Angstig, natuurlijke reactie of juist niet

Angstig, natuurlijke reactie of juist niet Angstig zijn. We horen het steeds vaker. Het lijkt alsof we er mee leren leven, we bagatelliseren of verbergen het. Toch leeft één op de acht Nederlanders met een angststoornis. Behalve dat het een natuurlijke reactie is, kan je er in doorslaan en dat is wat je steeds vaker ziet. Is het niet een directe situatie in of om het huis, dan is het wel de situatie in de wereld die beangstigend is. Daarin kan doorslaan funest zijn.

Angstsituaties

Angst op zich is een natuurlijke reactie op situaties die bedreigend kunnen zijn. Dit is goed, want het waarschuwt voor mogelijk naderend gevaar en je lichaam komt in de juiste positie om te handelen. Dit gaat vanzelf, dat is een oersysteem in de mens.
Als niet bedreigende situaties ook angst bewerkstelligen, dan spreken we niet meer van een natuurlijke reactie. Te denken valt aan:
  • zonder aantoonbare reden in paniek raken
  • angst voor situatie of voorwerp
  • angstig in openbare (drukke) ruimtes

Hoe ontstaan een angststoornis?

Voor een deel ontstaat een angststoornis door een traumatische ervaring. Voor een ander deel is het aangeleerd en heeft het te maken met de persoonlijkheid van iemand of is het overgenomen van mensen in de omgeving die duidelijk in de invloedsfeer zitten, denk hierbij aan ouders/opvoeders.

Bron: Johnhain, PixabayBron: Johnhain, Pixabay

Hoe herken je het?

Een aantal van de veel voorkomende klachten:
  • sterk onrustig gedrag
  • prikkelbaarheid
  • concentratieverlies
  • slecht slapen
  • beklemmend gevoel op de borst
  • misselijkheid en diarree
  • transpireren zonder aanwijsbare reden

Vaak wordt het gecombineerd met hyperventilatie in meer of mindere mate.

De herkenbaarheid door de omgeving is relatief klein. Dit is vanwege het feit dat de persoon in kwestie de ernst vaak zelf bagatelliseert en weet te verbergen voor de buitenwereld. Toch kan het je leven dusdanig beïnvloeden dat het ten koste gaat van werk, hobby etc. en de kwaliteit van leven achteruit gaat. Dit vinden we dan toch nog minder erg dan uit te komen voor onze angst, want dat zien we als een zwaktebod.

Wat kan je er aan doen?

Wacht niet af en accepteer (gedrags)therapie en eventueel medicijnen. Het is goed te behandelen. De therapeut gaat de diepte in over mogelijke oorzaken, situaties waarin het zich manifesteert en wat voor gevoel het geeft.

Antidepressiva zijn medicijnen die in dit proces helpen. Helaas en onterecht heeft het een negatief imago. Vaak is de combinatie van therapie en antidepressiva de methode om het probleem snel op te lossen. Alleen antidepressiva op zich hebben een tijdelijke werking en zonder medicijnen zouden de angsten terugkomen.

Tot slot

Het zelf herkennen en erkennen is een eerste grote stap. Daarna is hulp inroepen een volgende, want de meeste mensen komen er zelf niet. Er is een oplossing voor iedereen, maar je moet wel hulp inroepen!
© 2008 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Posttraumatische stressstoornis, angststoornis na een traumaEen posttraumatische stressstoornis (ptss) is een psychische aandoening, die ontstaat na traumatische gebeurtenissen in…
Haloperidol is een medicijn wat hoort tot de antipsychoticaHaloperidol is een medicijn wat hoort tot de antipsychoticaHaloperidol is een geneesmiddel wat al sedert 1959 veelvuldig wordt voorgeschreven aan patiënten die last hebben van psy…
Dwangstoornis: een psychische aandoeningDwangstoornis: een psychische aandoeningIemand die lijdt aan een dwangstoornis heeft last van obsessies en dwangmatig handelen. Deze psychische aandoening is ee…

Wellness, de weldaad van rust en reinheidWellness, de weldaad van rust en reinheidWellness lijkt ook weer zo’n toverwoord wat plotseling overal opduikt. Wat bedoelen we eigenlijk met wellness en wat zij…
Snurken, slapeloze nachtenSnurken. Voor velen erg irritant. Vooral als je naast iemand ligt die snurkt. Het maakt een irritant geluid, en je partn…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 09-03-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.