Bedplassen bij volwassenen

Bedplassen bij volwassenen Wie denkt dat alleen kinderen in hun bed plassen heeft het mis... Deze kwaal komt ook bij volwassenen voor maar heeft dan meestal vrij weinig meer te maken met falen in de zindelijkheidstraining.

Bedplassen

Met bedplassen wordt het ongecontroleerd doen van een volledige plas tijdens de slaap bedoeld. Bedplassers verschillen van mensen met incontinentie, bedplassers plassen namelijk alleen s'nachts ongecontroleerd terwijl mensen met incontinentieproblemen gedurende de gehele dag ongewenst urineverlies hebben.

Bedplassen en volwassenen?

Uit onderzoek is gebleken dat ongeveer 1% van de volwassenen in lagere of hogere frequentie in bed plast. Dit komt iets vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Sommige mensen plassen iedere nacht in hun bed, anderen maar zo af en toe.

Oorzaak

Bedplassen bij volwassenen wordt vaak veroorzaakt door een hormonaal probleem. Het hormoon ADH dat de urine normaal gesproken concentreert is s'nachts niet of minder actief, waardoor er teveel urine in de blaas komt. Wanneer men vervolgens niet tijdig een signaal van de blaas krijgt voor plasdrang resulteert dit in bedplassen.

Mensen die bed plassen blijken nauwelijks te verschillen in blaascapaciteit van mensen die niet bedplassen. Het kleine verschil zou mogelijk ook een gevolg van het bedplassen kunnen zijn. Een instabiele blaas wordt ook nauwelijks nog als oorzaak gezien, al is er een kleine groep vrouwen waarvan bedplassen veroorzaakt is door terugkerende urineweginfecties.

Behandeling

Droogbedcursus

Deze cursus vindt plaats in groepsverband en wordt aangeboden aan personen vanaf 12 jaar die last hebben van frequent bedplassen en/of onafhankelijk willen zijn van medicatie tegen bedplassen. In de cursus, waarbij men een aantal nachten in de kliniek verblijft, probeert men het slaappatroon zodaning te veranderen dat men wakker wordt van signalen van de blaas.

De plaswekker

De plaswekker is een apparaat met een elektronisch alarm dat afgaat zodra het in aanraking komt met vocht. Een kleine hoeveelheid laat het alarm al afgaat. Het apparaat kan men in de onderbroek of op het matras plaatsen, de wekker zelf naast het kussen of om de pols.

Medicatie

Er zijn diverse soorten geneesmiddelen op de markt die beweren bedplassen tegen te gaan. Deze medicatie kan er inderdaad voor zorgen dat men minder frequent in het bed plast, maar de oorzaak is echter niet verholpen. Zoek daarom eerst deskundig advies naar een mogelijke lichamelijke oorzaak voor men met medicatie gaat experimenteren.

Luiers

Er zijn luiers op de markt die ook volwassenen kunnen helpen de nacht droog door te komen. Deze luiers zijn vaak echter wel prijzig en worden niet door iedere verzekeringsmaatschappij vergoed. Incontinentieluiers kunnen ook geschikt zijn.

Tips

  • Zorg ervoor dat je overdag genoeg plast
  • Minder drinken helpt bijna niet
  • Als de wc ver van je bed is kan je ook een po naast je bed zetten
  • Drink geen alcohol meer na het avondeten, alcohol verslapt de spieren en vergroot daarmee de kans op ongecontroleerd plassen
  • Bekkenbodemspieroefeningen kunnen helpen de blaasspieren sterker te maken
  • Zorg voor een juiste plashouding op het toilet
© 2008 - 2024 Melod, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bedplassen bij kinderenBedplassen bij kinderenBedplassen komt bij kinderen vaak voor. Lees hier op welke leeftijd het over gaat en wat je er tegen kunt doen.
Behandeling van bedplassen bij kinderenBedplassen is een normale fase bij het zindelijk worden. Maar wat als een kind op latere leeftijd nog in bed plast? We s…
Bedplassen: oorzaken, gevolgen, behandelingBedplassen komt bij kinderen van 5 à 6 jaar nog redelijk vaak voor. Je spreekt van bedplassen als je kind enkele keren p…
Bedplassen bij volwassenen: onderzoeken en oplossingenBedplassen bij volwassenen: onderzoeken en oplossingenBedplassen is een vervelend kwaaltje waar nog heel wat taboe rond bestaat. Er bestaan oplossingen om je er vanaf te help…
Alexandertechniek: verbeteren van de lichaamshoudingAlexandertechniek: verbeteren van de lichaamshoudingDe Alexandertechniek is één van de meest gebruikte behandelingen bij lichamelijke klachten. De Alexandertechniek richt z…
Reacties

N., 23-08-2010
Ik ben een vrouw van 20 jaar en plas bijna elke dag in bed en zit er vreselijk mee durf niet naar de huisarts ik heb medicijnen ook medicum maar gebruik dit niet elke dag ik denk dat het meer door de stres is mijn moeder weet van het probleem maar zegt dat het in mijn hoofd zit een stoornis of iets psyologische kan maar jah wat heb ik eraan. ze steunt me er niet echt in ze zegt dan heb je alweer in je bed geplast.! is niet normaal. ik zeg dan jah ik slaap te vast kan er niks aan doen. maar jah een cursus helpt niet en een plas wekker ook niet heb ik vroeger geprobeerd ik heb echt geen zin om hieervoor naar de dokter te gaan! heeft iemand tips!
alvast bedankt p.s het lijkt mee een beetje raar om hieervoor naar een psyoloog te gaan Reactie infoteur, 23-08-2010
Beste N,
wat vervelend dat je in bed plast, en dat je moeder niet echt begrip voor je probleem lijkt te hebben. Waarom wil je niet naar de huisarts? Je bent (helaas) echt niet de enige met dit probleem, je huisarts kan je mogelijk wel verder helpen. Het is ook helemaal niet raar om hiermee naar een psycholoog te gaan, daar zijn ze voor! Veel sterkte,
Kim

Linda Maarseveen, 23-09-2008
Beste lezers,

ook ik ben één van de volwassenen geweest die in haar bed heeft geplast tot haar 38e. Inmiddels ben ik 47 jaar. Op mijn 38e durfde ik pas naar de huisarts te gaan om te vertellen over mijn nachtelijk probleem. Ik reikte hem een brochure aan over het verhelpen van bedplassen met het medicijn Minrin. Ik zei ''dit wil ik graag proberen'', waarop hij antwoordde ''voor welke van je twee zonen''? ''Uh, het is voor mezelf eerlijk gezegd''. Ik wist dat ik echt niet de enige volwassene was met die probleem maar bij mijn huisarts was ik wel de eerste die met dit probleem naar voren kwam. Minrin heeft mijn leven veranderd! Desmopressine (de werkzame stof in Minrin) lijkt sterk op een hormoon dat in de hersenen wordt gemaakt en een rol speelt bij de waterhuishouding van het lichaam.Mijn lichaam heeft een tekort aan dit hormoon.
Het resultaat was er al na een paar weken. Ik heb nooit meer in een nat bed hoeven te liggen. Vanaf toen kon ik met plezier een hotelkamer boeken of gewoon logeren bij een vriendin. Geen gedoe meer met zeiltjes, handdoeken of incomateriaal. Wat is het leven heerlijk! Reactie infoteur, 23-09-2008
Jemig Linda,

wat goed van je dat je die stap gezet hebt om er met de huisarts over te praten! En helemaal super dat het medicijn je geholpen heeft, keep up the good work ;)

Groetjes MeloD

Melod (654 artikelen)
Laatste update: 11-11-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.