direct de pijn mee kunnen bestrijden, maar de warmte voelt al weldadig aan en de volgende dag merkt u het resultaat daarvan.

Verschillende soorten warmtekussens

U ziet ze regelmatig in de winkels liggen. Ze zijn er in allerlei soorten en maten en van diverse makelij. Er zijn ook aanbiedingen genoeg. Regelmatig ligt er een warmtekussen tussen de aanbiedingen van Lidl en Aldi, maar ook bij elektriciteitszaken staat er af en toe een aanbieding.

De prijs

De prijs van een warmtekussen kan variëren, maar meestal ligt die tussen de 20 en de 50 euro. Reden genoeg om naar een aanbieding uit te zien. Kijk wel naar het wattage: de gangbare waarde voor een warmtekussen is ongeveer 100 watt. Daarmee is een kussen snel op warmte en geeft het ook genoeg warmte om er baat bij te hebben.

Voordeel van constante warmte voor het hele lichaam

Het elektrische kussen heeft als voordeel dat het niet langzaam afkoelt, maar een constante warmte afgeeft. Een kussen van kersen- of druivenpitten is in de magnetron op te warmen, maar geeft de warmte ook weer langzaam af. Een dergelijk kussen is prima om verwarmd mee naar bed te nemen als u koude voeten hebt, maar minder geschikt om pijnlijke en oververmoeide spieren een constante toevoer van warmte te bieden.

Beveiligd tegen oververhitting

Alle kussens moeten beveiligd zijn tegen oververhitting, dus u hoeft niet bang te zijn dat er wat kan gebeuren. Wat dat betreft is de beveiliging hetzelfde als bij de elektrische dekens. De meeste warmtekussens kunt u op drie standen zetten. Stand een is het minst warm, stand drie het warmste en vaak ook niet direct op de blote huid te verdragen.

Begin dus voorzichtig

Zet het kussen om te beginnen altijd op stand een en schuif langzaam op naar stand twee en drie, zodat u niet meteen de warmste stand te pakken hebt. Gebruik het kussen in het begin ook alleen als u uw kleding of (katoenen) nachtkleding aan hebt. Dan is elke stand meestal goed te verdragen. Kunt u het niet al te warm verdragen, dan is stand twee voor u de beste stand.

Het warmtekussen tijdens het slapen beslist niet aan laten staan

Een elektrisch kussen is nu eenmaal een elektrisch apparaat en evenals de elektrische deken is het niet verstandig om het aan te laten staan terwijl u slaapt. Zet het apparaat altijd uit als u wilt gaan slapen. Er zijn echter ook kussens die zichzelf na anderhalf uur automatisch uitschakelen. Dan is het geen probleem om erop te blijven liggen.

Kussen met overtrek

Kies een kussen met een losse overtrek die u kunt wassen, of maak daar zelf een losse overtrek voor. Als u het kussen regelmatig gebruikt, wordt het na verloop van tijd toch wat smoezelig en kan de overtrek gewoon in de was. Sommige warmtekussens hebben geen wasbare overtrek, maar wikkel er dan tijdens het gebruik een theedoek of handdoek om.

Goed voor rug, nek en schouders

Het warmtekussen is goed te gebruiken bij spanningen in de spieren en bij pijnen in de rug, de nek en de schouders. Wie regelmatig migraine heeft en zich met een warme douche goed kan helpen, kan ook baat hebben bij gebruik van het warmtekussen. Verbetert de pijn niet, of hebt u vaak op dezelfde plaatsen pijn, laat er dan een arts naar kijken, want dan kan er ook iets anders aan de hand zijn.

Een weldaad voor vermoeide spieren

U kunt het warmtekussen ook gebruiken om heerlijk te ontspannen na een vermoeiende, drukke dag. Ga er tegenaan zitten of leg het onder uw rug en u voelt al snel de weldadige warmte door uw lichaam stromen. U merkt vanzelf dat de spieren zich door de warmte ontspannen.

