Eerste hulp bij ongelukken: wat te doen?

Eerste hulp is de hulp die je iemand snel geeft nadat ze zichzelf pijn hebben gedaan of een ongeluk hebben gehad. Hierdoor voorkom je dat de toestand van deze persoon verergert. In sommige gevallen kan het zelfs het leven van een persoon redden.
Bron: Mzacha, RgbstockBron: Mzacha, Rgbstock

Wanneer geef je eerste hulp?

Alleen iemand die weet hoe de EHBO werkt kan proberen om een gewonde of zieke persoon te behandelen. Meestal geef je eerste hulp totdat een arts of een ambulance arriveert. Probeer nooit iemand eerste hulp te geven als je niet weet wat je moet doen. De verkeerde acties kan meer kwaad doen dan goed.

Bel of hulp te vragen

Wanneer iemand een ongeluk heeft gehad, is hulp vragen het eerste ding wat je moet doen. Als je niet weet wat het telefoonnummer is van de plaatselijke arts of het ziekenhuis dan bel je met het noodnummer: dit nummer is 112.

Wanneer je belt om hulp moet je in staat zijn om de juiste informatie te geven. Een ambulance moet weten waar de gewonde persoon zich bevindt en wat er precies is gebeurd. In sommige gevallen wordt je instructies gegeven over wat te doen totdat een arts of ambulance arriveert.

Bron: Crisderaud, RgbstockBron: Crisderaud, Rgbstock

Directe hulp

Soms kun je niet meer wachten tot er hulp komt. Je moet toch een keer beginnen met het helpen van een persoon, vooral als het slachtoffer veel bloed heeft verloren, is vergiftigd of als de ademhaling is gestopt. Zelfs als je een korte tijd wacht kan dit al fataal zijn. Hier zijn enkele belangrijke regels voor onmiddellijke hulp

  • Laat een persoon die een gebroken been, interne verwondingen of een gewonde wervelkolom zou kunnen hebben, niet bewegen. Tenzij het echt moet natuurlijk.
  • Als het slachtoffer ligt, houdt je de persoon in die positie. Laat ze niet lopen of staan.
  • Geef nooit voedsel of drinken aan een persoon die een operatie nodig zou kunnen hebben.
  • Als het slachtoffer bewusteloos raakt draai je het hoofd van het slachtoffer naar een kant om te zorgen dat de persoon niet stikt.
  • Nooit water geven aan een persoon die bewusteloos is.
  • Zorg ervoor dat het slachtoffer een open luchtweg heeft. De neus, mond en keel moeten vrij zijn om te ademen.
  • Zorg ervoor dat het slachtoffer comfortabel ligt, maar raakt een persoon alleen als het moet.
  • Indien nodig verplaatst je het slachtoffer uit de zon en zorg je voor een schaduwplek.
  • Blijf kalm en praat met de gewonde persoon. Leg uit wat er wordt gedaan en geef aan dat er hulp onderweg is.

Behandelen van een slachtoffer in shock

Als het bloed in je lichaam niet goed circuleert kan het leiden tot een shock. Een ernstige verwonding of ziekte kan leiden tot zo’n shock. Wanneer een persoon in shock is zal het bloed niet genoeg zuurstof vervoeren en zullen de hersenen en andere organen geen voeding krijgen.

Een slachtoffer die lijdt aan shock kan bang kijken, verward, zwak en extreem dorstig zijn. De huid ziet er bleek uit en voelt koud aan. Hartslag en ademhaling zijn snel.

Om een shock te behandelen, plaats je het slachtoffer op zijn of haar rug en til je de benen een beetje omhoog. Probeer het slachtoffer te verwarmen met bijvoorbeeld dekens.

Bron: Greekgod, RgbstockBron: Greekgod, Rgbstock

Behandeling van een slachtoffer met een bloeding

Een sterke bloeding kan in een paar minuten leiden tot de dood. Kleine wondjes stoppen meestal na korte tijd, omdat het bloed stolt. Maar als de wond te groot is, lukt dit niet.

De beste manier om het bloeden te stoppen is om druk op de wond te houden. Indien mogelijk laat je de persoon liggen en verhoog je het lichaamsdeel waar de wond zich bevindt. Doe een steriele zakdoek, doek of handdoek op de wond en druk deze met je hand op de wond.

Soms kan een directe druk de sterke bloedingen niet stoppen. Als er een verwonding op been of arm zit is kun je proberen om het bloeden te stoppen door druk te zetten op de slagader die het bloed naar het gewonde lichaamsdeel vervoerd.

Bron: Ayla87, RgbstockBron: Ayla87, Rgbstock

Behandeling van een slachtoffer met een vergiftiging

Er zijn vier manieren waarop een slachtoffer kan worden vergiftigd. Gif kan ingeslikt, geïnhaleerd, ingespoten of geabsorbeerd door de huid worden. Als een slachtoffer door een gif bewusteloos raakt of moeite heeft met ademhalen moet er direct een ambulance opgeroepen worden.

Een persoon die iets giftig heeft ingeslikt kan binnen enkele minuten sterven als ze niet worden behandeld. De eerste stap is om uit te vinden wat voor soort gif de persoon heeft ingeslikt. Bel bijvoorbeeld een arts en volg zorgvuldig de instructies die je worden gegeven.

