Pleister pijnloos verwijderen

Pleister pijnloos verwijderen Een pleister dekt wondjes en andere huidbeschadigingen af. Hierdoor kan de wond veilig genezen. Vuil van buitenaf kan de wond niet tot moeilijk bereiken en de wond is beschermd tegen schuren. Ook vangt een pleister het wondvocht op. Een pleister verwijderen gaat vaak gepaard met pijn. Het gaasje kan aan de wond vastgeplakt zitten. De pleister bevat bovendien en stevige kleeflaag die de opperhuid wat beschadigd zodra de pleister wordt losgetrokken. Ook haartjes worden meegetrokken. Een pleister pijnloos verwijderen voorkomt angst bij kleine kinderen.

Wat is een pleister?

Een pleister, ook wel wondpleister genoemd, werd in 1920 uitgevonden door de Amerikaan Earle Dickson. Zijn vrouw sneed zich regelmatig in de vingers tijden het snijden van voedsel. Dickson maakte wat katoengaas vast op een stukje tape. Beiden producten haalde hij van zijn werk, de firma Johnson&Johnson. Later plakte hij een vierkant strook katoen op een vierkant stuk tape. De firma nam het idee over en produceerde Band-aid: pleisters die zelf geknipt konden worden op de gewenste grootte. Pleisters zijn bedoeld om wondjes, snijwondjes, schaafwondjes of andere ongemakken aan de huid af te dekken, te beschermen of het bloeden te stelpen.

Pleisters plakken goed

Dat pleisters goed plakken is een feit, en dat is ook nodig. De kleefstof van pleisters bestaat uit synthetisch rubber en hecht goed aan de huid. Pleisters voor de gevoelige huid hechten minder goed, omdat de kleefstof bestaat uit polyacrylaat. De plantaardige hars colofonium uit naaldboomsoorten (pinus oftewel den) wordt gebruikt in de kleeflaag van pleisters. Het zijn de bruine pleisters die colofonium bevat. Deze hars is een allergeen en zorgt dan ook vaak voor een allergische reactie.

Pleister pijnloos verwijderen

Een pleister verwijderen gaat vaak gepaard met pijn. Enerzijds kan de gaaskant van de pleister nog aan de wond hechten. Anderzijds is het de kleeflaag van de pleister die voor pijn zorgt. Het oppervlak van de huid, de opperhuid, raakt licht beschadigd door het verwijderen van de pleister. Dit doet pijn. Bovendien trekt de pleister aanwezige haartjes mee. Ook dit wordt gevoeld.

Het is belangrijk dat de wond geheel genezen is of dat de pleister niet aan de wond vastplakt. Zit het gaasje van de pleister toch vast, week dan de pleister enige tijd in warm water, eventueel met soda. De wond zal hierdoor zacht worden en het gaasje laat makkelijker los. De korst zal over het algemeen blijven zitten. Het is belangrijk dat de korst blijft zitten omdat deze de oude wond afdekt. Een korst valt er vanzelf vanaf zodra er nieuwe huid wordt aangemaakt. Trek een pleister nooit zomaar los wanneer het gaas aan de wond zit vastgeplakt. Dit doet enorm veel pijn en vergroot de kans op bloeden en een langer herstel.

Wanneer een wond de neiging heeft om te gaan hechten aan een pleister/ gaasje is het beter om zalfgaas/ vaselinegaas te gebruiken. Ook kan er eerst wat vaseline op de wond gesmeerd worden voordat de pleister wordt aangebracht.

Losweken van de pleister

De kleeflaag van de pleister laat ook vaak moeilijk los. Op sommige lichaamsdelen, daar waar de huid dunner is, doet het verwijderen van een pleister meer pijn. De kleeflaag wordt weker wanneer de pleister enige tijd wordt geweekt in warm water of olie.

Sinds enige tijd is er een pleisterverwijderaar op de markt. Dit wordt op de pleister gesprayd en zorgt ervoor dat de kleeflaag oplost. Het middel is huidvriendelijk en hydrateert de huid.

Kinderen: wacht tot ze slapen

Bij kinderen is het soms problematisch om een pleister te verwijderen. Ze stribbelen tegen en huilen wanneer je nog maar net een hoekje te pakken hebt. Vooral kleine kinderen raken hierdoor erg van streek. Wacht tot het kind slaapt. Trek dan de pleister met één ruk los. Het kind zal als reactie hierop zich omdraaien, een afwerend gebaar maken of zelfs even wakker schrikken. Laat niks merken aan het kind, het zal vanzelf weer in slaap vallen. Dit werkt uiteraard alleen bij kinderen die diep slapen: vaak zijn het de jonge kinderen die zich op deze manier makkelijk laten verlossen van een oude pleister.

Het helpt sms ook om het kind met pleister en al in bad te zetten. Laat het kind gerust een half uur in bad spelen. Badolie helpt om de kleeflaag los te maken. Soms valt de pleister er spontaan vanaf. Soms raakt er alleen een hoekje los, dit is vaak net voldoende om het resterende gedeelte eraf te trekken wanneer het kind slaapt.

Resten van de kleeflaag

Een verwijderde pleister laat vaak resten van de kleeflaag achter op de huid. Deze zijn te verwijderen met alcohol, nagellakremover of wasbenzine. Beter is om ontsmettende alcohol te gebruiken. Middelen als terpentine en wasbenzine trekken de huid in. Vooral bij de herstellende huid moet men voorzichtig zijn. Ook kunnen ze makkelijker eraf gepulkt worden, eventueel met hulp van wat babyolie. Met een ruwe doek kunnen de resten vaak ook makkelijk eraf geschraapt worden.

Voorkomen is beter dan genezen

Het is belangrijk om een pleister regelmatig te vervangen. Hierdoor wordt voorkomen dat het gaasje aan de wond gaat hechten. Een schone pleister zorgt bovendien voor een sneller genezingsproces. Een vieze pleister brengt eventueel bacteriën de wond in. Wanneer de wond een korst heeft gevormd is het niet meer nodig een pleister te dragen. De korst dekt de wond af en zorgt voor bescherming. Onder de kortst wordt een nieuwe huid gevormd. De korst valt er na enige tijd vanzelf af. Trek de korst niet zelf los. Onder de korst bevindt zich een roze nieuw huidlaagje. Deze is nog erg kwetsbaar. Wees daarom voorzichtig met stoten en agressieve middelen op de nieuwe huid.
© 2014 - 2025 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat kan je doen met baby olieBaby olie is natuurlijk ideaal om je baby lekker mee in te smeren. Maar wist je dat er nog veel meer dingen te doen zijn…
Alles over de hormonale pleisterDe hormonale pleister is een anticonceptiemiddel wat je maar eens per week hoeft te vervangen. Je plakt de pleister op j…
Koorts bij kind en babyKoorts bij kind en babyAls baby's of (kleine) kinderen ziek zijn is het soms lastig om te bepalen wat er aan de hand is en wat je er aan kunt d…

Wat te doen bij drenkeling te water?Wat te doen bij een drenkeling te water? Iedereen kan in een situatie terecht komen waarbij men een persoon de helpende…
Google Project: BaselineGoogle Project: BaselineGoogle heeft de straten in de wereld in kaart gebracht, zelfrijdende auto’s uitgevonden, Google Glass op de markt gebrac…
Bronnen en referenties
  • http://www.refdag.nl/oud/weet/010828weet02.html
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 06-08-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.