Bij een fikse verkoudheid

Het warmtekussen kan bij een fikse verkoudheid helpen om het slijm in de longen los te maken. Door de extra warmte wordt het slijm zachter en laat het gemakkelijker los. Meestal merkt u er tijdens het verwarmen niets van, maar wel de volgende ochtend, omdat u het slijm dan wat gemakkelijker kunt ophoesten.

Warmtetherapie

Ga daarvoor ’s avonds met uw bovenrug op het warmtekussen liggen. Zorg voor goede kleding en laat de verwarmde plek niet te snel afkoelen. Zet het kussen uit, voordat u gaat slapen en houd de warme plek goed bedekt, zodat die niet te snel afkoelt.

Misselijk, spierpijn vanwege griep, niet goed werkende maag, en dergelijke

Bij misselijkheid, griep, last van een middenrifbreuk en dergelijke mankementen kan een warmtekussen helpen om er tijdelijk minder last van te hebben. Zolang er geen koorts bij komt, zal de warmte u goed doen en de diverse spieren rond maag en darmen tot rust brengen.

Bij koorts geen warmtekussen gebruiken

Bij koorts is het echter beter om het warmtekussen niet te gebruiken, want de warmte stuwt in dat geval natuurlijk de temperatuur van het lichaam op. Hebt u geen koorts, dan brengt het warmtekussen op de buik de maag en de ingewanden tot rust en ontspant tevens alle spieren in die buurt.

Een weldaad bij sportblessures

Bij sportblessures wordt het warmtekussen regelmatig gebruikt. Het kan pijn verminderend werken bij overzette spieren, scheurtjes, enzovoort. het mag alleen niet meteen gebruikt worden bij verstuikingen, want dat zorgt voor een grotere bloeduitstorting. na een paar dagen is dat gevaar echter geweken.

Niet gebruiken bij ontstekingen en wonden

Gebruik het warmtekussen niet bij ontstekingen. Een ontsteking kan daardoor zelfs erger worden. Of iets ontstoken is ziet u vaak aan de roodheid van de huid erboven en de extra warmte die daarvan afstraalt. Ook bij verstuikingen, kneuzingen en zwellingen is het niet verstandig om daar het warmtekussen bij te gebruiken. Daarnaast is het bij eczeem, hartklachten en tumoren niet verstandig om het warmtekussen te gebruiken.

Kijken en vergelijken op internet

Wilt u een bepaald warmtekussen aanschaffen, kijk dan eerst eens op internet. Vergelijk daar de prijzen van de verschillende kussens en vergelijk ook de mogelijkheden. Lees tevens de reviews. Op die manier kunt u lezen welke ervaringen andere gebruikers ermee hebben opgedaan en wat zij er prettig of niet prettig aan vinden.
© 2012 - 2024 Cornelissens, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ontspannende warmte voor nek en hals: speciaal warmtekussenOntspannende warmte voor nek en hals: speciaal warmtekussenHeeft u 's avonds behoeft aan wat extra warmte in uw nek- en hals. Dan is er een warmtekussen dat speciaal te gebruiken…
Een hotstone massage thuis, een weldaad voor je lichaam!Een hotstone massage thuis, een weldaad voor je lichaam!Hotstone massages.. Een echte weldaad voor je lichaam. De warmte van de stenen geeft een heerlijk ontspannende werking a…
Pijn in de nek: behandeling & tips bij nekpijnPijn in de nek: behandeling & tips bij nekpijnPijn in de nek komt bij redelijk veel mensen voor, zeker sinds de opmars van smartphone en tablet. Bij het gebruik van d…
Infraroodwarmte is gezondHeb je last van spierpijn? Ben je stijf? Heb je net intensief gesport? Ben je verkouden of grieperig? Heb je last van sl…

Bij welke medicijnen drink je het best geen alcohol? TipsBij welke medicijnen drink je het best geen alcohol? TipsTijdens de feestdagen is het drinken van een glaasje wijn of champagne zo gebruikelijk dat het voor de meeste mensen wel…
Brillen voor ouderen en de keuze voor monturen en opticienHet is bekend dat veel ouderen een bril dragen, terwijl ze toch nog vaak problemen hebben met hun zicht. Vaak heeft men…
Cornelissens (323 artikelen)
Laatste update: 26-03-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.