Als een persoon een gif, zoals koolmonoxide of chloor, heeft ingeademd verplaats je hem of haar direct naar een omgeving met frisse lucht. Open alle deuren en ramen.

Ingespoten gifstoffen kunnen afkomstig zijn van insectensteken of beten. Als je gestoken bent door een bij blijft de angel in de wond zitten. Verwijder deze voorzichtig en laat en koud water overheen lopen. Als een persoon is gebeten door een teek trek je het resterende deel voorzichtig en langzaam eruit. Gebruik bij voorkeur een handschoen of iets anders, en ga het niet met je blote handen doen.

Soms kan een slachtoffer een allergie reactie krijgen als diegene gebeten of gestoken is. In zo’n geval is het belangrijk om snel een arts en een ambulance te bellen of neem je deze persoon mee naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis.
Vergiften kunnen ook worden opgenomen door de huid als je in contact komen met giftige planten of chemische stoffen. In een dat geval verwijder je alle kleding die iemand draagt en spoel je de huid ongeveer tien minuten met water.

Bron: Coscurro, RgbstockBron: Coscurro, Rgbstock

Behandeling van een slachtoffer met brandwonden

De behandeling van de eerste hulp met brandwonden is afhankelijk van hoe ernstig de brandwonden zijn. Eerste graad brandwonden tonen een roodheid van de huid. Tweedegraads brandwonden hebben diepere huidlagen beschadigd en derdegraads brandwonden vernietigen het weefsel van de diepere lagen van de huid.

Voor de behandeling van een eerste en tweede graad branden spoel je de wond met koud water of doe je er ijs op. Daarna doe je er een steriel verband op. Een persoon die derdegraads brandwonden heeft mag niet thuis worden behandeld.
Als je brandwonden behandeld, mag je nooit de blaren open prikken en olie of andere vettige stoffen op de wond doen.

Behandeling van een slachtoffer met onderkoeling

Onderkoeling treedt op wanneer een persoon extreem koud is geweest voor een langere tijd. Het beïnvloedt vooral de huid van de oren, vingers, tenen en neus. Onderkoelde huid ziet er bleek of grijsachtig blauw uit en voelt gevoelloos aan. Het moet voorzichtig worden behandeld. Warm het onderkoelde deel met de warmte van je hand of bedek het met kleding totdat je het slachtoffer naar een warme plek kunt krijgen. Ontdooi de huid door het in lauw water te doen. Gebruik nooit water dat warmer is dan 40 ° C. En bij blaren nooit open prikken.

Mond op mond beademing

Beginnen zo snel mogelijk met mond op mond beademing als een persoon is gestopt met ademen. Twee of drie minuten zonder ademhaling kan leiden tot hersenbeschadiging en zes minuten kan uiteindelijk fataal zijn. Leg het slachtoffer op de rug. Ga geknield naast het slachtoffer zitten, knijp de neus dicht en plaats je mond over de mond van het slachtoffer. Haal diep adem en blaas hard genoeg. Dan verwijder je mond en luister je of de lucht eruit komt. Herhaal vervolgens de procedure. Doe dit totdat het slachtoffer weer begint te ademen of tot er hulp is gearriveerd.

Bron: Mimwickett, RgbstockBron: Mimwickett, Rgbstock

De EHBO doos

Het is een goed idee om een EHBO doos thuis of in je auto te hebben wanneer je reist. In de EHBO doos moeten onder andere zitten:
  • verband
  • tissues
  • iets om op te schrijven
  • zaklamp
  • schaar
  • veiligheidsspelden
  • spray of een lotion die bepaalde virussen doodt
  • Deken
© 2013 - 2025 Mayorfrits, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is een shock en hoe verleen je eerste hulpWat is een shock en hoe verleen je eerste hulpEen shock is voor de meeste mensen een heel ingrijpend iets. Het is vaak een situatie van leven of dood. Veel mensen wet…
Eerste Hulp Bij OngelukkenEerste Hulp Bij OngelukkenEHBO, ofwel Eerste Hulp Bij Ongelukken of Eerst Hulp Bij Ongevallen, is hulp die door niet professionals wordt gegeven.…
EHBO – bevriezingEHBO, Eerste Hulp Bij Ongelukken, het woord zegt het al. Bij EHBO gaat het er om dat je iemand kunt helpen als hij een o…
EHBO - brandwondenEHBO, Eerste Hulp Bij Ongelukken, het woord zegt het al. Bij EHBO gaat het er om dat je iemand kunt helpen als hij een o…

Ibuprofen gevaarlijk in combinatie met andere medicijnenIbuprofen gevaarlijk in combinatie met andere medicijnenIbuprofen is een effectieve pijnstiller en verkrijgbaar onder veel merknamen, zoals Nurofen en Advil. Voor ibuprofen ond…
Angst en bang zijn is te overwinnenAngst hebben en bang zijn kan als twee gelijkwaardige emoties worden gezien. Sommigen vinden angst een iets sterkere emo…
Bronnen en referenties
Mayorfrits (220 artikelen)
Laatste update: 19-03-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.