Alles over speeksel
Speeksel. Het is de meest onderschatte lichaamsvloeistof van het menselijk lichaam. Jammer, want het speeksel in onze mond is essentieel voor ons bestaan. Het speeksel in onze mond heelt tanden en desinfecteert.Wat is speeksel
Is speeksel vies? Misschien als schuimende klodder op de grond. Maar een conservator gebruikt het liefst wat spuug om vuil van een kostbaar schilderij te poetsen. In je mond beschermt speeksel tegen bacteriën, en dieren likken niet voor niets hun wonden: spuug werkt desinfecterend. Toch bestaat het voor zo'n 99 procent uit gewoon water. Het is die ene resterende procent die het speeksel zo interessant maakt. Ons speeksel wordt geproduceerd door vijf grote speekselklieren en talloos veel kleinere speekselklieren. Die liggen overal in het slijmvlies van lippen, wangen, tong en gehemelte en zijn voortdurend aan het werk om de mond vochtig te houden.Afvoerbuis is onhandig
De twee grootste speekselklieren liggen voor de oren achter de wang en reiken vanaf het jukbeen tot aan de onderkaak. In deze klier wordt vooral het waterige speeksel aangemaakt dan nodig is om voedsel in de mond tot soppige brij te vermalen. De buis die het speeksel van deze klier afvoert, mondt uit bovenin onze mondholte, ter hoogte van de tweede maalkies.Het volgende grote paar speekselklieren ligt achterin de onderkaak. Ook zij produceren vooral het dunvloeibare speeksel. Ze zijn nogal onpraktisch aangelegd: de klieren zelf zitten achterin de mond, maar de afvoer ligt voor in de mond, achter de voortanden. Met als gevolg dat de afvoerbuis onhandig lang is. Aan weerszijden van de tong, langs die afvoerbuis, ligt de laatste grote speekselklier. Vooral hier wordt continu het gewone, wat slijmerige speeksel gemaakt dat we uitspugen. Ook dit komt, samen met het speeksel van de onderkaakklieren, achter de voortanden van de onderkaak in de mond.
Zout gaat eruit
Elke dag maken we een tot twee liter speeksel. De speekselklieren zelf zijn het best te vergelijken met grote trossen bessen. In die 'bessen' wordt speeksel geproduceerd, dat via gangen in de 'takjes' wordt afgevoerd. Heel spectaculair is dat niet. De besjes zijn niet meer dan een dunne wand met aan de ene kant bloed en een afvoerbuis aan de andere kant. Via een truc worden water en zout uit het bloed naar de afvoerbuis getransporteerd. Pas daar ondergaat dit 'primaire speeksel' een nabehandeling: het zout wordt er weer uitgehaald en vervangen door kaliumhydrocarbonaat (dat soms aan zelfrijzend bakmeel is toegevoegd). Dat maakt dat 'secundair speeksel' zoutarm is. Wel zo prettig om de smaakpapillen mee te spoelen. Als ineens heel veel speeksel geproduceerd moet worden, is er geen tijd voor het uitwisselen van zout tegen het kaliumhydrocarbonaat. Dan proeft het speeksel veel meer als gewoon bloed.Vocht zich vol afweer
Ondertussen zijn nog veel meer stoffen in het speeksel terechtgekomen. Speeksel heeft veel meer functies dan men een jaar of twintig, dertig jaar geleden had durven dromen. De samenstelling is dan ook een stuk ingewikkelder dan men dacht. Al langer was duidelijk dat speeksel, vooral de vloeistof die aangemaakt wordt als voedsel verteerd moet worden, ptyaline bevat. Die stof, tegenwoordig alfa-amylase geheten, is een eiwit dat zetmeel-moleculen in stukken knipt. De vertering van ons dagelijks brood begint dus in feite al in de mond, nog voordat het voedsel onze maag bereikt. Zetmeel bestaat in feite uit een lange reeks suikermoleculen. Dus als we maar lang genoeg op zetmeel kauwen, dan houden we suiker over.Later werd ook ontdekt dat speekselklieren ook nog antilichamen in het speeksel stoppen. Die antilichamen vormen de eerste verdedigingslinie tegen bacteriën en andere indringers. Ze hechten zich aan de indringer. Die wordt daardoor onschadelijk gemaakt, of kan in elk geval door de rest van het afweersysteem bestreden worden. Die antilichamen zijn al in onze lichaamsvochten te vinden, dus bijvoorbeeld ook in tranen en vaginale afscheiding.